اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله دنیای اقتصاد/ آزمایش گروهی کرونا تحلیل ویژه

سرمقاله دنیای اقتصاد/ آزمایش گروهی کرونا
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دنیای اقتصاد / « آزمایش گروهی کرونا » عنوان سرمقاله روزنامه دنیای اقتصاد به قلم دکتر مهدی فیضی(عضو هیات علمی گروه اقتصاد دانشگاه فردوسی مشهد) است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
همه‌گیری ویروس کووید-19 که به کرونا شهرت دارد، جدای از آنکه جامعه جهانی، کسب‌وکارها و... را دچار بحرانی بزرگ و غیرقابل پیش‌بینی کرده علم اقتصاد را نیز به چالشی جدی کشیده است. بسیاری راه‌حل‌های مرسوم در زمانه شکست بازار برای بهبود رفاه اجتماعی مانند تامین کالای عمومی از جنس پیشینی و کنترل‌کننده هستند که دست کم در کوتاه‌مدت نمی‌توانند پس از وقوع، در این همه‌گیری با ابعاد پیچیده و گاه همچنان درنیافته اقتصادی-اجتماعی چندان موثر باشند.
اما شاخه طراحی بازار (Market Design) که سویه مهندسی علم اقتصاد است در همین مدت کوتاه توانسته است راه‌حل‌هایی اساسی برای مسائلی مطرح کند که اساسا از جنس مبادله مرسوم نیستند و تاکنون کمتر به آنها اندیشیده شده بود. حوزه اقتصاد سلامت در معنای کلی از جمله بازارهایی است که پول در معنای مرسوم آن چندان در برابر جان آدمی کارآیی ندارد و از این رو پاسخ‌های مرسوم قیمت‌گذاری و انگیزه‌بخشی در این حوزه چندان اثربخش نیست و سلامت عمومی را تامین نمی‌کند.
اینکه در جایی که دچار کمبود تخت بیمارستانی هستیم، تخت‌ها باید به کدام بیمارها و بر مبنای کدام اولویت (وخامت بیشتر، سن کمتر، مراجعه زودتر یا حتی پول بیشتر) اختصاص یابد؟ دستگاه تنفس مصنوعی را به کدام بیمار بدحال وصل کنیم؟ انواع ماسک‌های بیمارستانی و گان‌ها را به کدام بیمارستان‌ها اختصاص دهیم؟ واکسن یا داروی کووید-19 (زمانی که سرانجام یافت شد) بر چه مبنایی به کدام افراد داده شود؟ چگونه به بیماران بهبودیافته از کووید-19 انگیزه بدهیم که دوباره خطر را به جان بخرند و به فضای بیمارستانی بیایند تا پلاسمای خون خود را برای آزمایش‌های پزشکی اهدا کنند؟
در این ماه‌ها پژوهش‌های زیادی در حوزه طراحی بازار در اقتصاد به این موضوع‌ها پرداخته‌اند که چگونه می‌توانیم به بهترین شکل، تخصیص و گاه جیره‌بندی تجهیزات پزشکی کمیاب و داروهای گران‌قیمت را انجام دهیم که درمجموع سلامت و زندگی افراد بیشتری حفظ شود. این پژوهش‌ها سازوکارهایی را ارائه داده‌اند که با درنظرگرفتن بده-بستان انصاف و کارآیی بهترین نتیجه اجتماعی را به‌دست می‌دهد.
یکی از سیاست‌هایی که از ابتدا برای مقابله با همه‌گیری کرونا مطرح بود، آزمایش‌های بسیار زیاد و گسترده بود که اقتصاددانان بسیاری مانند پاول رومر بر آن تاکید کرده بودند. کشورهایی که اکنون بالاترین آمارهای مرگ و میر ناشی از کرونا را دارند، به‌طور نسبی دارای کمترین امکان آزمایش برحسب جمعیت کشور خود هستند. به‌عنوان نمونه مکزیک با جمعیت 126 میلیونی تنها می‌تواند روزی 9 هزار آزمایش کرونا بگیرد. به این ترتیب همین کشورها به‌طور نامتناسبی از این کمبود زیرساخت‌های پزشکی آسیب می‌بینند و افراد بیمار ناقل بدون علامت به‌طور تصاعدی آن را در جامعه گسترش می‌دهند.
مساله مهم و همیشگی محدودیت منابع البته همچنان مانع اصلی در گسترش بیشتر این آزمایش‌ها به‌خصوص در کشورهای در حال توسعه مانند کشور ما بوده است. پژوهش‌های اخیر در اقتصاد اما کوشیده‌اند با بهره‌گیری از رویکرد تخصیص‌های یک‌طرفه (one-sided matching) در طراحی بازار تاثیر این محدودیت را کاهش دهند. این پژوهش‌ها بیشینه‌سازی استفاده از منابع محدود آزمایش کرونا را به‌عنوان یک مساله تخصیص منابع در نظر می‌گیرند که باید همزمان دو هدف کاهش گسترش ویروس کرونا و کمینه‌سازی تاثیر آن بر اقتصاد کشور را تامین کنند.
ایده بنیادین در اینجا، آزمایش گروهی (Group/ Pooled Testing) است که در آن نمونه‌های چندین فرد با هم ترکیب می‌شود و به‌عنوان یک نمونه مورد آزمایش قرار می‌گیرد. مثلا اگر یک درصد جمعیتی 100 نفره آلوده باشد و بخواهیم آنها را به‌طور جداگانه آزمایش کنیم، به 100 آزمایش کرونا نیاز داریم. اما اگر این گروه را به پنج گروه بیست نفره تقسیم کنیم، در بهترین حالت تنها به 5 آزمایش و به‌طور میانگین به حدود 23 آزمایش نیاز خواهیم داشت؛ بنابراین این تقسیم‌بندی به‌طور میانگین کارآیی آزمایش را تا حدود 4 برابر بیشتر می‌کند.
بر این اساس به‌طور مرتب (مثلا هر هفته یا دو هفته یک بار) کل جمعیت یک شهر یا منطقه براساس اطلاعات درباره دو عامل: میزان در معرض ویروس کرونا بودن و هزینه‌های اقتصادی-اجتماعی قرنطینه (مثلا با استفاده از روش‌های یادگیری ماشینی) به دسته‌های مختلفی تقسیم می‌شوند. سپس مساله مهم تخصیص منابع برای تعیین اندازه بهینه هر دسته و تعداد بهینه آزمایش‌ها برای هرکدام حل‌وفصل می‌شود. ایده کلی این است که افرادی را که هزینه اقتصادی-اجتماعی قرنطینه آنها بالا است، در گروه‌های کوچک‌تر باید قرار داد تا از قرنطینه غیرضروری جلوگیری شود. همزمان باید تعداد افراد آزمایش نشده در دسته‌های با احتمال بالای در معرض ویروس بودن را نیز حداقل کرد. سپس آزمایش گروهی برای هر دسته انجام می‌شود. همه افرادی که آزمایش گروهی آنها مثبت شد، قرنطینه می‌شوند و همه کسانی که آزمایش گروهی آنها منفی بوده به زندگی معمول خود ادامه می‌دهند. مزیت این روش این است که همه جمعیت یک شهر یا منطقه و حتی کشور بی‌دلیل در قرنطینه قرار نمی‌گیرند و کسب‌و‌کارها به حالت تعطیل در نمی‌آید.
به‌عنوان مثالی دیگر فرض کنید در شهر کوچکی با جمعیت 10 هزار نفر، 20 نفر کادر پزشکی (با ریسک بالای در معرض ویروس بودن و هزینه اقتصادی-اجتماعی بالای قرنطینه)، 380 نفر کسبه (با ریسک بالای در معرض ویروس بودن و هزینه اقتصادی-اجتماعی متوسط قرنطینه) و 9600 نفر سایر افراد (با ریسک پایین در معرض ویروس بودن و هزینه اقتصادی-اجتماعی پایین قرنطینه) باشند. در این صورت 100 کیت آزمایش کرونا را می‌توان به ترتیب جدول زیر بین این 3 گروه تقسیم کرد و براساس نتایج آنها تنها گروه‌هایی را در قرنطینه نگه داشت که آزمایش گروه آنها مثبت شده است. دقت کنید که گروه‌های کادر درمان یک نفره در نظر گرفته شده است تا با توجه به هزینه‌های بالای قرنطینه آنها، دقت آزمایش در بیشترین سطح ممکن باشد، کادر درمان بی‌دلیل قرنطینه نشوند و با تشخیص دقیق امکان انتشار ویروس از طریق آنها وجود نداشته باشد.
چنین رویکردی می‌تواند از سویی برای کاهش محدودیت‌های جابه‌جایی و بازگشایی کسب‌و‌کارها و از سوی دیگر برای جلوگیری از موج‌های بعدی گسترش کووید-19 استفاده شود. درنهایت با توجه به هزینه‌های اقتصادی و اجتماعی بسیار بالای بستن کسب‌و‌کارها در درازمدت، حتی تامین مالی همه هزینه‌های آزمایش گروهی می‌تواند دست کم در سطوح محلی (مانند کارخانه‌ها، دانشگاه‌ها، مدارس، شرکت‌های خصوصی و ادارات) بهتر از تعطیلی کلی باشد. برهمین اساس برخی دانشگاه‌ها مانند دانشگاه هاروارد و کُرنل برنامه‌هایی برای آزمایش‌های مرتب گروهی ترتیب داده‌اند.
نکته مهم این است که تکرار مرتب این آزمایش‌ها هزینه‌های آن را به مراتب کاهش می‌دهد؛ چراکه در هر بار آزمایش با جمعیتی سالم‌تر روبه‌رو خواهیم بود که به آزمایش کمتری نیاز دارند. به بیان دیگر، افرادی که در یک آزمایش گروهی در گروهی با نتیجه منفی بوده‌اند، محتمل‌تر است که در آزمایش بعدی نیز نتیجه منفی داشته باشند. بنابراین هرچه آزمایش بیشتری انجام ‌شود، تعداد آزمایش‌های مورد انتظار و طبیعتا هزینه کل کمتر می‌شود. مدیر سازمان بهداشت جهانی در همان هفته‌های نخستین همه‌گیری کرونا گفته بود که ما پیامی ساده برای همه کشورها داریم: آزمایش، آزمایش و آزمایش. به نظر می‌رسد این پیام بیش از هر زمانی شدنی است، حتی برای ما.
جدول

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/333915/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش جالب شبنم مقدمی به آهنگ گل پامچال

مقامات اسرائیلی نمایش تمسخرآمیز ریزپرنده‌ها را پایان حمله به ایران اعلام کردند

واکنش جالب مردم اصفهان به هدف قرارگرفتن چند ریز پرنده‌ توسط پدافند

واکنش فرمانده نیروی زمینی ارتش به حادثه اصفهان

آمریکا برای کمک نظامی به آرژانتین بودجه اختصاص داد

واکنش فرمانده ارتش به حادثه امروز صبح اصفهان

هاشمی‌طبا: اگر ریشه فساد از بالا خشک نشود، جواب گرفتن واقعاً سخت است

چرا رسانه‌های غربی وقایع امروز ایران را بزرگنمایی کردند؟

واکنش انگلیس به حادثه اصفهان: کاهش تنش‌ها ضروری است

کارشناس اقتصادی: سیاست ارز 28500 تومان برخلاف ارز 4200 هیچ آثار سوء پولی نداشته است

مسلمانان روهینگیایی در میانمار قربانی سربازگیری اجباری!

خشم مردم انگلیس از تداوم ارسال سلاح به رژیم صهیونیستی

واکنش‌های بین‌المللی به حادثه اصفهان

مقابله پدافند هوایی با چند ریزپرنده در اصفهان سوژه فضای مجازی شد

اجتماع یمنی‌ها در محکومیت جنایت‌های رژیم صهیونیستی در غزه

الجزایر: پرونده عضویت کامل فلسطین را بار دیگر به شورای امنیت ارائه خواهیم کرد

امیرعبداللهیان در جلسه شورای امنیت چه گفت؟

ماجرای تولید موبایل ایرانی به کجا رسید؟

آماری از تورم نقطه به نقطه تولید گوشت قرمز در کشور

ماشینش «گاوکنترل» داره!

افشاگری عجیب امیرعلی نبویان از تقلب در بازی پدرخوانده و شب های مافیا

واقعیت‌هایی ورای روایت‌ها

ترک جلسه شورای امنیت توسط هیات الجزایری هنگام شروع سخنرانی نماینده رژیم صهیونیستی

فراخوان حماس برای حضور گسترده فلسطینیان در مسجد الاقصی

حزب الله تجمع نظامیان صهیونیست را در مجاورت پایگاه راهب هدف قرار داد

کنایه سنگین آشنا به اسرائیلی‌ها: موشک یا موش کوچک؟!

استقبال مردم استان سمنان از رئیس‌جمهور

روایت امیرعبداللهیان از رایزنی‌های دیپلماتیکش در نیویورک

واکنش فرمانده ارتش به امروز صبح حادثه اصفهان

عضو دفتر نشر آثار رهبر انقلاب: برخی مسئولان به دلیل کارهای بی‌قاعده در حوزه حجاب تذکر گرفتند

مخالفت مجمع تشخیص مصلحت با بندی از برنامه هفتم توسعه

فروش نفت ایران به بالاترین سطح 6 سال گذشته رسیده است

پیش‌بینی یک کارشناس درباره نرخ اجاره در سال 1403؛ اجاره‌بها از تورم پیشی می‌گیرد؟

تکذیب ممنوعیت پرواز عراق - ایران

‏مسئول مدرسه جهادی طالبان ترور شد

سقوط بمب‌افکن استراتژیک ارتش روسیه در استاوروپل

سفر به ایران قدیم؛ اولین هواپیمای ایران و سفر استانی احمدشاه

سقوط قیمت بیت کوین

تجاوز رژیم صهیونیستی به اهدافی در جنوب سوریه

حمله انتحاری نافرجام به خودروی اتباع خارجی در کراچی پاکستان

طعنه وزیر صهیونیست به گزارش‌ها درباره انفجارهای اصفهان: مسخره است

قرارداد برداشت داده‌های لرزه‌نگاری دشت مغان امضا شد

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

نتانیاهو از ترس بازداشت دست به دامن انگلیس و آلمان شد

حمله حزب‌الله لبنان به چند پایگاه صهیونیستی

آرزوی مایکل داگلاس برای مرگ در «مرد مورچه‌ای»

دستورات رئیس جمهور در نشست پیگیری موضوعات ویژه استان سمنان

چین: امیدواریم آمریکا خودبرتربینی را کنار بگذارد

چرا غیبت بازیگران و خوانندگان در مهمانی طهماسب، لطمه‌ای به آن وارد نکرده است؟

آژانس اتمی: آسیبی به سایت‌های هسته‌ای ایران وارد نشده است

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی