اخبار محرمانه

آخرين مطالب

اما و اگرهای تمدید یک قرارداد صادرات گاز وزارت نفت

اما و اگرهای تمدید یک قرارداد صادرات گاز
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران می‌گوید: ممکن است هم ما و هم بخش خصوصی با توجه به فضای آینده ترکیه انواع قرارداد صادرات گاز را با این کشور داشته باشیم و تمدید قرارداد صادرات گاز در قالب یک قرارداد نباشد.

«باید تجارت گاز را به‌عنوان یکی از اصلی‌ترین مسائل دنبال کنیم و ترکیه یکی از مسیرهای مناسب برای تجارت گاز است. چه در خود بازار ترکیه، زیرا این کشور می‌خواهد مبادی مختلفی برای تأمین گاز داشته باشد و خود را به یک کشور وابسته نخواهد کرد؛ به‌طور طبیعی بخشی از آن بازار را هم از ایران تأمین می‌کند که هم به نفع ترکیه است، هم به نفع ایران. از سویی ترکیه مسیر خوبی برای تجارت گازی با اروپا در آینده است.» این تازه‌ترین اظهارنظر حسن منتظرتربتی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران است که در گفت‌وگویی با شانا مطرح کرده است.
او پیش از این هم اعلام کرده بود «ایران و ترکیه در نیمه مهرماه امسال نشستی از طریق ویدئوکنفرانس برگزار کردند و ایران تمایل خود را برای تمدید این قرارداد اعلام کرد و حالا منتظر پاسخ ترکیه است.»
کلاف سردرگمِ تمدید این قرارداد در حالی پیچیده‌تر شده که از یک طرف ویروس کرونا در جهان شیوع یافته، از سوی دیگر شرایط تجارت گاز در منطقه در حال تغییر است و از طرفی ترکیه حدود 6 ماه پیش (31 مردادماه) از کشف بزرگ‌ترین ذخیره گاز طبیعی خود خبر داد و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری این کشور اعلام کرد ظرفیت این ذخیره گازی در دریای سیاه 405 میلیارد مترمکعب است و تا سال 2023 قابل برداشت خواهد بود.
مجموعه این رخدادها شبکه پیچیده رقابت و همکاری را بین ایران و ترکیه ایجاد کرده است؛ هرچند وزیر امور دارایی ترکیه پس از کشف این میدان گازی اعلام کرد که کشف گاز این کشور در دریای سیاه ممکن است سبب همکاری آنکارا با مسکو و تهران شود.
طبق اعلام خبرگزاری آناتولی هم با وجود آنکه ترکیه در ماه جولای 2020 مجموع واردات گاز خود را 4.5 درصد کاهش داده، اما واردات از ایران را 9.5 درصد بالا برده است. از طرف دیگر خرید گاز در ترکیه به دلایل داخلی از جمله عرضه بیش از حد گاز طبیعی مایع‌شده از سال 2019 به مقدار قابل توجه‌ای کاهش یافته است.
با این حال حسن منتظرتربتی، مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران تأکید کرده است «کشف ذخیره گازی جدید ترکیه در دریای سیاه بر تمدید قرارداد گازی با ایران تأثیری ندارد، زیرا مقدار کشف‌شده رقم قابل‌توجهی نسبت به کل نیازهای آنها نیست.»
****
قرارداد 25 ساله صادرات گاز ایران به ترکیه از سال 2001 آغاز شده و تا سال 2025 ادامه دارد. طبق این قرارداد ایران باید سالانه 10 میلیارد مترمکعب (و حداقل حدود 8.5 میلیارد مترمکعب) گاز به ترکیه صادر کند و اگر برداشت گاز از سوی ترکیه کمتر از این مقدار باشد، باید براساس شرط Take & Pay بخش عمده‌ای از پول آن را پرداخت کند، بنابراین برداشت نکردن گاز به معنای دسترسی نداشتن به منافع قراردادی نیست. خط لوله صادرات گاز ایران به ترکیه از تبریز به آنکارا به طول 2 هزار و 577 کیلومتر (1610 مایل) است.
به هر ترتیب مقام‌های ایرانی همچنان با لحنی امیدوارانه نسبت به تمدید این قرارداد با طرف ترکیه صحبت می‌کنند و می‌گویند «هنوز وقت برای آغاز مذاکرات هست و ما به دنبال امضای قراردادی برد - برد هستیم.»
مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در این باره توضیح می‌دهد : «فضای تجارت گاز ترکیه نسبت به قرارداد پیشین تغییر کرده، یعنی بخش خصوصی آنها در حال ورود به حوزه توزیع گاز است که نقش دولتشان کمرنگ‌تر می‌شود، بنابراین باید الگوی قراردادمان را برای فضای آینده ترکیه متناسب با بازار آنها آماده کنیم. ممکن است بخشی از گازمان را به روش‌های کوتاه‌مدت یا به‌صورت فصلی عرضه کنیم، در حالی که بازار ترکیه هم بخش عمده‌ای از خریدهایش را تک‌محموله انجام می‌دهد و همه را در قالب قراردادهای بلندمدت دنبال نمی‌کند.»
به گفته تربتی، در حالی که ما در قالب قرارداد کنونی موضوع را با ترکیه دنبال می‌کنیم و امیدواریم مذاکراتمان هم بیشتر شود، اما در کنار آن مطالعاتی را انجام می‌دهیم که برای فضای آینده کشور ترکیه نیز آماده باشیم و سهم‌مان را در بازار این کشور چه از طریق دولت و چه از طریق بخش خصوصی یا حفظ کنیم یا افزایش دهیم.
بیژن زنگنه، وزیر نفت هم چندی پیش در این باره تأکید کرد که این ذخیره گازی کشف‌شده، 320 میلیارد مترمکعب گاز دارد. حال اگر این 320 میلیارد مترمکعب گاز درجا باشد، گاز قابل برداشت آن حدود 220 تا 230 میلیارد مترمکعب می‌شود.
به گفته او، اگر این عدد را بر 20 سال تقسیم و 20 سال را هم بر 365 روز تقسیم کنید، روزی 30 تا 35 میلیون مترمکعب گاز می‌شود. از سوی دیگر، باید به این موضوع هم توجه داشته باشید که سرمایه‌گذاری در دریا با عمق 2 هزار متر هم گران است و هم به فناوری بالایی نیاز دارد که امیدواریم ترکیه با سرعت آن را انجام می‎دهد، اما اگر اعداد دقیق باشد، می‌توان روزانه 30 میلیون مترمکعب گاز تولید کرد که این مقدار هم برای ترکیه مهم است، اما طبق اطلاعاتی که داریم نیاز روزانه ترکیه به گاز 130 میلیون مترمکعب است که بیشتر این مقدار را به نسبت 2.5 به یک از روسیه و ایران و مقدار کمی از جمهوری آذربایجان وارد می‌کند.
از سوی دیگر 18 شهریورماه امسال رؤسای جمهوری ایران و ترکیه بر ادامه همکاری‌های تهران و آنکارا در بخش انرژی و مقابله با فعالیت‌های تروریستی به‌ویژه در مرزهای مشترک تأکید کردند. به نظر می‌رسید بخشی از این مذاکرات به انفجار خط لوله واردات گاز ترکیه از ایران معطوف است که 12 فروردین‌ماه امسال توسط پ.ک.ک رخ داد و سبب توقف حدود سه ماهه صادرات گاز ایران به ترکیه شد.
رؤسای جمهوری دو کشور در ششمین نشست شورای عالی همکاری جمهوری اسلامی ایران و جمهوری ترکیه که به ریاست مشترک حسن روحانی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران و رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهوری ترکیه و با حضور جمعی از وزیران دو کشور از طریق ویدئوکنفرانس برگزار شد بیانیه مشترکی منتشر و در بخشی از آن بر تداوم و گسترش همکاری‌های دوجانبه، منطقه‌ای و بین‌المللی تهران و آنکارا همسو با تأمین منافع مشترک تأکید کردند.
به هر ترتیب شرایط گازی ترکیه نشان می‌دهد این کشور با وجود نیاز گازی داخلی خود تلاش دارد به رؤیای حضور در بازار اروپا هم جامه عمل بپوشاند و این موضوع از آن جهت که ترکیه در مسیر ترانزیت صادرات گاز ایران به اروپا قرار دارد، برای جمهوری اسلامی ایران هم قابل توجه است، به همین دلیل هم مسئولان صنعت گاز کشور تأکید دارند ایران به‌دنبال صادرات گاز به اروپاست و این دورنما را دنبال می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/491849/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سلمان: بن افلک جنفیر رو همچین ماه عسلی نبرده بود که من آوردمت!

توصیه بامزه فامیل دور به آقای مجری

امیرعبداللهیان: به هرگونه خطای محاسباتی پاسخ می‌دهیم

وضع تحریم‌های جدید علیه نفت ایران در بسته کمک‌های مالی آمریکا به اسرائیل و اوکراین

نمک های بی پایان علی صادقی در سریال خانه به دوش

ماجرای عاشق شدن دیبی در جوانی

رویترز: کشورهای غربی با هدف تنش‌زدایی از طریق ترکیه به ایران پیام داده‌اند

وزیر خارجه انگلیس خطاب به نتانیاهو: سپاه را به عنوان نهاد تروریستی شناسایی نمی‌کنیم

یکی از همراهان امیرعبداللهیان در جواب یک خبرنگار درباره حمله شب گذشته: «چه حمله‌ای؟!»

هشدار وزیر فرهنگ لبنان نسبت به تجاوز رژیم صهیونیستی به کشورش

کوثری: شلیک به ریزپرنده‌ها بخاطر آماده‌باش پدافند هوایی است

آمریکا به کمک آرژانتین می‌رود

امیرعبداللهیان در نیویورک: ریزپرنده‌های ساقط‌ شده، هیچ خسارت مالی و جانی در بر نداشته‌اند

دیدار نماینده دائم پاکستان در سازمان ملل با امیرعبداللهیان

مهاجری: گمان کرده‌اید اگر اسم «گشت ارشاد» را به «طرح‌ نور» تبدیل کنید قضیه تغییر ماهیت می‌دهد؟

کشف اتفاقی استخوان بزرگترین موجود دریایی که 202 میلیون سال قبل وجود داشت/ ویدئو

اذعان صهیونیست ها به تداوم قدرت مقاومت فلسطین در غزه

غیبت احمدی‌نژاد در مراسم تشییع پیکر معاونش

بهرام عظیمی برای ساخت مجموعه سیا ساکتی چقدر دستمزد گرفت؟!/ ویدئو

اسرائیل به دنبال جاسوسی در ایران بود؟

رویترز: تشدید تحریم‌های ایران در بسته کمک‌های خارجی آمریکا گنجانده شده است

عرضه شفاف فرآورده‌های نفتی پالایشگاه ستاره خلیج فارس در بورس انرژی

بایدن در آستانه شکست؟

چاپ ایران‌چک 500 هزار تومانی واقعیت دارد؟

لاوروف: برای مذاکره در مورد اوکراین آماده‌ایم

فرانسه، کمک به اسرائیل برای مقابله با پاسخ ایران را تایید کرد

وزیر خارجه اردن در تماس با امیرعبداللهیان: مصممیم در تحولات غزه، آسمان اردن مورد سوءاستفاده اسرائیل قرار نگیرد

ارمنستان 4 روستای منطقه «قزاق» را به آذربایجان واگذار کرد

خاطره تلخ ملیکا شریفی‌نیا از تصادفش

رئیسی شاهرود را به مقصد تهران ترک کرد

تصاویری از محل حادثه نزدیک سفارت ایران در پاریس

سی ان ان: حملات مستقیم اسرائیل و ایران به یکدیگر پایان یافته است

واکنش ظریف به «آتش بازی‌های بی‌پروای امروز در اصفهان»

پیام تسلیت مدیرکل بنیادآذربایجان غربی در پی درگذشت همکار خادم الشهدا حجت الاسلام «مصطفی حاجی حسینلو»

عزم ستاد مبارزه با قاچاق کالا برای ساماندهی قاچاق ته‌لنجی

لغو پروازهای شرکت‌های اروپایی به اراضی اشغالی

وقتی مثل عمه جونت به آشپزی علاقه نداری!

اتحادیه اروپا: گزارش‌ها درباره حادثه اصفهان رادنبال می‌کنیم، نشانه‌ها حاکی از کاهش تنش‌هاست

محبت کردنشون خیلی جالبه

گفتگوی امیرعبداللهیان و فیدان؛ تاکید ایران و ترکیه بر ضرورت آتش‌بس فوری در غزه

جزئیات حادثه امنیتی در بخش کنسولی سفارت ایران در پاریس

همکاری اسلامی: حق وتو آمریکا، ناقض مفاد سازمان ملل متحد است

علت عدم حضور نبویان در پدرخوانده3

کنایه همتی به رئیسی با انتشار این ویدئو: مردم همچنان در انتظار چنین دولت کارآمدی هستند

گزیده‌های نفتی هفته

بیت باکس زیبای دی جی و بچه ها در حضور آقای طهماسب

ظریف: عدم محکومیت تجاوز اسرائیل توسط شورای امنیت، ایران را ناگزیر به دفاع مشروع کرد

تصاویری از بازداشت عامل حمله به کنسولگری ایران در پاریس

واکنش ایران به وتوی قطعنامه عضویت کامل فلسطین از سوی آمریکا

وقوع حادثه امنیتی مقابل سفارت ایران در پاریس؛ عامل حمله دستگیر شد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی