اخبار محرمانه

آخرين مطالب

مرگ رزیدنت‌ها و مسئله ملی تحلیل ویژه

مرگ رزیدنت‌ها و مسئله ملی
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - شرق /متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
اسماعیل خلیلی / «مسئله خودکشی‌ها و مرگ‌ها» با توجه به گستره انواع‌شان در ایران امروز، به زعم من بسیار مهم‌تر و پیچیده‌تر از تفاسیر نخستین درباره خودکشی‌های پیاپی و جانکاه رزیدنت‌هاست.* در نوزدهم فروردین متنی با این عنوان نوشتم: «آیا ما به سوی یک خودکشی جمعی می‌رویم؟». در آن متن، به بی‌تفاوتی مشهود در حفظ جان خود و دیگران و بی‌تفاوتی گسترده نسبت به مرگ انسان‌ها در طول تعطیلات نوروزی پرداختم. مضمون سخنم این بود که من مسئله را در مقیاس تاریخی تمدنی بسیار فراتر از این می‌بینم که عواملی چون انواع احساس محرومیت موجب «استقبال از مرگ» شوند و نوشتم: می‌توان در تاریخ ایران لحظاتی را اندیشید که ما به نوعی انتحار مبادرت کرده‌ایم. لحظاتی که ما همه هست و نیست خود را در سبد ناشکیبایی (شکیایی از‌دست‌رفته) به نیل روزگار سپرده و از شر شرایط غیرقابل‌تحمل تن به هجوم‌های ابن‌خلدونیِ خانمان‌سوز داده‌ایم. گرچه بسیاری از این هجوم‌ها از درون و بیرون، از همان آمدن آریاییان تا اعراب، ترک‌ها، مغولان و ... اشغال اصفهان توسط محمود افغان و هجوم روستاییان هویت‌باخته به شهر و محاصره‌های طولانی مرکز فرهنگی شهر (دانشگاه تهران) در سال‌های گذشته نه ناشی از تصمیم ما، بلکه اقتضای سطوح مختلف توسعه‌یافتگی یا توسعه‌نیافتگی در جامعه و در منطقه‌ ما بوده‌اند می‌توان در سطح تحلیل تمدنی‌ فرهنگی در این میان هجوم‌هایی را یافت که احتمالا خود ما نوعا از آن استقبال کرده‌ایم یا آن را پذیرا شده‌ایم. دست‌کم یک فرضیه درباره علل شکست ایران در جنگ نهاوند این است که ایرانیان چنان از نابسامانی اواخر عهد ساسانیان به تنگ آمده و از پیش دچار فروپاشی شده بودند که این شکست را پذیرا شدند. من در شمار کسانی هستم که تشدید روزافزون آنومی فرهنگی و اجتماعی سده‌های هشتم تا سیزدهم را در فروپاشی‌های پی‌درپی سیاسی و اجتماعی سده‌‌های سیزدهم و چهاردهم خورشیدی ایران، بی‌تأثیر ندانسته و گاه برخی از آنها را با استعاره خودکشی ملی نام برده‌ام. 
باری، آنچه در فروردین 1400 رخ داد و ترک گسترده آیین‌های دفاع در برابر همه‌گیری کرونا، برای من نشانه‌ بس ناگواری است که می‌تواند حاکی از فرورفتن جامعه در شرایط وقوع یکی‌ دیگر از آن خودکشی‌های ملی باشد... . جامعه ما در شرایط «ناامیدی» چنین عنان از کف داد و در استقبال از شادی دیدوبازدید نوروزی، به استقبال مرگ انبوهی از فرزندان خود رفت. چند روز پیش نیز در نشستی گفتم کسی که بر حسب ایدئولوژی و نوعی ایمان می‌کُشد یا کشته می‌شود، برای مرگ خود یا مرگ دیگری نوعی دلیل دارد. به‌ویژه اگر برحسب ایمان باشد، استقبال از مرگ، واجد نوعی «رستگاری» برای خود یا دیگری یا هر دو است. اگر هم برحسب ایمان نباشد، مادام که مبتنی‌ بر یک دلیل باشد، باز هم نوعی رستگاری را نمایندگی می‌کند؛ زیرا می‌خواهد از شرایط موجود نجات بیابد. این نوع همان است که در دیگر انواع پستانداران نیز دیده می‌شود. اما آنچه می‌تواند از شرایط امروز ایران قابل استنباط باشد، بی‌تفاوتی نسبت به مرگ و زندگی است. گویی ذهن، اصولا آگاهی خود را نفی می‌کند؛ می‌داند که مرگ در راه است، اما آن را بر خود مکتوم می‌دارد و نزد خود انکار می‌کند. در این میان، گذشته از میزان اطلاع‌رسانی و فیلترینگ‌های عملی، گویی نوعی فیلترینگ ذهنی (نادیده‌انگاری) و بی‌تفاوتی نسبت‌ به مرگ خود و دیگران، در جریان است. این بی‌تفاوتی نسبت به مرگ، در این شرایط شاید گاه (نزد برخی آحاد) هم تغییر می‌کند و به استقبال از مرگ تبدیل می‌شود. با این تأمل، گمان می‌کنم:
نخست، مسئله خودکشی‌های دلخراش و جانکاه را باید بسیار جدی گرفت و به‌ویژه از تحمیل مدل‌های تحلیلی از پیش آماده بر آنها پرهیز کرد. مسئله دردآورتر و جانگدازتر از آن است که ما اخلاقا اجازه داشته باشیم از کوشش برای فهمیدن پرهیز کنیم.
دوم، تمامیت فرهنگی، ذهنیت آحاد جامعه، کلیت هویتی و جهان‌بینی (تصور و فهم از خود و از جهان) را نادیده نگیریم و فراموش نکنیم که خودکشی‌کنندگان با خودکشی‌نکنندگان فقط تفاوت ندارند؛ بلکه احتمالا مشابهت‌های بسیار نیز در کل این جهان فرهنگی میان آحاد گوناگون وجود دارد. «در غیاب آرمان و معنی» است که فقر، محرومیت و بدبختی می‌تواند مرگ را به تنها امکان تبدیل کند. وقتی همه‌چیز، ازجمله مثلا علم و دانشگاه و قدرت و ثروت و حتی آرمان‌هایی چون برابری و آزادی، فقط به‌مثابه «فرصت» فهمیده شوند، در نبودشان، مرگ نه یک انتخاب، بلکه تنها امکانِ باقی‌مانده خواهد بود؛ زیرا اگر همه‌چیز «فرصت» تلقی شود، این بدان معنی است که برای آن جامعه، اصل بر مرگ است و زندگی اصولا چیزی بیش از یک فرصت نیست که آن هم اگر با رنج همراه شود، دیگر دلیلی برای زندگی نمی‌ماند، پس باید هرچه زودتر بدان اصل (مرگ) برگشت. باری، فهمیدن اینکه در این شرایط در جهان ایرانی چه می‌گذرد، به احتمال بسیار، شرط لازم فهمیدن علل انواع کثیر این خودکشی‌های جانگداز و نیز فهمیدن علل دیگر خودکشی‌هایی است که ظاهرا با مرگ آشکار انسان‌ها همراه نیستند، اما عملا در مرگ متداوم و خاموش هزاران هزار انسان جریان دارند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/545525/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخواست حماس برای اعزام تیم‌های پزشکی قانونی جهت شناسایی اجساد گورهای دسته‌جمعی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

گشاده دستی دولت در تخصیص بودجه به رسانه‌های همسو

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

انگلیس درصدد راه‌اندازی گنبد آهنین

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

آقای ذوالنوری ممنون

فروش 9 میلیاردی «مست عشق» در دو روز

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

مهران مدیری با «پدر قهوه» به شبکه خانگی می آید

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

سیگنال مثبت به بورس تهران

کاخ سفید: خواستار انجام‌ تحقیقات درخصوص گورهای دسته‌جمعی غزه هستیم

منابع عبری: اسرائیل با آتش‌بس چند هفته‌ای موافقت خواهد کرد

بازسازی سکانس مشهور ترانه علیدوستی توسط صهبا شرافتی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

حمله پهپادی حزب الله به یک پایگاه توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی

واقعیت آمریکا بدون روتوش؛ ادامه سرکوب اعتراضات دانشجویی

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

پخش برنامه «هفت» با اجرای بهروز افخمی از فردا

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

دردسر تیک‌تاک

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

طوفان نمک کوهنوردیه!

هلاکت دو تروریست در اطراف زاهدان با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

مدیر شرایط اضطراری و بحران پتروشیمی‌های منطقه ویژه پارس منصوب شد

موی چتری به چه صورت هایی می آید؟

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی