اخبار محرمانه

آخرين مطالب

دیپلمات بازنشسته: دولت رئیسی ناگزیر از تعدیل فشار تندروهاست تحلیل ویژه

دیپلمات بازنشسته: دولت رئیسی ناگزیر از تعدیل فشار تندروهاست
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - عصر ایران /متن پیش رو در عصر ایران منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست
سید جلال ساداتیان: حالا که به خواست شان یعنی «یکدست شدن حاکمیت» رسیده‌اند دیگر نمی‌توانند نقصان‌ها را به بی‌کفایتی دیگران ربط بدهند.
دولت سیزدهم با دولتداری ابراهیم رئیسی به نمایندگی از اصولگرایان چند روز دیگر در پاستور مستقر می‌شود تا در شرایطی دشوار و فوق‌العاده استراتژیک ماموریت مدیریت کشور را آغاز کند.
در چنین وضعیتی همه چشم‌انتظار رویکرد دولت‌ آینده در قبال نظام بین‌الملل هستند چراکه مساله و مشکل اصلی‌ که چوب لای چرخ اقتصاد گذاشته و به تبع آن زندگی را برای قشرهای متعدد مردم دشوار کرده چیزی جز سرانجام برجام و اساساً نوع نگاه ایران به نظام بین‌الملل نیست.
سید جلال ساداتیان، سفیر اسبق ایران در انگلیس، در گفت‌وگو با عصر ایران در این‌ باره می‌گوید: «حالا که به خواسته‌شان یعنی «یکدست شدن حاکمیت» رسیده‌اند باید مدیریتی صحیح اتخاذ کنند و بدانند دیگر نمی‌توانند نقصان‌ها را به بی‌کفایتی حسن روحانی یا اصلاح‌طلبان ربط بدهند.» متن گفت و گو از این قرار است:
*«نه شرقی، نه غربی» شعاری اصلی و اصولی در اول انقلاب بود. پس چرا غرب‌ستیزی اصل مانده است؟
غرب‌ستیزی آن هم به این شدت و حدتی که رایج است دلیلی جز این ندارد که قبل از پیروزی انقلاب‌ آخرین دولتی که در ایران حضور و نفوذ داشت ایالات‌متحده آمریکا بود و توانسته بود آن زمان در داخل کشور ما حاکمیتی را هم برقرار کند و حتی به رژیم مستقر امر و نهی هم بکند.
قبل از آمریکایی‌ها هم بریتانیایی‌ها در رقابت با روسیه تزاری در ایران به هر آنچه می‌خواستند می‌رسیدند و به همین دلیل اجحاف زیادی در حق ایران و مردم ایران کرده بودند. بالطبع وقتی زمزمه‌های نهضت که نهایتاً به انقلاب منجر شد،‌ «نه شرقی و نه غربی، جمهوری اسلامی» رنگ و بوی خاص خود را داشت؛ یعنی ما می‌خواهیم استقلال عمل‌مان را در دنیا داشته باشیم و به همین دلیل هم در آن برهه به غیرمتعهدها نزدیک‌تر شدیم. هرچند کشورهای غیرمتعهد هم از آن روند اولیه‌شان تا حدی عدول کرده و هر کدام به یک سمت نظام دوقطبی قبل از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق شده بودند.
به هر حال این وضعیت باعث شد فشارها بیشتر شود و پس از آن در عمل تابع جریان‌ها و اتفاق‌هایی شدیم که به وجود آمده بود. یعنی کم‌کم تمایل مخالفت با غرب که با اشغال سفارت آمریکا در تهران و طولانی شدن آن وضعیت، غرب‌ستیزی پررنگ‌تر هم شد. البته قبل از آن از سوی غربی‌ها یا حداقل به نام غرب کارهایی انجام گرفت، به طوری که ترور و شهید کردن تعداد زیادی از شخصیت‌های انقلاب به دست تجزیه‌طلبان داخلی و حتی ترور مردم عادی به دست منافقین و همچنین حمایت‌های آشکاری که از صدام می‌شد و... موجب شد تا غرب‌ستیزی ملکه افکار و اذهان و همچنین رفتارها شود. البته فرصت‌هایی دست داد تا برخی از نگرانی‌ها برطرف شود و مشکلات ما با کشورهای غربی کم شود که این فرصت‌ها هم از بین رفت.
همچنین به واسطه جریان‌هایی که بعدها پیش آمد و تحریم‌هایی که از سوی کشورهای غربی به ایران تحمیل شد و به ویژه در دوره ترامپ که فشار بیشتری وارد شد این موضوع جدی‌تر شد. البته برخی هم با چین و روسیه ارتباط‌هایی برقرار کردند تا بتوانند هدف‌های‌ خودشان را محقق کنند آن هم در شرایطی که با «توازن» بین غرب و شرق می‌توانستیم منافع ملی را حفظ و مصالح را نگهداری کنیم.
*پس بی‌اعتمادی به غربی‌ها به این خاطر است؟
نه تنها به کشورهای غربی بلکه به هیچ‌ کدام از دولت‌های دیگر اعتماد صددرصدی نداریم و نمی‌توانیم داشته باشیم. اساساً در روابط بین‌الملل بحث اعتماد مطرح نیست و تلاش دولت‌ها فقط در این راستاست که با بهره‌گیری از ظرفیت‌های کشورشان در تامین منافع و امنیت کشورشان موفق شوند. مثلاً مگر ما الان به اروپایی‌ها اعتماد داریم،؟ ما می‌دانیم که آنها و حتی چین و روسیه و... هر کاری که می‌کنند تابع مصلحت کشورشان هستند.
*برخی تحرکات خودجوش هم البته در فضای مخدوش‌شده بین‌المللی بی‌تاثیر نیست...
حتماً همین‌طور است. مثلاً اتفاق غیرمنطقی و خرابکارانه‌ای که در محل کنسول گری عربستان در مشهد افتاد تاثیر منفی بر رابطه ما با این همسایه مهم گذاشت و به واکنش سعودی و همچنین حمایت‌هایشان از گروه‌های تروریستی منجر شد و هنوز هم 2 کشور فاصله زیادی با هم دارند. همچنین حمله به سفارتخانه انگلیس در تهران که هیچ‌ کسی هیچ‌ توجیهی برای این کار نمی‌تواند داشته باشد.
از طرف دیگر سر دادن شعارهای خاص و همراهی با جریان‌هایی مساله‌ساز موجب شد تامین زندگی مردم دشوار شود. در یک‌ کلام جمع‌بندی ‌می‌کنم،‌ اگر اجازه بدهند سیاست‌ خارجی تابعی از تامین امنیت و منافع ملی باشد، فرض بر این است که از ظرفیت‌های در ارتباط با کشورها بتوانیم بهره‌برداری لازم را داشته باشیم؛ با این توضیح که اینجا امنیت و آزادی عمل برقرار باشد تا بتوانیم جذب سرمایه، جذب تکنولوژی و متقابلاً استفاده از بازارهای بین‌المللی برای صادرات کالاهای تولیدی داشته باشیم و به این ترتیب مراودات‌مان بتواند مردم ما را با ایجاد اشتغال و گردش مالی بالا منتفع کند. در واقع اینها لازمه دیپلماسی‌‌یی فعال است که بدون محدودیت بتواند با استفاده از تمام ظرفیت‌های کشور و پشتیبانی‌های میدانی،‌ اقتصادی، نظامی و ژئوپلیتیکی کشور با نظام بین‌الملل مراوده‌ کنند.
البته الحمدلله امروز ایران موقعیت خوبی دارد و می‌تواند به طور آزادانه تعاملات دیپلماتیک را برقرار کند. برجام نشان داد‌ که ما توانسته‌ایم در مذاکرات 1+5 به خوبی منافع کشور را تامین کنیم و از این به بعد هم می‌توانیم.
*«از این به بعد هم می‌توانیم»؛ اما نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری جز این نمی گوید؟
باید ابراز امیدواری کرد دولت منتخب از همه ظرفیت‌های لازم برخوردار باشد و کارش را بلد باشد و با چم و خم دیپلماسی دنیا آشنایی داشته باشد، امروز هم می‌توانیم در بحث‌های هسته‌ای از داشته‌ها و حق کشورمان دفاع کنیم.
*به نظر می‌رسد اراده‌ای نزدیک به حاکمیت که دست بالا را هم دارد با هر مذاکره‌ای مخالف است.
من هم در صحبت‌هایم به طور تلویحی اشاره کردم، برخی از جریان‌هایی که منافع خودشان را در این می‌دانند که با غرب رابطه نداشته باشیم و به شرق گرایش پیدا کنیم هم نفوذ دارند و هم برای فضاسازی موقعیت را مهیا می‌بینند. اما اصل قضیه به عنوان حاکمیت که شما به آن اشاره کردید،‌ در برجام به دولت روحانی اجازه ورود به فضای تفاهم داد بنابراین می‌توان گفت،‌ در حاکمیت اراده برای تفاهم بر سر مساله هسته‌ای وجود دارد. اما برخی از جریان‌ها هم در داخل کشور هستند که مساله درست می‌کنند و فضاسازی می‌کنند تا اجازه پیشرفت در مذاکرات مربوط به برجام را ندهند.
در دوره‌ آقای روحانی، جدا از انتقادهایی که به این دوره وارد است،‌ مشاهده شد که در خیلی از امور برجام پیشرفت‌هایی حاصل شد و کشور هم بهره‌برداری کرد. اما دونالد ترامپ آمد و با حرکتی یک‌طرفه برگه خروج آمریکا از توافق هسته‌ای را امضاء کرد و لطمه‌ای جدی زد تا بهانه دست تندروها بیفتد و بگویند مذاکره با غرب و آمریکا بر سر برجام «تقصیر» بزرگ دولت بود! در حالی که آمریکا‌ و اسرائیل مسبب برهم خوردن برجام بودند که رادیکال‌های داخلی هم با آنها همنوا شدند تا لطمات جبران‌ناپذیری به کشور و در نتیجه به مردم وارد شود.
*تندروها در دولت اصولگرای رئیسی هم کارشان را ادامه می‌دهند یا بر اساس ملاحظه‌های جناحی، فتیله تحرکات‌شان را پایین می‌کشند؟
پاسخ این سوال با گذر زمان مشخص خواهد شد. اما اطمینان داریم دولت آینده هم می‌تواند به اصلاحات واقعی توجه نشان دهد و مردم را از مشکل معیشت و... نجات بدهد، با این توضیح که باید یک تناسب و تعادل در رابطه‌ کشور با شرق و غرب برقرار کند و با همه دنیا به شکل سازنده‌ای وارد گفت‌وگو شود.
*البته ذهنیت عمومی در مورد تصمیم‌گیران دولت سیزدهم گویای آن است که تمایل چندانی برای هرگونه رابطه و تعاملی با غرب ندارند.
در شعارهای تبلیغاتی انتخاباتی می‌توان گفت تقریباً هیچ یک از کاندیداها مخالفتی با برجام نداشتند و علیه‌اش حرفی جدی نزدند بلکه وعده ادامه مذاکرات هم دادند و به مردم قول ایجاد اشتغال و تهیه مسکن دادند. به اعتقاد من تمامی آن وعده‌ها بیشتر شعارهای اصلاحی بود، پس می‌توانیم منتظر باشیم که تفاهم با دنیا، آزادی مردم، توجه به قومیت‌های مختلف و... تحقق پیدا کند.
*دوباره تاکید می‌کنم،‌ سابقه گروه برنده انتخابات و مشاهدات چیز دیگری می‌گوید. آقای رئیسی در پاسخ به سوال خبرنگار یکی از خبرگزاری‌های روسیه درباره دیدار با بایدن حتی در صورت برداشتن همه تحریم‌ها و موانع یک «نه»ی قاطع گفت.
حالا آقای رئیسی در لحظه یک چیزی گفت. من پاسخ شما را دادم اما شما جوابی می‌خواهید که صراحت بیشتری داشته باشد. عرض من این است: دولت آقای رئیسی اگر هم بخواهد فی‌الواقع به وضعیت زندگی مردم رسیدگی کند، هیچ چاره‌ای جز این ندارد که نگاه شدید ضدیت با غرب را تعدیل کند. همچنین باید بین روابط با غرب و شرقِ عالم تعادل برقرار شود.
البته در دنیا دیگر بحث شرق و غرب مفهومی ندارد، اما ما اروپایی‌ها و آمریکا را غرب و روسیه و چین را شرق تلقی می‌کنیم. اگر بین این 2 منطقه تعادل برقرار کنیم، مثلاً به یک جریان شرقی اجازه سوءاستفاده نخواهیم داد. پس ما باید بتوانیم بین کشورمان با کشورهای صاحب تکنولوژی، صاحب سرمایه و همچنین دولت‌هایی که در دیپلماسی بین‌المللی نفوذ دارند تعادلی برقرار کنیم تا از این طریق بتوانیم روابط خودمان را در جهت شکل دادن به زندگی مردم و تامین رفاه، آسایش و امنیت آنها پیش ببریم.
*تکرار می‌کنم،‌ برخی چنین ذهنیتی دارند که تندروی در درون حاکمیت خریدار دارد؛ مثلاً نوع تعیین صلاحیت‌ها در انتخابات ریاست‌جمهوری را می‌توان مصداقی آشکار برای این موضوع به شمار آورد.
بازهم می‌گویم، جریان تندرو در درون کشور و نظام و... نفوذ زیادی دارد، اما نمی‌توان به سادگی از این موضوع گذشت که حالا که سیستم مدیریتی یکدست شده است، فی‌الواقع یکدستی‌‌یی وجود ندارد. در واقع اختلاف‌نظرهایی جدی بین تندروهای رادیکال و متعادل وجود دارد که خود این، مسائل فراوانی برایشان ایجاد خواهد کرد. باز هم تکرار می‌کنم، آنچه به نام حاکمیت و بخش معقول و عقلانی درون حاکمیت وجود دارد، اگر بخواهد شرایط را سامان‌دهی کند، خودش هم می‌داند که چاره‌ای ندارد جز اینکه تعادل را در دیپلماسی برقرار کند زیرا بدون سرمایه خارجی، بدون تکنیک خارجی، بدون حضور پررنگ در بازار جهانی و مثلاً بدون قبول اف‌‌ای‌‌تی‌اف نمی‌تواند هیچ قدمی در راه ترمیم وضعیت بردارد، چون حتی اگر تولید هم داشته باشد و بتواند مشتری‌های جهانی هم پیدا کند، باید پولش را وارد کند.
تاکید می‌کنم، دولت آقای رئیسی ناگزیر از تعدیل فشار تندروهاست تا بتواند کشور را اداره کند. با این حال،‌ رادیکال‌ها همچنان مجدانه تلاش می‌کنند فقط با روسیه و چین رابطه داشتیم و دقیقاً به همین دلیل به رئیسی در چینش کابینه فشار می‌آورند؛ مثلاً اصرار دارند رستم قاسمی وزیر نفت شود و فلانی وزیر کشور و بهمانی معاون اول شود.
همچنین، رئیسی برای اینکه بتواند مشکلات مردم را کم کند، بتواند فاصله مردم با حاکمیت را کوتاه کند، چاره‌ای جز ساماندهی وضعیت اقتصادی ندارد، با این توضیح که لازمه ساماندهی اقتصادی این است که سرمایه و تکنولوژی خارجی جذب شود که این مهم فقط با غلبه بر تندروی‌ها و توجه نشان دادن به فضای تفاهم و گفت‌وگو امکان‌پذیر است.
در پایان ذکر این نکته را ضروری می‌دانم، حالا که به خواسته‌شان یعنی «یکدست شدن حاکمیت» رسیده‌اند، باید مدیریتی صحیح اتخاذ کنند. در واقع تندروها بدانند دیگر نمی‌توانند نقصان‌ها را به بی‌کفایتی حسن روحانی یا اصلاح‌طلبان ربط بدهند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/588237/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرمقاله ایران/ حفاظت از خاکریز حجاب بدون بازی در زمین دشمن

سرمقاله دنیای اقتصاد/ نگاهی دیگر به وزارت امور اقتصادی و دارایی

سرمقاله جمهوری اسلامی/ « » عنوان سرمقاله روزنامه جمهوری اسلامی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:

افزایش نرخ کرایه تاکسی، مترو و اتوبوس از امروز

وقتی کارگردان مشهور قلیان چاق می‌کرد

رمزگشایی ایمانی از موضع گیری واحد چپ و راست سیاست در ماجرای حمله به صهیونیست‌ها

سرمقاله اعتماد/ یکپارچگی وتوان سیاست سازی

زمان دقیق افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی اعلام شد

ادعای مخالفت بایدن با عملیات نظامی صهیونیست‌ها در رفح

شهادت 7 فلسطینی در بمباران یکی از خانه های رفح

حمله پهپادی اوکراین به مناطق مسکونی «بلگورود»

نامعادله تبلیغات در سینمای ایران

حمله به یک پایگاه نظامی عراق

آزمایش یک «کلاهک فوق‌العاده بزرگ» موشک از سوی کره شمالی

آمریکا 1000 نیرویش را از نیجر خارج می‌کند

بیانیه مقاومت اسلامی عراق درباره حمله به هدف حیاتی در ایلات و پایگاه هوایی اشغالگران

پاسخ معاون رئیسی به رسانه‌ غربی که نوشته‌ بود مسئولان این روزها در پناهگاه هستند!

امیرعبداللهیان از الجزایر قدردانی کرد

گزارش امیرعبداللهیان از سفر نیویورک؛ موضوع دیپلماسی برای لغو تحریم‌ها هم مورد توجه قرار داشت

سرمقاله وطن امروز/ معادله پیروزی

سرمقاله خراسان/ بودجه عمرانی در نقش گوشت قربانی!

سرمقاله کیهان/ صد رحمت به توپ میرزا آقاسی!

واکنش وزارت خارجه ایران به اقدام آمریکا برای تمدید تحریم نفتی ونزوئلا

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

محاکمه ترامپ وارد چهارمین روز شد

رسانه صهیونیستی: نتانیاهو یک آدم حراف و طبل تو خالی از کار درآمد

تصویب چهاردهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه

تولید پایدار سوخت در پالایشگاه تهران با تنوع‌بخشی به سبد محصولات

دارندگان کارت سوخت بخوانند

حزب‌الله: از رویارویی با اسرائیل و حمایت غزه عقب نمی‌کشیم

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

فامیل دور و بچه‌ش و ببعی قاچاقی میخوان برن ترکیه

بلایی که مهسا طهماسبی سر گربه های محله آورده

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

شهادت فرمانده گردان طولکرم در سرایاالقدس

حمله مقاومت فلسطین به شهرک «سدیروت»

خودسوزی یک فرد مقابل دادگاه ترامپ

شهادت یک جوان فلسطینی در کرانه باختری

سلمان: در باز است، باز پرنده است، پس در پرنده است!

وقتی نمیتونی دو دقیقه ساکت بشینی

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: مسئولان متوجه اطرافیان کذاب و هتاک باشند

قدردانی امیرعبداللهیان از نقش الجزایر در کمک به توقف نسل‌کشی اسرائیل در غزه

عراق از حملات امروز به اصفهان ابراز نگرانی کرد

هشدار صندوق بین‌المللی پول نسبت به تبعات تصرف دارایی‌های روسیه

وقتی هیچی از هنر نقاشی نمیدونی

دابسمش علی لهراسبی برای مخاطبانش

واکنش معنادار وزیر روحانی درخصوص تذکر دفتر رهبری به مسئولان بخاطر رفتار بی‌قاعده در حجاب

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی