اخبار محرمانه

آخرين مطالب

یک حقوق دان: مصوبه شورای نگهبان برخلاف قانون اساسی است مصاحبه های ویژه

یک حقوق دان: مصوبه شورای نگهبان برخلاف قانون اساسی است
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - انتخاب /متن پیش رو در انتخاب منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
یک استاد حقوق اساسی اعتقاد بر این دارد که مصوبه جدید انتخاباتی شورای نگهبان برخلاف قانون اساسی است.
علی اکبر گرجی در گفتگو با «انتخاب» و در واکنش به مصوبه جدید شورای نگهبان برای انتخابات ریاست جمهوری، گفت: طبق قانون، شورای نگهبان چنین اختیاری را ندارد که به صورت مستقل برای انتخابات یا نامزد‌های آن شروطی تعریف کند. شورای نگهبان باید مقید به قانون اساسی و مسلمات و اصول آن باشد. چراکه اصل 115 قانون اساسی شرایط نامزد‌های انتخابات را به صورت مصرح ذکر کرده است.
این حقوقدان ادامه داد: قانون اساسی محصول اراده ملت حاکم است و این ملت حاکم همانی است که شورای نگهبان و دیگر نهاد‌های کشور، حیاتشان را مدیون آن بوده و مشروعیت خودشان نشات گرفته از همین اراده ملت است؛ همان ملتی که در قانون تصویب و اراده کرده که بیشتر از اصل 115 در قانون اساسی، شرط و شرایطی برای نامزد‌ها مطرح نشود؛ بنابراین اضافه کردن هر شرطی بیش از اصل 115 خلاف قانون و نقض عهد و تعهد است.
وی با طرح این پرسش که آیا اضافه کردن شروط جدید و آیا پیش بینی سازوکار‌های مختلف که در 40 سال گذشته کمابیش با آن سروکار داریم توانسته است کیفیت انتخابات را ارتقا بدهد، گفت: ما طی 4 دهه گذشته از جمله در هر دوره از مجالس شورای اسلامی شاهد تغییرات در قانون انتخابات مجلس و خیز مجلس برای تغییرات در انتخابات ریاست جمهوری بودیم که هنوز بعد از گذشت 40 سال نیز این رویه به تعادل نرسیده است و سوال مهم من این است که آیا تغییراتی که برای قوانین انتخاباتی لحاظ می شود سویه و هدفشان تسهیل در رقابت است؟
گرجی افزود: هر تغییری که ناقض اصل آزادی انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان و برابری عدالتی انتخاباتی بین شهروندان باشد، غیرقانونی است.
این حقوقدان با بیان اینکه در هرجایی از دنیا دادگاه قانون اساسی، عالی‌ترین مرجع پاسداری از انصاف و عقلانیت و کارآمدی انتخابات است، گفت: شورای نگهبان هم باید به مدعی العموم عدالت، انصاف و آزادی در انتخابات تبدیل شود. سوال من به عنوان یک معلم حقوق اساسی این است که آیا رویه‌های انتخاباتی و نظارت قیم مآبانه شورای نگهبان در این جهت حرکت می‌کند یا خیر؟
وی افزود: با کمال تاسف باید بگویم که ما نمی‌توانیم اعلام کنیم که رویکرد‌های نظارتی این نهاد در راستای بسط دادن قلمرو آزادی سیاسی بوده یا رویه‌های این شورا رو به توسعه حق و آزادی‌های انتخاباتی قرار دارد. این در حالی است که رویه همگنان شورای نگهبان در سایر کشور‌ها رویه‌هایی را در پیش گرفتند که روز به روز در جهت آزادی ملت و تحکیم اقتدار فرد و گرو‌های جمعی و مدنی حرکت می‌کند.
گرجی تصریح کرد: با کمال تاسف ما در همین بازه زمانی شاهد آن بودیم که رفته رفته اقتدار ملت رقیق شده است و این به گمان من جای نگرانی دارد. دلسوزانه شورای نگهبان را دعوت می‌کنم تا به حفاظت از بنیاد‌های آزادی‌خواهانه و برابری طلبانه جمهوری اسلامی بپردازد.
وی افزود: امروز همه نهاد‌های حاکم بر جمهوری اسلامی از جمله شورای نگهبان، باید خدمتگذار استقلال تمام عیار ملت ایران از بیگانگان چه شرقی و چه غربی باشد، هرچند که در عین این استقلال می‌بایست با همه کشور‌های دنیا تعامل و رابطه سازنده و خوب برقرار کند. بحث آزادی هم کاملا روشن است و همه نهاد‌ها باید خدمتگذار آزادی‌های فردی و مدنی تک تک ایرانیان بدون هیچ استثنایی باشد.
گرجی با اشاره به مصوبه جدید شورای نگهبان برای انتخابات ریاست جمهوری، اعلام کرد: مقام معظم رهبری در سیاست‌های کلانی که مطرح کرده بودند بحث انتخابات را نیز مدنظر قرار داده بودند. یکی از معضل‌های بزرگ و اصلی که نسبت انتخابات مطرح بوده همین مساله رجل سیاسی است که باید تعیین و تکلیف شود. چرا شورای نگهبان تکلیف نیمی از جامعه ایران که زنان هستند را مشخص نمی‌کند؟ این عدم شفافیت یعنی آنکه من هنوز درباره شایستگی زنان شک دارم.
وی افزود: اگر شورای نگهبان دلسوز ایران است، باید یکبار برای همیشه مساله رجل سیاسی را حل کند. ما شاهد آن هستیم که رهبری نیز خواستار حل این مساله شده بودند، ولی شورای نگهبان به جای آنکه صراحتا به حل این مساله اقدام کند و حتی اگر مخالف حضور زنان در انتخابات است، آن را صراحتا اعلام کند، سکوت پیشه کرده و به دنبال وضع قواعد دیگر می‌رود. مردم باید بدانند که نظر شورای نگهبان درباره رجل سیاسی چیست، ولی شورای نگهبان تاکنون صراحتی در این مساله نداشته است.
این حقوقدان با بیان اینکه ابلاغیه اخیر شورای نگهبان به وزارت کشور و تعیین شرط و شروط جدید برای نامزد‌های انتخابات ریاست جمهوی غیرقانونی است، گفت: اگر شورای نگهبان خواستار تغییراتی در قانون است، اولا می‌تواند به تفسیر قانون اساسی مراجعه کند و ثانیا می‌تواند از مجلس بخواهد که قانون را تغییر بدهد و سپس شورای نگهبان آن تغییرات را اجرا کند و غیر از این راه دیگری وجود ندارد.
گرجی با بیان اینکه اگر شورای نگهبان واقعا دلسوز کیفیت انتخابات است، می‌تواند نظام انتخابات را حزبی کند، گفت: تعدد و تکثر خیلی زیاد نامزد‌های انتخاباتی خلاف شئون است، ولی راه حل آن حزبی کردن انتخابات است. امروز احزاب بسیار زیادی در کشور وجود دارد که همگی ثبت شده و وفادار نظام جمهوری اسلامی هستند. شورای نگهبان می‌توانست برای رهایی از ثبت نام‌های فله‌ای، با همکاری مجلس یک طرح دوفوریتی وضع می‌کرد که به عنوان مثال تنها نامزد‌های ثبت نام می‌شوند که تعداد مشخصی از احزاب رسمی کشور آن را طی مکاتباتی تایید و معرفی کرده باشند.
وی افزود: چنین شرطی خیلی بهتر از آن است که بخواهیم شرایطی را برای نامزد‌های انتخاباتی وضع کرده و یک نابرابری ایجاد کنیم. من اشکالات و ایرادات بسیار زیادی به این نامه شورای نگهبان می‌بینم که با اصول 99، 115، 19 و 20 و سایر اصول قانون اساسی مغایر است و این رفتار ناقض صلاحیت مجلس مقنن و قوه موسس است که من آن را حاکم واقعی می‌دانم.
این حقوقدان ادامه داد: اگر هدف ما تقویت و توسعه قلمرو مشارکت و رقابت انتخاباتی است، راه و قواعد آن معلوم است و این رفتار‌ها هرگز در این راستا تعریف نمی‌شود.
گرجی خاطرنشان کرد: رییس جمهوری مجری قانون اساسی است و می‌تواند در چارچوب وظایفش عمل کند. او تفسیر خودش را از قانون اساسی دارد.
این استاد دانشگاه همچنین در پاسخ به این پرسش که با توجه به اظهارات اخیر شورای نگهبان آیا آنان این اختیار را دارند که صلاحیت یک نامزد انتخاباتی را بعد از تایید صلاحیت، رد کنند، گفت: نظارت استصوابی این چنین برای خود یک قلمرو نظارت در نظر گرفته است.
وی افزود: این رفتار‌ها مغیار با اصول قانون اساسی است و رفته رفته رویکرد‌های جدیدی را نیز پیرامون آن شاهد هستیم. نظارتی که در پرونده سپنتا نیکنام یا مینو خالقی رخ داد نیز ادامه همین رویه و رویکرد‌ها بود.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/539136/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا رئیس سازمان آمان استعفا کرد؟

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

توافقی که از دست رفت؛ پشت‌ پرده مذاکرات روسیه و اوکراین

بوسه‌ای که سانسور نشد

مورخ مشهور اسرائیلی: در یک قدمی شکست هستیم

روزنامه‌نگار اسرائیلی: باید چند رودخانه از خون اهالی غزه جاری کنیم

درگوشی حرف زدن میرسلیم و بادامچیان در یک مراسم سیاسی

جت شخصی چند؟

خاطرات فراموش‌نشدنی پایان جنگ از زبان «مسعود ده‌نمکی»

جهانگیری: در سال 84 که دولت را به احمدی‌نژاد تحویل دادیم خودروسازی ایران از ترکیه و چین جلوتر بود

همبستگی با غزه مقابل سفارت رژیم صهیونیستی در امان

سانسور گسترده رسانه‌های جهان بخاطر حفظ منافع رژیم صهیونیستی

من آدم مجرد سوار ماشینم نمیکنم!

گام‌های اصلی در تربیت جنسی کودکان

برای از ما بهتران؟

تحریم ایران و شرایط شکننده بازار نفت

چالش اعتماد مصرف‌کنندگان به محصولات داخلی

کودک فلسطینی: خواب دیدم توسط ارتش رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدم!

مسعود ده‌نمکی: پدرم می گفت بین من و خمینی یکی رو انتخاب کن

داوری خطاب به دولت رئیسی: کاش برای دستاوردسازی‌های کاذب، حداقل کمی عدد بیاموزید

تابستون نزدیکه و هندوانه رو اینجوری برش بزن

هشدار قاهره درباره یورش زمینی رژیم صهیونیستی به رفح

کلیه ناخدا رو به اسم نورالدین خریدند!

جشن تولد ساده و بی ریای بازیگر پیشکسوت

عملیات «وعده صادق» از نگاه شخصیت‌های سیاسی ترکیه

جنگ غزه دانشگاه‌های آمریکا را به هم ریخت

یکی از ساکنان روستاهای چابهار: دولت یک ریال از غرامت سیل را به ما نداده است

روزنامه‌نگار اسرائیلی: همه اهالی غزه مستحق شکنجه و مرگی دردناک هستند

7 ستونی که از اسرائیل فروریخت

آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس

موضع جدید عربستان در رابطه با توقف تجاوز اسرائیل

مجری سابق برنامه «هفت»: با زور و تهمت و تهدید فیلمساز نمی‌شوید!

متقی: بعد از جنگ غزه و عملیات وعده صادق، اسرائیل مجبور شد سفارتخانه‌هایش را در کشورهای منطقه ببندد

نقشه تندروها برای «عبور از قالیباف»

سفر پریناز ایزدیار با رضا عطاران به کاخ صدام حسین!

آمریکا تحریم‌هایی مرتبط با ایران اعمال کرد

وزیر کشور: 45 نماینده در مرحله دوم انتخابات راهی خانه ملت می‌شوند

در دومین روز از سفر رئیس‌جمهور به پاکستان چه‌ گذشت؟

با این رفتار، همیشه از جاری هات سرتر و جلوتری

پیدایش ابرقدرت اسلامی

کدام بانک‌ها به تعهدات ارزی خود عمل نکرده اند؟

بورس صعودی می‌ماند؟

توضیح بهادری جهرمی در مورد طرح ساماندهی اجاره‌بها

سختی‌های کار «سلطان و شبان» که کمتر شنیدید

روایتی از همکاری‌های اطلاعاتی مجاهدین با ارتش صدام

پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

فرمانده 26 ساله فلسطینی که عملیات‌های بسیاری در کرانه باختری علیه ارتش اسرائیل انجام داده، کیست؟

رزمایش دریایی مشترک سوریه و روسیه آغاز شد

تصاویر متفاوتی از شاهزاده سریال «جومونگ 3»

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی