اخبار محرمانه

آخرين مطالب

مروری بر تاریخ برگزاری جشن عید غدیر

اولین جشن عید غدیر چه زمانی برگزار شد؟ خواندنی ها

اولین جشن عید غدیر چه زمانی برگزار شد؟
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - به گزارش خبر فوری، عید غدیر یکی از بزرگترین اعیاد شیعیان جهان است. در این سالها جشن های باشکوهی به مناسبت این روز در سرتاسر ایران گرفته شده است. با این حال، پرسش تاریخی این است که این جشن از چه زمانی آغاز شده و آیا تنها در 200 سال اخیر است که در این روز جشن گرفته می شود یا نه؟
تاکید پیامبر(ص) و ائمه اطهار بر جشن غدیر
نکته مهم در رابطه با عید سعید غدیر این است که طبق برخی روایات، شخص پیامبر اعظم (ص) بر جشن گرفتن در این روز تاکید کرده اند.
روایات بسیاری به نقل از پیامبر اسلام و ائمه شیعه در بزرگداشت غدیر آمده ‌است؛ از جمله حدیثی که پیامبر اسلام گفته‌ اند: " غدیر برترین و بالاترین عیدهای امت من است."
امامان شیعه آداب خاصی را برای عیدغدیر نقل کرده‌اند. از جمله گرفتن روزه، مراسم افطاری، دیدار با مؤمنان، مصافحه، هدیه دادن و هدیه گرفتن، ذکر صلوات، غسل در ظهر روز عید و زیارت اماکن متبرکه به ویژه بارگاه حضرت علی (ع) و ... .
اولین جشن ثبت شده در دوره آل بویه است

اخبار محرمانه

در مورد برگزاری جشن عید غدیر در قرون 1 و 2 گزارش دقیقی ثبت نشده است. ابن جوزی در کتاب المنتظم فی التاریخ الملوک و الاممی گوید: چنین است که در شب پنج شنبه هجدهم ذی الحجه سال 352 همان طور که در سایر اعیاد مذهبی آن روزگار مرسوم بوده مغازه ها‌ی بغداد تا صبح باز بودند، در شهر طبل و شیپور می ‌زدند و در بازار‌ها مراسم آتش بازی برگزار شد، و فردای آن روز شیعیان فوج فوج به زیارت مقابر قریش (حرم ‌های متبرک کاظمین) رفتند و به دستور معز الدوله (از امیران آل بویه) روز عید غدیر شهر بغداد را آذین بستند و جشن و سرور در شهر برقرار بود. 
در ملحقات کتاب تجارب الامم ابن مسکویه نیز گزارش ‌هایی از کیفیت برگزاری جشن غدیر در دوران آل بویه به چشم می‌خورد. این گزارش‌ ها حاکی از آن است که شیعیان در آن دوران جشن روز عید سعید غدیر را با آذین بندی و نصب کتیبه‌های مذهبی و پوشیدن لباس‌های نو و فاخر و قربانی کردن شتر گرامی می ‌داشتند و در شب عید غدیر در بغداد تا سالیان متمادی رسم آتش بازی برقرار بوده است.
اختلاف تندروان در بغداد و ایجاد فتنه
طبق گزارش برخی مورخان، گروهی از تندروان ضد شیعه در آن زمان با جشن غدیر مخالفت کردند. گویا در زمان عضدالدوله دیلمی گروهی از مخالفان شیعه در بغداد در مقابل مراسم عاشورا، هیجدهم محرم روز قتل مصعب بن زبیر را عزا گرفتند و به زیارت قبرش در «مسکن‏» رفتند و در مقابل عید غدیر نیز روز بیست و هشتم ذیحجه را که سالگرد ورود پیغمبر اکرم‏ صلى الله علیه وآله و ابوبکر در غار بود، به عنوان «یوم‏الغار» عید گرفتند. به دلیل تشنجات حاصل از این دو دستگی، عضدالدوله از دو طرف خواست که جشن های مذهبی خود را متوقف کنند و غدیر بعد از مدت کوتاهی متوقف شد.
عید غدیر در دوران فاطمیان مصر
فاطمیان مصر گروهی دیگر بودند که غدیر را جشن گرفتند. فاطمیان که در سال 297 قمری در مصر به قدرت رسیدند شیعه هفت امامی بودند و از این رو برخی از مراسم های شیعی را ارج می نهادند. طبق برخی گزارش ها، اهالی مصر و مراکش در سال 362 قمری به مدّت ده روز دهه غدیر را جشن گرفتند . مقریزی گزارش جامع و دقیقی از مراسم جشن و سرور دهه غدیر در دولت فاطمیان و از صله ها و تبرّعات آنان ارائه داده است .
عید غدیر در دوره صفویه

اخبار محرمانه

در ایران برگزاری جشن عید غدیر بعد از روی کار آمدن صفویان مجددا از سر گرفته شد. با رسمی شدن مذهب شیعه در ایران، جشن ها و مراسم مختلف شیعی در ایران رسمیت یافت. آدام اولئاریوس یکی از سیاحانی که در این دوره به ایران سفر کرده به بیان چگونگی برگزاری عید غدیرخم در ایران پرداخته و آن را چنین توصیف می‌کند:
" روز اول مارس ایرانی‌ها جشنی برپا می ‌کنند که آن را خم غدیر می ‌نامند. در چنین روزی گویا حضرت علی (ع) جانشین حکومت پدر همسر خود یعنی حضرت محمد (ص) شده است. باتوجه به این موضوع خان {شاه صفوی} دوباره از ما در کنار رودخانه در جائی باصفا نزدیک خیمه با طرزی باشکوه پذیرایی کرد. در این مراسم سرگرمی‌ های زیاد تهیه دیده بودند، چند نفر به طرز ماهرانه می ‌پریدند، می‌ رقصیدند و شعبده ‌بازی و تردستی می ‌کردند. جالب توجه رقص زیبایی بود که پسربچه بالغ درحالی که دو سنج کوچک که بر آن یک دسته نواز گره خورده ابریشمین و دراز آویزان بود و آن‌ها را هنگام زدن بر یکدیگر به حرکت درمی‌آورد و نمایش می ‌داد. عرب سیاهی با اعضای بدنی نرم و چالاک عنتری (میمونی) را وادار کرد با ادا و اطواری خاص دور و بر شیرینی‌ ها بپلکد و به سروکله چند تن از میهمانان ازجمله یکی از سفرا بپرد و دوباره از آن‌ها دور شود. خارج از خیمه مردم معمولی نیز هرکس اگر هنری داشت، به معرض نمایش می‌گذاشت. آنان سرگرمی ‌های زیادی برای خود داشتند، از قبیل ریختن ناس (برگ خشک از تنباکو نرم شده و مخلوط با آهک که میان لب و دهان می‌ریختند)، مسابقه دو و تیراندازی به هدف. شخص خان تیراندازی دقیق خود را آزمایش کرد و توانست تار مویی از اسب را که در دست پسربچه خودش بود با تیز بزند. از فاصله شش قدمی، همچنین سیبی را به سوی آسمان پرتاب کردند و وی در بازگشت با تفنگ سیب را هدف قرار داد."
از رونق افتادن جشن غدیر در دوره نادرشاه
طبق گزارش برخی مورخان، نادرشاه علاقه ای به روحانیون شیعه و مراسم شیعی اسلامی نداشته است. گویا از اقدامات نادرشاه منع برگزاری جشن عید غدیر و نیز عزاداری ایام محرم بود. نویسنده مجمع‌التواریخ در این رابطه می‏نویسد:
"نادر پس از مراجعت از هند، از دین بیگانه و در اوایل حال به بهانه تألیف قلوب اهل روم و غیره، بعضی از افعال که شیوه و شعار شیعه می‏باشد، مثل تعزیه داشتن خامس آل‌عبا در عشر محرم‌الحرام، برپاداشتن رسم عید غدیر و عید نوروز و... از تمام بلاد قلمرو خود موقوف نموده، چادر به یک شاخ افکنده، علانیه قدغن نمود که کسی قرآن نخواند بلکه نداشته باشد؛ چرا که اگر قرآن راست بود، این همه اختلاف در میان امت جناب رسول خدا واقع نمی ‏شد و شروع به کلمات کفر و زندقه نمود."
با وجود این متن، البته به نظر می رسد بسیاری از افعال فوق الذکر اغراق باشد و به خصوص مربوط به چند سال پایانی حکومت نادرشاه باشد چرا که طبق برخی شواهد دیگر مراسم غدیر در سالهای حکومت نادرشاه هم برگزار می شده است.
جشن عید غدیر در دوره قاجاریه

اخبار محرمانه

حدود 220 برگه سند از جشن‌ های عید غدیر که در دوره قاجار در حرم امام رضا (ع) برگزار شده در آستان قدس رضوی باقی‌ مانده است. این جشن‌ها معمولا هر سال در صحن عتیق اجرا می‌شد و با چراغانی آستان، توزیع شربت و شیرینی، خطبه ‌خوانی و انعام‌ دادن به کارکنان توسط حاکمان و والیان همراه بود. در پایتخت و سایر شهرها نیز جشن‌های کوچک ‌تری برپا می ‌شد.
در دوره قاجار به مناسبت عید غدیر در دربار مراسم "سلام" برگزار می‌شد؛ مراسمی مخصوص دیدار اعیان و شاهزادگان با شاه یا دیدار مردم عادی با شاه. ناصرالدین قاجار درباره عید غدیر در سال 1255 شمسی در خاطراتش آورده است: "عید غدیر رسید، شب عید غدیر بیرون شام خوردم، عمارات جدید و نارنجستان چراغان شد، اغلب پیشخدمت ‌ها بودند... امین‌حضور، عضدالملک، عکاس، فرخ ‌خان و غیره و غیره و غیره بودند. خواننده‌های مردانه همه آمدند... الحمدلله خوش گذشت. روزش هم در همان تالار جدید سلام شد."
یک سنت مهم در روز عید غدیر در دوره قاجار برپایی مراسم عقد اخوت بوده است؛ یک مستحب دینی برای بهبود پیوندهای اجتماعی. آن‌طور که ژان باتیست فُوریه، پزشک فرانسوی دربار ناصرالدین قاجار در خاطراتش در این باره می ‌نویسد: "یکی از آداب این روز، صیغه عقد اُخوت یا برادری در بین مردان است؛ دو تا دوست با رفتن به پیش روحانی محله و با خواندن صیغه برادری تا آخر عمرشان مثل برادر برای هم باقی می‌مانند."

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/587193/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش وزارت خارجه ایران به اقدام آمریکا برای تمدید تحریم نفتی ونزوئلا

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

محاکمه ترامپ وارد چهارمین روز شد

رسانه صهیونیستی: نتانیاهو یک آدم حراف و طبل تو خالی از کار درآمد

تصویب چهاردهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه

تولید پایدار سوخت در پالایشگاه تهران با تنوع‌بخشی به سبد محصولات

دارندگان کارت سوخت بخوانند

حزب‌الله: از رویارویی با اسرائیل و حمایت غزه عقب نمی‌کشیم

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

فامیل دور و بچه‌ش و ببعی قاچاقی میخوان برن ترکیه

بلایی که مهسا طهماسبی سر گربه های محله آورده

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

شهادت فرمانده گردان طولکرم در سرایاالقدس

حمله مقاومت فلسطین به شهرک «سدیروت»

خودسوزی یک فرد مقابل دادگاه ترامپ

شهادت یک جوان فلسطینی در کرانه باختری

سلمان: در باز است، باز پرنده است، پس در پرنده است!

وقتی نمیتونی دو دقیقه ساکت بشینی

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: مسئولان متوجه اطرافیان کذاب و هتاک باشند

قدردانی امیرعبداللهیان از نقش الجزایر در کمک به توقف نسل‌کشی اسرائیل در غزه

عراق از حملات امروز به اصفهان ابراز نگرانی کرد

هشدار صندوق بین‌المللی پول نسبت به تبعات تصرف دارایی‌های روسیه

وقتی هیچی از هنر نقاشی نمیدونی

دابسمش علی لهراسبی برای مخاطبانش

واکنش معنادار وزیر روحانی درخصوص تذکر دفتر رهبری به مسئولان بخاطر رفتار بی‌قاعده در حجاب

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

پیشرفت در مذاکرات صلح باکو و ایروان

اظهارات لاوروف درخصوص صحبت‌های جنجالی بورل

شیرین: تا وقتی بله نگفته بودیم، هیشکی قصد ازدواج نداشت حالا همه میخوان زن بگیرن!

وقتی ناراحتی از اینکه مخ زن خودت رو زدی

راهپیمایی تهرانی‌ها در حمایت از عملیات «وعده صادق»

لاوروف: روسیه از طریق کانال‌های دیپلماتیک به اسرائیل اطلاع داده که ایران خواهان افزایش درگیری نیست

ادامه حملات حزب الله لبنان به مواضع رژیم صهیونیستی

شمار شهدای غزه از 34 هزار نفر گذشت

اوربان: اروپا یک قدم تا ارسال سرباز به اوکراین فاصله دارد

رپ خوانی بحرانی برای سید جواد هاشمی

روایت سفیر ایران در فرانسه از ماجرای تهدید به انفجار یک فرد در مقابل کنسولگری ایران

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

درگیری لفظی میان نتانیاهو و وزیر خارجه آلمان

اتحادیه اروپا برای نخستین‌بار چند شهرک‌نشین صهیونیست را تحریم کرد

لیبرمن: در مسیر پیروزی نیستیم

ناتو تعداد بیشتری سامانه پدافند هوایی به اوکراین ارسال می کند

سرقت 250 هزار سند در حمله هکری «انانیموس» به ارتش رژیم صهیونیستی

استوری جدید و متفاوتی که منوچهر هادی منتشر کرد

چهره ها/ تغییر چهره «گلنار» سریال گیلدخت بعد از 3 سال

ببعی به زبان ترکی هم مسلطه!

چهره ها/ سلفی جالب نصرالله رادش و همسرش وایرال شد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی