اخبار محرمانه

آخرين مطالب

انزوای شاهزاده ماکیاولیست تحلیل ویژه

انزوای شاهزاده ماکیاولیست
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد /متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
جاه‌طلبی‌ها و توسعه‌طلبی‌های محمد بن سلمان در سال‌های اخیر به چهره این کشور در میان کشورهای اسلامی و خاورمیانه آسیب جدی زده است. آخرین اقدام وی راهبری محرمانه برای عادی‌سازی روابط دو کشور عربی با رژیم صهیونیستی بود.
حدود دو سال از ترور دولتی جمال خاشقجی، روزنامه‌نگار منتقد سعودی می‌گذرد و عربستان سعودی بیش از پیش عقب نشسته است تا در حال از دست دادن مسیر و نفوذ خود در خلیج‌فارس و خاورمیانه باشد. 50 سال پس از تولد پادشاهی سعودی و حرکت در مسیر برتری منطقه‌ای و بین‌المللی به‌عنوان عضو برجسته اوپک و سازمان همکاری‌های اسلامی اکنون عربستان خود را در سراشیبی افول می‌بیند. به گزارش گروه اقتصاد بین‌الملل روزنامه «دنیای اقتصاد» به نقل از الجزیره، سیاست‌های اشتباه عربستان سعودی که میزبانی مقدس‌ترین مکان‌های زیارتی و قبله‌ مسلمانان جهان است، در حال بر باد دادن نفوذ مالی و مذهبی است که این پادشاهی در طول سال‌ها برای خود دست و پا کرده بود.به ویژه پنج سال اخیر بسیار دردناک و مخرب بوده است. آنچه در ابتدا حرکت نویدبخش محمد بن‌سلمان، شاهزاده ماکیاولیست سعودی عنوان می‌شد اکنون به قماری خطرناک بدل شده است. او که از سوی محمد بن زاید، ولیعهد امارات و دیگر شاهزاده ماکیاولیست راهنمایی می‌شود، در مسیری قرار دارد تا عربستان را با خاک یکسان کند.
اصلی‌ترین دلیل افول عربستان سعودی، برخاستن ناگهانی همسایه کوچک‌تر آن به عنوان یک قدرت منطقه‌ای ماجراجو و دخالت در امور لیبی و تونس و حمایت از دیکتاتورها و مجرمان جنگی نظیر عبدالفتاح السیسی حاکم مصر است. با توجه به فلج شدن بخش عمده توان ریاض به دلیل خودزدنی‌های مقامات آن، ابوظبی بی‌پروایانه در این مسیر حرکت می‌کند و عربستان را نیز با خود می‌کشد. این امر آنجا مشهود می‌شود که محمد بن‌سلمان از اقدام بن‌زاید برای دخالت اسرائیل در امنیت خلیج (فارس) و با هدف حفظ نفوذ خود در این منطقه، حمایت می‌کند. این روند را می‌توان واژگونی عجیب در نقش این دو کشور دانست با توجه به این واقعیت که عربستان سعودی ظهور خود به عنوان یک بازیگر اصلی در منطقه را از اواخر دهه 60 میلادی آغاز کرد؛ پیش از آنکه امارات متحده عربی حتی وجود خارجی داشته باشد.
قدرت‌گیری تصادفی
صعود اولیه ریاض را می‌توان ناشی از شکست پروژه ناسیونالیسم عربی توسط مصر پس از جنگ فاجعه‌بار سال 1967 علیه اسرائیل و متعاقب آن مرگ جمال عبدالناصر، رهبر آن دانست. عربستان سعودی که یکی از اعضای برجسته اوپک بود، نخستین دیدار کشورهای سازمان همکاری اسلامی را در سال 1970 ترتیب داد تا نفوذ خود را فراتر از اتحادیه عرب به رخ بکشد که در آن سال‌ها این اتحادیه به جولان‌گاه رژیم‌های حامی شوروی نظیر سوریه، عراق و مصر بدل شده بود.
بروز انقلاب اسلامی در سال 1979 در ایران و حمله شوروی در همان سال به افغانستان موجب شد تا ریاض به یک متحد ضروری در جهان اسلام برای ایالات‌متحده بدل شود. موضع منطقه‌ای سعودی‌ها در دهه 80 میلادی و درگیری ایران و عراق در یک جنگ ویران‌گر هشت‌‌ساله و تقابل سوریه و اسرائیل بر سر لبنان، بیش از پیش نیز تقویت شد.
اتحاد ایالات‌متحده و عربستان در جریان دهه 80 با حمایت ریاض از آمریکا در برابر شوروی و رژیم‌های وابسته به آن به قله جدیدی رسید که مهم‌ترین این همکاری‌ها، کمک به گروه مجاهدین در افغانستان بود که موجب خروج نیروهای شوروی از افغانستان در سال 1989 شد؛ اما همچنین مسیر را برای انجام حمله تروریستی 11 سپتامبر در یک دهه بعد نیز هموار کرد.
همه تلاش‌های صدام حسین، دیکتاتور سابق عراق برای نیل به برتری مطلق در منطقه با شکست مواجه شد. پیروزی قاطع آمریکا علیه شوروی و بلوک شرق در پایان جنگ سرد و پیروزی آن در جنگ خلیج‌فارس علیه صدام و سیاست کاخ سفید در مهار همزمان ایران و عراق، موضع منطقه‌ای و بین‌المللی ریاض را تقویت کرد. در سال 1991، آمریکا نخستین دور از کنفرانس‌ بین‌المللی اسرائیل و اعراب را در مادرید برگزار کرد. درحالی‌که سازمان آزادی‌بخش فلسطین از این نشست حذف شده بود، اما سعودی‌ها به آن دعوت شدند.
در نهایت باید گفت که شکست‌های پی‌در‌پی و ناتوانی دیگر کشورهای عربی موجب شد که سعودی‌ها چه با برنامه یا به طور تصادفی با موفقیت همراه باشند. اما روزهای خوش ایالات‌متحده-عربستان در یازده سپتامبر سال 2001 و با حمله تروریستی در آمریکا به پایان رسید. اگرچه سعودی‌ها اسامه بن لادن، رهبر گروه تروریستی القاعده را یک دهه پیش از خاک این کشور اخراج کرده بودند، اما 15 تن از 19 نفری که دست به ربودن هواپیما زده بودند تا با آن برج‌های دوقلو را هدف قرار دهند، شهروندان سعودی بودند. سپس بار دیگر عربستان چه با شانس یا با حمایت آمریکایی‌ها از این مهلکه نیز خارج شدند. تصمیم دولت بوش برای حمله به افغانستان تحت عنوان «جنگ علیه ترور» موجب شد ریاض بار دیگر به شریک حیاتی آمریکا بدل شود. یک سال بعد نیز رژیم همدست سعودی تنها کنار ایستاد و حمله نظامی آمریکا به عراق تحت فرضیه‌های دروغین را تماشا کرد تا عراق نیز با خاک یکسان شود. از آن زمان به بعد اما بخت سعودی‌ها همچنان در حال کاهش بوده است.
افول سعودی
با روی کار آمدن دولت اوباما و آغاز سیاست خروج تدریجی آمریکا از منطقه، عربستان نیز مدام درحالت شکنندگی روزافزون قرار داشته است. آمریکا از نظر تولید نفت به یکی از رهبران جهانی بدل شد و دیگر به نفت عربستان نیازی نداشت. آمریکا در این زمان که نفوذ ایران در منطقه روبه گسترش بود هم دیگر تمایلی به دخالت نظامی برای حمایت از متحدان خود نداشت. پس از آن نوبت به توافق هسته‌ای آمریکا و ایران رسید تا جدی‌ترین رقیب سعودی‌ها در منطقه بتواند موضع خود را در عرصه بین‌الملل مستحکم‌تر کنند. در همین زمان نیز موج بهار عربی (بیداری اسلامی) موجب شد تا نگرانی سعودی‌ها برای بقای خود افزایش یابد.
وعده‌های توخالی ولیعهد
محمد بن‌سلمان با مشورت دوستش در ابوظبی، به بهانه تار و مار کردن شیعه‌های حوثی در یمن و ادعای حمایت ایران از آنها، به این کشور حمله نظامی کرد و وعده داد طی چند هفته جنگ به پایان برسد؛ اما کار به همین جا ختم نشد و این دو رهبر جوان و بی‌پروا در سال 2017 به بهانه حمایت همسایه عرب خود از تروریسم، جنگ اقتصادی و سیاسی را علیه قطر راه‌اندازی کردند تا این کشور را وادار به اطاعت از دستورات خود کنند. به‌رغم شکست‌های پیاپی محمد بن‌سلمان، او اما پله‌های ترقی را به سرعت طی کرد و در سال 2017 ولیعهد عربستان شد. اندکی بعد او تمامی ارکان قدرت در این کشور را تصاحب کرد. از آن زمان سرکوب علیه گروه‌های مخالف شامل مقامات پیشین، افراد برجسته، دانشگاهیان و روزنامه‌نگاران منتقد به طو روز افزونی ادامه یافت تا در اکتبر 2018 با ترور وحشیانه جمال خاشقجی به قله جدیدی رسید.
اشتباه بزرگ
حرکت سریع و گستاخانه بن‌سلمان در مسیر جاه‌طلبی‌ها، شاید کنترل او بر قدرت را تقویت کرده باشد، اما به طور وسیعی قدرت پادشاهی سعودی را کاهش داده است. به‌رغم خرید میلیاردها دلار تسلیحات، جنگ پنج‌ساله سعودی‌ها در یمن که فجیع‌ترین بحران انسانی سال‌های اخیر محسوب می‌شود، هنوز به نتیجه‌ای نرسیده است. اما بدتر از آن، اکنون با قدرت‌گیری نظامی حوثی‌ها، این جنگ روی بد خود را به سعودی‌ها نیز نشان می‌دهد در حالیکه حملات موشکی حوثی‌ها به عربستان همچنان بیشتر می‌شوند. شورای همکاری خلیج‌ (فارس) که زمانی از دستاوردهای مهم سعودی‌ها بود، اکنون به دلیل سیاست‌های کورکورانه بن‌سلمان، فلج شده است.
آخرین امیدها به اسرائیل
باوجود تمامی فجایعی که او رقم زده است، بن‌سلمان اکنون در حال مدیریت عادی‌سازی روابط اعراب با اسرائیل اشغال‌گر است. بر اساس گزارش اخیر وال‌استریت ژورنال، بن‌سلمان کشورهای امارات و بحرین را برای برای عادی‌سازی تشویق کرده است تا تدارکات عادی‌سازی روابط ریاض و تل‌آویو را فراهم کند. اما تا زمانی که ملک سلمان، پادشاه عربستان زنده است، او نمی‌تواند این طرح را عملی کند؛ چراکه پادشاه عادی‌سازی روابط را مشروط به ظهور فلسطین به عنوان یک کشور مستقل کرده است. نه‌تنها مشارکت اسرائیل در امنیت خلیج فارس امری بسیار دور از واقعیت است؛ بلکه بعید است دولت یهودی سربازان محدود خود را خرج امنیت این منطقه کند. به نظر می‌رسد که بن‌سلمان و بن‌زاید دست به قماری زده‌اند که با پیش‌بینی از شکست احتمالی ترامپ در انتخابات نوامبر انجام شده است؛ چراکه خروج ترامپ از کاخ‌سفید این دو شاهزاده را منزوی خواهد کرد. البته شاید اسرائیل بتواند در واشنگتن و حتی کنگره به رژیم بی‌اعتبار سعودی‌ها کمک کند، اما این کمک‌ها به بهایی بسیار گزاف برای سعودی‌ها رقم خواهد خورد که مهم‌ترین آن تسلیم عربستان در برابر هژمونی آمریکا و اسرائیل به‌طور همزمان خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/388188/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کشتار رژیم صهیونیستی در بیمارستان "ناصر" غزه؛ اجساد کشف شده گور‌های دسته‌جمعی به 310 نفر رسید

حمله به سایت اس 300 اصفهان؛ از ادعا تا واقعیت

تعیین سرکنسول جدید عربستان در مشهد

جزئیات دادگاه منافقین/ قاضی: مردم آلبانی استرداد و خروج اعضای گروهک منافقین را از دولت خود مطالبه کنند

مصوبات دور اول سفر رییس جمهور در حوزه بنیاد شهید ایلام به صورت 100 درصد اجرایی شد

قیمت نفت اندکی بالا رفت

گذشت 200 روز از جنگ غزه؛ تعداد شهدا به 34183 نفر رسید

واقعا ماجراجویی شگرفی بود

قیمت خودرو 4 اردیبهشت 1403

لوکیشن سریال «متهم گریخت» 20 سال پس از پخش آن

مرگ حقه، میکروب بهانه است

فلاحت پیشه: دیپلمات‌های خانه نشین و دیپلماسی حاشیه نشین شده دوباره به متن بازگردد

رئیس بانک مرکزی اروپا: اقتصاد جهانی در نقطه عطف قرار دارد

تداوم بازدید مقامات ژاپنی از معبد جنگ سوال برانگیز شد

دعوت پوتین از همه کشورها برای گسترش کریدور شمال-جنوب

تولیدات صداوسیما را از شبکه‌های اجتماعی می‌بینند نه تلویزیون/ یک‌ونیم میلیارد بازدید نشان از عدم موفقیت تلویزیون است، نه موفقیت!

سریال‌های جدید تلویزیون را بشناسید

«هفت سر اژدها» روایتی تلفیقی از چند آقازاده

توضیح وزیر کشور درباره علت تغییر استاندار مازندران

1500کیلو زعفران فردا در بورس کالا عرضه می‌شود

قیمت طلای جهانی اندکی صعود کرد

استقبال استاندار ایالت پنجاب از رئیسی

بازدارندگی متعارف ایران

تصویب لایحه جنجالی اخراج پناهجویان از بریتانیا

قبلا کلاس زبان رفته؟

نشست سخنگوی دولت؛ از واردات خودرو تا افزایش تعطیلات

هیچ جنگی برنده نداره

انتصاب مدیرکل توسعه منابع انسانی بنیاد شهید و امور ایثارگران

راحتی خیال از مرز شرقی؟

سرلشکر باقری: همه سناریوها را در سطح عملیاتی دقیقا بررسی می‌کنیم

زیباکلام: هزینه‌ای که اسرائیل برای رهگیری موشک‌های ایران داد خیلی بیشتر از هزینه‌ای بود که ایران متحمل شد

انتقادها به «گناه فرشته» و ماجرای سخنان جنجالی یک مدیر!

افعی تهران دقیقا چندتا قتل انجام داده؟

میرسلیم: رئیسی در فرصت باقی‌مانده تدبیر مناسبی بیندیشد وگرنه همه ضرر می‌بینیم

کارگران به دیدار رهبر انقلاب می‌روند ‌

حکم 2 رهبر پای متمم قانون اساسی ایران

ماجرای جت شخصی؛ 21 سال دیر فهمیدیم!

سقف برداشت از حساب‌های بانکی کاهش یافت؟

افزایش قیمت کارخانه ای خودرو‌ را کسی گردن نمی‌گیرد

گوشت با سبزی در صدر منوی تورم

تعرض مجدد شهرک‌نشینان با همراهی نظامیان صهیونیست به مسجدالاقصی

حمله وحشیانه جنگنده های رژیم صهیونیستی به خانه‌ای در بیت لاهیا

50 سال قبل؛ خط تولید مرسدس بنز در آلمان/ عکس

قالیباف بازنده مشارکت حداقلی

تسهیل خدمات سرمایه‌گذاری از مسیر پنجره واحد الکترونیک در قشم/حجم صادرات و صادرات مجدد قشم به 505 میلیون دلار رسید

تماس تلفنی ماکرون با نتانیاهو با درخواست آتش‌بس

افشای ابعاد تازه از جنایات صهیونیست‌ها در گورهای جمعی غزه

چی در ذهن آرمان میگذره

انتصاب جدید در سازمان صدا و سیما

تصاویری که عبدالرضا داوری از تفاوت استقبال از روحانی و رئیسی در فرودگاه پاکستان منتشر کرد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی