اخبار محرمانه

آخرين مطالب

اکونومیست مطرح کرد: اسلحه‌ای به نام دلار تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - تجارت فردا / متن پیش رو در تجارت فردا منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
در 15 ژانویه آمریکا و چین اولین مرحله یک پیمان تجاری با هدف کاهش تنش‌ها را به امضا رساندند و چین پذیرفت ظرف دو سال 200 میلیارد دلار دیگر از محصولات آمریکایی را خریداری کند. شاید در ظاهر چنین به نظر برسد که قرار است در روابط اقتصادی جهانی صلح حکمفرما باشد اما در زیر این سطح، لایه‌های تجارت در حال جابه‌جا شدن هستند. قلدرمآبی مالی آمریکا از طریق اعمال تحریم‌ها، تعرفه و ممنوعیت بر بنگاه‌های داخل فهرست سیاه از چشم دیگر کشورهای جهان دور نمانده است. آنها به شدت در تلاش‌اند تا از شبکه‌ جهانی مالی مبتنی بر دلار خارج شوند. این تلاش‌ها می‌تواند به پیدایش یک نظام پولی متوازن در سطح بین‌الملل منجر شود اما همزمان مخاطراتی را نیز برای اقتصاد جهان به همراه خواهد داشت.
دولت ترامپ از توان مالی خود علیه چین، ایران، روسیه و دیگر کشورها و حتی متحدانی مانند اتحادیه اروپا و ترکیه استفاده می‌کند. تازه‌ترین تحریم‌هایی که علیه ایران اعمال شدند در واقع اقتصادی را هدف گرفتند که قبلاً به خاطر شلیک موشک‌های اقتصادی به بانک‌ها، صنعت نفت و کشتیرانی‌اش آسیب دیده است. تجارت جهانی آنقدر دلارمحور شده است که از مدت‌ها قبل تجارت برای کشورها حتی در بین خودشان بدون مراجعه به واحد پول آمریکا، بانک‌ها و زیرساختارهای پرداخت آن غیرممکن می‌نماید. حداقل نیمی از سیاهه‌های تجاری به دلار صادر می‌شوند. اکثر تراکنش‌های فرامرزی نیز در نهایت از طریق نیویورک پایاپای می‌شوند.
آمریکا پس از حملات 11 سپتامبر 2001 از دلار به عنوان یک سلاح ژئوپولتیک استفاده می‌کند. رئیس‌جمهور دونالد ترامپ این سیاست را به سطح شدید‌تری رساند و از تحریم به عنوان مهم‌ترین ابزار سیاست خارجی بهره برد. او حتی متحدان آمریکا را هدف تحریم‌های ثانویه‌ای قرار داد که هر کس را که با دولت‌های فهرست سیاه آمریکا وارد تجارت شود مجازات می‌کنند. قدرت آمریکا از این واقعیت نشات می‌گیرد که این کشور می‌تواند بنگاه‌ها را از دسترسی به نظام مالی خود محروم کند تا آنها منزوی شوند و قادر نباشند با اکثر طرف‌های مقابل خود تعامل کنند. تاثیر این اقدام آمریکا اغلب برای بنگاه‌ها نابودکننده است.
تلاش‌های متفاوتی برای یافتن جایگزین‌هایی برای سلطه دلاری و مواجهه با زورگویی آمریکا صورت گرفته است. روسیه تا میزان قابل ملاحظه‌ای جریان‌های تجاری، بدهی‌های خارجی و دارایی‌های بانک‌هایش را دلارزدایی کرد. غول‌های انرژی روسیه قراردادهایشان را بر مبنای روبل منعقد می‌سازند. روسیه، چین و هند در حال مذاکره و امضای قراردادهای دوجانبه و چندجانبه‌ای هستند که در آنها تسویه‌حساب با پول ملی صورت می‌گیرد. آنها همچنین در صدد پیدا کردن جایگزینی برای سوئیفت هستند چراکه این شبکه بزرگ پیام‌رسانی پرداخت‌ها نیز تحت سلطه آمریکاست. همزمان اروپا اینستکس (Instex) را به راه می‌اندازد. این اتاق پایاپای به بنگاه‌های اروپایی امکان می‌دهد پلیس‌های مالی آمریکا را دور بزنند و با ایران وارد معامله شوند.
انقلاب‌های فناوری که هم‌اکنون عرصه امور مالی را درمی‌نوردند انگیزه بیشتری برای پیدا کردن راه‌های جایگزین ایجاد می‌کنند. بانک‌های مرکزی از اروپا تا چین گام‌هایی را در جهت معرفی ارزهای دیجیتال عمومی برداشته‌اند. این امر می‌تواند هزینه پرداخت‌های الکترونیکی فرامرزی را -که هم‌اکنون نسبتاً بالاست- کاهش دهد. برخی پیش‌بینی می‌کنند که جهان در آینده شاهد پیدایش سبدی رمزینه از ذخایر ارزی باشد.
هنوز زود است که بگوییم این اقدامات تهدیدی فوری برای دلار قلمداد می‌شوند. اینستکس هنوز به‌کار نیفتاده است و جایگزین‌های سوئیفت هنوز نتوانسته‌اند جای پای خود را باز کنند. سهم دلار هنوز در بسیاری از کارها رو به افزایش است (هرچند از سال 2000 سهم آن در ذخایر ارزی از 70 به 60 درصد کاهش پیدا کرد). هنوز دلار اثرات شبکه‌ای قدرتمندی ایجاد می‌کند. پیچیده‌ترین بخش‌های امور مالی جهانی از جمله حجم زیادی از مشتقه‌ها هنوز بر مبنای دلار قرار دارند.
علاوه بر این، رقبای بالقوه دلار نقاط ضعف‌هایی دارند. یورو با مشکلات ساختاری و حاکمیتی دست و پنجه نرم می‌کند که کوچک‌ترین آن فقدان یک اتحادیه بانکی یا بازاری مناسب در منطقه یورو است. همچنین در مقایسه با آمریکا، دارایی‌های مالی بدون خطر از قبیل اوراق آلمان در آن کمیاب هستند. بلاک‌چین به تنهایی نمی‌تواند این نقایص را برطرف سازد. تشدید اهرم‌های کنترل مالی پس از بحران مالی سال 2015 این پیش‌بینی را که یورو در اوایل دهه 2020 از دلار پیشی می‌گیرد متزلزل کرد.
با این حال جهان به یک نقطه انحنا رسیده است. از زمانی که ترامپ شلیک دستورالعمل‌های مالی خود را آغاز کرد نگرانی‌هایش نیز از «رشد تفکر رهایی از دلار» به «پیدا کردن راه‌حلی برای آن» تغییر یافت. اما دیگر نمی‌توان انتظار داشت که تلاش‌ها برای رهایی از دلار آرام گیرند حتی اگر آمریکا دست از سختگیری‌هایش بردارد.
جهانی که در آن دلار از چندین جهت آزمایش می‌شود قابل پیش‌بینی نخواهد بود. در درازمدت، توازن بیشتر در میان ذخایر ارزی جهانی باعث می‌شود نظام پولی جهانی در مقابل تکانه‌ها کمتر آسیب‌پذیر باشد. علاوه بر این، سلطه کنونی دلار برای خود آمریکا نیز به نفع نیست زیرا ارزش آن بالا می‌رود و نرخ‌های بهره بازار رو به کاهش می‌گذارد.
در این میان، عصر جدید آزمایش پولی با سه مخاطره بزرگ همراه می‌شود: اول، تشدید تحریم‌ها می‌تواند یک تکانه مالی ایجاد کند. به عنوان مثال اگر بانک‌های بزرگ چین که در مجموع یک تریلیون دارایی دلاری دارند هدف تحریم قرار گیرند. نگرانی دوم آن است که هرچه هژمونی مالی آمریکا بیشتر با سیاست آغشته شود اعتبار آن در درازمدت به عنوان آخرین پناهگاه برای بازارهای مالی و بانک‌های دلارمحور خدشه‌دار خواهد شد. سوم، آنکه تحولات در نظم پولی جهانی ذاتاً غیرقابل پیش‌بینی هستند. برخی اقتصاددانان پیدایش رکود گذشته را ناشی از غیاب یک هژمونی می‌دانند که می‌تواند اقتصاد جهان را معتدل و یکنواخت سازد. ترکش‌های تشدید فشارهای مالی توسط آقای ترامپ بسیار دورتر از تهران یا مسکو خواهند رفت.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/254834/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بیشترین هزینه‌های نظامی جهان در سال 2023

روسیه از حضور بیش از 3000 مزدور خارجی در جنگ اوکراین خبر داد

بایدن لایحه ممنوعیت «تیک‌تاک» را امضا کرد

آرایش سحر دولت‌شاهی در «افعی تهران» دردسرساز شد!

لوکاشنکو: غربی‌ها برای کنترل اوکراین، آن را به معتاد پول و سلاح تبدیل کرده‌اند

نامه وزیر دفاع به قالیباف

دلایل کاهش تمایل شرکت‌ها برای ورود به بورس

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

ازدواج بدون حلقه ازدواج!

افشاگریِ وحیدِ نون‌خ: در چابهار چندین بار بیهوش شدیم

تو این همه خواستگار یواشکی داشتی؟!

نگرانی امیرعبداللهیان از سرکوب دانشجویان آمریکایی

خطر از بیخ گوش «گلنار» گذشت

تیپ متفاوت محسن رضایی و لاریجانی در یک عکس زیرخاکی

تزریق ٥٠٠٠ میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی

پیش‌بینی جدید درباره قیمت طلا و سکه در بازار

ماجرای عکس تکان دهنده «آلن دلون» چه بود؟

عبدی: جذب حمایت داخلی از حمله به اسرائیل با برخورد با زنان در خیابان‌ها، تعارض دارد

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

زمان حراج بعدی شمش طلا مشخص شد

شمار شهدای نوار غزه به 34 هزار و 305 نفر رسید؛ شهادت 141 خبرنگار

دستگیری گسترده دانشجویان دانشگاه کلمبیا توسط پلیس نیویورک

تشدید اختلافات داخلی در اسرائیل؛ وزیر دارایی خواهان برکناری فرمانده ارتش شد

حمله به دانشجویان دانشگاه آمریکایی قاهره به خاطر حمایت از فلسطین

درخواست اتحادیه عرب برای اجرای قطعنامه آتش‌بس غزه

نگرانی آمریکایی‌ها: بایدن در دوره دوم ریاست‌جمهوری می‌میرد

وقتی که یک عطسه باعث بهمن می شود

سخنگوی دولت روحانی: وقتی خودتان تیک آبی و خاکستری می‌گیرید، بستن فضای مجازی چه خاصیتی دارد؟

بانک مرکزی: رشد نقدینگی تحت کنترل است

هفتمین «پاتوق فیلم کوتاه» برگزار می‌شود

حمایت بیش از هزار استاد حوزه علمیه قم از اجرای طرح «نور» در زمینه حجاب

عاقبت تلخ ازدواج برای فرار از خانه پدری

تبدیل 400 هزار مجوز کاغذی به شناسه یکتا

واکنش انگلیس به کشف گورهای دسته‌جمعی در نوار غزه

فحش کم آورد!

بررسی ابعاد مختلف سریال «جنگل آسفالت»

زهره الهیان: از اقدام پلیس برای اجرای طرح «نور» حمایت می‌کنیم

نخستین اظهار نظر اسماعیلیان در مورد سریال رمضانی الحشاشین

صدور نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تولید توسط شبکه بانکی

سلنا گومز در پشت صحنه یک سریال کمدی

نگاهی به آنونس سریال دوپینگ

امیر آشتیانی برای شرکت در اجلاس وزرای دفاع شانگهای به قزاقستان سفر کرد

حماس: از خواسته‌های خود کوتاه نخواهیم آمد

داوران نوعی نگاه کن معرفی شدند

نوه امام خمینی: اندیشه‌های امام به‌طور هدفمند تحریف می‌شود

بازیگران شبکه نمایش خانگی را ستاره‌باران کردند

قالیباف: بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز برنامه ندهد، مجلس برنامه می‌دهد

هشدار روسیه در مورد استقرار تاسیسات هسته‌ای ناتو در لهستان

میرسلیم: رئیسی در فرصت باقی‌مانده تدبیر مناسبی نیندیشد، همه ما ضرر می‌بینیم

همکاری‌های ایران و پاکستان در حوزه انرژی با قوت ادامه می‌یابد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی