اخبار محرمانه

آخرين مطالب

ابعاد نظامی سازی جوامع عربی حاشیه خلیج فارس تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - دیپلماسی ایرانی / متن پیش رو در دیپلماسی ایرانی منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
جیمز دورسی-ریسپانسیپل استیت کرافت / پیامدهای اقتصادی همه گیری ویروس کرونا شک و تردیدهایی درباره توانایی کشورهای حاشیه خلیج فارس در تامین هزینه رقابت پر هزینه تسلیحاتی منطقه ای ایجاد کرده است. این مساله نه تنها می تواند شکل وضعیت ژئوپلیتیک منطقه را تغییر دهد، بلکه می تواند در تلاش ها برای تبدیل ارتش به ستونی در هویت جدید ملی در روزگار اجبار برای مذاکرات مجدد بر سر قراردادهای منسوخ اجتماعی را دستخوش تحول کند. کاهش قابل توجه در درآمدها در نتیجه سقوط قیمت نفت و گاز و کاهش تقاضا در سطح جهانی این سوال را ایجاد کرده که آیا کشورهایی همانند عربستان سعودی، امارات متحده عربی و قطر همچنان توانایی ادامه مخارج گسترده نظامی به عنوان بزرگ ترین خریداران تسلیحات را خواهند داشت؟
عامل محرک هزینه ‌های سعودی و اماراتی احساس نیاز به مواجهه با پیشرفت های ایران در توسعه موشک های بالستیک و پهپادها و همچنین قابلیت بلقوه هسته ای نظامی به علاوه گروه های متحد آن در کشورهای عربی بوده است. قطر همین اواخر به عنوان واکنشی به تحریم دیپلماتیک و اقتصادی تحت رهبری عربستان و امارات به این رقابت پیوسته. هزینه های صورت گرفته در این زمینه، نیروی نظامی را به عامل هویت سازی بر مبنای ملی گرایی به جای پیشینه های مذهبی و قومی تبدیل کرده که می تواند به دگرگونی احتمالا دردناک در جهت یک اقتصاد فرا-نفتی متنوع کمک کند.
خدمت سربازی داوطلبانه در امارات متحده عربی، قطر، کویت و عربستان سعودی برای مردان و زنان محلی در طی یک دهه گذشته بخشی از تلاش های دولت‌ های این کشورها برای افزایش مشارکت شهروندانشان در نیروی کار نظامی و کاهش مشارکت مهاجران و نیروی کار خارجی به شمار می رود. این اقدام اساسا با رویکرد پیشین حکام عربی که به نیروهای نظامی خود اعتماد نداشتند و نگران کودتا علیه سلطنت خود بودند، تفاوت دارد.
در همین حال، حاکمان سعودی و اماراتی تصور می کردند مداخله نظامی در یمن و مداخله اماراتی در جنگ لیبی می تواند پرستیژ نظامی آنها را در نتیجه یک پیروزی قطعی بالا ببرد. 5 سال از مداخله ای نظامی در یمن گذشته و نتیجه خاصی حاصل نشده است؛ امارات هم نتوانسته در لیبی به نتیجه دلخواه خود برسد. جیم ماتیس، وزیر دفاع پیشین ایالات متحده، خروج امارات از یمن را تلاشی برای کاهش خسارت ها خوانده بود. امارات که جمعیت ملی آن تنها یک میلیون و 400 هزار نفر است، در این جنگ ده ها کشته داده و در نتیجه، به طور فزاینده به نیروهای نیابتی و نیروهای نظامی مزدور روی آورده است. با این حال، شرایط امارات از عربستان سعودی که وجهه آن در جامعه بین المللی به شدت آسیب دیده، بهتر است.
عربستان سعودی اخیرا به طور ضمنی اذعان داشته که نمی تواند در جنگ یمن پیروز شود. طبق برخی گزارش ‌ها، دولت سعودی تامین بودجه عبدالربه منصور هادی در یمن را کاهش داده است. جنگ سعودی در یمن با حمله به اهداف غیرنظامی همراه بوده، زیرساخت‌های اقتصادی و غیرنظامی یمن را نابود کرده و این کشور را با بزرگ ترین فاجعه بشردوستانه جهان مواجه ساخته است. شورشی های لیبیایی تحت حمایت امارات که توسط خلیفه حفتر رهبری می ‌شوند نیز سرنوشت مشابهی داشته اند. حفتر حدود یک سال پیش وعده داد که طرابلس، پایتخت لیبی، را خواهد گرفت؛ اما نیروهای دولت لیبی تحت حمایت ترکیه در برابر شورشی ها ایستادند.
حاکمان عربستان سعودی و امارات متحده عربی امیدوار بودند که تاکید آنها بر ارزش های مرتبط با ملی گرایی و نیروهای مسلح همچون میهن پرستی، ایثار، نظم و انضباط، وظیفه شناسی و مفاهیم شهروندی قهرمانانه می تواند به افزایش توجه عمومی به ارتش به رغم سوابق نامناسب آن، شود. فعلا به نظر می رسد که امیدواری آنها بیهوده نبوده است. عربستان باوجود انتقادهای گسترده بین المللی، همچنان تلفات نظامی خود را فداکاری های میهن پرستانه توصیف و مرگ آنها را با دست و دلبازی برای خانواده هایشان جبران می کند. امارات متحده عربی هم رویکرد احترام به شهدای نظامی را نهادینه کرده است.
اما با توجه به سوابق ضد و نقیض ارتش های سعودی و اماراتی، این سوال وجود دارد که آنها تا چه زمانی می توانند از استاندارد جدید هویت ملی استفاده کنند؟ همچنین این سوال مطرح می شود که آیا مردم کشورهایی مانند عربستان که مجبور شده اند کاهش دردناک هزینه های اجتماعی را تحمل کنند و هیچ نشانه ای دال بر تقسیم این درد با نخبگان حاکم نمی بینند، به تحمل هزینه های گسترده نظامی ادامه خواهد داد؟
طبق آنچه در رسانه های اجتماعی مشاهده می شود، بسیاری از سعودی ها به دلیل بازگرداندن روحیه ملی گرایی، اطمینان از بازگشت همه اتباع سعودی از خارج از کشور در ابتدای همه گیری کرونا، تامین اعتبار برای قرنطینه به منظور جلوگیری از شیوع بیشتر ویروس و یارانه حقوق های بخش خصوصی تا 60 درصد، قدردان دولت هستند. با این حال، برخی از ناظران در این باره ابراز نگرانی کرده اند که نهایتا طبقات متوسط و پایین جامعه مجبور به تحمل فشار اقتصادی همه گیری کرونا خواهند شد. این ناظران سرمایه گذاری های مداوم در غنائمی مانند باشگاه فوتبال نیوکاسل یونایتد توسط صندوق سرمایه گذاری دولت را زیر سوال برده اند، اما تا کنون کسی درباره هزینه های نظامی صحبتی نکرده است.
یک مساله بالقوه که می تواند شرایط را پیچیده تر کند، این است که بیشتر تلفات نظامی اماراتی و سعودی در جنگ یمن از استان های محروم در دو کشور و مناطق اقلیت های مذهبی با سابقه احساس تبعیض هستند و در نتیجه، باید دید که خدمات نظامی در نهایت شکاف های اجتماعی را کاهش یا گسترش خواهد داد. الئونورا آردماگنی، محقق حوزه خلیج فارس، هشدار داد: «نظامی سازی باعث تقویت امنیت رژیم می شود و از این طریق به امنیت ملی کمک می کند. با این حال، ملی گرایی احتمالا به تشدید چندقطبی شدن در منطقه می انجامد.» او در ادامه گفت خطر نظامی سازی در میان کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس این است که انسجام داخلی نسبی کنونی می تواند به جای ایجاد اتحاد در منطقه، به اختلافات بیشتر بینجامد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/310173/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

سرکوب تظاهرات همبستگی با غزه در دانشگاه سوربن فرانسه

آیا می‌توان اقتصادی به آفریقا سفر کرد؟

تظاهرات‌های دانشجویی ضداسرائیلی به دانشگاه‌های کانادا رسید

کلاس‌های درس دانشگاه کلمبیا به خاطر تظاهرات‌های ضداسرائیلی مجازی شد

رئیس جمهور: به رغم تهدیدها و تحریم‌ها می‌توان ایران را کشوری پیشرفته و فناور نامید

آصفری: آژانس گزارش صادقانه بدهد تا اعتماد ایران را جلب کند

آیا دکترین هسته‌ای ایران تغییر کرده است؟

هلاکت یک صهیونیست در حمله موشکی حزب الله به مزارع اشغالی شبعا

در خط مقدم؛ روایتی از دیدار کارگران با رهبر انقلاب

مقام سابق موساد: ایران شبکه‌ای باورنکردنی برای دور زدن تحریم‌ها ایجاد کرده است

عضو انجمن حمل‌ونقل ریلی: باید کفش آهنین بپوشیم و پولمان را از راه آهن بگیریم

دولت صنعا از سرگیری مذاکرات با عربستان را تکذیب کرد

تصاویری از بازداشت تظاهرات کنندگان حامی فلسطین در دانشگاه‌های آمریکا

طالبان: سه کشور همسایه زمینه داعش در منطقه را فراهم کرده‌اند

چهره‌ها/ جدیدترین تصویر از فرهاد مجیدی و پسرش در امارات

چهره ها/ محمدرضا گلزار تماشاگر بازی لیکرز در بسکتبال NBA

گزارش صداوسیما از اجلاس امنیتی کشورهای عضو شانگهای با حضور وزیر دفاع

نمازی: برای دور کردن خطرها از کشور باید مردم را با نظام همراه‌تر کنیم

هشدار بانک جهانی درباره نفت 100 دلاری

اعتصاب بی‌سابقه کارکنان فرودگاه‌های فرانسه؛ صدها پرواز در روز سیاه لغو شد

اسپانیا موشک‌های پاتریوت به اوکراین می‌فرستد

نه دانشگاه‌های آمریکا به اسرائیل

کره شمالی چند پرتابه راکتی آزمایش کرد

معاون اجرایی ارتش: هر تهدیدی علیه ایران را در نطفه خفه خواهیم کرد

گزارش علی باقری از نشست اعضای بریکس

روسیه دارایی‌های بزرگترین بانک آمریکایی را مسدود کرد

مصباحی مقدم: دشمنان شکست خورده در حال تدارک استراتژی جدید برای ضربه زدن به نظام هستند

380 نفر در کمیسیون‌ پزشکی و تعیین درصد جانبازی شرکت کردند

اعتراضات ضد اسرائیلی در سراسر آمریکا ادامه دارد

پیشنهاد رژیم صهیونیستی برای انصراف از حمله به رفح در ازای توافق با حماس

افشای جزئیات تماس اخیر ترامپ و بن سلمان

عکسی از بازیگر سریال «جومونگ» پس از سال‌ها

کندوی پول ساز | چطور محصولی مثل عسل را صادر کنیم؟

این کار را با مدیرتان نکنید!

رئوفیان: هر کس رئیس مجلس شود شورای وحدت با او همکاری می‌کند

عربستان میزبان مذاکرات چندجانبه درباره آینده غزه

قرارداد 6میلیارد دلاری تسلیحات و تجهیزات آمریکا برای اوکراین

فرمانده سپاه با خانواده شهید حاجی‌رحیمی دیدار و گفت‌وگو کرد

فرمانده‌ای که روح نبرد را در کرانه‌ باختری دمید

علت گرانی شدید قیمت پیاز

آقای ناخدا ما آدمای بدی نیستیم

اظهارات وزیر کشور درخصوص دور دوم انتخابات مجلس

موضع دولت درخصوص انتخاب رئیس مجلس دوازدهم

بازداشت 100 دانشجو در دانشگاه کالیفرنیای جنوبی

حمله روزنامه زاکانی به آرایش سحر دولت‌شاهی

«پایتخت 7» مرداد 1403 کلید می‌خورد

زنان بدون فرزند شاد‌تر هستند یا مادران؟

ارتش یمن بار دیگر «ایلات» را هدف گرفت

این چه سوزشی است که بر جان من پدید آمد؟!

بمباران دوباره امدادگران غزه با شهادت 8نفر

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی