اخبار محرمانه

آخرين مطالب

آینده حشد شعبی؛ باید منتظر سفرهای کاظمی ماند تحلیل ویژه

آینده حشد شعبی؛ باید منتظر سفرهای کاظمی ماند
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - شرق / متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
شاید کنایه‌آمیز باشد که تغییر شرایط در منطقه و در تقابل‌ قدرت‌های جهانی و منطقه‌ای در آن و اتفاقات بی‌سابقه و کم‌سابقه در ماه‌های اخیر، آن‌قدر مکرر و متوالی شده‌ که خرق عادت، عادت جدید منطقه شده است. اتفاقاتی که در ماه‌های اخیر، چند روزی فضای سیاسی و رسانه‌ای را به خود مشغول می‌کنند، شاید در شرایط سال‌های گذشته، انفجاری خبری ایجاد کرده و هفته‌ها تحلیلگران، ناظران و بازیگران را مشغول ارزیابی چیدمان جدید صحنه بازی می‌کردند، اما در فضایی که ایالات‌متحده بدون هماهنگی و اجازه از دولت عراق، در خاک این کشور یک فرمانده نظامی ایران را هدف حمله قرار می‌دهد و ایران مستقیما با موشک به پایگاه نظامی آمریکا حمله می‌کند و زخمی‌های سه‌رقمی بر جای می‌گذارد، این اتفاقات، پیامدهایی نه‌چندان غافلگیرکننده به نظر می‌رسند و بیش از آنکه تصویر صحنه‌ای تازه را ترسیم کنند، حس تعلیق و انتظار برای عبور از وضعیت مبهم فعلی و مشخص‌شدن نتیجه را تقویت می‌کنند. اتفاقی که چند روز پیش در حمله نیروهای آمریکایی و عراقی به نیروهای حشد‌الشعبی، تقابلِ حاصل و آزادی بلافاصله آنها افتاد، از قطعه‌های همین پازل است که شکل نهایی آن همچنان مبهم است.
برای بررسی این تصویر، گفت‌وگویی با حسن لاسجردی، کارشناس مسائل منطقه و عضو شورای سردبیری وب‌سایت خبرآنلاین داشته‌ایم. او در این گفت‌وگو برخی از گمانه‌زنی‌های اولیه دراین‌باره را بررسی و ارزیابی می‌کند. از نگاه او، این اتفاق بیش از آنکه تکلیف این تقابل را مشخص کند، محکی برای بخشی از توانایی‌های دو طرف بوده است. لاسجردی برخلاف برخی ناظران، این درگیری را برای قضاوت درباره برنامه‌ها و اهداف مصطفی الکاظمی، نخست‌وزیر تازه به کرسی نشسته عراق، کافی نمی‌داند و معتقد است سفرهای او و تصمیمات، مذاکرات و توافقاتش با سه بازیگر خارجی مهم، ایران، عربستان سعودی و ایالات‌متحده آمریکا، نشانه‌های بهتری از چشم‌انداز اقدامات او به دست خواهد داد. لاسجردی البته کاظمی را گرفتار محدودیت‌هایی می‌داند که ممکن است باعث ‌شود بی‌گداربه‌آب‌زدن او بدون توجه به حمایت جریان‌های شیعی، برایش گران تمام شود.
اتفاقی که میان نیروهای آمریکا و نیروهای حشدالشعبی افتاد، تحلیل‌های بسیاری را باعث شد و بحث‌هایی جدی را شکل داد. شما این صحنه را چگونه می‌بینید؟
ببینید، صبح آن روز جمعه، به برخی از مقرهای حشدالشعبی در عراق از سوی نیروهای آمریکا و نیروهای ویژه عراق حمله شد و تعدادی دستگیر شدند. پس از آن نیروهای مردمی، چه حزب‌الله چه کتائب و چه دیگر نیروهای مقاومت، وارد می‌شوند و بحث حمله موشکی مطرح می‌شود و بعد آن نیروهای دستگیرشده آزاد می‌شوند. در تحلیل این اتفاق، نکته مهم، همراهی نیروهای ویژه عراق با آمریکاست. حلقه وصل اینها کسی مثل نخست‌وزیر است و الساعدی منتخب او. نیروهای مقاومت اصطلاحا نوک پیکان حملات را به طرف این دو نفر بردند. نکته دوم، چرایی این اتفاق است. معتقدم موضوع مرتبط در این زمینه، فشار آمریکا و ایجاد محدودیت برای نیروهای مقاومت و حذف فضای آنهاست. دیگر بحث‌های مربوط به ادغام و بی‌اثرشدن آنها در مسائل سیاسی و امنیتی عراق است. از طرف دیگر، نکته مهم درخور ‌توجه این بود که نمایندگان، چهره‌های سیاسی و احزاب می‌گویند گروه‌های حشد‌الشعبی و نیروهای مقاومت در جنگ علیه تروریسم میدان دیده‌اند و تجربه‌دار شده‌اند و به درد امنیت کشور می‌خورند و حذف و محدودکردن و بی‌اثرکردن آنها، خلاف مصالح ملی است. این موضوع محل نزاع و چالش در سطح ملی شده و بحث‌های آن وارد ادبیات روزانه عراقی‌ها شده است. تشکل‌ها و سازمان‌های مردم‌نهاد عراق وارد موضوع می‌شوند و تشکیل این چالش بین دولت و نیروهای مردمی و مقاومت می‌تواند هزینه‌های سختی در شرایط فعلی عراق ایجاد کند.
از طرف دیگر، خیلی‌ها معتقدند آمریکایی‌ها می‌خواهند در مقابل رقبایشان خود را بر اوضاع داخل و بیرون عراق مسلط کنند و از این‌رو، دست به اقدامات این‌گونه می‌زنند تا دست برتر را داشته باشند و فضای عراق را مدیریت کنند. این اتفاق منحصر به ابعاد امنیتی نیست و بحث‌های ارتباطات سیاسی داخل عراق و منطقه خاورمیانه نیز مطرح است. با این اوصاف، خود اتفاق خیلی مهم بوده است. در داخل عراق اولین‌بار است این سطح و حجم نیرو و ادوات درگیر شده‌اند. نمایش بزرگی بوده است. مسئله مهمی بوده و نتیجه یا واکنش آن هم خیلی سروصدا کرد. مخالفان دولت در فضاهای چالشی نشسته‌اند و منتظر لغزش دولت هستند.
با توجه به این روند، به نظر شما ایالات‌متحده توانست در این روند به هدفش برسد یا واکنش نیروهای حشدالشعبی توانست تأثیر بیشتری بگذارد؟
ببینید در حوادث این‌گونه، برآورد اینکه کدام دست برتر را دارد، خیلی کار راحتی نیست. مثلا شاید الان بشود گفت آمریکایی‌ها به این پایگاه حمله کرده‌اند و نیروهای ویژه عراق و ارتش و مقامات فعلی عراق همراهی کرده‌اند. آنها یعنی نیروهای مقاومت هم تهدید کرده‌اند و در مقابل، این طرف هم نیروهای آنها را رها کرده‌اند؛ پس این تهدید هم کارساز بوده است. با توجه به پیچیدگی‌های بحث‌های نیروهای امنیتی داخل عراق و نقش قبایل و عشایر، لااقل از این منظر باید گفت که الان نیروهای مردمی در انواع و اقسام مقابله‌ها با تروریسم موفق بوده‌اند و داخل عراق مورد حمایت هستند. به نظر من فضای داخل به نفع نیروهای مقاومت شده است. برابری به لحاظ نیروها و امکانات لجستیک نیست و دست برتر را آمریکا دارد؛ ولی تهدید به زدن پایگاه آمریکا نشان می‌دهد اینها امکان عمل دارند و این‌طور در این وضعیت نابرابر نامتوازن داخل عراق بالانس ایجاد می‌شود.
برخی به‌خصوص داخل ایران می‌گوید این اتفاق با چراغ سبز و خواست نخست‌وزیر عراق انجام شده و مصطفی الکاظمی به این ترتیب در حال ایجاد فضای مطلوب برای آمریکاست. شما چه برداشتی در این زمینه دارید؟
به نظر من، نخست‌وزیر عراق هنوز شخصیت واقعی خود را در این زمینه بروز نداده است. اولا تازه سر کار آمده است. در گذشته نیز مجموع اقدامات و تصمیماتش چنین نتیجه‌ای را نشان نمی‌دهد. نکته دیگر اینکه از زمان سرکارآمدنش، شاید زمان مناسب مقتضی برای قضاوت، بعد از سفرهایی باشد که بناست داشته باشد؛ به واشنگتن و تهران و ریاض. به‌نظر با توجه به اینها، هنوز زود است که بگوییم کاظمی آمده با نیروهای مقاومت در عراق برخورد کند و برای حضور و بروز آمریکا زمینه‌سازی کند یا هر تحلیل دیگری. هنوز زود است بگوییم کدام سیاست را پیش می‌گیرد.
چند نکته درباره کاظمی می‌تواند به این سؤال جواب نهایی بدهد؛ نکته اول اینکه دولت او یک دولت کاتالیزور است؛ دولتی چهارساله نیست؛ دو سال زمان دارد تا انتخابات را برگزار کند. به این ترتیب، او زمان چندانی ندارد، مگر در این دوره کارآمدی نشان بدهد. نکته دوم اینکه کاظمی خیلی تلاش کرد تا به قول خودش یک دولت یا هیئت حاکمه تکنوکرات بر سر کار بیاورد، اما همان‌طور که گزینه‌های دیگر نخست‌وزیری نتوانستند کاظمی هم نتوانست. اگر آقای کاظمی ملاحظات مربوط به پشتیبانی سیاسی پارلمان و پشتیبانی مردمی را در نظر نداشته باشد، به نظر من روزهای سختی در عراق خواهد داشت. اگرچه در حاکمیت در این اضطرار دوساله برای شرایط انتخاباتی آماده می‌شود، به‌طور حتم ناکارآمدی برای او مشکل‌ساز خواهد بود. اگر به لحاظ سیاسی بتواند شیعیان را همراه خود داشته باشد، موفقیت یا حتی تضمین حضور در دوره بعد را با شرایط داخل عراق و بیرون آن خواهد داشت.
انتخابات آمریکا هم البته نزدیک است. فکر می‌کنید ممکن است دولت دونالد ترامپ دنبال این باشد که با اقدامی ضربتی و سنگین در این زمینه، مخالفان و رقبای خود در عراق را کنار بزند و امتیاز آن را در انتخابات به کار بگیرد؟
به نظرم آمریکایی‌ها تجربه حضور چندساله در عراق را دارند و نمی‌توانند ضربتی و همه‌جانبه عمل کرده و همه مشکلاتشان در عراق را حل کنند. عراق جامعه چندلایه‌ای است و آمریکا این را می‌فهمد. از زمان برمر تا الان این مسیر را رفته و نشان می‌دهد نمی‌توانند دفعی و ناگهانی مسائلشان را حل کنند. هر چند مدت، تلاشی می‌کنند تا برتری و سیطره بر عراق داشته باشند، اما چون عراق چندلایه است، اگر آمریکایی‌ها از لحاظ لایه‌های مختلف محاسبه نکنند، به مشکل می‌خورند. در حال حاضر هم تیم آمریکا اقدامات قدم‌به‌قدم مرحله‌ای را دنبال می‌کند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/328521/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ادعایی درباره ضرر مرغداران؛ تولیدکننده 10 هزار تومان ضرر می‌کند

تبدیل امر خیر به امر شَر

کاظمی قمی: نقش حمایتی از مردم افغانستان را دنبال می‌کنیم

آماده‌سازی نیروگاه‌های کشور برای تولید حداکثری برق در تابستان

پدر «نازنین» با اینکه دخترش عقد بمونه مخالفه!

مراقب باشیم واژه‌ها به خنجر تبدیل نشود!

دیدار وزرای دفاع ایران و چین در حاشیه اجلاس شانگهای

واکنش مقام دولت به تصاویر ورود نظامیان به حریم دانشگاه‌های آمریکا

وزیر دفاع در اجلاس شانگهای: پاسخ ایران به تجاوزگری رژیم صهیونیستی یک اعلان هشدار بود

کیش؛ الگوی ایران آینده/ سرمایه‌گذاری کشورهای عربی در کیش

باکلاس‌ها با هر لباس چه گردنبندی میندازن؟

جانشین فرمانده سپاه: ما پشتیبانی از مظلوم در برابر ظالم را دائما ادامه می‌دهیم

رقابت بیش از 500 داوطلب در نوبت اول آزمون سراسری در کیش

پیگیری حل مشکلات جامعه ایثارگران استان ایلام در سطح ملی

شهدا سرمایه اصلی نظام هستند

عاقبت شوخی با «ناهید» خانم

سیلی عروس به گوش تازه داماد

از اولش هم از شوهرت بدم می اومد

«لوران کانته» فیلمساز فرانسوی برنده نخل طلا و سزار درگذشت

تو زندگی منو نابود کردی

بری دادگاه بگی شوهرت با یکی دیگه رابطه داشته ؟!

آهنگ عاشقانه‌ای که منوچهر هادی برای دخترش خواند

سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

تظاهرات‌های دانشجویی ضداسرائیلی به دانشگاه‌های کانادا رسید

کلاس‌های درس دانشگاه کلمبیا به خاطر تظاهرات‌های ضداسرائیلی مجازی شد

رئیس جمهور: به رغم تهدیدها و تحریم‌ها می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید

آصفری: آژانس گزارش صادقانه بدهد تا اعتماد ایران را جلب کند

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

هلاکت یک صهیونیست در حمله موشکی حزب الله به مزارع اشغالی شبعا

در خط مقدم؛ روایتی از دیدار کارگران با رهبر انقلاب

مقام سابق موساد: ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است

عضو انجمن حمل‌ونقل ریلی: باید کفش آهنین بپوشیم و پولمان را از راه آهن بگیریم

دولت صنعا از سرگیری مذاکرات با عربستان را تکذیب کرد

تصاویری از بازداشت تظاهرات کنندگان حامی فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا

طالبان: سه کشور همسایه زمینه داعش در منطقه را فراهم کرده‌اند

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

گزارش صداوسیما از اجلاس امنیتی کشورهای عضو شانگهای با حضور وزیر دفاع

نمازی: برای دور کردن خطرها از کشور باید مردم را با نظام همراه‌تر کنیم

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

اعتصاب بی‌سابقه کارکنان فرودگاه‌های فرانسه؛ صدها پرواز در روز سیاه لغو شد

اسپانیا موشک‌های پاتریوت به اوکراین می‌فرستد

نه دانشگاه‌های آمریکا به اسرائیل

کره شمالی چند پرتابه راکتی آزمایش کرد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

روسیه دارایی‌های بزرگترین بانک آمریکایی را مسدود کرد

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی