اخبار محرمانه

آخرين مطالب

آیا اروپایی‌ها می‌خواهند از برجام عبور کنند؟ تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن در آخرین خبر به معنای تایید تمام یا بخشی از آن نیست
البته رویکرد آمریکا و اروپا در پرداختن به سه نگرانی مزبور، تفاوت‌های عمده‌ای دارد. آمریکا، برای وادار کردن ایران به مذاکره درباره سه نگرانی یادشده، با آغاز کردن سیاست معروف به «کارزار فشار حداکثری» دیپلماسی قهرآمیز را در پیش گرفت. این در حالی است که اروپایی‌ها می‌گویند باید در عین حفظ برجام، «از طریق دیپلماسی و به شکلی معنادار» به نگرانی‌های سه گانه پرداخت.
سران کشور‌های اروپایی عضو توافق هسته‌ای سال 2015، در بیانیه مشترکی، ضمن تاکید بر اهمیت حفظ این توافق، از ایران خواسته‌اند که به پایبندی کامل به توافق مزبور بازگردد. اگر چه بیانیه اروپایی‌ها به توافق هسته‌ای مربوط می‌شود، اما درخواست‌هایی فراتر از این توافق را مطرح می‌کند.
در حالی که ایران بعد از گام پنجم کاهش تعهدات هسته‌ای مندرج در برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) هیچ اقدامی در زمینه توقف اجرای تعهدات انجام نداده، سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و بریتانیا در بیانیه‌ای مشترکی، با متهم کردن ایران به نقض برجام، تلویحا ایران را به فعال سازی مکانیسم ماشه تهدید کرده‌اند. در این بیانیه اروپایی‌ها گفته اند آن‌ها برای حفظ برجام و حل مسائل مرتبط با اجرای آن توسط ایران، حق استفاده از همه بند‌های برجام را برای خود محفوظ می‌دارند.
کمی بیش از یک هفته پیش، دولت حسن روحانی، پنجمین و آخرین گام کاهش تعهدات را اعلام کرد. طبق این گام، ایران تمام محدودیت‌های برجام در حوزه عملیاتی (شامل ظرفیت غنی سازی، درصد غنی سازی، میزان مواد غنی شده، و تحقیق و توسعه) را کنار کذاشت. همچنین، ایران اعلام کرد که دیگر ملزم به رعایت آخرین مورد کلیدی از محدودیت‌های عملیاتی خود در برجام، یعنی «محدودیت در تعداد سانتریفیوژ‌ها»، نیست.
اروپایی‌ها طبق معمول از گام پنجم ابراز نگرانی کردند و از ایران خواستند به پایبندی کامل به برجام بازگردد. بیانیه جدید اروپایی‌ها هم در این زمینه، حاوی نکته جدیدی نیست. اروپایی‌ها بار دیگر این نگرانی را ابراز کردند. اما آنچه بیش از همه در بیانیه اخیر اروپایی‌ها جلب توجه می‌کند، تاکید تلویحی و ضمنی اروپایی‌ها بر لزوم امضای توافق جدید با ایران است.
در بیانیه سه کشور اروپایی آمده است: «ما همچنین نیاز داریم که برای برنامه هسته‌ای ایران، یک چارچوب بلندمدتی تعریف کنیم.»
سران کشور‌های اروپایی در ادامه بیانیه تصریح کردند: «حوادث اخیر نقش بی ثبات کننده ایران در منطقه از جمله از طریق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و نیروی قدس را پررنگ کرد. تعهدات ما به امنیت متحدان و شرکا در منطقه خلل ناپذیر است. ما باید از طریق دیپلماسی و به شیوه‌ای معنادار نگرانی‌های مشترک درباره فعالیت‌های منطقه‌ای بی ثبات کننده ایران از جمله نگرانی‌هایی که مربوط به برنامه موشکی هستند را مورد بررسی قرار دهیم. ما آمادگی خود را برای ادامه تعامل جهت تنش‌زدایی و ثبات در منطقه تکرار می‌کنیم.»
در بیانیه جدید اروپایی‌ها هیچ اشاره ای به سازوکار اینستکس یا حفظ برجام از طریق تامین منافع اقتصادی ایران، نشده است.
سه مطالبه مشترک اروپا و آمریکا
بیانیه اروپایی‌ها طوری طراحی شده تا سه نگرانی و مطالبه اروپایی‌ها را برجسته کند. مطالبه اول، با موعد انقضای برجام مرتبط است. با شروع سال 2020، شمارش معکوس برای رفع نخستین محدودیت‌های برجامی ایران آغاز شد. طبق برجام، در اکتبر 2020 نخستین تحریم‌های تسلیحاتی سازمان ملل علیه ایران برداشته خواهند شد. آمریکا از سال 2019 بار‌ها نسبت به این امر هشدار داده بود. اگر چه برخی انگاره‌های برجام مانند، ممنوعیت دستیابی به سلاح‌های هسته‌ای، دائمی هستند، اما به هر حال، تعهدات طرفین در این توافق زمان‌دار است و پس از مدتی منقضی خواهند شد. انقضای تحریم‌های تسلیحاتی در اکتبر 2020 نمونه‌ای از این تعهدات است. به نظر می‌رسد که همزمان با نزدیک شدن اکتبر 2020، اروپایی‌ها قصد دارند «چارچوب بلندمدتی» برای برنامه هسته‌ای ایران طراحی کنند که مدت آن بیشتر از برجام باشد.
اما علاوه بر مسئله هسته ای، اروپایی‌ها دو نگرانی دیگری هم دارند که ظاهرا آن‌ها را مرتبط با یکدیگر می‌دانند. این دو نگرانی شامل نفوذ منطقه‌ای و برنامه موشکی ایران می‌شود. طبق بیانیه فوق، اروپایی‌ها پرداختن به فعالیت‌های منطقه‌ای ایران و برنامه موشکی این کشور را ضروری می‎دانند. نکته قابل توجه اینکه ظاهرا اروپایی‌ها، برنامه موشکی ایران را ذیل «فعالیت‌های منطقه‌ای بی ثبات‌کننده ایران»، می‌دانند.
تاکید اروپایی‌ها بر سه مسئله آینده برنامه هسته‌ای، نفوذ منطقه‌ای و برنامه موشکی ایران، کاملا با اهداف علنی استراتژی واشنگتن در مقابل تهران همخوانی دارد. آمریکا نیز به خاطر همین سه مورد از برجام خارج شد و تحریم‌های گسترده‌ای علیه ایران اعمال کرد. دلیل دونالد ترامپ در «ناقص» دانستن برجام این بود که این توافق، تاریخ انقضا دارد و شامل فعالیت‌های منطقه‌ای و برنامه موشکی ایران نمی‌شود.
البته رویکرد آمریکا و اروپا در پرداختن به سه نگرانی مزبور، تفاوت‌های عمده‌ای دارد. آمریکا، برای وادار کردن ایران به مذاکره درباره سه نگرانی یادشده، با آغاز کردن سیاست معروف به «کارزار فشار حداکثری» دیپلماسی قهرآمیز را در پیش گرفت. این در حالی است که اروپایی‌ها می‌گویند باید در عین حفظ برجام، «از طریق دیپلماسی و به شکلی معنادار» به نگرانی‌های سه گانه پرداخت.
هنوز معلوم نیست که اروپایی‌ها چگونه می‌خواهند به نگرانی‌های خود درباره ایران بپردازند. آن‌ها قبلا ایران را به فعال‌سازی مکانیسم ماشه و بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت تهدید کرده بودند. اما با خاتمه یافتن گام‌های کاهش تعهدات هسته‌ای، فعلا تهدیدات اروپا منتفی شده است. روز دوشنبه، وزرای خارجه فرانسه، بریتانیا و آلمان و همچنین مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا، درباره طیفی از مسائل مرتبط با خاورمیانه از جمله برجام گفتگو کردند. افزون بر این، حدود یک هفته دیگر، جلسه شورای اتحادیه اروپا در سطح وزرای خارجه، برگزار می‌شود. منابع رسانه‌ای در بروکسل می‌گویند آینده برجام یکی از محور‌های این جلسه خواهد بود. به نظر می‌رسد اروپایی‌ها هماهنگی‌ها درباره ایران را بیشتر کرده و نشانه‌هایی از رویکرد جدید آن‌ها در مقابل این کشور دیده می‌شود. باید منتظر ماند و دید که اروپایی‌ها برای پیگیری نگرانی‌های‌شان در برابر ایران چه اقدامی انجام می‌دهند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/226128/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

درخواست حماس برای اعزام تیم‌های پزشکی قانونی جهت شناسایی اجساد گورهای دسته‌جمعی

پیام رئیسی در پی درگذشت عروس امام خمینی

گشاده دستی دولت در تخصیص بودجه به رسانه‌های همسو

تعطیلی پنج‌شنبه یا شنبه؛ در این یک فقره حق با بهروز افخمی بود!

پالس‌های چراغ خاموش آمریکا

سرنوشت دلارهای نفتی کشورهای عربی حوزه خلیج فارس

انگلیس درصدد راه‌اندازی گنبد آهنین

تصاویر جدید از سردار قاآنی با پوشش غیرنظامی

خطر از بین رفتن بینایی یک بازداشتی

آقای ذوالنوری ممنون

فروش 9 میلیاردی «مست عشق» در دو روز

دیگر خط لوله صلح بی‌معناست

بودجه شفاف و مجلس رأس امور

مهران مدیری با «پدر قهوه» به شبکه خانگی می آید

توئیت مهدی فضائلی درباره سردار بلندپایه سپاه

سیگنال مثبت به بورس تهران

کاخ سفید: خواستار انجام‌ تحقیقات درخصوص گورهای دسته‌جمعی غزه هستیم

منابع عبری: اسرائیل با آتش‌بس چند هفته‌ای موافقت خواهد کرد

بازسازی سکانس مشهور ترانه علیدوستی توسط صهبا شرافتی

پیانو هم قیمت یک آپارتمان شد

حمله پهپادی حزب الله به یک پایگاه توپخانه‌ای رژیم صهیونیستی

واقعیت آمریکا بدون روتوش؛ ادامه سرکوب اعتراضات دانشجویی

صفحه مجازی همسر سابق «مهدی قائدی» بسته شد

پخش برنامه «هفت» با اجرای بهروز افخمی از فردا

ائتلاف غرب علیه نفت روسی

دو تا کلیه محکم و پرکار، در عین حال ترد و کرانچی!

دردسر تیک‌تاک

سرقت عجیب سهمیه بنزین؛ مواظب کارت سوخت خود باشید!

آرنولد از رقابت با استالونه می‌گوید

تهدید خانواده آرمان عبدالعالی به شکایت از فیلم «بی بدن»

هلاکت 2 تروریست با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی در اطراف زاهدان

سردار فدوی: نقش شهید حجازی در توانمندسازی مقاومت موثر است

غریب‌ آبادی: آمریکا صلاحیت ورود به عرصه حقوق بشر را ندارد

جبهه پایداری معامله‌گر است

اسراییل‌ ضربه راهبردی خورده است

واکنش همتی به سخنان قالیباف؛ زندگی را برای مردم سخت و پیچیده نکنید

العربیه: مصر به اسرائیل پیشنهاد ازسرگیری مذاکرات در مقابل تعلیق عملیات رفح را داد

هشدار چین به آمریکا: بین تقابل و همکاری یکی را انتخاب کنید

طوفان نمک کوهنوردیه!

هلاکت دو تروریست در اطراف زاهدان با عملیات پهپادی نیروهای امنیتی

سردار اشتری: شهید حجازی دارای سبک فرماندهی بود

نمایندگانی که از رئیسی دعوت کردند باید در برابر ناکارآمدی دولتش پاسخگو باشند

اتفاق جدید در بازار مسکن؛ خریداران مسکن و مستاجران منتظر تغییر باشند

آخرین وضعیت از گورهای دسته جمعی بیمارستان ناصر

انتقاد فلاحت پیشه به ادعای کریمی قدوسی درباره بمب اتم

ایران: تحریم‌های یکجانبه علیه سوریه باید لغو شود

گل‌درشت‌گویی ماورایی سریال ده‌نمکی

بازی جالب حدس چهره با سیدجواد هاشمی

مدیر شرایط اضطراری و بحران پتروشیمی‌های منطقه ویژه پارس منصوب شد

موی چتری به چه صورت هایی می آید؟

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی