اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله فرهیختگان/ تاثیر جنگ غزه بر افکار عمومی ایران مقاله

سرمقاله فرهیختگان/ تاثیر جنگ غزه بر افکار عمومی ایران
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - فرهیختگان / « تاثیر جنگ غزه بر افکار عمومی ایران » عنوان یادداشت روزنامه فرهیختگان به قلم دکتر کیهان برزگر است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید: 
جنگ غزه و حمله بی‌تناسب اسرائیل به جمعیت بی‌پناه فلسطین که منجر به قتل‌عام گسترده مردم به‌ویژه زنان و کودکان شده، روایت مظلومیت جهانی مردم فلسطین را در نزد افکار عمومی ایران نهادینه کرده است. همچنین این جنگ تصویری منفی از آمریکا و غرب در به‌کارگیری استاندارد دوگانه با مسائل حقوق بین‌الملل، حقوق بشر و مواجهه با بحران‌های منطقه‌ای در نزد مردم ایران پدید آورده است. نگاه به موضوع منازعه فلسطین و اسرائیل در افکار عمومی ایران دوجنبه‌ای است: از یک‌سو، موضوع مظلومیت و نادیده‌گرفتن حقوق فلسطینی‌ها به‌طور سنتی موجب خشم طبقه متوسط و قشر دانشگاهی و روشنفکری ایران از وجود بی‌عدالتی در سیاست جهانی غرب‌محور شده است. از سوی دیگر، حمایت کامل جمهوری اسلامی ایران از موضوع فلسطین در شرایط سخت تحریم‌ها، این تصور را برای مردم عادی به همراه داشته که دولت کشورمان بیش از اندازه به مساله فلسطین متعهد شده و این به ضرر منافع و امنیت ملی ایران است. البته این نگاه دوم، تحت تاثیر روایت‌سازی جریان اصلی رسانه‌های غربی و رسانه‌های ماهواره‌ای فارسی‌زبان ضدحکومت ایران در سال‌های اخیر تشدید شده است.
افکار عمومی ایران مسائل سیاست خارجی را عمدتا با عینک تاثیرگذاری آنها بر وضعیت اقتصادی داخلی و همچنین درجه تاثیرگذاری بر بی‌ثباتی و ناامنی کشور می‌بینند. به‌عنوان نمونه، عموم مردم به این امید طرفدار به نتیجه رسیدن مذاکرات هسته‌ای با قدرت‌های بزرگ بودند که منجر به رفع تحریم‌های اقتصادی و درنتیجه بهبود زندگی روزمره و پرهیز از جنگ احتمالی با آمریکا می‌شود. اما وقتی آمریکا از برجام خارج شد و اروپایی‌ها قادر به انجام تعهدات خود در چهارچوب توافق هسته‌ای بدون حضور آمریکا نشدند، ماهیت نگاه افکار عمومی نسبت به اصول و اهداف واقعی غرب منفی و توام با بی‌اعتمادی شده است. در همین راستا، جنگ غزه و استاندارد‌های دوگانه آمریکا و غرب در حمایت از رژیم اسرائیل (و مقایسه آن با نوع عملکرد غرب در جنگ اوکراین)، نگاه افکار عمومی ایران را نسبت به سیاست‌های به اصطلاح حقوق بشری، دموکراسی‌خواهانه، و صلح‌طلبانه غرب کاملا تغییر داده است.
بعضی از تحلیلگران و تاریخ‌دانان غربی و حتی ایرانی به اشتباه اعتقاد دارند که بخشی از افکار عمومی ایران طرفدار آمریکا و غرب هستند. اما واقعیت این است که جریانی از افکار عمومی ایران در یک برهه زمانی نزدیکی به غرب را صرفا در قالب رفع تحریم‌های ظالمانه و بهبود وضعیت اقتصادی کشور و همچنین پرهیز از منازعه احتمالی با آمریکا و به تبع آن ناامنی و بی‌ثباتی برای ایران در نظر می‌گرفتند. این تصویرسازی که البته اکنون تغییر کرده، کاملا بر مبنای تامین «منافع» و نه طرفداری از اصول و ارزش‌های غربی استوار بود. اکنون مردم ایران به این باور رسیده‌اند که غرب تنها به فکر حفظ اصول و ارزش‌ها و تامین منافع سیاسی و اقتصادی خود است و اینکه حاکمیت سیاسی ایران حق داشت که به غرب اعتماد نکند. بعضی دیگر از تحلیلگران معتقدند که دشمنی ایران با اسرائیل، برخلاف افکار عمومی جهان عرب، در نزد افکار عمومی ایران نهادینه شده نیست. اما واقعیت این است که اقدامات رژیم‌صهیونیستی در یک دهه گذشته همچون فشار برای اعمال تحریم‌های فلج‌کننده، امنیتی‌سازی برنامه هسته‌ای ایران، به شهادت رساندن دانشمندان هسته‌ای، خرابکاری در صنعت هسته‌ای و زیرساخت‌های اقتصادی ایران (ازجمله خرابکاری‌های اخیر در خطوط سراسری لوله گاز ایران) و... جایگاه اسرائیل را در نزد افکار عمومی ایران شدیدا تنزل داده و حتی به مرز دشمنی رسانده است.
با شیوع جنگ غزه و تحولات اسفبار انسانی بعد از آن، روایت مظلومیت جهانی اسرائیل و مبارزه به اصطلاح دائم آن برای دفع شر و افراط‌گرایی عرب برای نابودی قوم یهود با هدف جلوگیری از ورود سایرین به حریم سیاسی-امنیتی اسرائیل، در نزد افکار عمومی ایران به چالش جدی کشیده شده است. به جای آن عموم ایرانیان از هنرمندان و ورزشکاران تا دانشگاهیان و روشنفکران و به‌طور کلی طبقه متوسط به روایت مظلومیت جهانی فلسطینی‌ها باور کامل آورده‌اند. همزمان استاندارد دوگانه دولت‌های غربی، به‌ویژه دولت آمریکا، در حمایت همه‌جانبه از رژیم اسرائیل در جنگ غزه بر ضدیت‌های فکری مردم ایران نسبت به غرب افزوده است. به واقع، جنگ غزه سبب شد تا مساله مظلومیت مردم فلسطین بار دیگر در اذهان مردم ایران زنده و احیا شود. جنگ غزه دو تاثیر مهم دیگر هم در حوزه سیاست داخلی ایران داشت. نخست، آگاهی بیشتر مردم ایران بر اهمیت تقویت قدرت «بازدارندگی» ایران در مواجهه با تهدیدات نظامی احتمالی آمریکا و اسرائیل است. این بازدارندگی ترکیبی از طریق توسعه برنامه پیشرفته موشکی و همچنین تقویت شبکه اتصالی نیروهای سیاسی-نظامی طرفدار ایران در منطقه است که رژیم اسرائیل و آمریکا را تحت فشار گذاشتند تا مانع از گسترش بحران به سراسر منطقه و به‌ویژه جنگ آمریکا با ایران شوند. به واقع، زمانی که غرب به‌شدت مشغول اعمال تحریم‌های سخت علیه ایران بود تا بنیه اقتصادی کشور را تضعیف و احتمالا با یک حمله نظامی کار را به خیال خود تمام کند، کشورمان بر قوه بازدارندگی تدافعی و تهاجمی خود می‌افزود تا در شرایط بروز بحران‌های امنیتی، همچون امروز، قادر به دفاع کارآمد از خود باشد.

دوم، نقش هوشمندانه رهبر انقلاب در کاهش تنش و محدود نگه‌داشتن جنگ در حوزه بحران غزه است. با این سیاست از یک‌سو، ایران سعی کرده تا از ظرفیت‌های منطقه‌ای خود برای جلوگیری از گسترش جنگ استفاده کند و از سوی دیگر، از پویایی‌های ناشی از تضعیف قوه بازدارندگی اسرائیل به‌عنوان یک فرصت برای تقویت جایگاه منطقه‌ای بهره ببرد. برخلاف دیدگاه غالب، تلاش ایران برای پایان دادن سریع‌تر به جنگ غزه الزاما به دلیل نیفتادن در تله احتمالی رژیم نتانیاهو در کشاندن ایران و آمریکا به یک جنگ مستقیم نیست. منطق استراتژیک ایران این است که تقلیل جنگ غزه به دخالت عنصر ایرانی، روایت مظلومیت فلسطینی‌ها در نزد افکار عمومی ایران و جهان عرب را به نفع رژیم اسرائیل به چالش می‌کشد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1209759/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

«افعی تهران» در حال نابودی است؟

تورم‌ سازان؛ دستگاه‌های اجرایی که رشد بودجه داشته‌اند

پشت‌صحنه شعار «ادامه راه شهید رئیسی» در یک ستاد انتخاباتی!

تحلیل «عباس عبدی» از فضای کلی انتخابات پیش‌رو

اتفاق معنادار در جلسه انتخاباتی جبهه اصلاحات

فاصله صفر؛ یاد و خاطره سیستم نظارتی مائو در چین زنده شد

تاکید عربستان بر حمایت از تشکیلات خودگردان فلسطین

چهره ها/ سلفی جدید نیوشا ضیغمی با دخترش «لنا»

استاد ایرانی دانشگاه نیویورک: ترامپ بیاید، آمریکا اسرائیلی‌تر می‌شود

تمهیدات ویژه بنیاد شهید و امور ایثارگران برای جانبازان در سفر حج تمتع

کمین خیره‌کننده گردان‌های قسام در شمال نوار غزه

موشک‌های حزب‌الله، الجلیل را به آتش کشاند

بیوگرافی «ساعد سهیلی»/ از خانواده این بازیگر چه می‌دانید؟

جزئیاتی از جلسه جبهه اصلاحات درباره انتخابات ریاست‌جمهوری 1403

غارت کوه

دغدغه رئیس‌جمهور شهید در بهبود کسب و کار مردم

حمله موشکی گسترده از لبنان به الجلیل و جولان اشغالی

چهره ها/ دورهمی خانوادگی مادر جومونگ با تسو و نامزدش

برگزاری انتخابات تمام‌ الکترونیک منتفی شد

شرط پیروزی اصلاح‌طلبان در انتخابات 1403 از زبان عبدی

هیات دولت اطلاعیه داد؛ قدردانی از رهبر انقلاب و مردم

«بروجردی» رئیس فراکسیون مستقلین مجلس شد

6میلیارد بازدید طی 7روز/ آمار بازدید خبرفوری در ایام انتشار خبر حادثه بالگرد رئیس جمهور

مشهد، چند ساعت پس از سیل

روزنامه دولت: رئیسی چگونه اقتصاد از دست رفته ایران را احیا کرد؟

پرونده‌های فساد و حاشیه‌های پررنگ‌تر از متن

تعبیر جالب «هوشنگ گلمکانی» از سینما رفتن در سال های دور

چهره ها/ عکسی از حضور مهران مدیری در «افعی تهران»

بن‌بست جدید وزارت صمت برای تاجران

فرار «نفتالی بنت» به پناهگاه از ترس موشک‌های مقاومت

افزایش شمار شهدای حملات رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان به 7 شهید

وزیر دفاع: مسیر شهید آیت‌الله رئیسی همچنان ادامه خواهد داشت

عراقچی: جمهوری اسلامی ایران با صدای بلند اعلام می‌کند که از مقاومت فلسطین با هر روشی حمایت می‌کند

موضع انتخاباتی محمدرضا عارف چیست؟

نماینده مجلس: حضور فتاح، بذرپاش، قالیباف و لاریجانی در انتخابات مسجل شده است

تدابیر ویژه بنیاد شهید و امور ایثارگران برای جانبازان در سفر حج تمتع

تمیز کردن انواع کفش

توطئه «کنست» علیه «آنروا» با تصویب پیش‌نویس حاوی اتهامات تروریستی

روسیه: کنترل منطقه برستوویه در خارکیف را به دست گرفتیم

ابراز علاقه کتایون به یونس

ادامه راه شهدای خدمت با تلاش جهادی محقق میشود / فرهنگ ایثار و شهادت باید در باورهای مردم شکل بگیرد

پیش بینی بورس دوشنبه 7 خرداد 1403

بورل: وضعیت غذا در غزه در بدترین شرایط قرار دارد

آخرین دستور رئیس‌جمهور شهید به وزیر فرهنگ

استاندارد دوگانه رسانه یا ممیزی های دست‌وپاگیر؟!

فیلم‌آوای سریال «کیمیا» با صدای علیرضا قربانی

وزیر خارجه عمان به ایران می‌آید

مخبر: حضور معنادار مردم در تجلیل از خادم جمهور، سند افتخار دیگری برای تداوم انقلاب رقم زد

تسنیم: جبهه اصلاحات برای ورود به انتخابات ریاست‌جمهوری شرط گذاشت

روش هایی مناسب برای ابراز احساسات به همسر

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی