اخبار محرمانه
سرمقاله وطن امروز/ تفاهم یا اختلاف؟
دوشنبه 13 ارديبهشت 1400 - 04:52:10
اخبار محرمانه - وطن امروز / « روایت‌های مختلف از سرنوشت مذاکرات وین؛ تفاهم یا اختلاف؟ » عنوان یادداشت روزنامه وطن امروز است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
نشست کمیسیون مشترک برجام برای احیای توافق هسته‌ای که این روزها به مذاکرات وین مشهور شده، با عملکرد ابهام‌برانگیز تیم مذاکره‌کننده ایرانی به ریاست عباس عراقچی به میدانی برای روایت‌های متضاد تبدیل شده است. 
طی روزهای گذشته «گرند هتل» وین کانون گمانه‌زنی‌ها و روایت‌های ضد و نقیض طرف‌های ایرانی و غربی درباره پیشرفت مذاکرات ایران و 1+4 و حصول توافق در آینده نزدیک بوده است. روز شنبه عباس عراقچی به سیاق چند دور مذاکرات قبلی کمیسیون برجام، خبر از رو به جلو بودن و پیشرفت مذاکرات داد و اعلام کرد در برخی حوزه‌ها وارد نگارش متن شدیم. چنانکه حسن روحانی، رئیس‌جمهور نیز روز گذشته در جلسه ستاد هماهنگی اقتصادی دولت صحبت از نزدیک شدن به آستانه رفع تحریم‌ها با توجه به مذاکرات اخیر کرد و ادعا کرد: با حفظ انسجام و هماهنگی در کشور می‌توانیم در هفته‌های آتی شاهد گشایش‌های امیدبخش باشیم. 
این نوید و بشارت‌ها از سوی دولتمردان در حالی است که یک دیپلمات اروپایی شنبه‌شب به وقت تهران گفت مذاکرات هسته‌ای بین قدرت‌های جهانی و ایران پس از 3 هفته مذاکره به اندازه‌ای که انتظار می‌رفت پیشرفت نکرده و درباره سخت‌ترین موضوعات هنوز تفاهمی میان طرف‌ها وجود ندارد. به گزارش رویترز، دیپلمات اروپایی با اشاره به قطع گفت‌وگوها به مدت یک هفته، گفت: «ما کار زیادی داریم و زمان کمی نیز باقی مانده است. با توجه به این شرایط امیدوار بودیم این هفته به پیشرفت‌های بیشتری رسیده باشیم. ما هنوز درباره مهم‌ترین مسائل به تفاهم نرسیده‌ایم». 
عباس عراقچی، معاون سیاسی وزیر امور خارجه و رئیس هیأت ایرانی شرکت‌کننده در مذاکرات وین پس از نشست روز شنبه کمیسیون مشترک برجام، در گفت‌وگو با خبرگزاری صدا وسیما درباره فهرست تحریم‌ها و گفت‌وگوهای انجام‌ شده در این زمینه، عنوان کرد:‌ تحریم‌های موضوعی و بخشی مثل تحریم بخش انرژی ایران که شامل نفت و گاز می‌شود یا تحریم صنعت خودرو، تحریم مالی، بانکی و بنادر، بر اساس توافقاتی که تا الان صورت گرفته است، همه این تحریم‌ها باید برداشته شود و توافق هم در این زمینه وجود دارد. 
وی افزود: در کنار این برخی افراد، اشخاص و نهادها هستند که به صورت خاص مورد تحریم واقع شدند و لیست بلندبالایی است. مذاکرات درباره این لیست هنوز ادامه دارد و درباره اکثریت آنها تا الان موافقت شده که از فهرست تحریم‌ها خارج شوند. عراقچی یادآور شد: دیگرانی هستند که هنوز به دلایل مختلف در فهرست وجود دارند و مذاکره ما برای این قسمت از کار هنوز ادامه دارد. 
وی اظهار داشت: الان مباحث به یک پختگی رسیده، هم در مباحث مورد اختلاف و هم در بخش‌هایی که مشترک هستیم و توافق درباره آن وجود دارد. عراقچی بیان کرد: بحث‌ها یک مقدار پختگی پیدا کرده و روشن‌تر شده است. فاصله‌ها دقیق‌تر شده و اختلافات روشن‌تر است. 
رئیس هیأت ایرانی شرکت‌کننده در مذاکرات کمیسیون مشترک برجام خاطرنشان کرد: در برخی حوزه‌ها وارد نگارش متن شدیم و این جایی است که اتفاقا کار خیلی آهسته انجام می‌شود به علت اینکه کار روی متن دقت خودش را می‌خواهد و با توجه به اینکه برخی موضوعات کماکان مورد اختلاف است، لذا کار به آهستگی پیش می‌رود. عراقچی تصریح کرد: شکل توافق قطعا بر اساس مواضع قطعی نظام خواهد بود و هیچ تردیدی در آن نیست. آنها هم مواضع خودشان را دارند و نزدیک کردن مواضع به همدیگر کار آسانی نیست. 
وی درباره اظهارات مقامات آمریکایی مبنی بر اینکه آمریکا بخش‌هایی از تحریم‌ها را رفع خواهد کرد و اینکه آیا ایران این مواضع را قبول می‌کند؟ تصریح کرد: اگر 2 طرف مواضع همدیگر را قبول داشتند که احتیاجی به مذاکره نبود. مذاکره درباره همین اختلاف‌نظرهایی است که وجود دارد. ما اینقدر مذاکره می‌کنیم که این مواضع به هم نزدیک شود و خواسته‌های ما مبتنی بر مواضع قطعی نظام تأمین شود. 
اظهارات عراقچی در مغایرت و تناقض با نکته‌ای است که منابع مطلع ایرانی روز پنجشنبه در گفت‌وگو با شبکه پرس‌تی‌وی مبنی بر اینکه آمریکا هنوز حاضر به لغو همه تحریم‌ها و راستی‌آزمایی واقعی آن نشده است، اعلام کردند. افزون بر اینکه یک منبع امنیتی هم پنجشنبه درباره آخرین وضعیت مذاکرات وین در گفت‌وگو با این شبکه برون‌مرزی ایران اعلام کرد: آمریکا نه‌تنها تاکنون لغو همه تحریم‌ها را نپذیرفته، بلکه حتی با لغو موثر همان تحریم‌های ناقص هم موافقت نکرده است. آمریکا قصد دارد تحریم‌های اصلی اقتصادی ایران را صرفا در بازه‌های 4 ماه و 6 ماه به صورت موقت متوقف کند که در این صورت هیچ‌گونه گشایش اقتصادی و روابط اقتصادی خارجی جدی شکل نخواهد گرفت. 
پرسش اصلی این است: آیا دولت روحانی باز هم قرار است با تکرار اشتباهات فاحش مذاکرات برجامی در سال 94، با تعجیل سوال‌برانگیز و با قبول یک متن پر ایراد دیگر همان تجربه شکست‌خورده را به کشور تحمیل کند؟ همان‌طور که هزینه خروج آمریکا از برجام به واسطه ضعف حقوقی این توافق را ایران پرداخت کرد، آیا تیم مذاکره‌کننده ایرانی قرار است هزینه بازگشت ناقض برجام که دولت آمریکاست به توافق را هم بر‌عهده کشورمان بگذارد.

http://www.SecretNews.ir/fa/News/534809/سرمقاله-وطن-امروز--تفاهم-یا-اختلاف؟
بستن   چاپ