اخبار محرمانه

آخرين مطالب

کوه یخ روابط بین ریاض و تهران در حال ذوب شدن / نصرت الله تاجیک دیپلمات سابق شرایط حال و آینده مذاکرات دو کشور را تحلیل می دهد مصاحبه های ویژه

کوه یخ روابط بین ریاض و تهران در حال ذوب شدن / نصرت الله تاجیک دیپلمات سابق شرایط حال و آینده مذاکرات دو کشور را تحلیل می دهد
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - تاجیک تصریح کرد: واقعیت این است که عربستان احساس و تصور بردار بزرگتر را در منطقه دارد که اگر این تصور و احساس برطرف نشود، رسیدن به توافق در دسترس نخواهد بود. ما باید سعی کنیم که با مذاکره و طرح مسائل و دغدغه‌ها و ترسیم اهداف و منافع مشترک بر اساس الگوی توسعه منطقه‌ای این اختلافات را بین خودمان با عربستان برطرف کنیم.

یک دیپلمات سابق تاکید بر این مساله دارد که تغییر مواضع عربستان در قبال ایران یک تحول و اتفاق خوب است، ولی ایران باید منطقی و هوشیارانه عمل کند.
نصرت‌الله تاجیک در گفتگو با «انتخاب» و با اشاره به تغییر مواضع ریاض در قبال تهران، گفت: این سخنانی که اخیرا آقای بن سلمان مطرح کرده، یک حرف جدید و تحول است، اگرچه که او در حرف منعطف شده، ولی در ادبیات و لحن هنوز همان است و مانند گذشته برای ایران شرط می‌گذارد، ولی با این حال همین ابراز علاقه برای بهبود روابط بین ایران و عربستان یک تحول است.
این دیپلمات سابق ادامه داد: اگر بن سلمان بخواهد برای بهبود روابط با ایران امتیاز بدهد، این یک تحول مهم خواهد بود، ولی ما نباید عجولانه در خصوص این اتفاق تصمیم گیری کنیم. چراکه او هرچقدر در لحن نسبت به ایران متفاوت شده، ولی در محتوا هنوز همان دیدگاه‌ها را دارد و شرط و شروط تعیین می‌کند، ولی در مجموع باید این مساله را یک اتفاق خوب تلقی کرد و اگر این تغییر و تحول را در راستای نشست امنیتی بغداد تصور کنیم، می‌توانیم امیدوار باشیم که روابط ایران و عربستان در مسیر بهبود یافتن قرار بگیرد.
وی با بیان اینکه آینده روابط ایران و عربستان به عوامل مختلفی همچون مسائل منطقه‌ای و جهانی و شرایط داخلی دو کشور بستگی دارد، تصریح کرد: امروز عربستان با مشکلات جدی در داخل مواجه است و آنان خود را در ماجرای یمن چنان گرفتار کردند که حال فردی را پیدا کردند که خنجری در پهلویش قرار گرفته و آنان را دچار ضعف و تردید کرده است.
تاجیک ادامه داد: آمدن بایدن نیز باعث شد تا شرایط عربستان نسبت به گذشته تغییرات جدی و مهمی داشته باشد. آنان در دوران ترامپ هرچه خواستند انجام دادند و مدام به دنبال ماجراجویی بودند، هرچند که در نهایت نتوانستند به اهداف خودشان برسند، ولی حالا با آمدن بایدن این شرایط از آنان گرفته شده است. من فکر می‌کنم که مجموع اتفاقات منطقه‌ای و جهانی و شرایط داخلی عربستان، وضعیت را به سمت و سویی برده است که حالا کوه یخ روابط بین ریاض و تهران در حال ذوب شدن باشد.
این دیپلمات سابق با اشاره به مواضع ایران طی یک دهه اخیر در قبال عربستان سعودی، گفت: ما همواره به دنبال آن بودیم که با ریاض مذاکره داشته باشیم، ولی سعودی‌ها به این مساله تن ندادند. این اشتباه محاسباتی آنان بود که فکر می‌کردند یمن را ظرف مدت حداکثر 6 ماه شکست خواهند داد، ولی حالا بعد از گذشت 6 سال به نتیجه نرسیدند. آنان فکر می‌کردند که ترامپ با فشار حداکثری علیه ایران می‌توان، تهران را دچار فروپاشی و در نهایت برابر ریاض مجبور به عقب نشینی کند، ولی در نهایت هیچکدام از این اتفاقات رخ نداد تا آنان مجبور به آن شوند که از طریق دیپلماتیک مسائل را حل کنند.
تاجیک با تاکید بر اینکه ایران باید در قبال تحولات عربستان سعودی کاملا هوشیار و صبور باشد، گفت: ما در قبال عربستان باید مراقب باشیم که نه بیش از حد عجول باشیم و نه آنقدر عشوه و ناز داشته باشیم که این فرصت را از دست بدهیم. ما باید کاملا منطقی رفتار کنیم. ما باید تمام شرایط و اتفاقاتی که باعث شده تا بن سلمان به این وضعیت و مواضع برسد را بررسی کنیم، ولی این لزوما به معنای آن نیست که ما برای عربستانی‌ها «طاقچه بالا بگذاریم».
وی ادامه داد: توصیه من این است که ما در کنار عربستان می‌توانیم مسائل منطقه را حل کنیم و شرایط را برای ایجاد توسعه در خاورمیانه رقم بزنیم. ما نباید فراموش کنیم که قدرت تخریبی عربستان بالاست و آنان در هر اتفاقی سعی می‌کنند از اندوخته ارزی خودشان برای رسیدن به اهدافشان استفاده کنند. اشکال بزرگ ریاض این است که هر مساله‌ای را سریعا امنیتی کرده و به سطح خشونت می‌رسانند. این در حالی است که هر کشوری ممکن است با کشور دیگری اختلاف داشته باشد که این اختلافات را می‌توان از مسیر دیپلماتیک حل کرد، ولی عربستانی‌ها مایل هستند تا سریعا مسائل را امنیتی جلوه بدهند.
این دیپلمات سابق افزود: ایران و عربستان باید دغدغه‌های یک دیگر را درک کنند و مطابق با آن دغدغه‌ها و نگرانی‌ها با هم مذاکره کنند. البته این عادت رفتاری عربستان که سریعا مسائل را امنیتی می‌کند، شاید مسیر حل این دغدغه‌ها را سخت‌تر کند. مثلا یکی از موضوعاتی که عربستان نسبت به آن ابراز نگرانی می‌کند، این است که ادعا دارد ایران در مسائل جهان عرب دخالت می‌کند. این در حالی است که اساسا بحث عرب و عجم در شرایطی که مسائل در منطقه و همسایگی ایران و سایر کشور‌ها رخ می‌دهد، معنایی ندارد.
تاجیک تصریح کرد: واقعیت این است که عربستان احساس و تصور بردار بزرگتر را در منطقه دارد که اگر این تصور و احساس برطرف نشود، رسیدن به توافق در دسترس نخواهد بود. ما باید سعی کنیم که با مذاکره و طرح مسائل و دغدغه‌ها و ترسیم اهداف و منافع مشترک بر اساس الگوی توسعه منطقه‌ای این اختلافات را بین خودمان با عربستان برطرف کنیم. شاید اگر این توافقات از طریق مسائل اقتصادی پیگیری شود و یک پیوند اقتصادی بین ایران و عربستان و سایر کشور‌های منطقه‌ای ایجاد شود، توافق راحت‌تر حاصل شود و از سطح امنیتی تنزل پیدا کند.
وی خاطرنشان کرد: متاسفانه ما در منطقه پروژه کلان اقتصادی نداریم که همه یا اکثر کشور‌ها در آن دخیل باشند، چراکه ایجاد چنین ظرفیت‌هایی باعث می‌شود که حساسیت‌ها امنیتی برطرف شود.
این دیپلمات سابق با تاکید بر اینکه ایران بار‌ها اعلام کرده که در مساله یمن دخالتی ندارد، هرچند که به کمک و حمایت از مردم یمن اذعان کرده است، گفت: قطعا ایران مانند سایر کشور‌های منطقه در قبال اتفاقات منطقه منافعی دارد و ثبات در یمن و پایان جنگ در این منطقه از این حیث مستثنی نیست.
تاجیک با بیان اینکه اختلافات بین ایران و عربستان برپایه موضوعات سیاسی و ژئوپولتیکی در منطقه است، گفت: من اعتقاد دارم که راه حل این اختلافات درگیری نیست و عربستان باید بپذیرد که ایران یک قدرت منطقه‌ی‌ای ای شده است. اینکه عربستان تصور کند، چون برادر بزرگتر است، کسی حق اظهارنظر درباره مسائل منطقه‌ای ندارد، یک خطای بزرگ محاسباتی است. اینکه ایران در مساله سوریه یا عراق با دولت‌ها برای حل مشکلات همکاری می‌کند، به هیچ عنوان به معنای دخالت نیست.‌
وی افزود: شاید یکی از دلایل این برداشت اشتباه در آن است که متاسفانه بین اصحاب رسانه، نخبگان و پژوهشگران ایران و عربستان نشست و ارتباطی وجود ندارد. واقعیت این است که ما به جز مساله حج با عربستان ارتباطی نداریم و نتوانستیم یک گفتمان قالب بین خودمان با عربستان ایجاد کنیم.
این دیپلمات سابق در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است روابط ایران و عربستان در صورت بهبود با اتفاقات احتمالی در دولت‌های بعدی ایران یا عربستان تحت تاثیر قرار بگیرد و مجددا تضعیف شود، گفت: چنین مسائلی حاکمیتی هستند. من نگران تغییر دولت‌ها نیستم. مسائل ما با عربستان حاکمیتی و اساسی است. من احساس می‌کنم که روند کنونی به سمت کاهش اختلافات خواهد رفت، هرچند که نباید از قدرت تخریبی عربستان و مخالفان خارجی مانند اسراییل غافل شد.
تاجیک ادامه داد: خوشبختانه با رفتن ترامپ، جو بین المللی به سمت حل مشکلات از طریق دیپلماسی حرکت کرده است. امروز عربستان در عرصه داخلی با موضوعات مانند قتل خاشقچی و حقوق بشر درگیر است و آنان علاقمند به آن هستند که مسائل خودشان را با ایران حل کنند. اینکه آنان همچنان سعی می‌کنند با یک ادبیات خاصی سخن گفته و شرطی برای ایران بگذارند، بیشتر صمرف داخلی داشته و برای حفظ آبروست.
این دیپلمات سابق در پاسخ به این پرسش که آیا ممکن است اسراییل از بهبود روابط ایران با عربستان جلوگیری کند، گفت: اگر این اتفاق در دوران ترامپ رخ داده بود، ممکن بود که بتواند تاثیری داشته باشد، ولی در وضعیت کنونی من چنین چیزی را بعید می‌دانم. به ویژه آنکه اسراییل در این اواخر با مشکلات داخلی خودش مواجه شده و نسبت به دولت بایدن دچار اختلافاتی شده است. ما باید به این نکته توجه داشته باشیم که عربستان، چون داعیه رهبری جهان اسلام را دارد همواره در قبال رابطه با اسراییل یک سری رفتار‌های محتاطانه و محافظه‌کارانه دارد؛ بنابراین مجموع این اتفاق باعث می‌شود که تاثیر اسراییل بر این مساله جدی نباشد.
تاجیک با بیان اینکه محور اصلی مذاکرات ایران و عربستان مساله یمن است، گفت: من فکر می‌کنم که در این مذاکرات طرفین باید به یک راه حل سیاسی و دیپلماتیک برای مساله یمن برسند. عربستان و یمن طی قرون گذشته 6 بار درگیری و تنش داشتند که در تمامی موارد، پایان کار از طریق اقدامات سیاسی رقم خورده است. اکنون نیز که عربستان با حماقت خودش باعث شده تا یک قدرت موشکی در مجاورتش ایجاد شود، راهی ندارد تا دوباره از طریق سیاسی به این جنگ خاتمه بدهد.
وی افزود: البته فرآیند این راهکار احتمالا زمان‌بر خواهد بود و در این میان ایران می‌تواند به حل هرچه زودتر مساله کمک کرده تا مساله به صورت آبرومندانه برای ریاض خاتمه پیدا کند. چراکه همه به خوبی می‌دانند که عربستان در یمن دست به جنایت زد و بشریت یک عذرخواهی از جانب ریاض به صنعا بدهکار است.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/537483/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

در دیدار رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران با مدیران ارشد بیمه دی مطرح شد؛ بیمه دی موجب رضایتمندی خانواده‌‌ی بزرگ ایثار و شهادت و مایه‌ی آبرومندی در دولت گردید

تیزر جدید شب‌آهنگی با حضور بازیگر زن جوان

شوخی های جالب کاربران فضای مجازی با حمله اسرائیل به اصفهان

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

مذاکرات هند و اوپک درباره تحولات بازار نفت

حماس: درحال حاضر زمینه‌ای برای مذاکره وجود ندارد

فصل سوم «پدرخوانده» ابوطالب آماده پخش شد

ترفندهای بچه برای درآمدزایی!

عضو کمیسیون امنیت ملی: اقدام روز گذشته اسرائیل گوشمالی دیگری خواهد داشت

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

واردات نفت چین از روسیه در ماه مارس افزایش یافت

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

آیت‌الله جوادی آملی: بانک‌ها جلوی اختلاس‌ها را بگیرند

جزئیات آخرین تحولات منطقه از زبان خبرنگار صداوسیما در مرز لبنان

پیامدهای اِل‌نینو؛ اعلام وضعیت اضطراری و جیره‌بندی برق در اکوادور

سروش رفیعی: حاشیه ندارم چون فیلم بازی نمی‌کنم!

تمجید امیرعبداللهیان از ابتکار تاریخی آفریقای جنوبی

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

عملکرد وزارت نفت در بخش‌های نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی بررسی می‌شود

ایران به فناوری سامانه پایش وضع ماشین‌های دوار دست یافت

جواد خیابانی: نه قهر کردم و نه از تلویزیون می‌روم/ ویدئو

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

بحرین میزبان نشست آینده سران اتحادیه عرب

پلیس آمریکا یکصد دانشجوی حامی فلسطین را بازداشت کرد

رسوایی‌های گسترده در پارلمان انگلیس

«برمودا» امشب میزبان عمو قناد است

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

حاج آقا مرادی: اگر کسی ناشناس پیام داد و دنبال آشنایی بود این دنبال دختربازی هست!

دستگاه های صدرنشین و قعر نشین تبدیل مجوزهای کاغذی را بشناسید

«انگل؛ خاکستری»: روایتی تماشایی از یک آخرالزمان انگل‌زده

کنایه‌ بچه به شرایط سخت و عجیب اقتصادی

اهدای 100 هزار گل لاله به شهر جنگ‌زده اوکراین

«انگل: خاکستری»؛ روایتی تماشایی از یک آخرالزمان انگل‌زده

سپاه درخصوص «عملیات وعده صادق» پیام داد؛ تشکر از مردم و خط‌و‌نشان برای دشمنان

به‌کارگیری توانمندی داخلی در تعمیر تجهیزات خط میبد - نائین

افزایش استرس‌ زنان امروزی به دلیل بی‌خوابی

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

آلمان 4 پاتریوت دیگر می‌خرد

ماجرای بیزینس‌های «آقای همساده»

توزیع بیش از 4 میلیون لیتر سوخت در ناوگان حمل‌ونقل زمینی و هوایی خراسان جنوبی

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

رسانه‌های صهیونیستی: 250 هزار فلسطینی رفح را ترک کرده‌اند

چه خبر از مژده لواسانی و سوگل خلیق؟

جعفرزاده: نه رئیسی، رئیس جمهور دو دوره ای می شود نه بایدن

توپکرانی 137 هزار متر خط لوله در نفت و گاز مسجدسلیمان

فعال سیاسی: بدون تغییر در تیم اقتصادی دولت نباید منتظر بهبود اوضاع بود

خط فقر 150 هزار تومانی در سال 84

آوارها در غزه وسیله‌ای برای سرگرمی کودکان شد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی