اخبار محرمانه

آخرين مطالب

بمب ساعتی نقدینگی در جهان تحلیل ویژه

بمب ساعتی نقدینگی در جهان
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
بیل کانرلی-فوربس/ در حال حاضر نرخ تورم در اقتصادهای بزرگ بالا نیست. اما این دوران به زودی پایان خواهد یافت و طی دو سال آینده شاهد رشد نرخ تورم خواهیم بود. پس از آن، چرخه تجاری رونق یا رکود و احتمالا هر دوی آنها رخ خواهد داد. طی 12 ماه گذشته قیمت کالاهای مصرفی به جز مواد غذایی و سوخت، 5/ 1 درصد رشد کرده و این رقم، مشابه رقم متوسط نرخ تورم طی 12 سال اخیر بوده است. اگر سوخت و مواد غذایی را به سبد کالاها اضافه کنیم، نرخ تورمی کمی پایین‌تر به دست خواهد آمد. اقتصاددان‌ها مایلند قیمت مواد غذایی و سوخت را در نظر نگیرند، زیرا افت و خیز قیمت این کالاها جدا از روند تورم بالا و پایین می‌رود و آن تغییرات کوتاه‌مدت معمولا طی یک تا دو سال معکوس می‌شود.
تورم خطرناک، تورمی است که فراگیر و بلندمدت باشد و در اثر آن، ارزش پول خانواده‌ها کم می‌شود. خانواده‌ها مثل همیشه پول در کیف خود دارند، اما قدرت خرید این پول کمتر است. تورم همچنین بر تصمیم‌گیری‌ها اثر می‌گذارد به این معنا که در دوره تورم بالا، خانواده و شرکت‌ها اقداماتی انجام دهند تا خسارت کمتری از این نرخ بالا تحمل کنند. نرخ بالای تورم ممکن است سبب شود شرکت‌ها سود غیرواقعی نشان دهند که البته مالیات بر مبنای آن تعیین می‌شود. برای مثال سود یک خرده‌فروشی حاصل تفاوت قیمت عمده‌فروشی و خرده‌فروشی کالاست. هنگامی که نرخ تورم بالاست، خرده‌فروش سود بالاتری کسب می‌کند. زیرا قیمت‌ها هنگامی که کالا هنوز در قفسه فروشگاه است بالا رفته، اما این سود یک سود واقعی نیست. زیرا هنگامی که کالا فروخته شد او باید پول بیشتری برای خرید کالای جدید بپردازد. اما این سود غیرواقعی معمولا به‌طور کامل تحت شمول مالیات قرار می‌گیرد.
نرخ بالای تورم به اقتصاد لطمات بزرگ وارد می‌کند. سرمایه‌گذاران ممکن است یک دارایی را با یک دلار سود بفروشند، اما این سود یک سود اقتصادی نیست. اگر قیمت‌ها 10 درصد بالا رود و ارزش سرمایه‌گذاری من 13 درصد بالا رود از لحاظ قدرت خرید، من در جایگاه 3 درصد بالاتر قرار دارم. اما دولت به مبنای کل رقم 13 درصد از من مالیات خواهد گرفت در نتیجه قدرت خرید من نسبت به زمانی که سرمایه‌گذاری را آغاز کرده بودم کمتر است. نرخ بالای تورم که برای مدتی طولانی ادامه پیدا می‌کند، بر بی‌ثباتی اقتصاد می‌افزاید و در این دوره‌ها معمولا رکودها و رونق‌های بیشتری نسبت به دوران نرخ‌های پایین تورم رخ می‌دهد. این اثرگذاری غیرقابل اجتناب نیست اما شایع است.
دوره سال‌های 1965 تا 1985 این اثرگذاری مشهود بود. آن دوره با افزایش هزینه‌ها به دلیل جنگ ویتنام آغاز شد. بانک مرکزی مانند دولت که برنامه‌های حمایتی مالی اجرا کرد، برنامه‌های پولی انبساطی را در دستور کار خود قرار داد. در نتیجه عرضه پول به سرعت افزایش یافت. سپس در سال 1970 بانک مرکزی به ناگهان برنامه‌های حمایتی را معکوس کرد و نتیجه این اقدام، رکود در اقتصاد بود. برای خروج از رکود، عرضه پول به سرعت بالا برده شد. همزمان با افزایش نرخ تورم، بانک مرکزی بار دیگر سیاست‌های انقباضی اجرا کرد و نتیجه این اقدام، رکود اقتصادی در سال‌های 1973 تا 1975 بود. تکرار همین الگوی رفتاری از سوی بانک مرکزی سبب شد اقتصاد در سال‌های 1980 تا 1982 رکودی شدید را تجربه کند. این روند ممکن است اکنون برای اقتصاد آمریکا تکرار شود.
پایه پولی که دلار از آن تاثیر می‌پذیرد، در 12 ماه گذشته بیش از 50 درصد افزایش یافته است. بخشی از آن پایه پولی به شکل ذخیره است یعنی بانک‌ها در بانک مرکزی سپرده کرده‌اند. افزایش عرضه پول هنوز به تورم منجر نشده است. زیرا دارندگان این پول هنوز تصمیم نگرفته‌اند آن را مصرف کنند. مصرف‌کنندگان از پولی که از دولت به‌عنوان کمک گرفته‌اند عمدتا برای پرداخت بدهی‌های خود استفاده کرده‌اند. همچنین بسیاری از کسب و کارها نه به دلیل نیاز فوری، بلکه برای تقویت بنیه مالی خود در صورت وخیم‌تر شدن اوضاع، از دولت وام دریافت کرده‌اند و با توجه به اینکه بسیاری از این وام‌ها بخشیده می‌شود، پول یاد شده در حساب شرکت‌هاست. داشتن پولی که مصرف نمی‌شود یک وضعیت غیرمعمول است. میزان بالای نقدینگی در حساب‌های سپرده و کاهش قابل ملاحظه بدهی کارت‌های اعتباری مانند یک بمب ساعتی است.
در 12 ماه گذشته میزان اعطای وام‌های بانکی به مصرف‌کنندگان 5 درصد کاهش یافته است. وام‌دهی بانک‌ها معمولا در دوره رکود کاهش می‌یابد. زیرا بانک‌ها محتاط‌تر هستند و مصرف‌کنندگان نیز ترجیح می‌دهند با احتیاط رفتار کنند. میزان پایین وام به مصرف‌کنندگان امکان می‌دهد هنگامی که از شغل خود مطمئن شدند بر مصرف بیفزایند. ترکیب بدهی‌ها هم به شکلی است که زمینه برای افزایش مصرف در آینده فراهم است. برای مثال بدهی کارت‌های اعتباری کاهش و وام خودرو افزایش یافته است. با توجه به رقم پایین بهره وام‌های خودرو، مصرف‌کنندگان پرداخت‌های قابل ملاحظه نخواهند داشت و توان مصرف آنها بالاست. احتمالا اواخر سال جاری میلادی مصرف‌کنندگان درباره آینده مطمئن‌تر خواهند شد و رشد مصرف آغاز می‌شود. در آن زمان آنها منابع بسیار بیشتری برای مصرف خواهند داشت.
از سوی دیگر شرکت‌ها شاهد افزایش فروش خواهند بود. در نتیجه به سرمایه‌گذاری در ماشین‌آلات، رایانه ، زمین و ساختمان اقدام خواهند کرد تا فعالیت‌های خود را گسترش دهند. هم مصرف‌کنندگان و هم شرکت‌ها همین حالا و در آینده، ظرفیت بالاتری برای مصرف خواهند داشت. تورم وقتی به وجود می‌آید که حجم بالای پول به دنبال میزان ناکافی کالا و خدمات باشد. میزان بالاتر مصرف در صورتی مفید است که ظرفیت تولید کشور همزمان به میزان کافی بالا رود اما اکنون چنین نیست. ظرفیت تولید آمریکا به نیروی کار آماده کار، تجهیزات، ماشین‌آلات و رایانه‌ها وابسته است. سال گذشته بر تعداد بازنشستگان افزوده شد و این به معنای کاهش ظرفیت تولید است. سال پیش قطعا کل ظرفیت تولید کمتر از سال‌های قبل از آن رشد کرده و این یعنی رشد مصرف سبب افزایش نرخ تورم خواهد شد. بخش اعظم هزینه شرکت‌ها برای کالاهایی بوده که برای دوران همه‌گیری لازم بودند: لپ‌تاپ، وب‌کم و سیستم صوتی.
تورم آینده حاصل رشد مصرف و افزایش محدود و ناکافی تولید کالا و خدمات است. اگر بانک مرکزی نقدینگی اضافی را جذب نکند، قطعا نرخ تورم بالا خواهد رفت. و یک نکته مهم این است که بانک مرکزی قصد چنین کاری را ندارد. سال پیش رویکرد این نهاد به سیاست پولی تغییر کرد. در واقع برای بانک مرکزی صرفا متوسط نرخ تورم مهم است و این یعنی بانک مرکزی اجازه خواهد داد نرخ تورم برای مدتی طولانی بالاتر از نرخ هدف یعنی 2 درصد باقی بماند طوری که متوسط نرخ تورم در طول زمان، 2 درصد باشد. بانک مرکزی تا زمانی که چنین هدفی تحقق پیدا نکند سیاست‌های انبساطی را ادامه خواهد داد. به زبان ساده بانک مرکزی مایل است نرخ تورم برای مدتی طولانی بالاتر از 2 درصد باشد. سپس این نهاد به این سوال پاسخ خواهد داد که آیا نرخ تورم برای مدتی بیش از حد طولانی بسیار بالا باقی مانده است یا نه. سال 2018 نرخ تورم کمی بالاتر از 2 درصد بود. اما در دو سال اخیر، این نرخ بسیار پایین‌تر از رقم یاد شده بوده است. به این ترتیب انتظار می‌رود تا سال 2023 نرخ‌های بهره پایین باقی بماند و سیاست‌های انبساطی ادامه یابد. اثرگذاری سیاست‌های پولی با تاخیر همراه است در نتیجه احتمالا نرخ تورم در سال 2024 نیز بالا می‌رود و در سال 2025 اثر محدود شدن سیاست‌های حمایتی بانک مرکزی مشاهده خواهد شد. رکود بعدی در اقتصاد دورتر از آن است که بتوان دقیقا زمان و شدت آن را پیش‌بینی کرد. اما با توجه به سیاست‌های حمایتی کنونی و رویکرد جدید بانک مرکزی، رکود رخ خواهد داد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/498333/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تندروها در پی رسیدن به کرسی قالیباف؟

حامیان گشت ارشاد

تظاهرات مجدد شهرک‌نشینان در برابر محل اقامت نتانیاهو

چهره ها/ پست عاشقانه نوید محمدزاده برای تولد همسرش

فیلم سینمایی "شیفت شب"؛ فردا شب از آی‌فیلم

قابی از سحر دولتشاهی و حامد بهداد در پشت صحنه یک فیل

امضای یادداشت تفاهم امنیتی بین ایران و روسیه

بیانیه وزارت امور خارجه در سالگرد واقعه طبس و شکست آمریکا

زمان برگزاری ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری اعلام شد

حزب‌الله لبنان: پاسخ محکم ایران نشان داد اسرائیل بسیار ضعیف است

ماجرای 4 اسیر قدیمی اسرائیلی که «ابوعبیده» از آن ها یاد کرد

تکرار یک اشتباه

لحظه هدف قرار گرفتن محل استقرار نظامیان اسرائیلی توسط حزب‌الله

والاس: روسیه بزرگترین تهدید کنونی علیه انگلیس است

عصبانیت "نقی" از تیپ پایتختی‌ها در سفر خارج

یه زخم گردن باعث سوءتفاهم شد!

روایت سخنگوی انجمن سینماداران از یک رکورد شکنی

آخرین خبر از وضعیت بیماری ترانه علیدوستی به نقل از وکیلش

با «مثبت آموزش» به روز باشید

پزشکیان: اصرار به حجاب اجباری، عناد ایجاد می‌کند

سند مهم منتشر شده در یازدهمین جلسه دادگاه منافقین

دیوار کلاهبرداری فرو ریخت

«طوفان اقصی» کار «رئیس سازمان اطلاعات ارتش اسرائیل» را ساخت

اردوغان: دیگر تجارت گسترده گذشته با اسرائیل را نداریم

سناریوی زندانی شدن ترامپ روی میز سرویس مخفی آمریکا

چیزی که تورو نکشه قوی‌ترت میکنه!

المیادین: مأموریت‌ مستشاران ایرانی در سوریه ادامه دارد

تکرار قصه ناتمام زن‌کشی

فصل جدید مسلمان‌ستیزی مودی

وطن امروز نوشت: نظام اسلامی و چالش کشف حجاب

تلاش مجدد بایدن برای دست دادن با موجود خیالی

مار نیشش زد به جای اینکه خودش بمیره مار مرد!

توضیحات رائفی‌پور درباره اموالش: مستاجرم!

معاون سازمان توسعه تجارت: اعدادی که برای تجارت با آفریقا اعلام می‌شود واقعی نیست

اعتصاب غذا به روش "مهران غفوریان"

رئیسی: صهیونیست‌ها امروز منفورترین رژیم در نگاه مردم جهان هستند

ایران می‌تواند با صدور خدمات فنی و مهندسی در توسعه سریلانکا مشارکت کند

5 سند همکاری میان مقام‌های ایران و سریلانکا امضا شد

جایزه تتر و بیت‌کوین تا +30 میلیون تومان در ازای یک ثبت‌نام ساده

رئیس فراکسیون کارگری مجلس: عدم افزایش حق مسکن و پایه سنوات کارگران هیچ توجیهی ندارد

اقدام دانشجویان دانشگاه پلی‌تکنیک کالیفرنیا در اعتراض به نسل‌کشی اسرائیل در غزه

بایدن لایحه کمک به اوکراین و رژیم صهیونیستی را امضا کرد

سانسور ابراز عشق شوهر به همسرش در تلویزیون!

دوست داری فنی باشی اما هیچی سردرنمیاری

چهره ها/ عکس متفاوت بهنوش طباطبایی در حرم رضوی

نشان عالی «سربداران» به سپاه اهدا شد

مراحل فر کردن موهای ظریف در خانه مانند یک حرفه ای

"حمید لولایی" به دنبال گنج

واکنش ایران به بیانیه کویت و اردن درباره میدان آرش

سفر مخفیانه روسای ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی و شاباک به قاهره

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی