اخبار محرمانه
رفع وابستگی به نفت؛ امری ضروری و امکان‌پذیر در صورت اهتمام دولت
پنجشنبه 1 آبان 1399 - 14:33:39
اخبار محرمانه - کیهان /متن پیش رو در کیهان منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
آلبرت بغزیان، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران دیروز در ارگان دولت نوشت: «شرایط کنونی نشان می‌دهد که سیاست ابلاغی مقام معظم رهبری، یعنی اقتصاد مقاومتی نیز به خوبی اجرایی نشده و تاب آوری کشور در برابر فشارهای خارجی چندان قابل قبول نیست. سطح تولید و صادرات کشور در این دوره نه تنها جهش نداشته؛ بلکه تولیدکننده با مشکلاتی نظیر تامین مواد اولیه و تجهیزات مواجه است. لذا اینکه گمان کنیم دوره تحریم یک فرصت برای مقاوم ‌سازی اقتصاد است، چنین نیست. اما در این شرایط چه باید کرد؟»
وی افزود: «به نظر می‌رسد که هنوز راه‌هایی برای بهبود شرایط اقتصاد وجود دارد. کشوری را نمی‌توان یافت که تحریم است و اقتصاد پویایی دارد. اقتصاد ایران نیز در قرنطینه نمی‌تواند مقاوم شود. راه اصلی بهبود شرایط این است که به شرکای تجاری کشور نظیر اروپا، روسیه، ترکیه و... فشار بیاوریم تا تحریم‌های آمریکا را نادیده بگیرند و مراودات کالایی و ارزی خود را با ایران افزایش دهند. البته با توجه به انتخابات ماه نوامبر آمریکا ممکن است که گشایشی حاصل شود و این کشور دوباره به برجام بازگردد؛ لذا نمی‌توان به اقتصاد فعلا نگاه بلندمدت داشت. در داخل نیز تدابیر ویژه و اتخاذ سیاست‌های خاص و مشخص توسط بانک مرکزی، افزایش نظارت بر قیمت‌ها، بازرسی‌ها، ممانعت از احتکار و قاچاق معکوس می‌تواند به مدیریت نسبی شرایط کمک کند. اما اینکه بخواهیم در تولید رونق چشمگیری را رقم بزنیم و اقتصاد کشور را بی‌نیاز از دلارهای نفتی کنیم، مقدور نیست و نمی‌توان در انتظار فرصت ‌سازی از تحریم و گشایش‌های ویژه بود.»
رفع وابستگی به نفت، امری ضروری و کاملا امکان‌‎پذیر است اما مسئله اینجاست که دولت بسترها و لوازم این امر را فراهم نکرده و ظرفیت‌‎های داخلی و فرصت‌های رونق اقتصادی را معطل وعده‌های پوچ بیگانگان گذاشت. گسترش تعامل با همسایگان، فعال ‌سازی عرصه مسکن، گسترش پالایشگاه ‌سازی و تبدیل نفت خام به فرآورده، هدایت نقدینگی به عرصه‌های مولد، اصلاح نظام بانکی، اصلاح ساختاری بودجه، گسترش پایه‌های مالیاتی، حمایت ویژه از تولید و استقبال و توجه به راهکارهای صاحب‌نظران از جمله مواردی است که اگر دولت اهتمام لازم را به آنها داشت، موجب مقاوم ‌سازی و شکوفایی اقتصادی می‌شد. اما دولت در مقابل، عرصه مسکن را به مدت حدودا 5 سال رها کرد، در راه‌اندازی سامانه املاک و اسکان کشور اهمال کرد، حقوق نجومی پرداخت کرد، نقدینگی را به عرصه‌های مولد هدایت نکرد، سهمیه بندی بنزین را حذف کرد، به ذخایر طلا و دلار چوب حراج زد و اقتصاد را شرطی کرد.

http://www.SecretNews.ir/fa/News/406517/رفع-وابستگی-به-نفت؛-امری-ضروری-و-امکان‌پذیر-در-صورت-اهتمام-دولت
بستن   چاپ