اخبار محرمانه

آخرين مطالب

قفسه‌های خالی از انسولین در داروخانه ها تحلیل ویژه

قفسه‌های خالی از انسولین در داروخانه ها
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - همشهری /متن پیش رو در همشهری منتشر شده و انتشار آن به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
محمود هادی‌پور، داروساز: مشکل ارز اختصاصی نیست، بر سر قیمت انسولین اختلاف وجود دارد
زهرا جعفرزاده/ بیماران مبتلا به دیابت دوباره به دردسر افتادند. پس از بحران کمبود انسولین قلمی که اواخر نیمه اول امسال مشقت‌هایی برای این بیماران ایجاد کرده بود، حالا مدتی است که با تکرار سناریوی نایاب شدن انسولین، بار دیگر نگرانی از تامین دارو در آنها بالا رفته است. آنها حالا و در روزهایی که پیک چهارم کرونا اوج می‌گیرد در صف‌های طولانی داروخانه‌های مرجع دولتی می‌ایستند تا سهمیه‌ همیشگی‌شان را دریافت کنند. وزارت بهداشت می‌گوید که اختصاص ارز برای تامین انسولین قلمی، به تأخیر افتاده اما کارشناسان دارو می‌گویند مشکل اختصاص ارز نیست، مسئله اختلاف بر سر قیمت داروست. موضوع هم تنها به تهران محدود نمی‌شود. سوم اسفند از مشهد خبر رسید که بیماران دیابتی با کمبود انسولین لانتوس مواجه شده‌اند. این خبر را مدیر اداره داروی دانشگاه علوم پزشکی مشهد اعلام کرده بود. او به کمبود انسولین نووپید و نورومکس هم اشاره کرده بود. بیماران در کرمان هم شرایط مشابهی تجربه‌ کرده‌اند و از کمبود شدید انسولین و قیمت‌های بالای آن در برخی داروخانه ها گلایه دارند.
اواسط شهریور بود که ماجرای کمبود انسولین قلمی وارد گود بحران شد. مسئله آنقدر نگران‌کننده شد که در فضای مجازی هشتگی با عنوان « انسولین نیست» راه‌ افتاد و مصرف‌کنندگان و خانواده‌هایشان، درخواست تامین انسولین قلمی داشتند. 27شهریور، 120پزشک متخصص دیابت نامه‌ای به رئیس‌جمهوری نوشتند و نسبت به خطرات کمبود دارو و تجهیزات پزشکی خاص برای این بیماران، اعلام نگرانی کردند. آنها نوشتند که در ایران بیش از 5میلیون بیمار مبتلا به دیابت زندگی می‌کنند که بیشتر از 600هزار نفرشان نیاز به تزریق انسولین دارند. آن موقع اعلام شد که اختصاص نیافتن ارز، دلیل اصلی این اتفاق است. چرا که انسولین‌های قلمی، وارداتی است و برای واردات آن مشکلاتی وجود دارد. آمارهای وزارت بهداشت نشان می‌دهد که 11درصد جمعیت بالای 25سال کشور، مبتلا به دیابتند، سهم تهرانی‌ها هم، 12.8درصد است. اواسط مهر‌ماه با ترخیص 2محموله انسولین قلمی، مشکل به‌صورت مقطعی برطرف شد و وزارت بهداشت به بیماران توصیه کرد به جای انسولین قلمی از انسولین رگولار و ان‌پی‌اچ استفاده کنند که در بازار در دسترس است. همه اینها در شرایطی است که قبل از شروع بحران کمبود انسولین، خبر آمد که کارخانه تولید انسولین قلمی به‌صورت پروژه مشترک با سرمایه‌گذاری دانمارک، در کشور افتتاح شده که می‌تواند بیش از 30درصد نیاز انسولین قلمی در کشور را برطرف کند. با گذشت نزدیک به 6‌ماه اما خبری از تولیدات این کارخانه نیست و امسال برای دومین بار، بیماران مبتلا به دیابت دچار کمبود دارو شده‌اند.
مشکل، قیمت داروست نه اختصاص ارز
محمود هادی‌پور، داروساز و کارشناس دارویی است که تأکید می‌کند کمبود انسولین به‌دلیل اختلاف بر سر قیمت آن است. او به همشهری می‌گوید که گروهی از وارد‌کنندگان به‌صورت فوریتی، انسولین تک‌نسخه‌ای وارد کرده‌اند که قیمت آن از سایر شرکت‌ها پایین‌تر است، ظاهرا این انسولین از ترکیه وارد کشور شده است، آنها می‌گویند قیمت اصلی انسولین همین است، اما به‌دلیل محدودیت نمی‌توانند بازار را با این قیمت تقویت کنند. اما شرکت‌هایی که انسولین را از کشورهای دانمارک و فرانسه وارد می‌کنند، تأکید می‌کنند که قیمت آنها، واقعی است و نمی‌توانند قیمت را از آنچه هست پایین‌تر بیاورند. به‌گفته آنها حتی انسولین تولید داخل هم نتوانسته قیمت را پایین بیاورد. این کارشناس دارو می‌گوید که اصل ماجرای کمبود انسولین به توافق نرسیدن بر سر قیمت برمی‌گردد. گروهی در تلاشند قیمت را پایین بیاورند، اما مسئله اینجاست که یک تیم از سوی سازمان بازرسی کشور یا سازمان حمایت از مصرف‌کنندگان یا هر جایی که باید نظارت کند، باید فرستاده شود و ماجرای قیمت انسولین‌ها را بررسی کند. اگر قیمت انسولین گران است شرکت باید قیمت را پایین بیاورد، اگر گران نیست چرا یک نفر قیمت را پایین‌تر از آنچه هست، اعلام کرده؟ «انسولین یکی از پرمصرف‌ترین داروهای کشور است، بنابراین تامین دارویی که میزان مصرفش در کشور بالاست، باید در اولویت باشد، این در حالی است که هنوز این دارو در کشور تولید نشده و آنچه گفته می‌شود ایرانی است، مولکول اولیه‌اش وارداتی است.» به‌گفته هادی‌پور، بازار انسولین محدود است بنابراین برای تولید‌کننده صرفه اقتصادی ندارد تا آن را تولید کند. به جای انسولین، اینترفرون و فاکتور 7تولید می‌کنند، چرا که می‌توانند آن را با قیمت بالایی بفروشند. همه اینها در شرایطی است که جمعیت کشور به سمت سالمندی می‌رود و این بیماری در میان سالمندان هم شایع‌تر است. برای سالمندان استفاده از انسولین قلمی بسیار راحت‌تر است، بنابراین این مسئله باید حل شود نه اینکه به‌صورت دوره‌ای مشکلش را برطرف کنند. براساس گفته‌های این داروساز، هم‌اکنون کمبود اصلی برای انسولین‌های قلمی اتفاق افتاده است. انسولین‌های شرکت‌های لانتوس و نوومیکس دچار این کمبود شده‌اند، البته تعدادی از همان انسولین‌های ترکیه‌ای در برخی از داروخانه‌های دولتی توزیع شده است اما انسولین قلمی نوومیکس به سختی پیدا می‌شود. حتی نوع ایرانی لانتوس هم کمبود دارد. او می‌گوید بحران کمبود انسولین پیش از این هم حل نشده بود، درحالی‌که باید یک فکر اساسی برای آن می‌شد. چند ‌ماه پیش که این اتفاق افتاد یک شرکتی، مقداری وارد کرد و مردم هم خریدند. حالا دوباره دچار کمبود شده‌اند. این دارو باید به‌طور مداوم در دسترس باشد.
ششم اسفند ماه، رئیس سازمان غذا و دارو، گفته بود که تأخیر در اختصاص ارز، منجر به کمبود انسولین شده است. محمدرضا شانه‌ساز این را هم اضافه کرده بود که سالانه بیش از 200میلیون دلار برای واردات انسولین اختصاص داده می‌شود. این ارز هم برای واردات انسولین قلمی صرف می‌شود نه انسولین رگولار و ان‌پی‌اچ. چرا که این انسولین در داخل کشور تولید می‌شود. هادی‌پور اما می‌گوید که اگر مشکل تامین ارز است، با پولی که قرار است کره برای ایران آزاد کند، بخشی از مشکلات حل می‌شود. اما اگر مشکل قیمت است باید سازمان غذا و دارو با چانه‌زنی مشکل را حل کند.
همه اینها در شرایطی است که کمبود انسولین منجر به بالا رفتن استرس در بیماران مبتلا به دیابت می‌شود. بیماری که قبلا دارو را از نزدیک ترین داروخانه محل سکونتش تهیه می‌کرد، حالا باید به داروخانه شهید کاظمی برود و در صف طولانی بایستد تا دارویش را بگیرد. همه اینها روی روند بیماری هم تأثیر می‌گذارد.
انسولین ایرانی بی‌کیفیت است
پدر یکی از کودکان بیمار به همشهری می‌گوید که انتشار خبر کمبود انسولین، بیماران را مضطرب می‌کند و این مسئله به ضرر سلامتی‌شان است. فرزند او، 10ساله است و درگیر دیابت نوع یک است. پدر می‌گوید که در این مدت انسولین دانمارکی را از طریق آشنایان تهیه کرده اما خیلی از بیماران نتوانسته‌اند دارویشان را پیدا کنند:« مشکل بر سر انسولین قلمی است. نوع چینی این دارو در کشور وجود داشت که پزشکان تأکید کرده بودند استفاده نشود، چرا که منجر به افت شدید قند می‌شود. نوع ایرانی آن هم همان چینی است که در ایران مونتاژ می‌شود، اما کیفیت این دارو به خوبی مدل اروپایی آن نیست. اما از آنجایی که دولت به راحتی می‌تواند از چین دارو وارد کند، دیگر خیلی به کیفیت توجه نمی‌کند.» 
هادی‌پور داروساز و کارشناس دارویی هم می‌گوید تغییر دارو برای این بیماران سخت است و ابعاد روانی دارد. پدر بیمار دیابتی تأکید می‌کند که بهترین نوع انسولین، انسولین‌های شرکت نووپید دانمارکی است که در تمام دنیا مصرف می‌شود، اما در ماه‌های گذشته ارز برای واردات این دارو داده نمی‌شود. وزارت بهداشت می‌گوید بانک مرکزی ارز نمی‌دهد در حالی که بانک مر‌کزی مدعی است ارز را می‌دهد که این مسئله در اولویت وزارت بهداشت نیست. او به نکته دیگری اشاره می‌کند آن هم مشقت‌های تامین انسولین با نسخه پزشک است. از اول اسفند که نسخه نویسی الکترونیکی شده، داروها در دفترچه درج نمی‌شود و بسیاری از پزشکان ترجیح می‌دهند دارو را در نسخه‌ها به‌صورت دستی وارد کنند، درحالی‌که گفته می‌شود برخی از داروخانه‌ها این نسخه‌ها را برای تحویل داروهای سهمیه‌ای قبول نمی‌کنند.
باید به بیماران با هر نسخه ای انسولین داده شود
علی فاطمی، نایب‌رئیس انجمن داروسازان ایران که در جریان ماجرای کمبود انسولین است به همشهری می‌گوید داروخانه‌ها نمی‌توانند نسخه‌های قدیمی را پذیرش نکنند. چرا که انسولین برای هر بیماری سهمیه‌ای است و داروخانه موظف است این سهمیه را در اختیار بیمار قرار دهد ، یا در نسخه الکترونیکی یا نسخه معمولی:« داروهایی مثل انسولین و هورمون رشد، در سامانه تی‌تک، قرار گرفته‌اند. بیماران باید برای دریافت این داروها پرونده داشته باشند، بنابراین بیماران با هر نسخه‌ای می‌توانند سهمیه‌شان را بگیرند و غیرممکن است که داروخانه از پذیرش نسخه خودداری کند.» به‌گفته فاطمی، پوشش بیمه‌ای انسولین قلمی 90درصد است و مصرف‌کننده تنها 10درصد قیمت را پرداخت می‌کند، داروخانه میزان سهمیه را استعلام می‌گیرد و براساس آن به مراجعه‌کننده دارو می‌دهد. زمانی که فرد نسخه الکترونیکی ندارد، ممکن است در داروخانه معطل شود اما اینطور نیست که به او دارو تحویل ندهند. به‌گفته او افراد می‌توانند نرم افزار تی‌تک را روی گوشی‌هایشان نصب کنند و بر این اساس متوجه شوند کدام داروخانه انسولین دارد و از این طریق برای تهیه آن اقدام کنند. او درباره کمبود انسولین قلمی هم می‌گوید که هم‌اکنون این دارو در داروخانه‌های منتخب توزیع شده است.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/494984/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

برگزاری کنفرانس علمی ادواری «بازتوانی بیماری های عصبی – کمر درد»

جزئیات فروش آنلاین میوه و سبزیجات در میادین میوه و تره‌بار تهران

رونمایی کره شمالی از یک موشک مافوق صوت

کارهایی که باعث برگشت روح به جسم تجربه گر مرگ شد

بوربور: فهرست انتخاباتی «وفاق» بدون وحدت با شانا و شریان بسته شده است

پیش‌بینی فعالان بازار از قیمت طلا چیست؟

خرید چندنرخی با یک کالابرگ!

اعتماد مدعی شد: برادر رائفی‌پور در افغانستان و یمن کیسه‌های آرد و برنج و خرما خیرات می‌کند

دوش طولانی یا کوتاه؛ کدام یک بهتر است؟

فروش بیش از 117 هزار سکه در مرکز مبادله؛ ربع‌سکه در صدر تقاضا

افت بازار سرمایه پس از 4 روز رشد

واکنش فاضلی به توییت جنجالی کریمی قدوسی

لیلا حاتمی شاید در ونیز

تا یه گندی میزنه خودش رو میزنه به خرس مردگی

نقش بازی کردن زنده یاد "رضا داوود نژاد"

«صبح ایران» در مرحله دوم انتخابات مجلس هم لیست می‌دهد

افزایش 8درصدی تولید محصولات پتروشیمی در شستان/سهم 11درصدی از کل صادرات صنعت پتروشیمی

چرا همه مسعود ده نمکی را نقد میکنند؟

جزئیات حادثه اصفهان از زبان رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس

تصاویر اختصاصی شبکه پاکستانی از اسکورت زمینی و هوایی رئیسی در لاهور

عراقچی: پس از اقدام نظامی، زمان ورود به میدان سیاست و دیپلماسی است

رئیس جمهور: اگر رژیم صهیونیستی بار دیگر دست از پا خطا کند، وضعیت متفاوت خواهد بود

14 جایگاه عرضه سوخت مایع در منطقه فارس به بهره‌برداری رسید

ابرپروژه‌های صنعت گاز برای سرمایه‌گذاری معرفی شدند

در چه صورتی انتقال دارایی مشمول مالیات نمی‌شود؟

باکو: ارمنستان تعیین مرز با آذربایجان را آغاز کرد

دوحه: باید مانع حمله احتمالی به رفح شویم

حضور پررنگ ارتش آلمان در رزمایش «ارابه غول‌پیکر» بیخ گوش روسیه!

«آقای قاضی» جدید هفته آینده پخش می‌شود

مسعود ده‌نمکی: با آدم‌های مذهبی‌نما مشکل دارم!

وکیل شکات پرونده منافقین: مسعود رجوی نفوذی ساواک بود

دولت همسو با افزایش تولید و اشتغال از بازارهای داخلی و خارجی بهره‌ می‌گیرد

انتقال موفقیت‌آمیز نمک‌گیر برقی 60 تنی در نفت و گاز مارون

برگزاری دومین کنگره 8 هزار شهید گیلان با حرکت جهادی

انتقال املاک، خودرو، طلا و ارز ‌مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می شود

قیمت نفت افزایش یافت

جایزه خودرو برای صرفه‌جویی‌کنندگان برق

ماجرای انتشار نشریه در نماز جمعه توسط ده‌نمکی

عزیمت به کراچی، مرحله سوم سفر رسمی رئیس جمهور به پاکستان

واکنش یک حقوقدان به توئیت‌های جنجالی کریمی قدوسی: بنزین به آتش ایران‌هراسی نریزید

سقف جدید برداشت از حساب های بانکی ابلاغ شد

زلنسکی: روسیه کمپین ارعاب به راه انداخته است

توئیت جدید کریمی قدوسی؛ این بار موشک مورد توجه قرار گرفت

خاندوزی به ریاض می‌رود

دبیر شورای عالی امنیت ملی وارد سن‌پترزبورگ شد

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: یادواره شهدا از جنس کار زینبی و رساندن پیام شهدا است

سفر به تهران قدیم؛ شیره‌کش‌خانه‌های سیار در تهران لو رفتند/ تصاویر

سقف تراکنش غیرحضوری 2 برابر شد؛ روزانه 200 میلیون تومان

توضیحات طناز طباطبایی در مورد سکانس شاهکار «خشم و هیاهو»

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی