اخبار محرمانه

آخرين مطالب

انقلاب جدید در راه است تحلیل ویژه

انقلاب جدید در راه است
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و بازنشرش در آخرین خبر به معنای تایید آن نیست
روند انتقال انرژی در جهان نزدیک‌تر از هر زمانی اجتناب‌ناپذیر به نظر می‌رسد. آگاهی گسترده نسبت به تغییرات آب‌وهوایی، مصرف‌کنندگان و دولت‌ها را به‌ طور جدی مجاب کرده تا کنارگذاشتن هیدروکربن‌ها را بیش از گذشته جدی بگیرند. سرمایه‌گذاران هم متوجه این نگاه جدید شده‌اند و قصد دارند تا جایی که می‌توانند دور از نفت و گاز متمرکز شوند.
به گزارش مرکز مطالعات استراتژیک و بین‌المللی (CSIS)، سرمایه‌گذاران اکنون میلیاردها دلار به انرژی‌های تجدیدپذیر اختصاص می‌دهند و کشوری مانند چین به‌عنوان دومین اقتصاد جهان، انرژی‌های تجدیدپذیر را از ضرورت‌های امنیت ملی خود می‌داند. با ادامه این روند، تولید نفت از تقاضا پیشی خواهد گرفت و با کاهش قیمت‌ها، تولیدکنندگان برای جبران کاهش حجم، محصولات بیشتری را تولید می‌کنند و به‌این‌ترتیب قیمت نفت دوباره سقوط خواهد کرد. در‌این‌میان، یک دیدگاه جایگزین این است که روند انتقال انرژی دهه‌ها به طول خواهد انجامید و زیرساخت‌های ساخته‌شده برای مصرف هیدروکربن‌ها همچنان یک بازار قدرتمند را برای سال‌های طولانی تضمین می‌کند.
در شرایط فعلی نیز شاهد این واقعیت هستیم که درحالی‌که اتومبیل‌های الکتریکی بیش از گذشته مورد توجه قرار می‌گیرند؛ اما تقریبا 90 درصد از فروش اتومبیل‌های جدید هنوز از سوخت هیدروکربنی استفاده می‌کنند و زیرساخت‌های لازم برای اتومبیل‌های قابل شارژ هنوز هم میلیاردها دلار و دهه‌ها با ما فاصله دارند.
تقریبا تمام سوخت‌های جت در دنیا از نفت تشکیل شده است و جهان همچنان و هرچه بیشتر به پلاستیک‌هایی که از روغن مشتق می‌شوند، اعتماد می‌کند. این یعنی بخش درخور‌توجهی از جهان در حال توسعه که بیشتر جمعیت جهان در آن زندگی می‌کنند و اغلب با حاشیه اطمینان اقتصادی کمتری نسبت به کشورهای ثروتمندتر کار می‌کنند، همچنان به روش‌های گذشته اعتماد دارند. میزان مصرف در این کشورها با افزایش درآمد به‌شدت در حال افزایش است و آنها احتمالا به تجهیزات و فناوری‌های فعلی برای مدت طولانی‌تری اعتماد خواهند کرد. درحالی‌که ثروتمندان می‌توانند هزاران دلار برای محصولات سبز خرج کنند اما برای بیشتر جمعیت جهان، نفت و گاز همچنان به‌عنوان سوخت مقرون به صرفه و موجود باقی می‌مانند.
برای هر دو این دیدگاه‌ها استدلال‌های معقول و منطقی وجود دارد و هیچ‌کس نمی‌تواند با اطمینان بگوید که در کدام‌یک از این دو سناریو، فناوری، مقررات یا رفتار مصرف‌کننده بهتر گسترش می‌یابد. در‌این‌میان نکته مهم برای حکومت‌ها و مردم ساکن در خاورمیانه این است که کدام سناریو به نتیجه می‌رسد. زندگی مردم این منطقه و حکمرانی حاکمان با درآمد نفت و گاز می‌چرخد. خاورمیانه تنها منطقه‌ای از جهان است که تقریبا به ‌طور کامل از کشورهای صادرکننده انرژی و نیروی کار تشکیل شده است. کشورهای فقیر کارگران را به کشورهای ثروتمندتر می‌فرستند و کارگران درآمد خود را برای گذران زندگی برای خانواده‌های‌شان می‌فرستند. توجه استراتژیک به منطقه نیز به دلیل این است که خاورمیانه مهم‌ترین و حیاتی‌ترین منطقه تولید انرژی در جهان است.
مذهب و توریسم، مؤلفه‌هایی است که خاورمیانه با آنها در ذهن مردم باقی مانده اما از نظر حکومت‌ها، موقعیت خاورمیانه به‌عنوان تولید‌کننده انرژی مصرفی در جهان بیش از هر چیزی اهمیت دارد. بنابراین این ایده که قیمت نفت بر اثر تغییر الگوی انرژی به‌شدت افت خواهد کرد، بار دیگر این واقعیت را آشکار می‌کند که بازار نفت تحت تأثیر عوامل متعددی است و نمی‌توان تمام اقتصاد یک کشور را وابسته به آن کرد. به این دلیل که حتی کوچک‌ترین عدم تعادل، پیامدهای اقتصادی بزرگی دارد.
زنگ خطر برای خاورمیانه
امروزه، مصرف جهانی نفت تقریبا صد میلیون بشکه در روز است و در سیستم فعلی ظرفیت نسبتا کمی برای تولید بیشتر وجود دارد. هنگامی که در سال 2008 بحران مالی جهانی بروز کرد، مصرف بیش از میزان عرضه بود و قیمت نفت به 140 دلار در هر بشکه رسید.
هنگامی که ویروس همه‌گیر در بهار سال 2020 بروز کرد و عمده فعالیت‌های اقتصادی تعطیل شد، کاهش شدید تقاضا در بازار نفت رخ داد و قیمت نفت سقوط کرد. این بحران بیش از همه به عربستان سعودی به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده و صادرکننده نفت ضربه زد و زمانی که هنوز قیمت نفت زیر 30 دلار در هر بشکه بود، تولید این کشور را حدود 20 درصد کاهش داد. افت مداوم در مصرف جهانی، هرچند اندک، کشورهای خلیج فارس را تحت فشار قرار می‌دهد تا تولید خود را افزایش دهند تا تولیدکنندگان با هزینه بالاتر را از بازار بیرون رانده و اطمینان حاصل کنند که در صورت کاهش بیشتر مصرف، حتی بشکه‌هایی با ارزش پایین هم بدون مشتری نخواهد ماند.
این امر تا حدی اختلاف بین تولید عربستان سعودی و امارات متحده عربی در ماه‌های اخیر را توضیح می‌دهد؛ اختلافاتی که به نشست اخیر اوپک هم کشیده و برای اولین‌بار علنی شد. ما دقیقا نمی‌دانیم برندگان و بازندگان دهه آینده در خاورمیانه کدام کشورها خواهند بود. افزایش حجم تولیدکنندگان ارزان‌قیمت ممکن است باعث جبران کاهش قیمت شده و منجر به تمرکز مجدد استراتژیک بر تولیدکنندگان انرژی در خاورمیانه شود.
در پی آن هم الزام وجود ثبات در بازار ممکن است بر تولیدکنندگان خاورمیانه فشار وارد کند تا برای جلوگیری از سقوط قیمت‌ها، تولید خود را محدود کنند. حکومت‌های خاورمیانه سال‌هاست که برای جهان پس از نفت آماده می‌شوند، اما همچنان از اهداف خود برای کاهش وابستگی به درآمد نفت بسیار دور هستند. در کشورهای حوزه خلیج فارس، انتقال از شیوه کار کارگران با بهره‌وری بالا و با دستمزد پایین که به تلاش کارگران با بهره‌وری پایین و دستمزد بالا یارانه می‌دهند، سال‌ها به طول می‌انجامد. بخش‌های خصوصی سعی در تأمین شغل برای نیروی کار تازه‌نفس دارند و بی‌کاری جوانان در بسیاری از کشورهای منطقه به حدود 30 درصد رسیده است.
اما بیگانگی جوانان با حکومت‌ها در خاورمیانه چالشی است که از زمان ظهور بهار عربی در دهه گذشته حل‌نشده باقی مانده است. در چنین شرایطی، تغییر رفتار در حوزه انرژی نه‌تنها برای خاورمیانه بلکه برای تمام جهان اهمیت خواهد داشت. بحث امنیت انرژی باعث شده تا چین سرمایه‌گذاری گسترده‌ای در خاورمیانه انجام دهد.
اگر دولت چین تصمیم بگیرد که امنیت انرژی خود را از معادن آفریقا تأمین کند و نه از چاه‌های نفت خاورمیانه، باید انتظار داشته باشیم که توجه و سرمایه عظیم چین جابه‌جا شود. همچنین اگر در سناریوی آینده انرژی جهانی نقش ماندگارتری برای نفت و گاز وجود داشته باشد، در آن صورت رقابت بیشتر بین ایالات متحده و چین برای نفوذ منطقه‌ای محتمل‌تر از هر سناریوی دیگری است.
سرانجام، این احتمال وجود دارد که کشورهای غربی به دلایل زیست‌محیطی از هیدروکربن‌ها روی‌گردان شوند؛ درحالی‌که چین و کشورهای در حال توسعه به دلایل اقتصادی همچنان به آنها نیاز مبرمی خواهند داشت. این امر تقریبا می‌تواند به معنی انصراف ایالات متحده از نقش آتی خود در خاورمیانه تلقی شود؛ درحالی‌که چین همچنان به حضور خود در منطقه ادامه خواهد داد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/588099/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

روایت مقام سازمان ملل از وضعیت بیمارستان‌های غزه

پرفروش‌ترین و پرمخاطب‌ترین روز سینمایی فروردین 1403

شورای ائتلاف در مرحله دوم انتخابات، لیست 16 نفره می‌دهد

کدام چهره‌های سیاسی در مراسم ترحیم معاون اول احمدی‌نژاد حضور داشتند؟

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

تیزر جدید شب‌آهنگی با حضور بازیگر زن جوان

شوخی های جالب کاربران فضای مجازی با حمله اسرائیل به اصفهان

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

مذاکرات هند و اوپک درباره تحولات بازار نفت

حماس: درحال حاضر زمینه‌ای برای مذاکره وجود ندارد

فصل سوم «پدرخوانده» ابوطالب آماده پخش شد

ترفندهای بچه برای درآمدزایی!

عضو کمیسیون امنیت ملی: اقدام روز گذشته اسرائیل گوشمالی دیگری خواهد داشت

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

واردات نفت چین از روسیه در ماه مارس افزایش یافت

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

آیت‌الله جوادی آملی: بانک‌ها جلوی اختلاس‌ها را بگیرند

جزئیات آخرین تحولات منطقه از زبان خبرنگار صداوسیما در مرز لبنان

پیامدهای اِل‌نینو؛ اعلام وضعیت اضطراری و جیره‌بندی برق در اکوادور

سروش رفیعی: حاشیه ندارم چون فیلم بازی نمی‌کنم!

تمجید امیرعبداللهیان از ابتکار تاریخی آفریقای جنوبی

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

عملکرد وزارت نفت در بخش‌های نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی بررسی می‌شود

ایران به فناوری سامانه پایش وضع ماشین‌های دوار دست یافت

جواد خیابانی: نه قهر کردم و نه از تلویزیون می‌روم/ ویدئو

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

بحرین میزبان نشست آینده سران اتحادیه عرب

پلیس آمریکا یکصد دانشجوی حامی فلسطین را بازداشت کرد

رسوایی‌های گسترده در پارلمان انگلیس

«برمودا» امشب میزبان عمو قناد است

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

حاج آقا مرادی: اگر کسی ناشناس پیام داد و دنبال آشنایی بود این دنبال دختربازی هست!

دستگاه های صدرنشین و قعر نشین تبدیل مجوزهای کاغذی را بشناسید

«انگل؛ خاکستری»: روایتی تماشایی از یک آخرالزمان انگل‌زده

کنایه‌ بچه به شرایط سخت و عجیب اقتصادی

اهدای 100 هزار گل لاله به شهر جنگ‌زده اوکراین

«انگل: خاکستری»؛ روایتی تماشایی از یک آخرالزمان انگل‌زده

سپاه درخصوص «عملیات وعده صادق» پیام داد؛ تشکر از مردم و خط‌و‌نشان برای دشمنان

به‌کارگیری توانمندی داخلی در تعمیر تجهیزات خط میبد - نائین

افزایش استرس‌ زنان امروزی به دلیل بی‌خوابی

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

آلمان 4 پاتریوت دیگر می‌خرد

ماجرای بیزینس‌های «آقای همساده»

توزیع بیش از 4 میلیون لیتر سوخت در ناوگان حمل‌ونقل زمینی و هوایی خراسان جنوبی

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

رسانه‌های صهیونیستی: 250 هزار فلسطینی رفح را ترک کرده‌اند

چه خبر از مژده لواسانی و سوگل خلیق؟

جعفرزاده: نه رئیسی، رئیس جمهور دو دوره ای می شود نه بایدن

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی