اخبار محرمانه

آخرين مطالب

کوچه پس کوچه های طهرون/12

بهجت آباد، زمانی از ارتفاعات تهران بود شهرداری تهران

بهجت آباد، زمانی از ارتفاعات تهران بود
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - شهر: آپارتمان های بهجت آباد از نخستین مجموعه آپارتمان های مرتفع تهران است که نیم قرن قدمت دارد. امتیازهای خاص آپارتمان های قدیمی بهجت آباد، هنوز آن ها را در اوج نگه داشته است.

به گزارش شهر، بهجت آباد محله ای قدیمی است در دل منطقه 6 شهرداری تهران که در میان بلوار ولیعصر، مطهری، کریم خان و میرزای شیرازی احاطه شده است.
آبادانی بهجت ‌آباد در سال 1288 قمری که قحطی در ایران بود به دست میرزا یوسف مستوفی‌ الممالک آشتیانی، صورت گرفت. نام محله از نام بهجت‌ الملک، دختر میرزا یوسف که همسر جلال ‌الدوله و پسر مسعود میرزا ظل‌ السلطان بود، گرفته شده است.
در دوره‌ی پادشاهی ناصرالدین‌شاه قاجار، زمانی که شهر تهران درحال گسترش بود، یکی از دروازه‌ های دوازده‌ گانه‌ی شهر ساختار معماری ساده تری داشت. این دروازه در آغازِ جاده‌ای ساخته شده بود که به میدان اسب‌ دوانی می‌رسید. در دو سوی آن دو مناره ساخته بودند و دهانه‌ ای بزرگ، ورودی آن بود. آنجا را «دروازه بهجت‌ آباد» می‌نامیدند.
سرسبزی و دل‌ پذیری‌ بهجت آباد ناصرالدین‌ شاه را گاه و بی‌ گاه به آنجا می‌کشاند. زمین‌های بهجت‌آباد از جنوب به جایی می‌رسید که شمالی‌ترین بخش حصار تهران دیده می‌شد که اکنون چهارراه کالج نامیده می شود. از سوی خاور نیز به زمین‌ها یی راه می‌ یافت که چند دهه پس از آن فیشرآباد نامیده شد و اکنون خیابان سپهبد قرنی نام‌گذاری شده است. بهجت ‌آباد از شمال به روستای یوسف ‌آباد راه داشت و از باختر به جلالیه می‌رسید. جلالیه بخش شمالی گستره‌ی کنونی دانشگاه تهران است.
مستوفی الممالک با توجه به موقعیت و ثروتی که داشت در خرید زمین‌های پیرامون پایتخت بی حد و اندازه‌ای عمل می‌کرد. بسیاری از محلات کنونی تهران مانند یوسف آباد، ونک، امیرآباد و... از دارایی های بی شمار اوست.
میرزا یوسف‌خان در آباد ساختن بهجت‌آباد همتی بلند داشت. نخست نهری را که از رودخانه‌ کرج می ‌رسید و تا بلوار کشاورز کنونی ادامه می یافت، تا زمین‌های بهجت‌ آباد امتداد داد. شاخه ‌ای از آن رود به درون پایتخت نیز کشیده شد. افزون بر آن سدی استوار بر روی رود کشید تا آبیاری زمین های بهجت آباد سهل شود.
همچنین، دستور داد که از بهجت‌آباد تا مِلک دیگرش یوسف‌آباد، خیابانی پهناور بکِشند و در دو سوی خیابان درخت بکارند. این راه بسیار زیبا و چشم‌ نواز شده بود.
نخستین آپارتمان های بلند مرتبه تهران
اگر بخواهیم از اولین نشانه های ظاهری این محله بگوییم به آپارتمان های بهجت آباد می رسیم. نخستین مجموعه آپارتمان های مرتفع تهران که بین سال های 1343 تا 1349 ساخته شده و در سال 1350 به بهره برداری رسید. این آپارتمان ها با استاندارد های بالای ساختمانی و مقاوم سازی اصولی جهت ترویج و تشویق مردم به آپارتمان نشینی ساخته شده بود. ولی در آن زمان با استقبال وسیعی مواجه نشد و خانواده های سنتی به علت محدودیت‌ هایی که ممکن بود آپارتمان نشینی برایشان ایجاد کند، تمایل چندانی به این آپارتمان ها نشان ندادند. در واقع تداخل فضای عمومی و خصوصی و میزان نزدیکی همسایه ها به هم، خیلی مورد پسند مردم، در آن دوره نبود.
زمین های انتخابی برای ساخت آپارتمان های بهجت آباد در یکی از بهترین نقاط تهران در آن زمان انتخاب شد. آن زمان یک تهران بود و یک بلوار کشاورز (الیزابت سابق) که مهم ترین مراکز خرید و اماکن تفریحی در محدوده اش قرار داشت. دولت پس از بررسی‌های دقیق، زمین‌های بهجت‌آباد را که نزدیک به بلوار کشاورز (الیزابت سابق) هم بود، برای ساخت آپارتمان در نظر گرفت. مجموعه آپارتمان های بهجت آباد به صورت چهارده بلوک 14 طبقه با اسکلت بتنی و با ارتفاع 42 متر احداث شد. در آن زمان دولت تصمیم گرفت تغییراتی در شهر ایجاد کند و تهران به جای رشد سطحی، ارتفاع بگیرد، این تصمیم مهمی بود که همه چیز را هم در سبک زندگی و هم در معماری شهری تغییر ‌داد.
البته در ابتدا قرار بر این بود ساختمان ‌های بهجت‌ آباد برای طبقات ضعیف ‌تر جامعه که نیاز به مسکن داشتند، ساخته شود. ولی در نهایت ساختمان‌ های بهجت‌ آباد آن‌قدر گران تمام شدند که عملا آن هدف اولیه محقق نشد. یکی از دلایل دیگری که این آپارتمان ها با اقبال مواجه نشد مسئله قیمت بود.
درست است که این آپارتمان ها قدیمی هستند، اما هنوز از خیلی از خانه‌ های تهران بهترند و امتیازهای خاص خودشان را دارند و احتمالا همین مزیت هاست که این آپارتمان ها را هنوز در اوج نگه داشته است. بخشی از هواداران امروزی این آپارتمان ها، همان کسانی هستند که به نوعی تمایل و تعلقی به سبک زندگی گذشتگان و زندگی در خانه‌های قدیمی با تراس و اتاق های بزرگ دارند.
مجتمع‌ های بهجت‌ آباد، زمانی از بلندترین ساختمان‌ های مسکونی پایتخت بود. شاید در تعدادی از آن خانه ها دیگر کسی ساکن نباشد و در میان انبوه برج ‌ها و ساختمان‌ های سر به آسمان‌ کشیده، همچون نقطه به نظر برسند، اما هرچه که هست بخشی از تاریخ فراموش نشدنی این شهر به شمار می روند.
البرز، درخشان چون نامش
در آن زمان بخشی از زمین‌های بهجت آباد برای ساخت کالج آمریکایی‌ها مورد استفاده قرار گرفت. این کالج آمریکایی در سال 1252 خورشیدی به شکل یک مدرسه ابتدایی در تهران تاسیس شد و در سال 1278 خورشیدی همزمان با مدیریت دکتر جردن به دبیرستان تبدیل شد. این مدرسه در سال 1301 خورشیدی به مکان فعلی خود در چهارراه کالج منتقل شد.
در سال 1319 خورشیدی به دستور دولت وقت، مدیریت این کالج به آمریکایی ها واگذار شد و آنجا بود که این مدرسه به نام البرز مزین شد. (این دبیرستان به خاطر نمای رشته کوه البرز در پشت آن، البرز نام گرفت). دبیرستان البرز از قدیمی ترین و معتبر ترین مراکز آموزشی تهران به شمار می رود.
مساحت کل این دبیرستان که بخشی از آن به دانشگاه صنعتی امیر کبیر اختصاص دارد 45 هزار متر مربع است. این دبیرستان 11 هزار متر مربع زیر بنا و 10 هزار متر مربع فضای باز دارد. بنای اصلی دبیرستان از نخستین آثار نیکلای مارکف معمار گرجستانی مقیم ایران بود.
از افراد معروفی که در این دبیرستان تحصیل کرده اند می توان محمد علی اسلامی ندوشن (شاعر و پژوهشگر)، منوچهر ستوده (ایران شناس و جغرافیدان)، همایون خرم (نوازنده، موسیقیدان و آهنگساز)، مصطفی چمران (فیزیکدان، سیاستمدار و وزیر دفاع ایران)، جمشید مشایخی(بازیگر)، افشین یداللهی (ترانه سرا و روانپزشک)، عادل فردسی پور (گزارشگر فوتبال)، بهزاد عبدی (آهنگساز)، امیر جدیدی (بازیگر)، خسرو سینایی (کارگردان) و بسیاری دیگر از بزرگان علم و هنر این کشور را نام برد.

اخبار محرمانه


زندگانی ارامنه در بهجت آباد
از گذشته ارامنه در این محله و در محدوده خیابان لارستان سکونت داشته ‌اند که معروف به 18 متری ارامنه می‌باشد و یکی از ورودی های اصلی و شلوغ محله است. وجود کلیسا و مدارس ارمنی از دیگر شاخصه های سکونت ارامنه در این محله است. دو کلیسای سنت پاول و پولس در این محله قرار دارد.
پارکی که محل‌ وصال نشد
پارک بهجت آباد محل قرارهای عاشقانه محمد حسین بهجت تبریزی معروف به شهریار با معشوقش بوده که شهریار جوان روز و شب های بسیاری را در آن سپری کرد. آخرین بار آن ها در این پارک قرار دیدار گذاشتند ولی چشم به راهی او سرانجامی نداشت و ثریا هرگز نیامد.
شهریار در وصف حالش در آخرین قرار شعری دارد که به نام این پارک اشاره می‌کند، در آغاز این شعر می‌گوید: ﺑﻬﺠﺖ ﺁﺑﺎﺩ ﺍﺳﺖ ﻭ ﺷﺐ ﻧﯿﻤﻪ ﺍﺳﺖ ﻭ ﻣﻦ ﭼﺸﻢ ﺍﻧﺘﻈﺎﺭ ﺍﻧﺘﻈﺎﺭﯼ ﺁﺧﺮﯾﻦ کز ﺁﺧﺮﯾﻦ ﺩﯾﺪﺍﺭ ﯾﺎﺭ
هر سال به یاد این واقعه در بیست و هفتم شهریور یعنی در سالگرد درگذشت استاد شهریار کسانی که به او ارادت دارند در این پارک جمع می‌شوند تا یاد و نامش را زنده نگه دارند.

اخبار محرمانه


بازارچه بهجت آباد
بازارچه بهجت آباد با قدمتی 50 ساله از مهم‌ترین بازارها در این محدوده است که از گذشته به داشتن همه چیز در همه فصول شهرت داشته است. این بازارچه در خیابان کریم خان زند – خیابان آبان قرار دارد که می‌توان انواع و اقسام مواد اولیه تهیه غذا، سبزیجات و میوه ها را با تنوع بسیار زیاد در آن پیدا کرد.
خیابان موسیقی
از دیگر جاذبه‌های محله بهجت آباد، خیابان لارستان است.که بورس انواع ادوات موسیقی است. استودیوی قدیمی ضبط «بل» و «پاپ» هم در این خیابان قرار دارد.
بافت محله
بافت غیر مسکونی بهجت آباد را ساختمان ‌هایی با کاربری اداری و تجاری تشکیل می دهند و بخشی دیگر متعلق به بافت مسکونی است که شامل مجموعه آپارتمان‌ های مشهور بهجت آباد است. شلوغی و ازدحام این محله بیشتر مربوط به بافت غیر مسکونی آن می‌ باشد.
ساختمان های بزرگ دولتی و غیردولتی بسیاری در محله وجود دارد، در نتیجه جمعیت شناور محله خیلی زیادتر از جمعیت ساکن محله است.
دسترسی بهجت آباد
این محله از نظر دسترسی دارای شرایط مناسبی برای ساکنین است. ایستگاه اتوبوس بی آر تی در میدان ولیعصر که مربوط به خط تجریش – راه آهن است یکی از بهترین روش‌های حمل و نقل در بهجت آباد است.
همچنین شهروندان می توانند از ایستگاه ‌های میدان ولیعصر، میدان جهاد و میرزای شیرازی در خط 3 مترو تهران نیز استفاده کنند.
بهجت آباد به دلیل موقعیت مرکزی که در شهر دارد با خیابان های مهمی مانند ولیعصر، حافظ، نجات اللهی، کریم خان، استاد مطهری، میرزای شیرازی، زرتشت، لارستان، سربداران و شهید عضدی ارتباط دارد.
خبرنگار: النازکارخانه

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/580518/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخواست حماس برای اعزام تیم‌های پزشکی قانونی جهت شناسایی اجساد گورهای دسته‌جمعی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

گشاده دستی دولت در تخصیص بودجه به رسانه‌های همسو

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

انگلیس درصدد راه‌اندازی گنبد آهنین

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

آقای ذوالنوری ممنون

فروش 9 میلیاردی «مست عشق» در دو روز

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

مهران مدیری با «پدر قهوه» به شبکه خانگی می آید

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

سیگنال مثبت به بورس تهران

کاخ سفید: خواستار انجام‌ تحقیقات درخصوص گورهای دسته‌جمعی غزه هستیم

منابع عبری: اسرائیل با آتش‌بس چند هفته‌ای موافقت خواهد کرد

بازسازی سکانس مشهور ترانه علیدوستی توسط صهبا شرافتی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

حمله پهپادی حزب الله به یک پایگاه توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی

واقعیت آمریکا بدون روتوش؛ ادامه سرکوب اعتراضات دانشجویی

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

پخش برنامه «هفت» با اجرای بهروز افخمی از فردا

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

دردسر تیک‌تاک

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

طوفان نمک کوهنوردیه!

هلاکت دو تروریست در اطراف زاهدان با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

مدیر شرایط اضطراری و بحران پتروشیمی‌های منطقه ویژه پارس منصوب شد

موی چتری به چه صورت هایی می آید؟

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی