اخبار محرمانه
سرمقاله اعتماد/ جنگ اقتصادی و دیپلماتیک بین واشنگتن و بروکسل
پنجشنبه 2 ارديبهشت 1400 - 06:52:57
اخبار محرمانه - اعتماد / « جنگ اقتصادی و دیپلماتیک بین واشنگتن و بروکسل » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته اردوان امیراصلانی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
در حالی که پروژه خط لوله انتقال گاز طبیعی نورداستریم2 حدود 11 میلیارد دلار تخمین زده شده و 95 درصد پیشرفت داشته است، ایالات متحده امریکا تحریم‌های برون‌مرزی خود را علیه کشورهای فعال در پروژه که قرار است روسیه را به آلمان متصل کند، افزایش داده است. 
یک پروژه سودآور برای اروپا- انتظار می‌رود خط لوله انتقال گاز طبیعی به طول 1200 کیلومتر و ظرفیت 55 میلیارد متر مکعب که نیمی از بودجه آن توسط 5 گروه انرژی اروپایی یعنی شرکت‌های OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper and Shell تامین شده است توسط شرکت عظیم روسی گازپروم مورد بهره‌برداری قرار گیرد. این پروژه که از سال 2018 آغاز شد ابتدا قرار بود در پایان سال 2019 نهایی شود اما به تاخیر افتاد. اخیرا ولادیمیر پوتین اعلام کرد که پروژه تا قبل از پایان سال 2021 تکمیل خواهد شد. پروژه شامل دو حوزه در کشورهای اروپایی می‌شود. از یکسو کشورهایی که در عمل مایل به برقراری روابط اقتصادی با روسیه هستند و از سوی دیگر کشورهایی که نسبت به ادامه روابط با مسکو مقاومت نشان می‌دهند. از طرفی روسیه از همان ابتدا ادعا کرد که این یک پروژه تجاری بسیار سودمند برای اروپا به ویژه آلمان است و این کشور را به رهبر انرژی اروپا تبدیل خواهد کرد. برلین یکی از حامیان اصلی این پروژه با توجه به امکان جایگزینی گاز طبیعی با زغال سنگ همچنین انرژی هسته‌ای بر سودمندی پروژه از لحاظ زیست محیطی تاکید دارد. در مقابل، اوکراین که در جبهه مخالف روسیه است به دلیل انحراف بخشی از ترافیک خط لوله نورداستریم1 و در نتیجه کاهش عوارض دریافتی با پروژه گازرسانی نورداستریم2 مخالفت می‌کند. کی‌یف بر این باور است که این پروژه با تقویت کنترل مسکو در تامین گاز باعث تضعیف سیاست انرژی اتحادیه اروپا و جدایی اوکراین از بقیه اروپا می‌شود. علاوه بر این ماجرای مسمومیت، دستگیری و زندانی کردن آلکسی ناوالنی از منتقدان و مخالفان حکومت روسیه نیز زمینه را برای مخالفان مسکو مهیا کرده است. به گفته جو بایدن، ولادیمیر پوتین یک قاتل است و باید هزینه کارهای خود را بپردازد. با وجود این وقایع و بحران بلاروس، موضوع خط لوله گازرسانی در جلسه وزرای خارجه کشورهای اروپایی در پایان ماه فوریه با دستور کار تحریم دولت روسیه به دلیل مسوولیت در ماجرای ناوالنی با این توجیه که فقط یک پروژه تجاری ساده است، کنار گذاشته شد. با این حال با تصدیق صدراعظم آلمان، ملاحظات سیاسی نهفته در این پروژه او را بر آن داشته تا برای تامین منافع آلمان از ماجرای ناوالنی چشم‌پوشی کند. 
تاثیر سیاست‌های برون‌مرزی امریکا بر حاکمیت اروپا - در مواجهه با دو دستگی کشورهای اروپایی در این زمینه، ایالات متحده بار دیگر نقش خود را به عنوان داور تثبیت کرده است. در سال 2019 دولت ترامپ با تصویب قانونی علیه شرکت‌های فعال در پروژه، موضع سرسختانه‌ای در برابر روسیه اتخاذ کرد. در آخرین نشست ناتو در 23 مارس، آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه فعلی دولت بایدن اظهار کرد که این پروژه برای اروپا و ایالات متحده، ایده بدی است که با تضعیف اوکراین با هدف امنیت انرژی اروپا و منافع لهستان و دیگر متحدان مغایرت دارد. انگیزه غیررسمی واشنگتن برای فروش گاز طبیعی مایع LNG به اتحادیه اروپا با قیمت بالاتر از گاز روسیه همچنین جلوگیری از دسترسی آلمان به جایگاه اول در بخش انرژی از اهداف پشت پرده این سخنرانی رسمی است. آنتونی بلینکن همچنین اظهار کرد که طبق قوانین برون‌مرزی امریکا، شرکت‌های مشارکت‌کننده در احداث خط لوله گازرسانی شامل مجازات تحریم می‌شوند. اخیرا افکار عمومی جهان از استراتژی ایالات متحده برای دور زدن رقابت جهانی آگاه شده است. در دهه‌های اخیر امریکا با برخورداری از سیستم مالی قدرتمند، تحریم‌های شدید و پایداری علیه شرکت‌ها یا کشورهایی مانند ایران که به نظرشان برای منافع اقتصادی امریکا تهدید به حساب می‌آیند، اعمال کرده است.
دولت بایدن بر سر دوراهی- انتقادات زیادی از جانب مخالفان امریکایی مطرح و از جو بایدن درخواست شده تمام تلاشش را برای جلوگیری از تکمیل پروژه خط لوله گازرسانی انجام دهد. هفته گذشته آنتونی بلینکن در مجلس نمایندگان ناراحتی دولت را از این پروژه با بیان اینکه «کاش در جایگاهی نبودیم که این پروژه را تقریبا تمام شده ببینیم» ابراز کرد.
واشنگتن تحت فشار افکار عمومی و با پیروی از روش‌های معمول خود راهبرد ارعاب از طریق اقدامات محدود‌کننده علیه شرکت‌ها، سرمایه‌گذاران و شرکت‌های بیمه فعال در پروژه را در پیش گرفته که از ژانویه 2021 لازم‌الاجرا و در پایان دوره ریاست‌جمهوری دونالد ترامپ توسط مجلس سنا تصویب شد. با صلاحدید وزیر امور خارجه دولت جو بایدن اعلام شد به رغم تمایل به حفظ روابط با برلین و تحریک نکردن افکار عمومی آلمان علیه دولت جدید، امریکا مصمم به رعایت قانون مصوب در سال 2019 و اعمال تحریم‌های جدید مصوب در سال 2020 است. با وجود موج جدید تحریم‌ها که 13 شرکت از جمله 3 شرکت آلمانی را از ابتدای ماه مارس هدف قرار داده است، کار پروژه همچنان ادامه دارد. موضع آلمان در مورد تحریم‌های برون‌مرزی امریکا تغییر نکرده است. در واقع دولت آلمان هنوز بر این باور است که حاکمیت اروپا تسلیم خواست واشنگتن نمی‌شود و تحریم‌ها غیرقانونی و غیرقابل قبول هستند. همراه با خوش‌بینی آلمان قاطع و مصمم، ولادیمیر پوتین بر این باور است که به رغم تحریم‌ها، روسیه به تنهایی قادر به ادامه و تکمیل پروژه نورد استریم2 است. با این حال قطعا این موضوع به رفع تنش‌ها بین واشنگتن و مسکو بستگی خواهد داشت. در واقع نباید این واقعیت را نادیده گرفت که نورد استریم2 فوری و ضروری نیست زیرا در حال حاضر گاز روسیه از طریق نورد استریم1 و ترکمنستان در جریان است. اوضاع برای حامیان پروژه خط لوله گازرسانی خیلی مساعد نیست زیرا در صورت حمایت آنگلا مرکل از حزب سبز در انتخابات فدرال سپتامبر 2021 که در نظرسنجی‌ها در جایگاه دوم بعد از اتحادیه دموکرات مسیحی آلمان قرار دارد، احتمال دارد پروژه خط لوله گازرسانی به سرانجام نرسد زیرا این موضوع بخش جدایی‌ناپذیر از برنامه آنان است. بنابراین واشنگتن برای انجام ماموریت خود ممکن است با لغو تحریم شرکت‌های آلمانی و مذاکره از طریق دیپلماسی تغییر موضع بدهد. بدون شک اتخاذ چنین سیاستی از جانب جو بایدن بیشتر انتظار می‌رود تا ولادیمیر پوتین. بنابراین مساله اصلی همچنان اعمال قوانین برون‌مرزی ایالات متحده امریکاست که به دلیل ناتوانی اروپا در ارایه پاسخ هم کلام و قاطع با مصونیت کامل اجرا می‌شود. امروز نوبت بخش انرژی است اما فردا کدام بخش دیگر با پاسخ ضعیف اروپا متحمل فشار خواهد شد؟

http://www.SecretNews.ir/fa/News/527372/سرمقاله-اعتماد--جنگ-اقتصادی-و-دیپلماتیک-بین-واشنگتن-و-بروکسل
بستن   چاپ