اخبار محرمانه

آخرين مطالب

ولی نصر به ترامپ توصیه کرد: جایگزین مناسب برای توافق هسته‌ای تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -
دنیای اقتصاد / متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
پوریا فیروزنژاد/ ولی نصر، تحلیلگر ارشد مسائل بین‌الملل در مقاله‌ای به انتقاد از سیاست کنونی دولت ایالات‌متحده علیه ایران پرداخته است و آن را موجب اعمال هزینه‌های غیرضروری هم به منطقه و هم به منافع آمریکا عنوان کرده است. به‌زعم او، دونالد ترامپ اگر می‌خواهد به وعده خود مبنی بر پایان دادن به تعهدات بی‌پایان آمریکا در خاورمیانه و خروج از این منطقه جامه عمل بپوشاند باید ابتکار عمل استقرار نظم را در اختیار کشورهای منطقه قرار دهد و خود از داخل مرزهایش به تثبیت این نظم کمک کند.
باراک اوباما درک می‌کرد که اگر ایالات‌متحده خواستار کاهش حضور در منطقه است باید امنیت و نظم آن را نیز به دست کشورهایی نظیر ایران و عربستان بسپارد تا منافع مشترکی میان همه طرف‌ها در حفظ امنیت منطقه ایجاد شود؛ راهکاری که در نبود آن تنها جایگزین ممکن، هرج‌ومرج بیشتر و جنگ بی‌پایان خواهد بود.
ولی‌رضا نصر، رئیس مدرسه مطالعات بین‌المللی پیشرفته دانشگاه جان هاپکینز در مقاله‌ای که توسط نشریه فارن‌افرز منتشر شد، نوشت: دونالد ترامپ، رئیس‌جمهوری آمریکا سیاست خاورمیانه ایالات‌متحده را به یک معما بدل کرده است. او از زمان تکیه بر کرسی کاخ‌سفید آشکارا هدف خود را کاهش حضور در منطقه اعلام می‌کند، اما سیاست‌های وی موجب نشده است تا ثبات منطقه در پی خلأ حضور نظامیان آمریکایی با تهدید مواجه شود. در عوض واشنگتن مسیر خود را با تمرکز ویژه بر جایگزینی توافق هسته‌ای 2015 ایران با معاهده جدیدی معطوف ساخته است تا علاوه بر برنامه هسته‌ای بتواند فعالیت‌های منطقه‌ای ایران را نیز محدود کند.
با این حال تقلا برای نیل به چنین توافقی و قرارگیری آن در راس سیاست خاورمیانه‌ای آمریکا تنها موجب بی‌ثباتی منطقه و تهدید علیه منافع واشنگتن شده است.
ترامپ با تکیه بر سیاست «کمپین فشار حداکثری» علیه ایران جولان داده است تا بتواند با محاصره اقتصاد ایران مقامات این کشور را تسلیم خود سازد. با این حال در عوض تسلیم، ایران تعهد خود به توافق هسته‌ای 2015 را کاهش داده، یک پهپاد آمریکایی را ساقط و به مواضع آمریکا در عراق نیز حمله کرده است. ایالات‌متحده نیز با ترور سردار قاسم سلیمانی، فرمانده سابق سپاه قدس به این اقدامات تهران پاسخ داد.
بحرانی که متعاقب این عمل واشنگتن ایجاد شد، نشان داد که دونالد ترامپ با تصور اینکه کمپین فشار حداکثری بسیار کم هزینه خواهد بود، مرتکب یک اشتباه محاسباتی شده است. در مقابل ایران نیز توانایی لازم برای ممانعت از حمله به منافع خود را داراست و سیاست ترامپ احتمال بروز جنگی را تقویت می‌کند که ایالات‌متحده خواستار آن نیست.
محدودیت‌های سیاست مهار ایران
سیاست مهار نفوذ ایران در منطقه زمانی در کانون رویکرد واشنگتن نسبت به امنیت خاورمیانه قرار داشت. امروز، هدف کاخ‌سفید محتاطانه یا قابل تحمل نیست. این سیاست در رقابت با دیگر اولویت‌های ایالات‌متحده نظیر رقابت با روسیه و چین است و به علاوه در استقرار ثبات مداوم در منطقه شکست خورده است. از سوی دیگر سیاست مهار ایران نمی‌تواند حمایت کامل عرصه سیاست داخلی آمریکا را همراه داشته باشد: در واقع ناخشنودی اذهان عمومی از تعهدات بی پایان آمریکا در خاورمیانه بود که زمانی ترامپ را واداشت تا وعده پایان دادن به آنها را مطرح کند. ایالات‌متحده باید رویکرد خود نسبت به خاورمیانه را تغییر دهد. واشنگتن در عوض تلاش برای مهار ایران می‌تواند برای معماری یک نظم منطقه‌ای سرمایه‌گذاری کند که منجر به کاهش تنش‌ها و ترویج ثبات خواهد شد.
حتی اگر دولت ترامپ می‌توانست به یک توافق هسته‌ای جدید با ایران دست یابد، این امر نمی‌توانست نتیجه‌ای موثر بر افزایش ثبات منطقه داشته باشد. در نهایت ترامپ با این واقعیت مواجه می‌شد که توافق هسته‌ای تنها برای مقابله با رقابت تسلیحاتی است و نمی‌تواند موجب حل و فصل مسائل امنیتی دیگر در خاورمیانه یا تغییر در محاسبات استراتژیک ایرانی‌ها شود.
در خاورمیانه امروز، ایران، اسرائیل، عربستان سعودی، ترکیه و تمامی متحدان آنها وارد یک رقابت باخت-باخت شده‌اند. تقلا برای دست برتر داشتن نسبت به دیگری به طرز فزاینده‌ای رشد یافته است و موجب یک رقابت تسلیحاتی در تمامی زمینه‌ها شامل تسلیحات مرسوم، موشک‌ها، شبه‌نظامیان و ارتش‌های سایبری و فناوری تسلیحاتی پیشرفته شده است.
تنها یک توافق هسته‌ای جدید نمی‌تواند این رقابت را پایان و منطقه را در مسیر متفاوتی قرار دهد یا حتی درک ایران از مقوله امنیت را دستخوش تحول سازد. اما با برداشتن یک تهدید از معادلات و گشایش کانال دیپلماسی، یک توافق می‌تواند به ایالات‌متحده این اجازه را دهد تا حضور خود در خاورمیانه را کاهش دهد. این چشم‌انداز بیش از پیش استقرار یک نظم منطقه‌ای در خاورمیانه را ضروری جلوه می‌دهد.
الزامات تغییر رفتار ایران در منطقه
سیاست آمریکا دهه‌ها است بر پایه این فرض استوار شده است که برای ممانعت از ورود منطقه به چرخه نا امنی، ایالات‌متحده باید به «رفتار بی‌ثبات‌کننده ایران» پاسخ درخور دهد. ایران یک قدرت تجدید‌نظر‌طلب است. این کشور نظم کنونی در منطقه را در راستای حذف خود می‌بیند و بنابراین بدیهی است که منابع و انرژی خود را صرف ممانعت از حذف خود کند. رفتار ایران تنها زمانی در منطقه تغییر خواهد کرد که جایگاه محکمی را در نظم منطقه‌‌ای کسب کند و این خود مستلزم آن است تا بازیگران خارجی درک کنند ایران نیز نظیر ترکیه و عربستان دارای منافع مشروعی در توسعه جهان عرب است. باراک اوباما، رئیس‌جمهوری پیشین آمریکا زمانی به منتقدان عرب توافق هسته‌ای ایران گفته بود که عربستان سعودی باید یک مسیر موثر را برای تقسیم منطقه با ایران و نیل به صلح با این کشور بیابد. در آن زمان رهبران عرب مشاوره اوباما را جدی نگرفتند، اما امروز این شیوه حتی منطقی‌تر از گذشته است.
عربستان سعودی، اصلی‌ترین رقیب منطقه‌ای ایران مخالف حضور ایران در ساختار یک نظم منطقه‌ای است. ریاض سال‌ها استدلال کرده است که ایران هیچ منافع مشروع یا تجارتی در جهان عرب ندارد. ریاض همین دیدگاه را نیز نسبت به ترکیه دارد. تهران نیز با این رویکرد ریاض مخالف است و این روزها شکافی در بلوک عرب ایجاد شده است که نشان می‌دهد خیال‌بافی‌های سعودی‌ها دروغ از آب در آمده‌اند.
شورای همکاری کشورهای عربی حاشیه خلیج‌فارس که عربستان رهبری آن را به‌عنوان یک جبهه ضدایرانی در دست دارد، اکنون دچار کشمکش‌ها و شکاف‌های عمیقی در نوع نگاه به امنیت منطقه است.
قطر که درپی اقدامات عربستان توسط چهار کشور عربی از سال 2017 به محاصره در آمده است، ایران را به‌عنوان قدرت موازنه‌گر علیه فشارهای سعودی می‌بیند. کویت و عمان نیز نگرانی‌های مشترکی با قطر نسبت به دخالت‌های عربستان سعودی در امور منطقه‌ای و داخلی خود دارند و درحال آغاز ارتباطات خود با ایران به‌عنوان یک قدرت موازنه‌گر علیه هژمونی ریاض در جهان عرب هستند. در چنین شرایطی حتی متحد ساختن شورای همکاری علیه ایران نیز امری بس دشوار خواهد بود چه رسد به پیشنهاد واشنگتن برای تبدیل این شورا به «ناتوی عربی».
ابتکارات دیپلماتیک ایران
در چنین شرایطی ایران با سنجش فرصت‌های موجود، ابتکار دیپلماتیکی را برای کاهش تنش‌ از طریق انجام اقدامات جمعی کشورهای منطقه برای حفظ امنیت مطرح کرده است. ایران حتی پیشنهاد می‌کند که سازمان‌ملل ابتکار عمل را در دست بگیرد و همان چارچوبی که در قطعنامه شورای امنیت برای خاتمه دادن به جنگ ایران و عراق استفاده شد در راه رسیدن به صلح در منطقه اجرا شود.
تا همین حالا نیز برخی از بازیگران منطقه‌ای تلاش‌هایی را برای کاهش تنش در منطقه انجام داده‌اند. مقامات ارشد اماراتی با مقامات امنیتی ایران دیدار کرده‌اند، کویتی‌ها درحال میانجی‌گری بین قطر و عربستان هستند و عمان مذاکرات بین ریاض و حوثی‌های یمن را تسهیل می‌کند. این گام‌ها البته خفیف هستند اما نسبت به یک‌سال پیش که هیچ تلاش دیپلماتیکی در جریان نبود، پیشرفت محسوب می‌‌شوند.
اگرچه تشکیل ترتیبات و ساز‌وکار امنیتی برای خاورمیانه هنوز یک هدف دور به نظر می‌‌رسد اما در کوتاه‌مدت کل منطقه می‌تواند دستاوردهای بسیار بزرگی از جانب انجام اقدامات اعتمادساز، مذاکرات دو یا چندجانبه توسط کشورها داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/243351/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مناقشه حجاب، از «ایتا» تا خیابان

چقدر کمتر از دوره برجام نفت می‌فروشیم؟

دیپلمات سابق آمریکایی: کابینه اسرائیل روانی است

آمریکا: اسرائیل مرتکب نسل کشی در غزه نشده است!

سعید آقاخانی از «ساعت خوش» تا «تمساح خونی»

محافظ سابق خاتمی: در سال 75 می‌ خواستم هاشمی را ترور کنم

تاریخ‌سازی دختر دوومیدانی‌کار ایران با کسب طلای جوانان قهرمانی آسیا

تصاویری از اعتراضات دانشجویی برای حمایت از غزه در معروف‌ترین دانشگاه‌های آمریکا

قصه انتقام هدیه تهرانی از پرویز پرستویی

وزیر دفاع روسیه: آماده گسترش همکاری‌های نظامی با ایران هستیم

قیمت گوشت مرغ 239 هزار تومان شد!

آمادگی کره شمالی برای آزمایش یک سامانه موشک‌انداز جدید

روایت شهین تسلیمی از ورودش به بازیگری با سریال مهران مدیری

خرافات عجیب ایرانیان دوران قاجار؛ از ناخن هدهد تا آش مخصوص شاه برای جلوگیری از وبا

قیمت رانا به کانال 600 میلیونی بازگشت

وقتی امیرحسین قیاسی ادای بهمن هاشمی رو درمیاره

دیدار وزرای دفاع ایران و چین؛ محکومیت جنایات اسرائیل در غزه

کنایه سنگین همتی به رئیسی درباره منحل شدن بانک‌های متخلف

یک کاردستی جالب و آموزنده برای بچه ها

خاطره بامزه بهرام افشاری از قد بلندش!

قیمت عجیب حواله‌های خودرو؛ 12 میلیارد تومان ناقابل!

تظاهرات میلیونی مردم یمن در حمایت از غزه

دانشجویان فرانسوی هم به اعتراضات ضد اسرائیلی پیوستند

صحبت‌هایی رحیم پور ازغدی خطاب به آنهایی که می‌گویند «مقصر کشتار در غزه، حماس است»

تاریخ‎نگاری یک‌طرفه

حماس: هیچ پیشنهادی جز آتش‌بس در غزه را نمی پذیریم

آلزایمر ارزی دولتمردان

روند بازیابی پیکر شهدا از گورهای دسته جمعی در بیمارستان ناصر همچنان ادامه دارد

چهره ها/ تصویر نچرال آزاده صمدی در کنار ناخدا علی

واکنش سخنگوی وزارت خارجه به رفتار خشونت‌آمیز پلیس آمریکا علیه دانشجویان

نکات مهم برای خرید لوازم آرایشی

نوه امام خمینی در خارج از کشور چه کاره است؟

هشدار درباره نفت 100 دلاری و تورم جهانی

حمله به 102 کشتی اسرائیلی آمریکایی و انگلیسی در 202 روز

«اشکان خطیبی» پس از مهاجرت: در ایران همه چیز داشتم و مدیر بودم!

مردمی که تلویزیون نمی‌بینند و سریال هایی که دیده نمی‌شود

فریادهای اعتراض دانشجویان دانشگاه کلمبیا علیه رئیس کنگره آمریکا

اینا داماد نیستن بلا هستن!

درخواست وزیر خارجه آمریکا از چین در رابطه با ایران و کره شمالی

حمله روزنامه زاکانی به آرایش سحر دولت‌شاهی

هاآرتس مطرح کرد: اسرائیل در تله‌ای استراتژیک

رئیسی: ایران در تعامل با کشورهای آفریقایی تامین منافع متقابل را دنبال می‌کند

خانه‌ دار کردن مردم به سبک دولت سیزدهم

ترکیه روابط تجاری خود را با اسرائیل قطع کرد

اظهارات جدید معاون پارلمانی رئیسی: تعطیلی پنجشنبه‌ یا شنبه در صحن مجلس مشخص می‌شود

پولیتیکو: اتحادیه اروپا تحریم گاز طبیعی مایع روسیه را بررسی می‌کند

وقتی عمو کاووس خوش سفر کلافه میشه!

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

صادرات 500 میلیون دلار اقلام نساجی در سال گذشته

طالبان سه کشور همسایه افغانستان را به حمایت از داعش متهم کرد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی