اخبار محرمانه
اختلاف در هیات حاکمه سعودی درباره رابطه با ایران
سه شنبه 31 فروردين 1400 - 20:02:39
اخبار محرمانه - صبح نو /متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
روح‌الله فرقانی / دانایی‌فر: شکست سعودی‌ها در یمن موجب فشار بر آن‌ها شده و ناچارند با عبور از اختلافات درونی مذاکرات را دنبال کنند
 «حسن دانایی‌فر» سفیر سابق ایران در عراق در گفت‌وگو با خبرنگار روزنامه «صبح‌نو» با اشاره به مذاکرات تهران و ریاض در بغداد، عنوان کرد: ایران مستمرا به‌دنبال برقراری رابطه خوب با همسایگانش بوده و هست؛ کمااینکه روز گذشته هم اخباری مبنی بر مذاکرات ایران و عربستان‌سعودی در عراق منتشر شد و در سخنان روز گذشته سخنگوی دولت کشورمان به‌نوعی تلویحی این مذاکرات تایید شد، اما سعودی‌ها آن را تکذیب کردند.
 در طول سال‌های گذشته برای رابطه با ریاض، طرح‌های مختلفی مطرح شد و حتی وزیر خارجه ما هم آماده سفر به عربستان شد ولی سعودی‌ها استقبال نکردند. حتی در زمان نخست‌وزیری آقای «عادل عبدالمهدی» در عراق، هم پیام‌هایی برای گفتمان با سعودی‌ها شکل گرفت و ما هم استقبال کردیم اما این سعودی‌ها هستند که بنا به دو مشکل که عنوان می‌کنم، موافق گسترش روابط نیستند.
«محمد بن‌سلمان» می‌گوید بدمان نمی‌آید با ایران رابطه برقرار کنیم ولی آمریکایی‌ها نمی‌گذارند
 سفیر سابق ایران در عراق افزود: سعودی‌ها برای برقراری روابط با ایران دو مشکل در گذشته داشتند؛ اول اینکه آمریکایی‌ها به این‌ها اجازه نمی‌دادند که با ایران مذاکره کنند و این موضوع بیشتر در زمان «دونالد ترامپ» وجود داشت ولی اکنون که منعی ندارد و ما هم حرفی نداریم. اکنون یک بخشی از مشکل‌شان با آمدن «جو بایدن» حل شده است. در گذشته، حتی یک مسوول عراقی حرفی را نقل کرد که «محمد بن‌سلمان» می‌گوید ما بدمان نمی‌آید با ایران رابطه برقرار کنیم ولی آمریکایی‌ها نمی‌گذارند.
سعودی‌ها نباید فراموش کنند حرف‌هایی که در خفا می‌زنند در عمل هم انجام دهند
 این تحلیلگر مسائل سیاسی تاکید کرد: این مشکل اکنون با رفتن دونالد ترامپ حل شده است. سعودی‌ها نباید فراموش کنند، حرف‌هایی که در خفا می‌زنند در عمل هم انجام دهند. اگر در دوره ترامپ فشار حداکثری بر ایران وجود داشت اکنون آن زمان سپری شده است. یک زمانی در راستای فشار حداکثری در دوره ترامپ اگر یک مسابقه فوتبال قرار بود برگزار شود ولی آن‌ها دوست داشتند که برگزار نشود تا فشار حداکثری فرهنگی و سیاسی که آمریکا به‌دنبال آن است تحقق یابد، چراکه تصورشان این بود که با برگزاری مسابقه فوتبال، فشار حداکثری آمریکا به هم می‌خورد.
ضد و نقیض بودن رفتار آل‌سعود در توسعه روابط
وی ادامه داد: اما مشکل دوم، خود سعودی‌ها هستند که با یکدیگر دچار مشکل هستند و اختلاف‌شان جدی است. چندین بار برای مذاکره آمدند ولی وسط راه رها می‌کنند. استنباط آن‌ها از این مذاکرات این است که فکر می‌کنند جاری‌شدن مذاکرات به سود ایران است و با این مذاکرات فشاری از ایران برداشته یا باز می‌شود.
 آنچه ما واکاوی می‌کنیم این است که نشانه‌های جدی در رفتار و گفتار آن‌ها دیده می‌شود و اقدامات آن‌ها ضدونقیض است. اینکه می‌گویند ما در مذاکرات وین باشیم می‌دانند که ایران مخالف این موضوع است. آن‌ها به‌دنبال این هستند توافقات وین صورت نگیرد؛ چیزی که رژیم‌صهیونیستی هم آن را دنبال می‌کند.
وجود مشکلات داخلی در عربستان مانع توسعه روابط با ایران شده است
 دانایی‌فر یادآور شد: از سویی دیگر، در هیات حاکمه سعودی مشکل و اختلاف دارند و فکر می‌کنند که اگر با ایران وارد مذاکره شوند، چیزی را از دست می‌دهند و چیزی به دست نمی‌آورند. بخشی از این‌ها در وزارت‌خارجه هستند و بخشی دیگر در خاندان آل‌سعود. آن‌ها اینگونه می‌گویند که در شرایط کنونی و وضعیت حال حاضر، چیزی به دست نمی‌آورند و چیزی هم از دست نمی‌دهند. این اختلافات در هیات حاکمه سعودی موجب می‌شود که در مذاکرات جدی نباشند ولی ما جدی هستیم. اکنون شرایط پساترامپ است و وضعیت غرب آسیا متفاوت. لذا مولفه‌هایی که سعودی‌ها در ذهن‌شان هست این است که باید به مذاکرات تن دهند. به نظر می‌رسد که علاقه‌مند بوده و مذاکره جدی‌تری داشته باشند. از همه مهم‌تر، شکست سعودی‌ها در جنگ یمن و وجود پرونده یمن باعث شده که به‌نوعی فشار بر آن‌ها بیاید که ناچار باشند از اختلافات درونی عبور کنند. امیدواریم بتوانند به مشکلات داخلی خودشان فائق بیایند و مذاکراتی سازنده داشته باشند.

http://www.SecretNews.ir/fa/News/526555/اختلاف-در-هیات-حاکمه-سعودی-درباره-رابطه-با-ایران
بستن   چاپ