اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سالانه 2‌میلیارد تن خاک از دست می‌دهیم تحلیل ویژه

سالانه 2‌میلیارد تن خاک از دست می‌دهیم
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - صبح نو / متن پیش رو در صبح نو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
زهرا اردشیری / سال‌هاست که بحث فرسایش خاک ایران مطرح است. آماری هم برای این فرسایش اعلام شده است. می‌گویند میانگین سالانه فرسایش خاک در ایران سه برابر متوسط جهانی است و اگر به آن توجهی نشود تاثیرات غیر‌قابل جبرانی خواهد گذاشت. بد نیست بدانید، خاک مهم‌ترین عنصر برای تأمین امنیت غذایی است بعضی از کشورها آب خود را می‌فروشند ولی هیچ‌گاه کشوری خاک خود را صادر نمی‌کند زیرا به‌طور متوسط برای اینکه هر سانتیمتر خاک ایجاد شود 800‌سال زمان می‌برد درنتیجه کارشناسان خاک را غیرقابل ارزش‌گذاری می‌دانند. گفتنی است؛ برای تشکیل یک سانتی مترمکعب خاک در اقلیمی مشابه اقلیم کشور ما چیزی در حدود 500‌سال زمان لازم است. در این گزارش به علت‌های فرسایش خاک در کشورمان پرداخته‌‌ایم.
بهره‌برداری بی‌رویه انسان از منابع طبیعی و بر هم زدن تعادل زیست‌بوم‌ها جهان را با چالش‌های متعددی مواجه کرده است. فرسایش خاک از جمله نگرانی‌های عمده زیست محیطی قرن حاضر است . آمار نشان می‌دهد فرسایش خاک در ایران چند برابر متوسط جهانی است. عضو هیات‌ علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع و رییس کمیته محیط‌زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو در خصوص فرسایش خاک در کشور به «صبح‌نو» می‌گوید: «مطابق گزارشی که انجمن علوم خاک ایران منتشر کرده و بر‌اساس گزارشی که سازمان خواربار کشاورزی جهان تأیید کرده است ما سالانه 2‌‌میلیارد تن از خاک مان را از دست می‌دهیم یعنی به‌طور متوسط هر هکتار از خاک ایران 7 تا 10‌تن فرسایش دارد و نیمی از آن براثر فرسایش آبی و نیمی دیگر براثر فرسایش بادی است با توجه به اینکه کل فرسایش خاک در جهان 24‌میلیارد تن است در واقع یک دوازدهم کل فرسایش خاک در کشور ما اتفاق می‌افتد. با توجه به اینکه ایران یک درصد از خشکی‌های جهان را به خودش تعلق داده میزان فرسایش به نسبت سطح آن 8‌برابر متوسط جهانی است و یکی از بالاترین رقم‌ها و روندها در جهان به شمار می‌رود که بسیار نگران‌کننده است.»
آقای محمد درویش ادامه می‌دهد: «طرح‌های آبخیزداری یکی از طرح‌هایی است که می‌توان پوشش گیاهی را برگرداند و اگر به‌درستی انجام شود و درگیر سندروم سازه‌ای نشود و به سراغ سدسازی به‌صورت افراطی نرود نقش بسیار مهمی برای کاهش فرسایش خاک دارد.»
رییس کمیته محیط‌زیست در کرسی سلامت اجتماعی یونسکو ادامه می‌دهد: «مطالعه انجام‌شده روی ارزش یک کانی فلزی بوده که هر تن خاک به‌طور متوسط 28‌دلار ارزش دارد بنابراین دست‌کم بدون توجه به مواد عالی که در خاک است مانند نیتروژن، ما در سال‌56 میلیارد دلار از سرمایه‌های خود را از دست می‌دهیم که این رقم بیشتر از کل صادرات نفت و گاز است و چند برابر ارزش مواد غذایی است که از طریق کشاورزی دام طیور و شیلات به دست می‌آید.» عضو هیات‌ علمی موسسه تحقیقات جنگل‌ها و مراتع بابیان اینکه به خاک ریشه‌گاه می‌گویند، ادامه می‌دهد: «درواقع خاک مهم‌ترین عنصر برای تأمین امنیت غذایی است بعضی از کشورها آب خود را می‌فروشند ولی هیچ‌گاه کشوری خاک خود را صادر نمی‌کند زیرا به‌طور متوسط برای اینکه هر سانتیمتر خاک ایجاد شود هشت‌صد سال زمان می‌برد درنتیجه خاک را غیرقابل ارزش‌گذاری می‌دانند.» او ادامه می‌دهد یکی از عواملی که سبب شده طول عمر مفید سدها کاهش پیدا کند فرسایش خاک است که خسارت‌های اقتصادی زیادی می‌زند و عمر متوسط سدها را کاهش داده و هزینه‌های زیادی برای لایروبی به‌جا می‌گذارد و همچنین در برخی از مناطق تپه‌های ماسه‌ای ایجاد کرده است.»
سالانه 16‌تن در هکتار فرسایش خاک داریم
فرسایش خاک به معنی جابه‌جایی لایه‌های سطحی خاک به وسیله آب، باد، حیوانات و نیروی ثقل زمین است و این فرسایش غیرطبیعی خاک است و به نوبه خود خطرناک نیست، در حالی که بر اثر فعالیت‌هایی نظیر چرای بی‌رویه دام، شخم زدن نامناسب زمین، قطع درختان و تبدیل اراضی جنگلی به زمین‌های کشاورزی و بهره‌برداری از معادن و پروژه‌های عمرانی زنگ خطر نابودی خاک و به‌دنبال آن فرسایش به صدا درآمده است. رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست متوسط فرسایش خاک سالیانه در ایران را 16‌تن در هکتار (معادل 7‌دهم میلیمتر عمق خاک) اعلام کرد و گفت: این در حالی است که طبیعت هر 40‌سال یک میلیمتر خاک تشکیل می‌دهد اما در حال حاضر سالانه 7‌دهم میلیمتر فرسایش داریم و این از بعد اکولوژیک بسیار وحشتناک است. این‌ها حاصل سیاست‌های کوتاه‌مدت برای تولید بیشتر است که هزینه آن را نسل‌های بعدی خواهند پرداخت. عیسی کلانتری حفظ حقوق نسل‌های آینده را از اصول توسعه پایدار برشمرد و تصریح کرد: «متاسفانه ما به هیچ‌وجه به این اصل عمل نمی‌کنیم چراکه حفظ حقوق نسل‌های بعدی برای نسل موجود ما معنایی ندارد.» او همچنین با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری در دیدار کارکنان محیط زیست در سال‌92 گفت: «متاسفانه کسی در سیاست‌گذاری‌های بخشی به این نکته که محیط‌زیست برای نسل‌های بعدی هم هست، توجه ندارد و مجالس شورای اسلامی هم یا به غلط لایحه دولت را تصویب می‌کنند یا طرح‌های من درآوردی را، درحالی که شورای نگهبان و مراجع ذی‌ربط باید جلوی تصویب این قوانین و تصمیمات را بگیرند.» رییس سازمان حفاظت محیط‌زیست با اذعان به اینکه سیاست بهره‌برداری از منابع آب و خاک کشور پایدار نیست، اظهارکرد: «ما 70‌درصد خودکفا شدیم و 30‌درصد مابقی را هم باید وارد کنیم اما در صورت ادامه این فشار و با توجه به تغییرات جوی و کاهش بارش‌ها و افزایش درجه حرارت کره زمین، کار به شدت برای ما دشوار خواهد شد.»
کلانتری با اشاره به طرح حفاظت از تالاب‌های ایران اظهار کرد: «احیای تالاب‌ها یکی از دستورهای رییس‌جمهوری است و ما هم پیشرفت‌های نسبتاً خوبی داشتیم. نخست اینکه با همکاری وزارت نیرو برای حدود 40‌تالاب کشور حق‌آبه تعیین کردیم و احتمالاً تا پایان امسال به این تفاهم برسیم که وزارت نیرو به بیش از 80 تا 90‌درصد تالاب‌ها حق آبه قانونی تخصیص دهد. از لحاظ قانونی وزیر نیرو موظف به تأمین آب شرب، آب کشاورزی، آب تالاب‌ها و صنعت و محیط‌زیست است و نمی‌تواند بگوید من حق‌آبه تالاب را نمی‌دهم چون باید به کشاورزان حق‌آبه تخصیص دهم.» وی یادآور شد: «اتحادیه اروپا در تفاهمی با ایران 10‌میلیون یورو برای تالاب «هامون» پرداخت کرد تا سیاست معاش اطراف «هامون» از خود هامون جدا شود و برای مصرف بیشتر آب فشاری به این تالاب وارد نشود.» کلانتری همچنین درباره اقدامات صورت گرفته درباره دریاچه ارومیه گفت: «رییس‌جمهوری سال‌ها به‌عنوان رییس مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام فعالیت کرده بود و به این نتیجه رسید که به جز احیای دریاچه ارومیه چاره دیگری نداریم زیرا هزینه احیا 1/ 5‌میلیارد دلار اما هزینه عدم احیا صدها میلیارد دلار می‌شود. لذا در سال‌92 با یک نگرش استراتژیک تصمیم به احیای دریاچه گرفت و این درحالی بود که رییس‌جمهوری‌های قبلی به این نگرش نرسیده بودند.»

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/350110/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا رئیس سازمان آمان استعفا کرد؟

واکنش شورای رقابت به افزایش 150 میلیونی قیمت پژو پارس

توافقی که از دست رفت؛ پشت‌ پرده مذاکرات روسیه و اوکراین

بوسه‌ای که سانسور نشد

مورخ مشهور اسرائیلی: در یک قدمی شکست هستیم

روزنامه‌نگار اسرائیلی: باید چند رودخانه از خون اهالی غزه جاری کنیم

درگوشی حرف زدن میرسلیم و بادامچیان در یک مراسم سیاسی

جت شخصی چند؟

خاطرات فراموش‌نشدنی پایان جنگ از زبان «مسعود ده‌نمکی»

جهانگیری: در سال 84 که دولت را به احمدی‌نژاد تحویل دادیم خودروسازی ایران از ترکیه و چین جلوتر بود

همبستگی با غزه مقابل سفارت رژیم صهیونیستی در امان

سانسور گسترده رسانه‌های جهان بخاطر حفظ منافع رژیم صهیونیستی

من آدم مجرد سوار ماشینم نمیکنم!

گام‌های اصلی در تربیت جنسی کودکان

برای از ما بهتران؟

تحریم ایران و شرایط شکننده بازار نفت

چالش اعتماد مصرف‌کنندگان به محصولات داخلی

کودک فلسطینی: خواب دیدم توسط ارتش رژیم صهیونیستی به شهادت رسیدم!

مسعود ده‌نمکی: پدرم می گفت بین من و خمینی یکی رو انتخاب کن

داوری خطاب به دولت رئیسی: کاش برای دستاوردسازی‌های کاذب، حداقل کمی عدد بیاموزید

تابستون نزدیکه و هندوانه رو اینجوری برش بزن

هشدار قاهره درباره یورش زمینی رژیم صهیونیستی به رفح

کلیه ناخدا رو به اسم نورالدین خریدند!

جشن تولد ساده و بی ریای بازیگر پیشکسوت

عملیات «وعده صادق» از نگاه شخصیت‌های سیاسی ترکیه

جنگ غزه دانشگاه‌های آمریکا را به هم ریخت

یکی از ساکنان روستاهای چابهار: دولت یک ریال از غرامت سیل را به ما نداده است

روزنامه‌نگار اسرائیلی: همه اهالی غزه مستحق شکنجه و مرگی دردناک هستند

7 ستونی که از اسرائیل فروریخت

آغاز خرید و فروش مسکن از خرداد امسال در سامانه خودنویس

موضع جدید عربستان در رابطه با توقف تجاوز اسرائیل

مجری سابق برنامه «هفت»: با زور و تهمت و تهدید فیلمساز نمی‌شوید!

متقی: بعد از جنگ غزه و عملیات وعده صادق، اسرائیل مجبور شد سفارتخانه‌هایش را در کشورهای منطقه ببندد

نقشه تندروها برای «عبور از قالیباف»

سفر پریناز ایزدیار با رضا عطاران به کاخ صدام حسین!

آمریکا تحریم‌هایی مرتبط با ایران اعمال کرد

وزیر کشور: 45 نماینده در مرحله دوم انتخابات راهی خانه ملت می‌شوند

در دومین روز از سفر رئیس‌جمهور به پاکستان چه‌ گذشت؟

با این رفتار، همیشه از جاری هات سرتر و جلوتری

پیدایش ابرقدرت اسلامی

کدام بانک‌ها به تعهدات ارزی خود عمل نکرده اند؟

بورس صعودی می‌ماند؟

توضیح بهادری جهرمی در مورد طرح ساماندهی اجاره‌بها

سختی‌های کار «سلطان و شبان» که کمتر شنیدید

روایتی از همکاری‌های اطلاعاتی مجاهدین با ارتش صدام

پادوی سابق ترامپ علیه ترامپ

عدم بیمه کارگران ساختمانی با وجود دستور فوری رئیس جمهور

فرمانده 26 ساله فلسطینی که عملیات‌های بسیاری در کرانه باختری علیه ارتش اسرائیل انجام داده، کیست؟

رزمایش دریایی مشترک سوریه و روسیه آغاز شد

تصاویر متفاوتی از شاهزاده سریال «جومونگ 3»

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی