اخبار محرمانه
دیپلماسی در مسیر روشنگری علیه تروریسم
يکشنبه 15 دي 1398 - 12:33:01
اخبار محرمانه - آرمان ملی / متن پیش رو در آرمان ملی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
یک روز پس از ترور سردار سلیمانی از سوی ارتش ایالات متحده، مسئولان کشورهای مختلف غربی و شرقی که روز جمعه تلاش بسیاری برای گفت‌وگو با محمدجواد ظریف کردند، پشت خط وزیر خارجه آمدند تا با او پیرامون این ترور و تبعات آن به بحث و گفت‌وگو بپردازند. این گفت‌وگوها از آن جهت حائز اهمیت بود که همزمان وزیر خارجه آمریکا تلاش می‌کرد تا با تماس تلفنی با همتایان خود، در مسیر مشروعیت بخشیدن به ترور غیرقانونی سردار سلیمانی گام بردارد. اولین گفت‌وگوی تلفنی محمدجواد ظریف با همتای چینی او برقرار شد. وزیر خارجه ایران در گفت‌وگو با «وانگ یی» به تشریح آنچه در عراق اتفاق افتاده پرداخت و وزیر خارجه چین نیز طی این تماس تلفنی ضمن درخواست از تهران و واشنگتن برای حل اختلافات از طریق گفت‌وگو، تأکید کرد که «آمریکا باید از سوءاستفاده از قوه قهریه در مسائل بین‌المللی دست بردارد». چینی‌ها پیشتر بر سر آنچه «جنگ تجاری» خوانده می‌شود با بی‌قانونی‌ها و یکجانبه‌گرایی آمریکا در عرصه بین‌المللی روبه‌رو شده و متحمل ضررهایی جدی در حوزه اقتصادی شده بود. دومین تماس تلفنی روز شنبه از سوی وزیر امور خارجه تاجیکستان برقرار شد. «سراج‌الدین مهرالدین» ضمن تسلیت شهادت سردار سلیمانی در عراق، در گفت‌وگو با وزیر امورخارجه ایران پیامدها و احتمالات مطرح شده پیرامون این حادثه تروریستی را بررسی کرد. پس از او، محمد‌جواد ظریف و دکتر «عبدا...عبدا...» رئیس اجرایی دولت افغانستان در گفت‌وگویی تلفنی در خصوص آخرین تحولات روابط دو‌جانبه و مهم‌ترین مسائل منطقه‌ای گفت‌وگو و تبادل نظر کردند. دکتر عبدا... در این تماس تلفنی شهادت سردار سلیمانی را به وزیر امور خارجه و دولت و ملت ایران و خانواده ایشان تسلیت گفت. چاووش‌اوغلو، وزیر خارجه ترکیه و لاوروف، وزیر خارجه روسیه نیز طی تماس تلفنی با ظریف اوضاع منطقه را بررسی کردند و شهادت سردار سلیمانی را تسلیت گفتند. روس‌ها نیز با صدور بیانیه‌ای اقدام آمریکا را محکوم کرده بودند، این در حالی است که ترکیه در یک موضع‌گیری محافظه‌کارانه ترجیح داده بود تا صرفاً به دعوت طرفین به راه حل دیپلماتیک بسنده کند. المار محمدیارف، وزیر خارجه آذربایجان نیز در ساعات پایانی شامگاه شنبه طی تماسی تلفنی، شهادت سردار سلیمانی را به ملت ایران تسلیت گفت. وزیر خارجه عراق نیز از دیگر کسانی بود که با تماس تلفنی اقدام به ابراز همدردی با ترور سردار سلیمانی کرد.
هراس از انتقام ایران
مهم‌ترین اتفاق دیپلماتیک روز شنبه اما به یک سفر غیرمنتظره بازمی‌گشت. سیدعباس موسوی صبح شنبه در توئیتی خبر داد که محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی وزیر امور خارجه قطر برای دیدار با وزیر خارجه ایران به تهران می‌آید. ساعاتی پیشتر، روزنامه دیلی میل انگلستان در گزارشی آورده بود که پهپاد مهاجم آمریکایی از پایگاهی در قطر به هوا خاسته بود. به نوشته این روزنامه انگلیسی، یک فروند هواپیمای بدون سرنشین و تقریبا رادارگریز از مدل «MQ-9 ریپِر» بامداد جمعه مشغول پرواز بر فراز فرودگاه بغداد بود و لحظاتی بعد از خروج خودروی حامل سردار سلیمانی و ابومهدی المهندس جانشین سازمان حشدالشعبی عراق از فرودگاه، چند فروند موشک هدایت لیزری نقطه‌زن به سمت کاروان آنها شلیک کرد. این روزنامه سپس نوع موشک‌هایی را که در ترور سردار سلیمانی استفاده شد، موشک ضد زره «هِل‌فایر» با کلاهک جنگی حدود 17 کیلوگرمی که می‌تواند تانک را نیز از بین ببرد، ادعا کرده و نوشت ...
که چهار فروند از این موشک‌ها به سمت کاروان حامل سردار سلیمانی و المهندس شلیک شده است. تحلیلگران معتقدند این گزارش که پایگاه قطری را مبدأ حمله تروریستی معرفی می‌کرد، سبب شد که وزیر خارجه این کشور حاشیه خلیج فارس فوراً به تهران بیاید تا توضیحاتی ارائه دهد. دیدار محمد بن عبدالرحمن بن جاسم آل ثانی با ظریف طی دو مرحله انجام شد. در دور اول دیدار درخصوص آخرین تحولات روابط دو‌جانبه و مهم‌ترین مسائل منطقه‌ای و بین‌المللی به‌ویژه شرایط جدید در عراق و ترور سردار حاج قاسم سلیمانی گفت‌وگو و تبادل نظر شد. وزیر امور خارجه قطر شرایط تنش‌زای جاری در منطقه پس از تحولات روز گذشته را حساس و نگران‌کننده توصیف کرد و اظهار داشت باید راه‌حلی مسالمت‌آمیز برای کاهش این تنش‌ها و بازگشت آرامش به منطقه پیدا کرد. وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی نیز با تروریستی خواندن اقدام نظامیان آمریکایی در به شهادت رساندن سردار سلیمانی رژیم آمریکا را مسئول عواقب و پیامدهای آن خواند و افزود: جمهوری اسلامی ایران خواهان تنش در منطقه نیست و حضور و دخالت نیروهای خارجی و فرامنطقه‌ای باعث بی‌ثباتی، ناامنی و افزایش تنش در منطقه حساس ماست. دور دوم گفت‌وگوها اما پشت درهای بسته و به صورت محرمانه برگزار شد و هنوز اطلاعی در آن باره وجود ندارد.
جلسه ترور
روزنامه لس‌آنجلس تایمز در گزارشی درباره چگونگی اتخاذ تصمیم برای ترور سردار شهید قاسم سلیمانی نوشت: وقتی تیم امنیت ملی دونالد ترامپ روز دوشنبه به «مارئه‌لاگو» در «پالم‌بیچ» رفتند اصلا انتظار نداشتند که عملیات ترور ژنرال سلیمانی مورد تایید قرار بگیرد. براساس این گزارش، مایک پمپئو وزیر خارجه، مارک اسپر وزیر دفاع و مارک میلی رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا روز دوشنبه گذشته به اقامتگاه ترامپ در فلوریدا رفتند تا درباره حمله هوایی پنتاگون علیه مواضع حشدالشعبی درعراق و سوریه به ترامپ گزارش دهند. یک مقام ارشد آمریکایی که با این مباحث آشنا و آگاه است و نخواسته نامش فاش شود اظهارکرد: «یک مجموعه اسلاید توضیحی به ترامپ ارائه شد و به دنبال آن چندین گام که آمریکا می‌تواند اتخاذ کند نیز مطرح شد، یکی از این گام‌ها هدف قرار دادن سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران، بود.» وی در ادامه افزود، کاملا غیرمنتظره، ترامپ این گزینه را انتخاب کرد و اضافه کرد که این تصمیم به تحریک مشاوران جنگ‌طلب ترامپ اتخاذ شده است. این بدان معنی بود که پنتاگون ناگهان با یک وظیفه هولناک برای اجرای دستورات ترامپ روبه‌رو شده است. دقایقی بعد از پایان جلسه، اولین اشاره‌ها درباره احتمال گام‌های بیشتر از سوی آمریکا مطرح شد.
پاسخ ایران نظامی است
تلاش برای گرفتن انتقام ایران از آمریکا و عوامل دخیل در ترور سردار سلیمانی به دو بخش تقسیم می‌شود، از یک سو در عراق تحقیقات با همکاری ایران برای یافتن عاملان درز اطلاعات محرمانه در جریان است. اسکای‌نیوز نوشت؛ مسئولان امنیتی عراق تحقیقاتی را درباره خدمه پرواز هواپیمای حامل سردار «قاسم سلیمانی» فرمانده شهید سپاه قدس به بغداد آغاز کرده و در این راستا دو تبعه سوری و عراقی را بازداشت کرده است. این شبکه خبری به نقل از مسئولان عراقی که نامشان فاش نشده، افزود: مسئولان در این راستا دو تبعه سوری و عراقی را بازداشت کردند. در همین راستا، بازجویی از کارمندان فرودگاه بغداد بعد از شهادت سردار سلیمانی آغاز شده تا جزئیات سفر وی به عراق و حوادثی که در حین ترور رخ داد، روشن شود. از سوی دیگر مجید تخت روانچی، سفیر ایران در سازمان ملل طی گفت‌وگویی با شبکه CNN تصریح کرد که پاسخ ایران به اقدام آمریکا نظامی خواهد بود؛ چرا که اقدام آمریکا یک اقدام نظامی بود. در پی وعده «انتقام سخت» از سوی ایران، طی دو روز گذشته آمریکایی‌ها در تلاش برای تخلیه شهروندان خود از عراق بوده و حتی ناتو مأموریت خود را در این کشور متوقف کرده است.

http://www.SecretNews.ir/fa/News/221103/دیپلماسی-در-مسیر-روشنگری-علیه-تروریسم
بستن   چاپ