اخبار محرمانه

آخرين مطالب

کرونا و سیل؛ درس هایی برای آغاز قرن تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - شرق / متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
حسین آخانی-استاد دانشگاه تهران/ اگر از من پرسیده می‌شد که سال 98 چه سالی بود، بی‌درنگ می‌گفتم «سال عبرت». باز اگر می‌پرسیدند سال 99 را دوست داری چه باشد، حتما می‌گفتم «سال درس عبرت». سال 99 که تمام شد ما به قرن جدیدی وارد می‌شویم. شاید تقدیر ما این بوده است که در این دو سال پایانی قرن حاضر اتفاقات زنجیره‌ای جهان و به‌ویژه در کشور ما رخ دهد تا ما درس‌های لازم برای آغازی نو در قرن بعد را بیاموزیم.
اگرچه کرونا و سیل دو مقوله جدا بوده و ریشه‌های کاملا متفاوتی دارند ولی هر دو آنها محصول یک نگاه مشترک به توسعه در جهان و غفلت انسان از درک درست سامان طبیعت ناشی شده‌اند. هر دو نشان می‌دهند که بشر مغرور به توانمندی‌های تکنولوژیک و شگفتی‌های پزشکی در یک سراب و خودشیفتگی کاذب زندگی می‌کند.
سیل و زلزله پدیده‌های کاملا طبیعی هستند. وقتی یک طبیعی‌دان به پهنه یک رودخانه نگاه می‌کند یا یک زمین‌شناس به رسوبات یک دشت و دریاچه خیره می‌شود، به‌راحتی ردپای صدها سیل شدید در گذشته را می‌بیند. اگر سیل و زلزله نبودند صورت زمین به کلی متفاوت بود و شما نمی‌توانستید این‌همه پستی‌وبلندی‌های شگفت‌انگیز را ببینید. سیل برای بقا و حفظ تعادل اکوسیستم‌ها و عملکرد آنها صد درصد لازم است. اگر روزی بشر جلوی همه سیل‌ها را بگیرد، آن روز شمارش معکوس مرگ انسان آغاز شده است.
سیل می‌آید تا مواد مغزی را به دشت‌ها منتقل کند، سیل می‌آید تا تالاب‌ها را پر کند، سیل می‌آید که موانع مسیر رودخانه را بردارد تا اگر سیل بزرگ‌تری آمد، مسیرش باز باشد، سیل می‌آید تا میلیاردها درختی که در مسیر رودخانه‌ها هستند، سیراب شوند و هم مسیرشان از نمک و مواد آلی و غیرآلی انباشته شده پاک شود.
زهکشی طبیعی در حاصلخیزترین دشت‌های ایران در ترکمن‌صحرا، خوزستان و آذربایجان فقط با سیل ممکن است. سیل در مسیر خود آب‌های زیرزمینی را تغذیه می‌کند. جالب‌تر آنجایی که است که سیل به دریا می‌رسد، عجب غوغایی به پا است. سرزندگی آبزیان، جنگل‌های مانگرو (حرا) همه به سرریز رودخانه‌های سیل‌آسا نیاز دارند. کل زمین‌های کشاورزی دنیا دشت‌های سیلابی هستند که در آخرین دوره زمین‌شناسی یعنی «کواترنر» به وجود آمده‌اند. پس اگر کسی سیل را بلا می‌داند، درک درستی نسبت به سیل و اهمیت آن برای بقای تعادل و سرزندگی در سیاره سبز ندارد.
اما آنچه تلخی‌های سیل است همان ویرانگری آن است. ویرانگری از نگاه ما انسان‌هاست که خانه و کاشانه ما را می‌برد. تمدن‌های قدیمی که بنیان خود را بر مبنای دانش بومی و تجربه نسل‌های گذشته و البته عقل گذاشته بودند، به دو مسئله واقف بودند؛ اول آنکه خانه خود را در جایی بسازند که به رودخانه نزدیک باشد تا به آب دسترسی داشته باشند و دوم آنکه خانه خود را جایی بسازند که به اندازه کافی از رودخانه دور باشد تا در اثر سیل خانه خراب نشوند. درست آن‌طور که فردوسی هزار سال پیش به زیبایی گفت است: بجویی که یک روز بگذشت آب / نسازد خردمند ازو جای خواب.
سیل‌های چند سال گذشته در ایران نه غیرعادی است و نه برخلاف آنچه اخیرا وزیر نیرو گفته است به دوره بازگشت 200ساله ارتباطی دارد. ایران اقلیم قاره‌ای دارد و بسامد بالای رخدادهای اقلیمی آستانه‌ای و غیرقابل‌پیش‌بینی (ماکزیمم و مینیمم) در آن کاملا عادی است. ما در این نیم‌قرن اخیر به اشتباهات به‌شدت خطرناکی دست زدیم. نخست آنکه به‌واسطه درآمدهای نفتی کشور را با شتابی تند به سمت بتون‌گرایی افراطی جهت دادیم. فکر کردیم که هر جایی می‌توان کشاورزی کرد، سد، جاده و خانه ساخت و لوله برد. ما به شکل افراطی بدون انجام کوچک‌ترین مطالعه علمی برای بررسی اثرات زیست‌محیطی و زیست اجتماعی و تاریخی، کشوری را که قوی‌ترین ساختار تمدنی تاریخ را داشت، در فرایند اصلاحات ارضی و اصل چهارم ترومن طبق الگوی توسعه‌ آمریکایی البته با فرمان اقتدارگرایانه شبه‌کمونیستی به دست بتون‌سازان و رانت‌گیران دادیم.
نتیجه بی‌خردی ما در توسعه، مرگ رودخانه‌ها بود. شاید احمقانه‌ترین تفکر مهندسی تاریخ بشر این بود که فکر می‌کرد اوست که باید میزان آب جاری در رودخانه را کنترل کند. به قدرت بتون‌هایی که می‌سازیم، به حجم خاکی که با چنگال لودرها و صخره‌هایی که با دینامیت منفجر می‌کنیم و به میزان آبی که با موتور از دل زمین بیرون می‌کشیم، غره شدیم. تا توانستیم سد ساختیم، آب منتقل کردیم، جمعیت شهر تهران و اطراف آن را به 10 میلیون رساندیم و الگوی 30 به 70 درصدی جمعیت شهری به روستایی کشور را به کلی برعکس کردیم؛ اینها همه اشتباه بود.
نه اینکه نباید توسعه پیدا می‌کردیم، باید برای توسعه حوصله به خرج می‌دادیم و متناسب با توانمندی زیستی شتاب بهره‌کشی از منابع را کم می‌کردیم تا از پایداری آن مطمئن باشیم. کمتر می‌ساختیم ولی با کیفیت و حساب‌شده می‌ساختیم. رفتارمان شد مانند آن دخترکی که صورتش را به تیغ جراحی داد، هربار که بخشی از صورتش را جراحی کرد، فکر کرد یک جراحی دیگر برای زیباتر شدن نیاز دارد. آن‌قدر این عمل را تکرار کرد که یکباره حتی خود را در آینه نشناخت. او دیگر نه جوان است و نه پولی برای جراحی‌های بیشتر دارد، او افسرده و پشیمان است. آنچه ما در این سال‌ها با کشورمان و مردممان به اسم توسعه کردیم، تفاوتی با آن دخترک و جراح طمع‌کار ندارد.
تلخی ماجرا این است که کسانی که سکان اداره کشور را در اختیار دارند، از این اشتباهات درس نگرفتند. خیلی نیاز به ذکر مثال نیست. درست در روزهایی که جهان و ایران درگیر بزرگ‌ترین دشمن تاریخ خود یعنی گسترش «وروجک تاجدار» یا همان ویروس کروناست، رئیس‌جمهور ما می‌رود اتوبان افتتاح کند و در پیام نوروزی‌اش مژده ساخت سدهای بیشتر و افتتاح طرح‌های بزرگ می‌دهد. هربار هم سیل می‌آید وزیر نیرو و کارشناسان و شرکت‌های تابعه خبر از جراحی دیگر بر صورت زیبا دختر ایران – یعنی ساخت سدهای جدید – می‌دهند و مهندسان آبخیزداری هم پول بیشتری برای ساخت تشتک‌های تبخیر طلب می‌کنند. آخرینش هم تصمیم وحشتناک وزارت نیرو است که می‌خواهد با قرض پول از چین سد بختیاری را بسازد. اینها نشان می‌دهد که هنوز از اشتباهاتمان درس نگرفتیم.
راستش من به بدنه کارشناسی دولتی برای تغییر مسیر توسعه امید چندانی ندارم؛ پس بیاییم در این روزهایی که همه مجبوریم در خانه بمانیم، به اشتباهاتمان فکر کنیم و اگر توانستیم از دست کرونا زنده بمانیم، برای گام گذشتن به قرن بعد درس عبرت بگیریم.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/270823/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چرا همه مسعود ده نمکی را نقد میکنند؟

جزئیات حادثه اصفهان از زبان رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس

تصاویر اختصاصی شبکه پاکستانی از اسکورت زمینی و هوایی رئیسی در لاهور

عراقچی: پس از اقدام نظامی، زمان ورود به میدان سیاست و دیپلماسی است

رئیس جمهور: اگر رژیم صهیونیستی بار دیگر دست از پا خطا کند، وضعیت متفاوت خواهد بود

ابرپروژه‌های صنعت گاز برای سرمایه‌گذاری معرفی شدند

در چه صورتی انتقال دارایی مشمول مالیات نمی‌شود؟

باکو: ارمنستان تعیین مرز با آذربایجان را آغاز کرد

دوحه: باید مانع حمله احتمالی به رفح شویم

حضور پررنگ ارتش آلمان در رزمایش «ارابه غول‌پیکر» بیخ گوش روسیه!

«آقای قاضی» جدید هفته آینده پخش می‌شود

مسعود ده‌نمکی: با آدم‌های مذهبی‌نما مشکل دارم!

وکیل شکات پرونده منافقین: مسعود رجوی نفوذی ساواک بود

دولت همسو با افزایش تولید و اشتغال از بازارهای داخلی و خارجی بهره‌ می‌گیرد

انتقال موفقیت‌آمیز نمک‌گیر برقی 60 تنی در نفت و گاز مارون

برگزاری دومین کنگره 8 هزار شهید گیلان با حرکت جهادی

انتقال املاک، خودرو، طلا و ارز ‌مشمول مالیات بر عایدی سرمایه می شود

قیمت نفت افزایش یافت

جایزه خودرو برای صرفه‌جویی‌کنندگان برق

ماجرای انتشار نشریه در نماز جمعه توسط ده‌نمکی

عزیمت به کراچی، مرحله سوم سفر رسمی رئیس جمهور به پاکستان

واکنش یک حقوقدان به توئیت‌های جنجالی کریمی قدوسی: بنزین به آتش ایران‌هراسی نریزید

سقف جدید برداشت از حساب های بانکی ابلاغ شد

زلنسکی: روسیه کمپین ارعاب به راه انداخته است

توئیت جدید کریمی قدوسی؛ این بار موشک مورد توجه قرار گرفت

خاندوزی به ریاض می‌رود

دبیر شورای عالی امنیت ملی وارد سن‌پترزبورگ شد

تکریم خانواده شهدا و  ترویج فرهنگ ایثار و شهادت امر بزرگی است که باید از دل جریان‌های مردمی بجوشد

دکتر قاضی‌زاده هاشمی: یادواره شهدا از جنس کار زینبی و رساندن پیام شهدا است

سفر به تهران قدیم؛ شیره‌کش‌خانه‌های سیار در تهران لو رفتند/ تصاویر

سقف تراکنش غیرحضوری 2 برابر شد؛ روزانه 200 میلیون تومان

توضیحات طناز طباطبایی در مورد سکانس شاهکار «خشم و هیاهو»

جزئیات تازه در پرونده مرگ زهره فکور صبور

برگزاری اختتامیه جشنواره «طنزپهلو» در زادگاه «گل آقا»

گوشی نامزدش را چک می کنه

بلومبرگ: تحریم‌های جدید آمریکا علیه ایران روی کاغذ می‌ماند

قالیباف: تنها کمتر از نیم درصد مردم مشمول قانون مالیات بر سوداگری می‌شوند

«آژانس دوستی» و تماشای یک تیتراژ واقعی/ گرامیداشت آدم‌های رفته!

احکام جدید قاضی‌القضات؛ خلیلی و قطبی جایگزین مصدق و لاریجانی شدند

روزنامه آمریکایی: ترکیه احتمالا به زودی اس 400 را عملیاتی می‌کند

انهدام برج تلویزیونی 140 متری در اوکراین

چه قاتل کیوتی هستی

علیرضا کمالی از فیلم هفت و نیم

نزاع و درگیری لفظی تحلیلگران اینترنشنال در آنتن زنده

جزئیات دیدار رئیسی و مریم نواز شریف؛ توافق برای گسترش آموزش زبان فارسی در پاکستان

کاهش نرخ سکه و ارز در بازار؛ طلا 18 عیار پرچم دار کاهش ها

شهادت 30 کودک بر اثر گرسنگی در غزه

پرواز اندازه آدم رو برملا می‌کنه!

کشتار رژیم صهیونیستی در بیمارستان "ناصر" غزه؛ اجساد کشف شده گور‌های دسته‌جمعی به 310 نفر رسید

حمله به سایت اس 300 اصفهان؛ از ادعا تا واقعیت

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی