اخبار محرمانه

آخرين مطالب

عمانی‌ها در تهران دنبال چه هستند؟ تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - شرق / متن پیش رو در شرق منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
زینب اسماعیلی‌سیویری/ ملاقات‌های اخیر محمدجواد ظریف با یوسف‌بن‌علوی حالا دیگر هیچ وجهه خبری ندارد، تکرار این آمد‌و‌شدها تقریبا وجهه خبری و تازگی ماجرا را گرفته ‌است. تهران، مسقط، مونیخ و هر مکان دیگری که هر دو وزیر خارجه حضور داشته ‌باشند، فرصتی برای ملاقات آن دو خواهد بود. در سال 98، یوسف‌بن‌علوی بیش از شش‌بار به تهران سفر کرده ‌است. این سفرها در ماه‌های اخیر با فاصله‌هایی کوتاه‌تر و برخی از آنها بعد از مرگ پادشاه انجام شده‌ است و یک نوبت نیز محمد‌جواد ظریف به عمان رفته و بار دیگر چند روز پیش با یکدیگر در مونیخ دیدار کرده‌اند. حتی بن‌علوی میهمان ویژه نشست گفت‌وگوهای تهران در دی‌ماه نیز بود. اما این ‌همه سفر و ملاقات چه برنامه و هدفی را دنبال می‌کند. روی میز مذاکره دو وزیر و دو هیئت چه موضوعی قرار دارد.
عمان و اصل رفاقت
عمان در شرایط فعلی یکی از معدود قدرت‌های معقول منطقه است، کشور پادشاهی که دنبال برقراری صلح در منطقه است و از ایجاد آرامش در این منطقه پرآشوب خودش بیش از دیگر کشورها، منتفع می‌شود. ذات سلطنت عمان در دوران قابوس‌بن‌سعید، در حدود 70 سال اخیر، از زمانی‌که پدر خود، سلطان سعید بن تیمور آل بوسعید را در کودتایی آرام کنار گذاشت تا 10 ژانویه 2019 که درگذشت، بر یک اصل اساسی استوار بوده است: «دوستی با همه، دشمنی با هیچ‌کس». همین اعتقاد درونی است که عمان را در میانه بحران تهران- واشنگتن در دوران باراک اوباما، به آنجا می‌رساند که واسطی از‌سوی پادشاه برای حل‌وفصل موضوع به واشنگتن رفته و بعد به تهران بیاید تا چند دور ملاقات در مسقط و یک دور گفت‌وگو در حیاط پشتی وزارت ‌خارجه در ایران انجام شود و بالاخره بعد از انتخاب حسن روحانی امکان مذاکره با آمریکا میسر شد.
کسی از یاد نمی‌برد نقش مثبت مسقط در دوره‌ خاکستری محمود احمدی‌نژاد در روابط بین‌الملل را که عمان چندین نوبت توانست زندانیانی را آزاد کند و یکی از اصلی‌ترین آنها، همان ماجرای آزادی ملوانان انگلیسی بازداشت‌شده در ایران بود. سلطان قابوس، در دو سال آخر دولت احمدی‌نژاد برای آزادی سه شهروند آمریکایی بازداشت‌شده در ایران، اقدام به میانجیگری کرد . نقش سلطان آن زمان آن‌قدر پررنگ بود که حتی وثیقه یک‌ونیم میلیارد تومانی آن سه آمریکایی متهم به جاسوسی را نیز پرداخت کرد و هواپیمای اختصاصی پادشاه برای انتقال آن سه متهم به تهران آمد و آنها را منتقل کرد. اصل «دوستی با همه، دشمنی با هیچ‌کس» در منطقه نیز نظایر و مثال‌های متعددی دارد، از دخالت‌نکردن در تحریم قطر تا میزبانی با نتانیاهو در عین حالی که رابطه دیپلماتیک ندارند و... .
نمک‌شناس یک اعزام نیروی دوستانه
حکایت پادشاه و ایران اما فقط اینها نیست؛ آنها هنوز نمک‌شناس و قدردان نقش حکومت وقت ایران در نبرد ظفار هستند. چند سالی از روی‌کار‌آمدن سلطان قابوس نگذشته بود، مبارزات جنبش آزادی‌بخش عمان اندک‌اندک در حال تصرف مناطقی از عمان بود، سلطان تازه‌کار از همسایگان عربش کمک خواست اما غیر از اردن کسی به او روی خوش نشان نداد، سلطان قابوس رسما از ایران درخواست دخالت نظامی کرد. سال 1351 طرفین یک پیمان امضا کردند و آذر 1351 اولین یگان نظامی ایرانی وارد عمان شد. عملیات نیروهای ارتش شاهنشاهی ایران در عمان سه سال به طول انجامید و بالاخره آنها در جنگ، توانستند سلطان عمان را در پادشاهی‌اش تثبیت کنند و جنبش آزادی‌بخش عمان منحل شد. این ماجرا آن‌قدر برای سلطنت عمان پر‌اهمیت است که یک مقام وزارت خارجه می‌گوید هنوز عمانی‌ها در میز مذاکره با ایرانی‌ها از نبرد ظفار یاد می‌کنند و می‌گویند: «خون ایرانی‌ها با خون عمانی‌ها در هم آمیخته است». شاید این یکی از امتیازاتی باشد که از گذشته برای نظام جمهوری اسلامی باقی مانده‌ است اما توانسته یک متحد قوی در منطقه عربی را که چندان روی خوشی به ایران نشان نمی‌هند، حفظ کند. حالا عمانی‌ها اگرچه از پادشاهی سلطان قابوس‌بن‌سعید، فاصله گرفته، اما شواهد نشان می‌دهد هیثم بن طارق نیز قصد دارد سلوک پادشاه پیشین را در تعاملات خود ادامه دهد؛ به‌ویژه آنکه این روش برای ایجاد آرامش در منطقه و جایگاه مسقط در رابطه با جهان، مثبت و ثمربخش بوده است.
عمانی‌ها و ترویج نگاه ایرانی
عمانی‌ها به تهران آمده‌اند تا با توجه به آنچه خود می‌دانند و می‌پندارند، دنبال راهی برای بهبود وضعیت منطقه باشند. آنها قصد دارند از نگاه و نظر تهران مطلع شوند و این نگاه را در ملاقات‌ها و برنامه‌های خود نیز تبیین کنند. یک مقام آگاه می‌گوید تهران دنبال گفت‌وگو و مفاهمه است، در نشست‌و‌برخاست با وزیر خارجه عمان ما این نگاه را تبیین می‌کنیم و به این ترتیب علاوه بر اینکه آنها از نظر ما مطلع می‌شوند، خودشان نیز این نظرگاه را در ملاقات‌هایشان تبیین می‌کنند؛ اما به نظر نمی‌رسد عمان در واشنگتن فعلی نفوذ چندانی داشته باشد، به‌طور سنتی عمانی‌ها رابطه بهتری با دموکرات‌ها در آمریکا دارند، همان‌گونه که در دوره اوباما نیز توانستند باب میانجیگری با تهران را باز کنند. اما همه حاضران در صحنه از استفاده از لفظ میانجی چه در رابطه با آمریکا و چه در رابطه با عربستان پرهیز دارند. میانجی فردی است که از سوی دو طرف یک نمایندگی گرفته و دستور کار مشخصی از سوی کشور فرستنده داشته باشد؛ اما شواهد نشان می‌دهد که اکنون عمان چنین نقشی را از سوی آمریکا ندارد، همان‌طور‌که تهران نیز چنین نقشی را به مسقط نداده است. دیپلمات‌ها براساس شناختشان از عمانی‌ها می‌گویند این کشور زمانی که احساس کند موفق نمی‌شود، وارد هیچ موضوعی نمی‌شود؛ ازهمین‌رو می‌توان به ترددهای دیپلماتیک عمانی‌ها خوش‌بین بود. از‌همین‌رو می‌توان امیدوار بود که عمانی‌ها در مجامعی که حضور پیدا می‌کنند، صدای ایران باشند، ایرانی که دنبال گفت‌وگو با منطقه است نه درگیری. کار ویژه دیگر نشست‌و‌برخاست‌های متعدد عمانی‌ها، تلاش ایران و عمان برای برقراری امنیت در تنگه هرمز است، تنگه‌ای که مسیر تردد انرژی جهان است و سه کشور کویت، قطر و عراق برای دسترسی به آب‌های آزاد نیازمند استفاده از تنگه هرمز هستند، ازهمین‌رو تقویت رابطه با کشوری همسایه آن سوی تنگه برای هر دو کشور مفید است.
محمدرضا نوری شاهرودی، سفیر ایران در عمان: در دوره سلطان جدید عمان رابطه 2 کشور تغییر نمی‌کند
‌چندین ملاقات بین آقای بن‌علوی و آقای ظریف انجام شده، محور این ملاقات‌ها و مذاکرات چیست؟
محور اصلی سفرهای یوسف بن‌علوی به تهران، موضوع اجرائی‌کردن ابتکار صلح هرمز است. البته در این سفرها درباره موضوعات دوجانبه و منطقه‌ای نیز تبادل نظر شد.
این رایزنی‌ها تلاشی برای همکاری‌های منطقه‌ای است و الحمدلله در روابط با عمان مشکلی نداریم و همکاری مناسبی بین دو کشور در جریان است. تلاش‌های عمان در منطقه در راستای صلح و امنیت منطقه‌ای بوده است و در این راستا سیاست‌های خود را دنبال می‌کند.
‌با توجه به روی‌کار‌آمدن سلطان جدید در عمان، تغییر رویکردی از سوی عمان شاهد خواهیم بود؟
با توجه به اولین اظهارات سلطان هیثم، سلطان جدید عمان، مبنی بر استمرار سیاست‌های سلطان قابوس، به نظر نمی‌رسد شاهد تغییرات اساسی در روابط با این کشور باشیم و استمرار سفرهای بن‌علوی می‌تواند مصداق این مطلب باشد.
‌آیا موضوع حل‌وفصل رابطه بین ایران و عربستان نیز در ملاقات‌ طرف عمانی مطرح است؟
در موضوع روابط با عربستان، جمهوری اسلامی ایران بارها سیاست‌های ایجابی خود را برای بهبود روابط ارائه داده و برخی کشورهای منطقه نیز برای این امر بین دو کشور تلاش کرده‌اند و باید منتظر باشیم تا ببینیم این تلاش‌ها چه زمانی نتیجه‌بخش خواهد بود.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/250098/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بنیاد شهید تا پایان فروردین 1403 ، حدود 2 هزار میلیارد تومان به بیمه دی بدهی دارد

حماس: درحال حاضر زمینه‌ای برای مذاکره وجود ندارد

فصل سوم «پدرخوانده» ابوطالب آماده پخش شد

ترفندهای بچه برای درآمدزایی!

عضو کمیسیون امنیت ملی: اقدام روز گذشته اسرائیل گوشمالی دیگری خواهد داشت

ساخت و ساز در کیش باید الگوی صنعت ساختمان سازی در کشور باشد

واردات نفت چین از روسیه در ماه مارس افزایش یافت

مقام مسئول: 6 دهک جامعه توان خرید خانه را ندارند

آیت‌الله جوادی آملی: بانک‌ها جلوی اختلاس‌ها را بگیرند

جزئیات آخرین تحولات منطقه از زبان خبرنگار صداوسیما در مرز لبنان

پیامدهای اِل‌نینو؛ اعلام وضعیت اضطراری و جیره‌بندی برق در اکوادور

سروش رفیعی: حاشیه ندارم چون فیلم بازی نمی‌کنم!

تمجید امیرعبداللهیان از ابتکار تاریخی آفریقای جنوبی

اعلام برنامه های هفته سلامت در نشست رییس مرکزتوسعه سلامت با خبرنگاران

عملکرد وزارت نفت در بخش‌های نفت، گاز، پالایش و پخش و پتروشیمی بررسی می‌شود

ایران به فناوری سامانه پایش وضع ماشین‌های دوار دست یافت

جواد خیابانی: نه قهر کردم و نه از تلویزیون می‌روم/ ویدئو

نشست هم اندیشی با تشکل‌های ایثارگر استان کرمانشاه

بحرین میزبان نشست آینده سران اتحادیه عرب

پلیس آمریکا یکصد دانشجوی حامی فلسطین را بازداشت کرد

رسوایی‌های گسترده در پارلمان انگلیس

«برمودا» امشب میزبان عمو قناد است

انتصاب سرپرست جدید موسسه آموزشی علوم وفنون کیش

حاج آقا مرادی: اگر کسی ناشناس پیام داد و دنبال آشنایی بود این دنبال دختربازی هست!

دستگاه های صدرنشین و قعر نشین تبدیل مجوزهای کاغذی را بشناسید

«انگل؛ خاکستری»: روایتی تماشایی از یک آخرالزمان انگل‌زده

کنایه‌ بچه به شرایط سخت و عجیب اقتصادی

اهدای 100 هزار گل لاله به شهر جنگ‌زده اوکراین

«انگل: خاکستری»؛ روایتی تماشایی از یک آخرالزمان انگل‌زده

سپاه درخصوص «عملیات وعده صادق» پیام داد؛ تشکر از مردم و خط‌و‌نشان برای دشمنان

به‌کارگیری توانمندی داخلی در تعمیر تجهیزات خط میبد - نائین

افزایش استرس‌ زنان امروزی به دلیل بی‌خوابی

صدور و تمدید 3259 مجوز سرمایه گذاری در سال 1402 در قشم/ 54 طرح جدید اقتصادی به بهره برداری رسید

قاضی زاده هاشمی: بنگاه های اقتصادی بنیاد شهید واگذار می شود

آلمان 4 پاتریوت دیگر می‌خرد

ماجرای بیزینس‌های «آقای همساده»

توزیع بیش از 4 میلیون لیتر سوخت در ناوگان حمل‌ونقل زمینی و هوایی خراسان جنوبی

روز خوش بورس؛ جهش 78 هزار واحدی شاخص

اسنپ تخفیف ویژه مؤسسات نیکوکاری را تمدید کرد

رسانه‌های صهیونیستی: 250 هزار فلسطینی رفح را ترک کرده‌اند

چه خبر از مژده لواسانی و سوگل خلیق؟

جعفرزاده: نه رئیسی، رئیس جمهور دو دوره ای می شود نه بایدن

توپکرانی 137 هزار متر خط لوله در نفت و گاز مسجدسلیمان

فعال سیاسی: بدون تغییر در تیم اقتصادی دولت نباید منتظر بهبود اوضاع بود

خط فقر 150 هزار تومانی در سال 84

آوارها در غزه وسیله‌ای برای سرگرمی کودکان شد

اعتراض مردم انگلیس به وتوی آمریکا علیه فلسطین

تجمع مردم لبنان در مقابل سفارت اردن

جواد خیابانی: نه قهر کردم و نه از تلویزیون می‌روم!

رضا نصری: زبان ایران باید در مقابل اسرائیلِ یاغی و قانون‌شکن زبان قانون و منطق و متانت باشد!

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی