اخبار محرمانه

آخرين مطالب

چرا اقتصاد ایران سلطان پرور است؟ تحلیل ویژه

چرا اقتصاد ایران سلطان پرور است؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - فرارو /متن پیش رو در فرارو منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست
اقتصاد ایران برای دهه‌های متمادی است که از مشکلات بسیار زیادی رنح می‌برد، وجود چنین معظلاتی موجب شده که اقتصاد کشورمان وضعیت نابه‌سامانی را سپری کند، در چنین فضایی چند سالی می‌شود، که شاهد رونمایی از سلطان شکر، سلطان سکه و. هستیم، آخرین مورد از این سلطان پروری نیز به کشف سلطان سیمان ختم شده است، واقعا چه موضوعی باعث شده است که اقتصادی ایران به این حال و روز بیفتد، که یک نفر بتواند کنترل یک بازار را در اختیار بگیرد و هر کاری که دلش می‌خواهد را انجام دهد.
اقتصاد دولتی سلطان‌های اقتصادی را پرورش می‌دهد
مسعود دانشمند کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با فرارو با اشاره به اینکه اقتصاد دولتی دلیل به وجود آمدن سلطان‌های مختلف در بازار‌های کالایی‌ایران است، اظهار داشت: به دلیل اینکه نظام اقتصادی ایران تکلیف خود را برای پاسخ به یک سوال مشخص نکرده، این وضعیت آشفته و نابسامان اقتصادی که امروز مشاهده می‌کنید، به وجود آمده، این پرسش مشخص این است که اقتصاد ایران همچنان مبتنی بر اقتصاد دولتی اداره می‌شود یا اینکه قرار است در آینده بر اساس اقتصاد متکی بر بخش خصوصی اداره شود.
وی افرود: طی سالیان گذشته همواره در عمل اقتصاد ایران یک اقتصاد دولتی بوده که دولت بیشترین حضور و دخالت را در تمامی شئون اقتصادی انجام داده و نتیجه آن نیز امروز در بازار‌های مختلف به وضوح قابل مشاهده است، زمانی که دولت در کوچکترین مسائل دخالت کند طبیعتاً معضلات و مشکلات بسیار زیادی به وجود می‌آید، اوج این نوع از مدل اقتصادی را در اتحاد جماهیر شوروی شاهد بودیم، آن ابر قدرت جهانی با آن همه تنوع زیستی و آب و هوایی و امکانات فراوان به دلیل اقتصاد بسته و تماماً دولتی کاملاً فرو ریخت.
دانشمند یادآورشد: بعد از فروپاشی شوروی نیز ما شاهد بودیم افرادی که آن در حکومت صاحب منصب بودند به ثروت‌های افسانه‌ای دست پیدا کردند و در دهه‌های بعد در خود روسیه و یا در کشور‌های دیگر امپراطوری‌های عظیم اقتصادی را بنا کردند، در اقتصاد ایران نیز مشاهده می‌کنیم با وجود دولتی بودن اوضاع بسیار نابسامانی حاکم است، در چنین شرایطی نیز قاعدتاً رانت‌های گسترده‌ای توزیع شده و در این وسط عده‌ای نیز منتفع خواهند شد، بنابراین افراد از این رانت‌ها منتفع شده‌اند، سلطان نام می‌گیرند، ما از سلطان شکر، سلطان سکه و سلطان آهن تا به امروز سلاطین زیادی را دیده ایم، که در آخرین مورد از سلطان سیمان رونمایی شده است.
این فعال اقتصادی با اشاره به اینکه تا زمانیکه اقتصاد دولتی وجود داشته باشد، اقتصاد ایران سلطان پرور خواهد بود، اضافه کرد: زمانی که اقتصاد دولتی باشد ما با پدیده امضا‌های طلایی، توزیع رانت و سوء استفاده‌های اطلاعاتی روبرو خواهیم بود، طبیعتاً در چنین وضعی افراد به منافع مالی بسیار هنگفتی دست پیدا می‌کنند، اما اگر به سمت اقتصاد مبتنی بر بخش خصوصی حرکت کنیم، همه چیز شفاف خواهد شد و آن زمان است که کسی رانتی نخواهد داشت و اگر هم سوء استفاده‌ای انجام شود، به دلیل شفافیت، خیلی زود همه چیز افشا می‌شود.
دانشمند ادامه داد: زمانی که دولت به سمت واگذاری امور به بخش خصوصی واقعی حرکت کند، دولت بسیار چابک و کوچک شده و می‌تواند وظیفه نظارتی، سیاست‌گذاری و هدایتگری خود را انجام دهد، از سویی تولید زمانیکه به بخش خصوصی سپرده شود، کیفی خواهد شد و می‌تواند ارزش افزوده بسیار مناسبی را خلق کند، طبیعتاً دولت نیز از این موضوع منتفع خواهد شد و با افزایش درآمدی که نصیبش می‌شود می‌تواند کار‌های بسیار بزرگی انجام دهند.
این کارشناس مسائل اقتصادی بیان کرد: در حال حاضر تولید کشور کیفی نیست، شاید از نظر کمی وضعیت خوبی داشته باشد، اما از لحاظ کیفیت اوضاع خوبی ندارد و طبیعتاً در چنین شرایطی افزایش تولید و اشتغال امکان پذیر نیست، اگر تولید کیفی باشد طبیعتاً صادرات نیز رونق خواهد گرفت و نتیجه آن افزایش ارز آوری کشور خواهد بود که این موضوع می‌تواند بسیاری از مشکلات اقتصادی را حل کنید، بنابراین دولت باید بسیاری از بنگاه‌های خود را واگذار کرده و تنها شرکت‌هایی که بر اساس قانون باید دولتی بمانند، را نگه دارد، اما مابقی باید بلا استثنا همگی واگذار شوند.
وی با اشاره به اینکه در این زمینه خلأ قانونی وجود ندارد، تصریح کرد: اگر ابلاغیه اصل 44 توسط دولت اجرا شود بسیاری از مشکلات رفع خواهد شد، در مورد شرکت‌هایی نیز که براساس اصل 44 واگذار کردند روش واگذاری بسیار غلط بوده، یعنی زمانی که مناقصه یک شرکت را برگزار کردند کسی که بیشترین قیمت را اعلام کرده شرکت به او واگذار شده در صورتیکه به اهلیت لازم برای تولید را نداشته است، نتیجه چنین رویکردی در کارخانه‌هایی همچون هپکو، هفت‌تپه نساجی مازندران به خوبی قابل مشاهده است.
دانشمند خاطرنشان کرد: کسی که کارخانه دولتی را تملک می‌کند باید از اهلیت لازم برخوردار باشد تا بتواند میزان تولید و اشتغال کارخانه را افزایش دهد نه اینکه شرکت را ورشکسته کند و کارگران را از کار بیکار، همین کارخانه نساجی مازندران زمانی که واگذار شد، بعد از مدتی ماشین آلات صنعتی آن به عنوان قراضه آهن فروخته شد و در زمینش نیز آپارتمان‌سازی کرده‌ند، چنین برخوردی نتیجه رویکرد غلط خصوصی سازی در اقتصاد کشور است.
این کارشناس اقتصادی گفت: اگر واقعا دولت بعد بخواهد تغییر رویکرد دهد و در عمل نیز نظام اقتصادی مبتنی بر بخش خصوصی را در پیش بگیرد، به واقع ما یک تحول بزرگ را شاهد خواهیم بود، در این رابطه ما نیاز به تغییر برخی از قوانین در حوزه مالکیت و مالیات داریم، بنابراین زیرساخت‌های این دگردیسی نیز باید فراهم شود تا شفافیت اقتصادی حاکم شود تا دیگر شاهد بروز و ظهور سلطان‌های مختلف در بازار‌های گوناگون نباشیم.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/588239/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دانشجو: حادثه امنیتی سفارت ایران در پاریس پایان یافت

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس

رئیس دومین بانک بزرگ روسیه: سوئیفت باید از بین برود

سقوط سهام آسیا

چین: در کنار مردم فلسطین هستیم

ادعای رویترز درباره حادثه مقابل کنسولگری ایران در پاریس

روند ادامه‌دار کاهش قیمت سکه

متیو مک کانهی: وقتی خدا رو داری یه رفیق داری اون رفیقم خودتی

آمریکا: در هیچ اقدام تهاجمی علیه ایران شرکت نکردیم

نویسنده آمریکایی: خاورمیانه در پرتگاه جنگ گسترده‌تری است که هیچ‌کس نمی‌خواهد

مرغ کیلویی چند؟

هدیه یک میلیارد دلاری بایدن به اسرائیل

مهارت شگفت‌انگیز بازیگر مشهور سینما در کشیدن نقاشی

خانه‌های کلنگی تهران چند؟

سقوط جرثقیل در پتروشیمی رازی؛ 2 نفر فوت شدند

10 هزار بی خانمان در پی تخریب دو هزار خانه در مرکز غزه

فیلمسازی در حوزه اقوام یک گام بزرگ است

دستور فرمانده به یگان‌های امدادی سپاه برای کمک به سیل‌زدگان

فنلاند قواعد پناهندگی را تشدید می‌کند

جزئیات مقابله سامانه‌های پدافند هوایی با اشیای مشکوک در آسمان اصفهان

سفر مقام‌های ارشد بلاروس به کره شمالی

گروه 7: با هرگونه عملیات نظامی اسرائیل در رفح مخالف هستیم

جشن 30 سالگی «داستان عامه‌پسند»

درخواست وزرای خارجه گروه 7 از ایران و اسرائیل: از هرگونه تشدید تنش اجتناب کنید

وضع بهداشتی وخیم فلسطینی‌ها در اردوگاه جبالیا

پسر صدیقه خانم که اروپایی‌ها را شگفت زده کرد

راهپیمایی حمایت از مردم غزه و عملیات وعده صادق در مشهد، گرگان و کرمان

کرملین: از ایران و اسرائیل می‌خواهیم خویشتن‌داری کنند

حاج‌علی‌اکبری: عملیات وعده صادق یک طوفان‌الاقصی ایرانی بود

خاطره جالب محمد بحرانی از 3هزار تومانی که زندگی‌اش را تغییر داد

آذری جهرمی: در صورت اعلام جهاد توسط فرماندهی کل قوا، لباس سربازی خواهم پوشید

حماس و فتح وتوی ضد فلسطینی آمریکا را محکوم کردند

مهران رجبی رازی که خیلی‌ها دنبالش بودند را فاش کرد!

شلاگیم؛ ماجرای ضربه به پایگاه امنیتی رژیم اسرائیل

باهنر: وحدت شکنی بلای مجلس است

چطور با خودشیفته‌ها رفتار کنیم؟

اختصاص بسته‌های غذایی مادران دارای فرزند شیرخوار سه دهک اول درآمدی

حملات توپخانه‌ای ارتش رژیم صهیونیستی به رفح

آمریکا از پاسخ به استفاده از پایگاه نظامی پاکستان طفره رفت

بازیگر سفارشی که کارگردان رو تحقیر میکنه!

لاپید: بن‌گویر با یک توئیت یک‌کلمه‌ای اسرائیل را مضحکه دنیا کرد

روایت خبرگزاری روسی از سخنان سفیر ایران درباره پاسخ قاطع ایران به حمله تل آویو

دیدار محسن رضایی با اعضای شورای نگهبان

رئیس جمهور: «وعده صادق» اقدامی ضروری و نماد اقتدار کشور بود

اوپک می‌تواند مانع 100 دلاری شدن قیمت نفت شود

فعال کارگری: شیفت کار پنجشنبه کارگر باید «اضافه کاری» حساب شود

پکن: با هر رفتاری که تنش را در خاورمیانه زیاد کند مخالفیم

تلویزیون آخر هفته چه فیلم هایی پخش می کند؟

استقبال دامغانی‌ها از رئیس‌جمهور ساعاتی پس از زلزله

واکنش جالب شبنم مقدمی به آهنگ گل پامچال

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی