اخبار محرمانه

آخرين مطالب

از ارزیابی توانمندی‎ها تا اثرگذاری در فرآیند انتصابات

بذر مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به بار می‎نشیند وزارت نفت

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -

بیش از چهار سال از ایجاد مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت می‌گذرد و در این مدت از سوی این مرکز فراخوان‌های متعددی در حوزه‌های مختلف اعلام، دوره‌های آموزشی متناسب با هر حرفه برگزار و حتی گواهی صلاحیت منتخبان یکی از حرفه‌ها (مدیریت پروژه) اعطا شده است. اگرچه با توجه به صدور گواهی صلاحیت حرفه‌ای برای منتخبان نخستین مرحله فراخوان حرفه مدیریت پروژه، دستورعملی ناظر بر ترجیح انتصاب منتخبان این مرحله به‌عنوان مدیران پروژه در صنعت نفت ابلاغ شده، اما بدیهی است با پیشبرد بیشتر اهداف و افزایش خروجی‌های مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، استناد به فهرست منتخبان این مرکز در فرآیند انتصاب مدیران به یک الزام بدل خواهد شد؛ کمااینکه معاون ارزیابی و سنجش مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت می‌گوید «در دو سال اخیر نتایج حاصل از ارزیابی‌های این مرکز، تکلیف برخی پست‌های کلیدی را در سطح وزارت نفت مشخص کرده است». اگر علاقه‌مندید بدانید این مسیر ارزیابی چگونه و با چه مکانیزم‌هایی طی می‌شود، گفت‌وگوی شانا با محمد عموزاد را بخوانید:
خاطرم هست در سال 94 پس از ارزیابی مشاغل صنعت نفت، 16 حرفه شناسایی و حدود نیمی از این حرفه‌ها در اولویت کاری مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت قرار گرفت. در این مدت چه فرایندهایی مرتبط با حرفه‌های اولویت‌دار اجرایی شده است؟
ماموریت اصلی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت، تربیت نسلی نو از مدیران است. آقای زنگنه از ابتدا بر حرفه‌های مدیریت عمومی و مدیریت پروژه تاکید بیشتری داشتند و فعالیت‌های مرکز هم مبتنی بر اولویت‌های کاری تعیین‌شده، به ویژه این دو حرفه دنبال می‌شود. تا کنون سه مرحله فراخوان مدیریت پروژه اعلام شده است که مرحله نخست آن تکمیل و به صدور گواهی صلاحیت حرفه‌ای منتهی شد، حتی دستورعمل ارتقا و انتصاب مدیران پروژه هم ابلاغ شد. کارهای اجرایی مرحله دوم فراخوان مدیریت پروژه رو به پایان است و سومین فراخوان هم اعلام شده. در حرفه مدیریت عمومی هم دو مرحله ارزیابی سپری و مدل شایستگی مربوطه ساخته شده، اما هنوز به صدور گواهینامه صلاحیت حرفه‌ای منتج نشده است. همچنین فراخوان حرفه مدیریت مالی و فرماندهان صحنه اعلام شده و فراخوان مدیریت حقوقی و قراردادها نیز به‌زودی اعلام خواهد شد. برای اعلام فراخوان حرفه‌ سرپرستی پژوهش و فناوری و حرفه فناوری اطلاعات و ارتباطات هم برنامه‌هایی داریم. همان‌طور که می‌دانید فراخوان‌هایی در حوزه دستیاران دفاتر هم داشتیم که ارزیابی‌های مربوط به آن نیز انجام و نهایی شد.
مواردی که در ارزیابی‌ها مدنظر قرار می‌دهید، کدام‌اند؟
ارزیابی‌های اولیه ما درصدد سنجش مهارت‌های فرد در حوزه‌های عمومی مثل رایانه و زبان انگلیسی، توانمندی‌های ذهنی و سلامت روان است و در مراحل بعدی، سنجش مهارت‌های تخصصی فرد هم در دستور کار مرکز قرار می‌گیرد.
این ارزیابی‌ها چقدر قابلیت اطمینان دارد؟
ما برای پیشبرد اهداف مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به ابزارهایی نیاز داشتیم که بخشی از آن را از خارج کشور تامین کردیم و بخشی را با اتکا به تخصص و دانش داخلی ساختیم که حتی از قابلیت ثبت در قالب مالکیت فکری برخوردار است. برای نمونه در این مرکز مطالعات بسیار عمیق و گسترده‌ای به منظور تدوین الگوی سطح‌بندی مدیریت انجام شد و در نتیجه آن، ما امروز به‌خوبی می‌دانیم که چه تعداد از مشاغل صنعت نفت در سطوح عالی یا چه تعداد در حوزه‌های راهبردی قرار دارند و مهم‌تر آنکه می‌دانیم با چه مدلی می‌توان به بهره‌مندی از مدیرانی متناسب با مشاغل تعریف‌شده دست یافت. به جرات می‌توان گفت یکی از مهم‌ترین ویژگی‌های کشورهای توسعه‌نیافته، یا به عبارتی کشورهای مدیریت‌نشده، این است که این کشورها در فاز اجرا قوی هستند، اما از آنجا که بدون رویکرد و راهبرد مشخصی وارد اجرا می‌شوند، اغلب به نتایج پیش‌بینی شده نمی‌رسند. در گام بعدی نسبت به تدوین الگوی شایستگی اقدام کردیم. دقت کرده باشید در کشور ما در قالب بخشنامه‌ها و سخنرانی‌ها و... بسیار بر ضرورت شایسته‌سالاری تاکید می‌شود، اما این رویکردهای صرفا زیبا در دنیا به اندازه نیم درصد هم اعتبار ندارد و آنچه مهم است تعریف راهبرد و مدل‌سازی برای تحقق اهداف است. مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با درک این مهم، با ترکیبی از انجام فعالیت‌های R&D، بهره‌مندی از الگوهای موفق بین‌المللی و استفاده از نظرات و پیشنهادهای نخبگان و خردمندان صنعت نفت در داخل کشور، مدل‌های شایستگی را متناسب با نوع حرفه‌ها تدوین کرد و تا کنون این مدل برای 6 حرفه تدوین شده است. در تدوین رویکردهای شایستگی و ارزیابی از منابع انجمن مدیریت آمریکا که به‌عنوان مرجع در تمام دنیا استفاده می‌شود استفاده کردیم و بر مبنای آن، المان‌هایی مثل بازی، جذابیت، متدولوژی تحلیل مقایسه زوجی و... را در فرآیند ارزیابی مدنظر قرار دادیم. بعدها نمایندگان GESIP فرانسه به ما اعلام کردند رویکرد ارزیابی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت بی‌نظیر است. منظور آنکه متدهای مورد استفاده، یک‌شبه و بدون پشتوانه علمی و تحقیقاتی شکل نگرفته‌اند و بار پژوهشی غنی و سودمندی پشت هر یک از متدهای مرکز قرار دارد.
درباره فرآیند ارزیابی توضیح دهید. ارزیابی‌ها تا چه حد با ظرفیت‌های موجود در صنعت نفت تناسب دارد؟
درباره آزمون‌ها باید بگویم آزمون‌های مرکز در بخش توانمندی‌های ذهنی بسیار پیشرفته است. طبیعتا قدرت تمییز آزمون زبان در سطح آیلتس (IELTS) بالاست. در ارزیابی سلامت روان از بهترین روش‌های روان‌شناسی استفاده می‌شود و در بخش مصاحبه‌های فنی و تخصصی از حضور و همراهی چهره‌های باسابقه و درخشان صنعت نفت بهره‌مند می‌شویم. وقتی به دنیا نگاه می‎کنیم که تا چه اندازه در رویکرد صدور گواهینامه صلاحیت حرفه‌ای جدی برخورد می‌کنند، می‎بینیم نباید در این فرآیند سهل‌انگارانه برخورد کرد. نمی‌دانم سخنرانی آقای زنگنه در مراسم اعطای گواهینامه صلاحیت منتخبان مدیریت پروژه را به خاطر دارید یا نه. ایشان با اشاره به 32 فرد منتخب حرفه مدیریت پروژه گفتند «افرادی از این دست، کره مشک دوغ ملت ایران هستند». عملکرد مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت باید به نحوی باشد که بتوان از سندیت و اعتبار گواهینامه‌های اعطاشده آن دفاع کرد. این نکته را هم اضافه کنم که شایستگی رفتاری فرد به اندازه دیگر مراحل حائز اهمیت است و ما برای سنجش شایستگی رفتاری، 46 استاندارد بین‌المللی را قبل از تحریم‌ها خریداری کردیم که 9 استاندارد آن ترجمه شده است. در حال حاضر کانون ارزیابی مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت یکی از معدود مراکزی در کشور است که شایستگی‌های رفتاری را با اعتباری بالا ارزیابی و نه قضاوت می‌کند. ما هم‌اکنون 45 ارزیاب خبره در اختیار داریم که بخش قابل‌توجهی از آنان در آستانه اخذ گواهینامه موسسه بین‌المللی AC-DC هستند.
به نظر می رسد سطح ارزیابی‌ها از متوسط توانمندی‌ها و قابلیت‌های موجود در صنعت کمی فاصله دارد. هرچه این فاصله کمتر باشد، عملکرد مرکز واقع‎گرایانه‎تر نخواهد شد؟
متوجه منظور شما هستم. به عبارتی می‌گویید خیرالموجودین صنعت را دریابیم. این هم دیدگاه اشتباهی نیست، اما من می‌گویم راهکار، تقویت رویکردهای توسعه است، نه کوتاه کردن قد گواهینامه‌ها. ضمن اینکه همیشه این فاصله زیاد نیست و توانمندی‌ها و قابلیت‌های سرمایه انسانی صنعت نفت از بسیاری جهات قابل توجه است.
درباره دستورعمل ارتقا و انتصاب مدیران پروژه که در ابتدا به آن اشاره کردید، بیشتر توضیح دهید.
بر اساس دستورعمل ابلاغی از سوی وزیر نفت، هرگاه قرار بر انتصاب مدیر پروژه در مجموعه وزارت نفت و شرکت‌های تابعه باشد، منتخبان دارای گواهینامه صلاحیت حرفه‌ای مدیریت پروژه در اولویت هستند. این دستورعمل یعنی استفاده از دستاوردها و نتایج کار مرکز، و برای ما هیچ چیز مهم‌تر از آن نیست که دستاوردهای مرکز مورد بهره‌برداری قرار گیرد.
به این ابلاغیه عمل هم شده است؟
بله. حدود نیمی از مجموع منتخبان حرفه مدیریت پروژه که گواهینامه مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت را دریافت کرده‌اند، به سمت‌های مدیریتی منصوب شده‌اند. شاید به نظرتان این رقم کم بیاید، اما باید این توضیح را بدهم که منتخبان حرفه مدیریت پروژه برای مدیریت پروژه‌هایی با ارزش بیش از 350 میلیون دلار صاحب‌صلاحیت شناخته می‌شوند و تعداد چنین پروژه‌هایی بی‌شمار نیست.
پس می‌توان گفت روند اثرگذاری این مرکز در فرآیند انتصابات صنعت نفت آغاز شده.
بله. گواهینامه صلاحیت حرفه‌ای نشان‌دهنده برخورداری از حداقل‌های مورد نیاز مدیریتی در زمینه شایستگی رفتاری، توانمندی‌های ذهنی، دانش عمومی رایانه، زبان انگلیسی و دانش فنی حوزه تخصصی است و به‌طور طبیعی مدیران ارشد زمانی که با فهرستی از افراد برخوردار از این شایستگی‌ و دانش مواجه شوند، ترجیح می‌دهند انتصاب‌هایشان را بر همین مبنا انجام دهند. همان‌طور که گفتم ارزیابی‌های این مرکز در انتخاب برخی پست‌های کلیدی اثرگذار بوده است.
ارزیابی‌های فراخوان فرماندهان صحنه در چه مرحله‌ای است؟
بعد از حادثه پتروشیمی بوعلی‌سینا بود که با تاکید وزیر نفت بر ضرورت تربیت فرماندهانی کارآزموده برای اداره حوادث در صنعت نفت، ایده تربیت فرماندهان صحنه مطرح شد. مهم‌ترین پیام این اقدام این بود که مدیران صحنه حوادث صنعت نفت باید افرادی باشند که برای این کار پرورش یافته‌اند؛ افرادی آشنا به اداره حوادث و بحران‌ها که نسبت به موقعیت محیطی و تجهیزات و تاسیسات مرتبط شناخت دارند و با خونسردی و حفظ آرامش عمل می‌کنند و تصمیم‌ می‌گیرند. به این منظور برنامه‌ریزی‌های منسجمی در مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت صورت گرفت و مدل‌سازی‌های مربوطه انجام شد. با توجه به تجارب کشور انگلستان در این عرصه، دستورعمل‌های پرورش و تقویت فرماندهان صحنه دریافت و مدل شایستگی این حرفه تدوین شد. سرانجام 45 نفر انتخاب شدند که به دنبال تعامل مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت با مرکز آموزش GESIP فرانسه، این افراد دوره‌های آموزشی لازم را در ایران و فرانسه سپری کردند و به‌زودی گواهینامه‌های صلاحیت حرفه‌ای آنان اعطا می‌شود. همچنین با توجه به دستورعمل شورای سلام مبنی بر اینکه تمامی سرپرستان HSE باید صلاحیت گواهینامه حرفه‌ای داشته باشند، مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت در برگزاری دوره‌های آموزشی برای این افراد هم مشارکت کرد و به این ترتیب، افزون بر 45 گواهینامه یادشده، تعدادی گواهینامه برای اعطا به سرپرستان HSE آماده است.
خروجی فراخوان‌ها و ارزیابی‌های حرفه دستیاران دفاتر چند نفر بود؟
67 نفر. این دوره، تنها دوره‌ای بود که کارکنان قراردادی مدت معین و مدت موقت هم مجاز بودند در آن شرکت کنند.
مرکز توسعه مدیریت صنعت نفت به خارج از صنعت نفت هم خدماتی ارائه می‌دهد؟
ارائه خدمات نه، اما به‌طور مستمر درخواست‌های سازمان‌ها و دانشگاه‌های مختلف را برای آشنایی با این مرکز و فعالیت‌های آن دریافت می‌کنیم و از این حیث تعامل بسیار خوبی با نهادهای خارج از صنعت نفت داریم. برای مثال، وزارتخانه‌های نیرو، بهداشت، جهاد کشاورزی، بیمه ما، بیمه ملت، دانشگاه‌های تهران، شهید بهشتی و... در سطح مدیران و دانشجویان از این مرکز بازدید داشته‌اند.
هانیه موحد

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/186616/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

غیور مردان بوشهری در بِستر غیور زنان بوشهری شکوفا شدند

با کودک مثل خودش صحبت کنید

غربت مرتضی

انتقاد حسین عبده تبریزی به مالیات مضاعف علیه سرمایه‌گذاری

بیشترین و کمترین بازدهی نمادهای بازار سهام هفته چهارم فروردین

سلامت جسمی- روانی صهیونیست‌ها وخیم‌تر شده است

اعتماد: طعم قدرت‌نمایی ایران را با رویارویی در برابر زنان تلخ نکنیم

گوترش: خاورمیانه در لبه پرتگاه قرار دارد

اوکراین درباره وقوع جنگ جهانی سوم هشدار داد

ویدیوی اکران مردمی «بی بدن» با حضور بازیگران معروف

منبع آگاه: ادعای «معاریو» درباره حمله به دیمونا توسط ایران کذب است

اردوغان: باید در راستای توقف نسل‌کشی در غزه تلاش کنیم

امیرعلی نبویان در «پدرخوانده 3» حضور دارد؟

خط و نشان عضو کمیسیون امنیت ملی برای کشورهای عربی منطقه

رئیسی: گذشت زمانی که می‌خواستند با برجام 2 و 3 روی موشک‌های ما معامله کنند

بالاگرفتن نقدها به سریال‌های رمضانی

پورمختار: تلقی احمدی نژاد از «کشور» بودن اسرائیل درست نیست

خانم های باردار میوه های بهاری بخورند یا نه؟

پدافندهایی که مغلوب موشک ایرانی شدند

از چاله به چاه؟

حق‌شناس: تنش اخیر میان ایران و اسرائیل تأثیری بر نرخ ارز نمی‌گذارد

درس مهم برنامه «اسکار» مهران مدیری به مسئولان

غیبت معنادار حسین مرعشی در جلسه حزب کارگزاران

فرش قرمز برای اسکناس درشت؟

بزرگ‌ترین ریسک اقتصاد ایران در سال 1403

رهبر انصارالله: کشتی‌های مرتبط با رژیم اشغالگر در معرض عملیات‌های ما هستند

چهره ها/ عکسی از لاله اسکندری که دوباره وایرال شد

حملات صهیونیست‌ها به فلسطینی‌ها به بالاترین حد از سال 2006 رسید

رئیس‌جمهور: اگر اسرائیل خطا ‌کند‌ پاسخی خواهیم داد که ‌پشیمان ‌شوند‌

خبرهای مهم درباره تجهیزات نظامی نیروی زمینی ارتش

متحدان اسرائیل در برزخ

رفتار موذیانه همسایه شمالی زیر ذره‌بین

قیمت گوشت مرغ و گوشت گوساله امروز پنجشنبه 30 فروردین

کارگردانی که هرچه ساخت ماندگار شد

دیدار جمعی از دیپلمات‌های وزارت خارجه با ولایتی

حقیقت‌پور: باید در داخل، مداراگر باشیم

سریال های معروفی که «لعیا زنگنه» بازی کرده است

واکنش رئیسی به درگذشت پرویز داودی

تقابل نظامی اسرائیل و ایران؛ پیامدها و راه‌حل‌ها

تعقیب سرباز روسی توسط پهپاد انتحاری اوکراینی؛ نتیجه را ببینید

نایب رئیس کمیسیون امنیت ملی: حمله اسرائیل به کنسولگری ایران فاقد ارزش نظامی بود

آشیانه سری

رشد هزار میلیاردی خروج سرمایه از بورس

دلخوری رابعه اسکویی از مازیار لرستانی بخاطر شایعه ازدواج‌!

پیش‌بینی کاهش رشد اقتصادی ایران

چگونگی انتخاب اردشیر رستمی برای نقش شهریار

رسوایی 99 درصدی

درآمد عجیب از زباله گردی

حمله فسفری؛ روایت جنون صهیونیست‌ها

رهبر انصارالله یمن: متجاوزان فهمیدند که هرگونه تجاوزی بی پاسخ نخواهد ماند

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی