اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ نگاهی به آیین‌های دهه‌فجر 99 تحلیل ویژه

سرمقاله فرهیختگان/ نگاهی به آیین‌های دهه‌فجر 99
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - فرهیختگان / « نگاهی به آیین‌های دهه‌فجر 99 » عنوان یادداشت روزنامه فرهیختگان به قلم فرشاد مهدی‌پور است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
برپایی «مراسم ملی»، جوشش مردمی و پویش رسمی
مراسم ملی، باید ترکیبی از رسمیت و غیررسمی بودن داشته باشد؛ چیزی که در خلاقیت موتورسواران برپاکننده راهپیمایی تجلی یافت و یکی از اصلی‌ترین گروه‌های نظم‌ناپذیر، به‌شکلی خودجوش در حال دفاع از نظم انقلابی ظاهر شد.
فرشاد مهدی‌پور، پژوهشگر اجتماعی: جمهوری اسلامی، پایداری و مشروعیت خود را از ساعات اولیه تاکنون، به مشارکت عمومی متصل کرده است؛ مشارکتی که در مقیاس ملی با اثرگذاری جهانی تحقق یابد، رویدادی منظم و سالیانه آن را پشتیبانی کند و ترازی از همت و حمیت مردمی در آن وجود داشته باشد. از این حیث است که تقریبا هر سال، شاهد برگزاری یک انتخابات در ایران هستیم (و در خطایی راهبردی برخی از آنها ازجمله شورای شهر در ریاست‌جمهوری ادغام‌شده و امکان کنشگری اجتماعی را محدود ساخته است) و علاوه‌بر آن دو راهپیمایی بزرگ 22بهمن و روز قدس در زمان‌هایی ثابت، تدارک‌شده و طیف متنوعی از مناسک نظیر اربعین و اعتکاف یا فعالیت‌هایی چون راهیان نور تقویت یا ایجاد شده است. البته همه این موارد درحال و روزی که ویروس منحوس برایمان ایجاد کرده، دچار دگردیسی و دستکاری شده‌اند تا هم باقی بمانند و هم آثار و تبعات شیوع بیماری را به‌دنبال نیاورند.
 اول
آیا می‌توانید حکومتی را تصور کنید که برای تداوم ارتباط خود با مردم،‌ سازوکاری ایجاد نکرده باشد؟‌ از دولت‌های لیبرال تا سوسیالیست گرفته یا توتالیتر تا دولت رفاهی، همگی شکلی از این نقش‌آفرینی را فراهم ساخته‌اند که در آن نمایندگی سیاسی، ظهوری لااقل صوری داشته باشد؛ پس جمهوری اسلامی به‌مثابه ساختاری برآمده از انقلابی اسلامی که با پویشی جمعی و زمان‌بر تجسم یافته، حتما نیازمند روال‌ها و رویه‌هایی است برای حفظ پویش پیشین و گسترش آن در دهه‌های بعدی. این کار حداقل در دو صورت ظهور پیدا کرده است:‌ اول نهادهای انقلابی که جنبه تاسیسی داشته‌اند و پیش از انقلاب، اثری از آنها نبوده و ماموریت‌شان خاستگاه انقلابی‌شان است و متکی بر نیازها و خواسته‌های مردمی و دومی سازمان‌هایی که به‌طور مستقیم، متولی حفظ و گسترش پویش بوده و هستند. مهم‌ترین سازمان گروه اول، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است که خوشبختانه در طول همه این سال‌ها پابرجا مانده و به سرنوشت سازمان‌هایی مانند جهادسازندگی، کمیته‌های انقلاب اسلامی و... مبتلا نشده و در چرخه‌های بروکراسی،‌ چرخ‌دنده‌هایش از هم نگسیخته است. مابقی سازمان‌های تاسیسی در حوزه‌های معیشتی در حال فعالیتند و حوزه عمل خود را تا حدودی محدود کرده‌اند.
 دوم
برای ایجاد نظامات لازم برای برپایی مراسم ملی، در دوره جمهوری اسلامی، محوری‌ترین سازوکار، شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی است که در اواخر دهه 50 ایجاد شده؛ سازمان‌های دیگری مانند تبلیغات اسلامی، دفتر تبلیغات حوزه علمیه قم و... نیز در زمینه‌هایی مشابه مشغول فعالیت هستند که البته برای آیین‌های بزرگ میدانی، بازهم شورای هماهنگی مرکزیت داشته و دارد. این شورا، دارای ستادهای مناسبتی است و رویدادهای نوظهور و پیش‌بینی نشده را نیز باید برگزار کند، مانند راهپیمایی 23تیر 78، تشییع جنازه شهدای منا و... البته معمولا برخی از این موارد با همکاری سپاه یا نیروی بسیج صورت می‌گیرد. تجارب دوره کرونا نشان داد که این سامانه، برای برپایی آیین‌های ملی‌ای چون روز قدس یا اولین سالگرد ترور سپهبدسلیمانی، از توانایی کافی برخوردار نبوده و عملا در سومین مراسم بزرگ امسال، یعنی دهه‌فجر1399 اوج این مشکل بروز کرد که البته حضور گرم و تمام‌کننده مردم در راهپیمایی 22بهمن، مثل همیشه تنها نقطه اتکا و امیدواری بود و خوشا به‌حال جمهوری اسلامی که چنین مردمی دارد. در روز قدس99 هم به ابتکار سخنرانی رهبر انقلاب، بخش‌های بزرگی از کاستی‌های تدارک‌شده توسط سامانه‌های رسمی برطرف شد و در برنامه مرتبط با سالگرد حاج‌قاسم نیز شور و شعور مردمی و برخی ابتکارات در کمپین #مرد_میدان بود که یادبودی درخور را رقم زد و نه سامانه‌های تبلیغی رسمی.
 سوم
دهه‌فجر از حیث زمان، طولانی‌ترین مناسک انقلابی است و حدود 10روز به‌طول می‌انجامد؛ امسال پیشنهادها بر آن بود که با توجه به شرایط سخت معیشتی از سویی و در پیش بودن انتخابات1400 و تلاش برای افزایش مشارکت، باید روی عنصر کلیدی پرچم ایران تاکید و تکیه شود. مطابق پیمایش‌های متعدد افکارعمومی، تعلق به ایران و عظمت آن، از بالاترین میزان محبوبیت و موافقت برخوردار است و با هیچ مولفه یا مقوله دیگری برابری نمی‌کند؛ اما دریغ از تلاشی سازمان‌یافته و فراگیر برای ایجاد کارزار بزرگی برای پرچم. این مساله هم در حیث آذین‌بندی‌های شهری وجود داشت و هم در کمپین‌های مجازی؛ اما ضروری‌ترین بخش، توزیع و عرضه وسیع پرچم برای خانه‌ها، خودروها و موتورهای شخصی بود که تا به‌جای یک راهپیمایی بزرگ در 22بهمن، کل شهرها و محیط‌ها، محل جشن انقلاب قرار بگیرد. فقدان نگاه شبکه‌ای در برگزاری مراسم ملی و واگذاری آن به یک روش اداری مشخص و بدون انعطاف در سال‌های گذشته، به‌یک‌باره در سالی که امکان استفاده از میدان واقعی را محدود می‌کرد، به چالشی انجامید که روح و هیجانی در جامعه به‌وجود نیاورد. مشکل از آنجایی ایجادشده که سال‌هاست سامانه‌های رسمی برگزاری مراسم، به‌دنبال تمرکزگرایی در همه امور رفته‌اند و این از بلندگوی سخنران و ماشین صوت واحد گرفته تا محل نشستن و شعار مشابه‌دادن را شامل می‌شود و از قضا، در تمامی این سال‌ها آن چیزهایی که دیده شده و اثر گذاشته، جوشش‌های فردی و ابتکاری مشارکت‌کنندگان در برنامه‌ها بوده است؛ درست مانند آنچه 22بهمن 99 را به یُمن حضور برنامه‌ریزی‌نشده مردمی وفادار، گرم و به‌یادماندنی کرد.
مراسم ملی، باید ترکیبی از رسمیت و غیررسمی بودن داشته باشد؛ چیزی که در خلاقیت موتورسواران برپاکننده راهپیمایی تجلی یافت (ایده‌ای که برآوردهای تامل‌انگیزی درباره‌اش وجود داشت و بازهم با حضور خانوادگی مردم، سامان یافت) و یکی از اصلی‌ترین گروه‌های نظم‌ناپذیر، به‌شکلی خودجوش در حال دفاع از نظم انقلابی ظاهر شد. آیین دهه‌فجر99، در تمامی روزهای منتهی به 22بهمن، از حال‌وهوایی مناسب و درخور برخوردار نبود و این مستقیم مرتبط با عملکرد مسئولان برپایی این مراسم ملی بود که اولا نهی‌های کرونایی را به حداکثر رسانده بودند، ثانیا به اقتضائات آفرینش‌های جدید در برپایی آیین‌های بزرگ، بی‌توجهند و ثالثا روی مشارکت مردمی حساب کمی باز کرده بودند. ظرفیت‌های این‌گونه مراسم از حیث امیدآفرینی میان توده‌ها، کم‌نظیر است و باید برای آن برنامه داشت.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/491353/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

گشاده دستی دولت در تخصیص بودجه به رسانه‌های همسو

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

انگلیس درصدد راه‌اندازی گنبد آهنین

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

آقای ذوالنوری ممنون

فروش 9 میلیاردی «مست عشق» در دو روز

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

مهران مدیری با «پدر قهوه» به شبکه خانگی می آید

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

سیگنال مثبت به بورس تهران

کاخ سفید: خواستار انجام‌ تحقیقات درخصوص گورهای دسته‌جمعی غزه هستیم

منابع عبری: اسرائیل با آتش‌بس چند هفته‌ای موافقت خواهد کرد

بازسازی سکانس مشهور ترانه علیدوستی توسط صهبا شرافتی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

حمله پهپادی حزب الله به یک پایگاه توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی

واقعیت آمریکا بدون روتوش؛ ادامه سرکوب اعتراضات دانشجویی

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

پخش برنامه «هفت» با اجرای بهروز افخمی از فردا

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

دردسر تیک‌تاک

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

طوفان نمک کوهنوردیه!

هلاکت دو تروریست در اطراف زاهدان با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

مدیر شرایط اضطراری و بحران پتروشیمی‌های منطقه ویژه پارس منصوب شد

موی چتری به چه صورت هایی می آید؟

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی