اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله جهان صنعت/ استراتژی بهینه رشد تولید تحلیل ویژه

سرمقاله جهان صنعت/ استراتژی بهینه رشد تولید
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - جهان صنعت / « استراتژی بهینه رشد تولید » عنوان سرمقاله روزنامه جهان صنعت به قلم دکتر محمود نقدی‌پور است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 اقتصاد ایران سال‌هاست که از فقدان قطب‌نمای مشخص برای توسعه صنعتی رنج می‌برد و می‌شود فراتر رفت و اینچنین گفت که ایران به‌طور کلی فاقد استراتژی توسعه صنعتی‌ است. در حالی که ایران از منابع طبیعی و انسانی بسیار ارزشمندی بهره‌ می‌برد و پنجره جمعیتی جوان کشور هنوز بسته نشده است یافتن جایگاهی برای حضور قدرتمند در زنجیره تامین تولیدات صنعتی در جهان به جای یک کشور متکی به خام‌فروشی نفت، باعث می‌شود تا ایران در اقتصاد جهانی از یک قدرت پیرامونی، به یک قدرت موثر با توانایی تسخیر بازارهای چندصدمیلیون نفری مانند خاورمیانه و شمال آفریقا و حتی شبه قاره هند تبدیل شود. با این حال، دغدغه‌های مرتبط با رشد تولید صنعتی در اقتصاد ایران، صرفا در رهنمودهای رهبر معظم انقلاب قابل رهگیری‌ است و سیاستگذاران اجرایی در سه دهه اخیر، از تدوین یک استراتژی توسعه صنعتی دقیق و پایبندی به ملزومات سیاستگذارانه، تقنینی و اجرایی غفلت ورزیده‌اند. آشکارا می‌شود نتیجه این بی‌توجهی را در اتلاف منابع طبیعی و انسانی کشور و کوچک بودن کیک اقتصاد ایران مشاهده کرد.
استراتژی پرخطای خودکفایی به عنوان یگانه رویکرد سیاستگذاری صنعتی در کشور، باعث اتلاف وسیع منابع مالی و طبیعی و انسانی شده و ایران را با ناترازی‌های بسیار جدی در حوزه حامل‌های انرژی و مسائل محیط‌زیستی روبه‌رو ساخته است. در چنین رویکردی، سیاستگذاران به واردات به مثابه ورود دشمن به قلمرو سرزمینی خود می‌نگرند و به صادرات، به مثابه فتح و تسخیر سرزمین دشمنان نگاه می‌کنند. در این رویکرد نظری، تولید به عنوان سدی در برابر واردات قلمداد می‌شود که مانع خروج ارز از کشور خواهد شد. امتداد خط ادبیات نظامی در اقتصاد، باعث می‌شود که به تولید و واردات و صادرات و مقوله‌های اقتصادی، به چشم آوردگاه نظامی نگاه کنیم و با نگاه‌های بسته سیاسی مانع از شکوفایی اقتصادی در داخل کشور شویم. این دقیقا نقطه مقابل رویکرد رهبر معظم انقلاب است که در سیاست‌های کلی برنامه ششم توسعه، برون‌نگری و درون‌زایی را به عنوان دو اصل راهبردی و کلیدی به عنوان قطب‌نما فرا روی سیاستگذاران اجرایی و تقنینی کشور قرار داد.
در دستور قرار دادن این میکرواستراتژی (در جایگاه یک ماکرواستراتژی) باعث می‌شود که یک هدف سیاسی با یک هدف اقتصادی جایگزین شود. اقتصادی که فقط دلبسته رشد تولید با هدف صادرات و حذف کامل واردات باشد، به طور طبیعی با پدیده تورم دست به گریبان خواهد شد زیرا که منابعی را صرف تولید کالایی کردیم که منتهی به افزایش عرضه داخلی نشده است. از سوی دیگر، هنگامی که درآمد ارزی حاصل از صادرات، مصروف واردات نشود، خالص دارایی‌های خارجی بانک مرکزی افزایش می‌یابد و با رشد پایه پولی، به تداوم ساختاری شدن تورم دامن خواهد زد. این رویکرد یک رویکرد سیاسی‌ است و با سنجه‌ها و ترمینولوژی اقتصادی قابل ارزیابی نیست. رویکرد جایگزینی واردات هم، هرچند از ترمینولوژی و ادبیات اقتصادی تبعیت می‌کند اما آن هم سرشار از اشکالاتی‌ است که هرچند به ظاهر تراز پرداخت‌های تجاری کشور را متعادل نگاه می‌دارد اما با اعمال تعرفه بر کالاهای وارداتی، به تشدید تورم دامن می‌زند و دسترسی مردم به کالاهای مصرفی را دشوارتر می‌سازد. برای فهم این نکته که منفعت ما در مشارکت بیشتر با جهان است، می‌شود چین دوران مائو را به یاد آورد و با چین فعلی مقایسه کرد که به مراتب دردسر بزرگ‌تری برای آمریکا به‌شمار می‌رود نسبت به کشور دوران مائو که روابط تجاری خاصی با ممالک توسعه‌یافته و غربی نداشت و درگیر سیاست‌های خودکفایانه بود. چین امروز، دارای ساختار تولیدات صنعتی انبوه و دارای صرفه مقیاس بسیار بزرگ است که اقتصاد دنیا را شدیدا به خودش وابسته کرده است و این وابستگی از مسیر افزایش همکاری و سرمایه‌گذاری‌های خارجی در چین به دست آمد. برای اصلاح مسیر و ایجاد آمادگی برای جهش موثر و اقتصادی در حوزه تولیدات صنعتی، نخست حقوق مالکیت خصوصی و معنوی باید به رسمیت شناخته شوند. رتبه فعلی ایران در ارزیابی‌های بین‌المللی حقوق مالکیت، چندان زیبنده قدیمی‌ترین کشور صنعتگر منطقه نیست. سپس ساختار قیمت‌گذاری دستوری یک‌بار برای همیشه باید از بین برود. دولت نباید خودش را مسوول قیمت‌گذاری کالا و خدمات بداند و حداکثر باید تامین‌کننده کالاهای عمومی و بهداشت جمعی باشد. به همین منظور، نخست باید با حذف قیمت‌گذاری دستوری و سپس با حذف بیش از 95درصد از مقررات اداری موجود، جذابیت سرمایه‌گذاری در کشور را به وجود آورد تا هم اطمینان سرمایه‌گذاران داخلی و هم سرمایه‌گذاران خارجی به بازارهای داخلی جلب شود. یک بازار بزرگ 90میلیون نفری که شعاع تاثیرش تا 300میلیون نفر هم می‌رسد، برای هیچ کمپانی بین‌المللی در شرایط نرمال قابل اغماض نیست. با تدوین یک استراتژی توسعه صنعتی معقول و بلندنظرانه، می‌توان به رشد سالانه 10درصدی تولید ایران صرفا باتوجه به منابع موجود خوشبین بود. بیش از اینکه به بازاریابی برای فرصت‌های سرمایه‌گذاری در ایران بپردازیم، باید توجه خود را معطوف به حذف موانع داخلی کنیم.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1225183/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مادر شهید رادمهر: آیت الله رئیسی شرمنده خون شهدا نشد

کارگردان معمای شاه: دکتر رئیسی فردی ولایی و انقلابی بود

لباس احمدی‌نژاد حاشیه‌ساز شد؛ حضور در افتتاحیه مجلس خبرگان با پیراهن سفید!

ادای احترام نمایندگان ویژه رییس بنیاد شهید و امور ایثارگران به شهدای وادی رحمت تبریز

تاکید حماس بر لزوم مجازات همه جنایتکاران صهیونیست

تسلیت وزیر خارجه اردن به علی باقری

از گمانه زنی‌ها برای صندلی ریاست مجلس خبرگان تا حواشی دیگر در گزارش خبرنگار آخرین خبر از مراسم افتتاحیه مجلس خبرگان رهبری

روایت سخنگوی اتحادیه یهودیان ضد صهیونیسم از دیدار با آیت‌الله رئیسی در نیویورک

جزئیات طرح اصلاح قانون انتخابات ریاست جمهوری

روایت پدر شهید موسوی از آخرین دیدار با پسرش

جزئیات کامل مراسم تشییع رییس‌جمهور و یاران شهیدش در تهران، تبریز، قم و مشهد

حضور نمایندۀ ویژۀ رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در مراسم سوگواری شهادت رئیس جمهور، امام جمعه و استاندار آذربایجان شرقی

شهید موری زاده مجاهدی نستوه و خستگی ناپذیر بود که تا پایان پای نظام و انقلاب اسلامی ایستاد

پیام مقتدی صدر در پی شهادت رئیس‌جمهور ایران و همراهان

دولت هایی که به پایان راه نرسیدند/ ماجرای «کفیل» شدن مهدوی کنی/ شورای موقتی که کشور را در بحران سال 60 اداره کرد چه کسانی بودند؟

سرمقاله خراسان/ انقلابی آرمان‌خواه

سرمقاله کیهان/ آخرین مأموریت آقای رئیس‌جمهور

سرمقاله وطن امروز/ لنگرگاه‌های ثبات در جمهوری اسلامی

بیت‌کوین صعود کرد

زلنسکی: همه فقط حرف می‌زنند!

قطعنامه روسیه درباره جلوگیری از استقرار تسلیحات در شورای امنیت رای نیاورد

رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا: مربی نظامی به اوکراین اعزام نمی‌کنیم

زاخارووا: واکنش آمریکا درباره حکم لاهه علیه نتانیاهو شبیه یک عقرب خود گزیده است

نبنزیا : رای منفی غربی ها به پیش نویس قطعنامه روسیه مستلزم پاسخ متقابل است

بایدن نسل‌کشی اسرائیل در غزه را انکار کرد

تاکید «جوزپ بورل» بر پیروی از حکم بازداشت نتانیاهو توسط دیوان لاهه

مصر: غزه به مرز قحطی رسیده است

هدف قرار دادن پایگاه آمریکایی در دیرالزور سوریه با 3 موشک

107عاقبت زیاده روی در عمل زیبایی

فرهاد قائمیان: شهید رئیسی دغدغه هنرمندان را داشتند

من قصد تحقیرتون رو نداشتم!

درخواست آیت‌الله رئیسی برای تعیین قبرش در حرم رضوی

تصاویری از از تابوت حامل شهید رئیسی و شهید موسوی

دوره ششم مجلس خبرگان رهبری آغاز شد

روایت پدر و مادر شهید سیدمهدی موسوی از آخرین دیدارشان

عزاداری نمایندگان مجلس برای شهادت رئیس‌جمهور

جزئیات مراسم تشییع پیکر رئیس جمهور و همراهان در تبریز

تصاویری از منزل مادر رئیس‌جمهور

پیام رهبر انقلاب به‌مناسبت آغاز ششمین دوره مجلس خبرگان

بازتاب شهادت رئیس جمهور و همراهانشان در شورای امنیت سازمان ملل

جزئیات افتتاحیه ششمین دوره مجلس خبرگان رهبری

نخست وزیر اسپانیا: دولت فلسطین را به رسمیت خواهیم شناخت

درخواست کودک فلسطینی از دنیا

کاخ سفید: آمریکا و عربستان به توافق امنیتی و انرژی هسته ای نزدیک شده اند

واکنش نتانیاهو به درخواست دیوان کیفری برای صدور حکم بازداشتش

تشییع پیکر رئیس‌جمهور از دانشگاه تهران تا میدان آزادی

توضیح وزیر ارتباطات درباره نحوه پیدا شدن بالگرد رئیس جمهور

پیام تسلیت رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در پی ارتحال شهادت‌گونه رئیس‌جمهوری

پیام تسلیت معاون برنامه‌ریزی وزیر نفت برای شهادت خادم جمهور ایران

بمب‌های پوپولیستی؛ ایده‌های تخیلی چه بلایی سر اقتصاد می‌آورد؟

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی