اخبار محرمانه

آخرين مطالب

چرا در اروپا از ترکیه، عربستان و عراق عقب‌ماندیم؟ اقتصادی

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - اقتصاد نیوز / تحلیل‌های آماری نشان می‌دهد عربستان، ترکیه و عراق سهم خود را از بازار اتحادیه اروپا افزایش داده‌اند. این در حالی است که صادرات ایران به این اتحادیه در 12 سال گذشته کاهش یافته است.
نتیجه تحلیل معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق تهران از صادرات این کشورها به قاره سبز نشان می‌دهد کشورهای نامبرده در حال تصاحب بازار اروپا و جایگزین شدن ایران در این بازارها هستند. اما با توجه به ارزش صادرات، می‌توان عراق را رقیب جدی‌تری برای ایران در این اتحادیه دانست.
رقبای منطقه‌ای ایران در اتحادیه اروپا کدام کشورها هستند؟ بررسی‌های آماری نشان می‌دهد سه کشور عربستان، ترکیه و عراق در حال پیش روی در بازارهای قاره سبز هستند. بر اساس آمار منتشر شده از سوی معاونت بررسی‌های اقتصادی اتاق بازرگانی تهران، روند صادرات ایران به اتحادیه اروپا طی سال‌های 2007 تا 2018 نیز به رغم نوساناتی که داشته، در مجموع با کاهش حدود 5 میلیارد یورویی طی 12سال همراه بوده است. در مقابل، کشوری مانند عراق توانسته ارزش صادرات خود به این اتحادیه را افزایش دهد به گونه‌ای که تراز تجاری ایران در سال 2018 با اتحادیه اروپا نیم میلیارد یورو و تراز تجاری عراق با این اتحادیه 12 میلیارد و 700 میلیونیورو بوده است. از سوی دیگر صادرات عربستان به این اتحادیه نیز اگرچه تا سال 2016 روند نزولی را طی کرد اما در سال 2018 این کشور توانسته بیش از 3 برابر صادرات کالایی ایران به اتحادیه اروپا، صادرات داشته باشد. ترکیه نیز توانسته طی بازه زمانی دوازده ساله، صادرات خود به اتحادیه اروپا را حدود 6/ 1 برابر افزایش دهد. بنابراین به نظر می‌رسد کشورهای منطقه سهم خواهی خود را از اروپایی‌ها افزایش داده و در حال توسعه صادرات خود به اروپا هستند.
بر اساس آمارهای کمیسیون اروپا، ارزش صادرات کالایی ایران به اتحادیه در سال 2018، حدود 5/ 9 میلیارد یورو بوده که نسبت به سال 2017 تقریبا 6 درصد کاهش یافته است. روند صادرات ایران به اتحادیه اروپا طی سال‌های 2007 تا 2018 نیز به‌رغم نوساناتی که داشته، در مجموع با کاهش حدود 5 میلیارد یورویی طی 12سال همراه بوده است. در سال 2007، صادرات کالایی عراق به اتحادیه اروپا به لحاظ ارزشی کمتر از یک‌دوم صادرات ایران بوده؛ در حالی که اکنون صادراتش به اتحادیه اروپا بیش از 5/ 1 برابر صادرات ایران به اتحادیه اروپاست و در سال 2018، حدود 4/ 16 میلیارد یورو کالا به این منطقه صادر کرده است. صادرات کالایی عربستان سعودی به اتحادیه اروپا که طی سال‌های متوالی روند نزولی را دنبال کرده بود، از سال 2016،روندش معکوس شده و به حدود 31میلیارد یورو در سال 2018 رسیده است (بیش از 3برابر صادرات کالایی ایران به اتحادیه اروپا). بعد از بحران مالی جهانی، صادرات کالایی کشور ترکیه به اتحادیه اروپا شروع به افزایش کرد و طی یک دهه به روند صعودی خود ادامه داد. این کشور توانست طی دوازده سال صادرات کالایی خود را به اتحادیه اروپا حدود 6/ 1 برابر افزایش دهد و به رقم 76 میلیارد یورو در سال 2018 برساند.
صادرات 5/ 9 میلیارد یورویی کالا از ایران به اتحادیه اروپا و واردات حدود 9 میلیارد یورویی ایران از این منطقه، تراز بازرگانی 5/ 0 میلیارد یورویی ایران و اتحادیه اروپا را در سال 2018 رقم زده است. در حالی که کشور عراق با 4/ 16 میلیارد یورو صادرات کالا به اتحادیه اروپا و 6/ 3 میلیارد یورو واردات کالا از این منطقه، در سال 2018 تراز بازرگانی 7/ 12 میلیارد یورویی با اتحادیه اروپا داشته است. تراز بازرگانی ایران با اتحادیه اروپا طی سال‌های 2007 تا 2018 حدود 4/ 3 میلیارد یورو کاهش یافته؛ درحالی که طی این مدت، تراز بازرگانی عراق با اتحادیه اروپا حدود 3/ 7 میلیارد یورو به نفع عراق افزایش داشته است. شیب تند بهبود تراز بازرگانی عراق طی سه سال اخیر، می‌تواند بازتاب تلاش عراق برای توسعه روابط تجاری خود با کشورهای اروپایی باشد. بهبود قابل‌توجه تراز بازرگانی عراق با اتحادیه اروپا، عمدتا به دلیل افزایش صادرات کالایی عراق به این منطقه بوده است. به‌نظر می‌رسد سهم عراق در میزان وارداتی که اتحادیه اروپا از کشورهای خارج از منطقه خود دارد به‌طور قابل‌ملاحظه‌ای در حال افزایش است؛ به‌طوری که این سهم در سال 2018 به حدود 8/ 0 درصد رسیده است. در حالی که در سال 2018، سهم ایران در واردات اتحادیه اروپا از کشورهای خارج از منطقه، حدود 5/ 0 درصد برآورد می‌شود که با احتساب نفت محاسبه شده است.
کالاهای صادراتی عراق در سال 2018 عمدتا به کشورهای یونان، ایتالیا، هلند، اسپانیا و آلمان صادر شده است. بررسی مقاصد عمده صادراتی عراق در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا، طی سال 2018 گویای تغییرات معنادار صادرات عراق به کشور یونان است. صادرات کالایی عراق به یونان طی سال‌های یک دهه (2018-2008) حدود 5/ 4 میلیارد یورو افزایش یافته است! به عبارتی بیش از 63 درصد تغییر ارزش صادرات عراق به اتحادیه اروپا طی این مدت به علت افزایش صادرات این کشور به یونان بوده است. نکته جالب‌توجه دیگر، کاهش 2/ 1 میلیارد یورویی صادرات کالایی ایران به یونان طی سال‌های 2018-2008است. چنین افت ارزش صادراتی از سمت ایران و صعود ارزش صادراتی از سمت عراق به کشور یونان، می‌تواند به معنای نفوذ کشور رقیب در بازار هدف صادراتی ایران و از دست دادن این بازار باشد؛ چنین رویدادی در رابطه با کشور اسپانیا نیز تا حدی به‌چشم می‌خورد. کاهش یک میلیارد یورویی صادرات ایران در مدت مذکور، همزمان با افزایش 600 میلیون یورویی صادرات عراق به این کشور رخ داده است. بنابراین ضمن اینکه به‌نظر می‌رسد کشور عراق طی یک دهه گذشته در توسعه روابط تجاری خود با یونان موفق بوده و توانسته سهم بازار ایران را در کشور یونان به‌دست آورد، نگرانی جایگزین شدن عراق با ایران درسایر مقاصد صادراتی عضو اتحادیه اروپا نیز وجود دارد. از جمله این مقاصد، می‌توان به کشور اسپانیا اشاره کرد که در حال‌حاضر دومین مقصد عمده صادراتی ایران به اتحادیه اروپا است.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/86352/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

دردسر تیک‌تاک

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

طوفان نمک کوهنوردیه!

هلاکت دو تروریست در اطراف زاهدان با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

مدیر شرایط اضطراری و بحران پتروشیمی‌های منطقه ویژه پارس منصوب شد

موی چتری به چه صورت هایی می آید؟

اصفهان؛ میخی بر تابوت اسرائیل

قیمت این خودرو 30 میلیون تومان ارزان شد

از حواشی ادامه دار یک پلتفرم تا صدرنشینی «محفل»

رئیسی: هرکجای کشور فسادی دیده شود مطلقا به فساد و مفسد رحم نخواهد شد

نجات روسیه با اقتصاد موازی

ریابکوف: کاهش روابط با آمریکا را بررسی می‌کنیم

202 روز جنگ غزه به روایت آمار و ارقام

تصاویر جدید از سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

بلد نیس چطوری زهر نیش مار رو بگیره!

تحریم‌ مشترک انگلیس، آمریکا و کانادا علیه ایران

«هفت» از فردا به آنتن بازمی گردد

شاهکار ایرانی در سریلانکا

نرخ مصوب انواع میوه اعلام شد؛ قیمت گوجه سبز سر به فلک کشید!

«مست عشق» رکورد مخاطب روز نخست اکران را شکست

آخرین خبر از وضعیت بیماری «ترانه علیدوستی»

«اقتصاد» میدان شلغم‌فروشان شده است!

شیائومی نیامده رکورد زد!

تداوم حملات حزب‌الله لبنان به شمال فلسطین اشغالی

ادامه سرکوب دانشجویان حامی فلسطین در آمریکا

در تقدیر من جز خدمت به خلق نیست!

تحریم های جدید آمریکا علیه ایران به بهانه پهپادی و جنگ روسیه

مطالبه‌گری؛ مهمترین برنامه عملیاتی بنیاد شهید و امور ایثارگران در دولت سیزدهم

فیلمی که آمریکا را به وحشت انداخت!

بی‌رمقی اونس جهانی برای سومین روز متوالی

علی مصفا: فیلیمو عمدا «نبودن» را تبلیغ نکرد و سرم منت گذاشت!

علیرضابیگی: دولت ناکارآمدی و مشکلاتش را به سفره مردم منتقل کرد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی