اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سلایق فردی جایگزین اندیشه سیاسی تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - سلایق فردی جایگزین اندیشه سیاسی
٢
٠
ابتکار / متن پیش رو در ابتکار منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
این روزها تیتر اکثر روزنامه‌ها به انتخابات و مشارکت سیاسی مردم در آن مربوط است. یعنی هرساله در آستانه انتخابات جریان‌ها و احزاب سیاسی دغدغه اصلی‌شان مشارکت بالای بدنه اجتماعی است. در حالی که به غیر از ایام انتخابات چنین رویکردی نسبت به مشارکت و همراهی مردم ندارند. درواقع انتخابات و مشارکت سیاسی مردم یکی از رویدادهای سیاسی مهم در جوامع مردم سالار است که علاوه بر نماد دموکراسی و آزادی مدنی؛ شاخص و معیاری گویا از میزان مشارکت و همبستگی سیاسی یک کشور به شمار می‌رود. اما در جوامع مردم سالار آنچه به انتخابات معنا می‌دهد و اهمیت آن را دوچندان می‌کند، وجود احزاب سیاسی و نقش و جایگاه آنها در پویایی این رویداد مدنی است. با این حال این روند در ایران اینگونه پیش نمی‌رود و مشارکت بالای مردم برای احزاب و جریان‌های سیاسی فقط محدود در یک زمان خاص شده است. این حضور و مشارکت تا قبل از انتخابات مهم‌ترین اصل و دغدغه‌های احزاب موجود در ایران است اما درست بعد از انتخابات، منتخبان مردم همه چیز را از یاد می‌برند. در این گزارش سعی شده است به چرایی این رفتار و عوامل زمینه‌ساز آن اشاره شود که مشروح آن را در ادامه می‌خوانید.
انتخابات مجلس یازدهم در اسفند ماه سال جاری به جرات مهم‌ترین یا یکی از مهم‌ترین رویدادهای سیاسی کشور است و جریان‌های سیاسی برای حضور بهتر و قدرتمندتر در این انتخابات درصدد برنامه‌ریزی هستند. از طرف دیگر در این شرایط که فشارها به حداکثر رسیده و اینکه مشارکت مردم در انتخابات در چه حدی باشد قطعاً از این شرایط سخت و دشواری که مردم در آن قرار دارند تاثیر خواهد پذیرفت. حضور مردم در انتخابات سال جاری می‌توانند مسیر را به سمت بهتری تغییر دهند. به‌نظر می‌رسد آنچه در مشارکت مردم تاثیرگذار است، فقط به تغییر شرایط اقتصادی و یا تغییر رویکرد و استراتژی و یا گفتمان‌سازی نیست بلکه باید شرایط به گونه‌ای در جامعه فراهم باشد که مشارکت مردم همیشه و در هر زمانی مهم باشد، نه فقط در ایام انتخابات مورد توجه قرار گیرد. قطعا مشارکت سیاسی مردم در بعد از انتخابات به شکل دیگری خواهد بود و همانگونه که نظریه‌پردازان و جامعه‌شناسان می‌گویند همراهی مردم در برنامه‌ها و استراتژی‌ها، دنباله همان مشارکت سیاسی است که این امر اعتماد مردم را می‌طلبد. کاهش اعتماد و امید جامعه مسئله‌ای نیست که بتوان به راحتی از کنار آن گذشت و باید برای حل این مشکلات چاره‌اندیشی کرد. لذا جریان‌ها و احزاب سیاسی باید این مهم را مد نظر قرار دهند تا باز هم از حمایت سرمایه اجتماعی خود بهره‌مند شوند.
بنابراین وقتی مردم احساس می‌کنند حضورشان فقط معطوف به یک رای بوده و دیگر به آنها در تصمیم‌گیری‌ها، تصمیم‌سازی‌ها، اجراها و نظارت ارجاعی نمی‌شود دلسرد می‌شوند. همچنین وقتی می‌بینند به نیازهای روزمره و حقوق شهروندی‌شان توجه نشده دلسرد می‌شوند. درواقع در نظام سیاسی و حزبی ما ساختارها باید به گونه‌ای تعریف شود که فعالیت مردم مستمر باشد و حضور آنها فقط در حد انتخابات نباشد.
نقش احزاب در جلب اعتماد عمومی
نظام‌های سیاسی بر پایه اعتماد عمومی و اراده مردم استوار می‌شوند و استمرار و اقتدار آنها وابسته به مشارکت و دخالت مردم است. این مشارکت در قالب‌های مختلفی شکل می‌گیرد؛ از جمله شرکت مردم در انتخابات و همه‌پرسی‌ها و حساسیت نسبت به نوع جریان امور در کشور. در جوامع مدرن این مشارکت در قالب احزاب سیاسی و نهادهای اجتماعی هدایت می‌شود. اما متاسفانه احزاب در ایران به مثابه ماشین‌های برگزاری انتخابات ایفای نقش می‌کنند به نحوی که معمولا چندی قبل از هر انتخابات نمایندگان خود را معرفی و از مردم تقاضای رای می‌کنند. درواقع رشد قارچ‌گونه احزاب در ایران نشات گرفته از تعریف نادرست از فعالیت حزبی است. مردم و حتی شخصیت‌های سیاسی تا به امروز متوجه این موضوع نبوده‌اند که حزب علاوه بر شرکت در انتخابات باید در سال‌های حدفاصل دو انتخابات نیز به تبیین نظریه‌ها، تعریف مفاهیم، نقد رویکرد موجود و ارائه راهکار علمی و عملی منسجم بپردازند.
بنابراین تعدد احزاب در ایران تنها به دلیل شرکت در انتخابات است و اگر چنین نبود، در تمام این سال‌ها باید شاهد ارائه یک مانیفست روشن از احزاب موجود ‌بودیم. چرا که تعدد احزاب لزوما به معنای توسعه سیاسی نیست بلکه کیفیت احزاب مهم است. در کشور ما کارکرد احزاب در انتخابات بیش از آنکه مبتنی بر حزب باشد، با شخصیت‌ها پیش می‌رود و حتی اگر مردم به یک فهرست مشترک رای بدهند، معمولا به درخواست یک شخصیت مورد پذیرش اعتنا کرده‌اند. با این تفاسیر روشن می‌شود که انتخابات در ایران شخصیت‌محور و نه حزب‌محور پیش می‌رود و این می‌تواند در بلندمدت سلایق فردی را جایگزین اندیشه سیاسی کند. از این ‌رو لازم است که به جای تعدد احزاب و کمیت قدری هم در کیفیت آنها تامل کنیم.
احزاب سیاسی با توجه به جایگاهی که در جوامع مدنی دارند، نقش مهم و تعیین کننده در انتخابات دارند، زیرا احزاب به نوعی برآمده از جوامع مدنی هستند و درواقع در بطن مدنیت مدرن معنا می‌یابند و از دیگر سو عاملی تقویت کننده و بستری برای مدنیت به شمار می‌آیند. در همین راستا احزاب و جریان‌های سیاسی در کشور ما نزدیک ایام برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و همچنین انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، فعالیت‌شان در کشور پررنگ‌تر می‌شود. به رغم پویایی احزاب در ایام انتخابات، اما برخی کارشناسان، ادعا می‌کنند که احزاب در ایران هنوز از جایگاه واقعی خود فاصله دارند.
این کارشناسان معتقدند: احزاب در ایران تلاش نمی‌کنند که به عنوان سازمان طبقاتی اقشار یا طبقات خاص عمل کنند. در حالی که در کشورهای پیشرفته، حزب؛ سازمان طبقاتی یک طبقه خاص اجتماعی- اقتصادی و بیانگر تمایلات سیاسی آن طبقه است. در ایران اما احزاب نه به عنوان یک سازمان طبقاتی که پوپولیسم محور هستند و می‌خواهند نماینده همه اقشار باشند و از جانب همه حرف بزنند. درواقع احزاب در ایران کارکردهای واقعی خود را ندارند.
با توجه به مواردی که اشاره شد، نشان می‌دهد که تحزب به معنای واقعی در کشور ما رخ نداده است. این امر یعنی نهادینه نشدن تحزب و تشکل‌های سیاسی در کشور که این امر آسیب‌هایی را به ویژه در بزنگاه‌های انتخاباتی به کشور وارد می‌کند؛ آسیب‌هایی چون اقبال دوره‌ای مردم به جریان‌های سیاسی اصلی که به جای اتکا بر برنامه و اهداف سیستمی، به افراد و چهره‌های سیاسی وابسته هستند.
بنابراین تا زمانی که توسعه سیاسی و تحزب به معنای واقعی در کشور رخ ندهد جریان‌ها و احزاب سیاسی نه تنها جدی گرفته نمی‌شوند بلکه در درازمدت مردم نسبت به آنها بی‌اعتماد می‌شوند. همچنین احزاب موجود در ایران برای به دست آوردن نتایج دلخواه در کوتاه‌مدت به فرد متکی می‌شوند که این خود در تصمیم‌سازی‌ها تاثیرگذار خواهد بود و قادر نخواهد بود گفتمان‌سازی داشته باشد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/179802/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پولیتیکو: اتحادیه اروپا تحریم گاز طبیعی مایع روسیه را بررسی می‌کند

وقتی عمو کاووس خوش سفر کلافه میشه!

صدام و هیتلر؛ از میل به ویرانگری تا قهرمان پرستی

صادرات 500 میلیون دلار اقلام نساجی در سال گذشته

طالبان سه کشور همسایه افغانستان را به حمایت از داعش متهم کرد

کاخ معروف خاطرات هاشمی رفسنجانی!

این رنگ هارو باهم بپوش

کدام دانشگاه‌های آمریکا شاهد برگزاری اعتراضات دانشجویی در حمایت از غزه است؟

مار در آستین بود این دختر!

سخنگوی بورل: گنجاندن نام سپاه در فهرست سازمان‌های تروریستی ممکن نیست

واردات قهوه 75 درصد افزایش یافت

کودک فلسطینی: آرزو داشتم بازیکن فوتبال شوم اما اشغالگران صهیونیست پاهایم را از من گرفتند

بلاروس: ناتو باعث سلطه آمریکا بر اروپا شده و گسترش آن را نمی‌پذیریم

برنامه امسال دولت سیزدهم برای عبور موفق از اوج بار تابستان

بابا بهت گفتم طلاقمو از شوهرم بگیر

پسربچه گمشده به آغوش مادرش بازگردانده شد

انتقاد برنی سندرز از اظهارات نتانیاهو در محکوم کردن اعتراضات دانشگاهی در آمریکا

تو که عاشق نیستی آویزونی

دست ردِ پاکستان به سینه آمریکا در ارتباط با ایران

جریان گاز در مناطق سیل‌زده خراسان جنوبی و کرمان پایدار است/ اعزام تیم‌های امداد برای خدمت‌رسانی

9 روش موثر برای از بین بردن بوی عرق در تابستان

تفسیر عجیب امیرعلی نبویان از والیبال و بدنسازی

من چیم از اون دختر خل‌وچل کمتره؟!

سعید آقاخانی از کوه افتاد و در بیمارستان بستری شد

توصیه محسن رضایی به دولتمردان غربی: دست از حماقت بردارید

رئیسی: نگاه ایران به آفریقا راهبردی و مبتنی بر منافع جمعی است

اظهارات سخنگوی وزارت خارجه پاکستان درباره سفر رئیس جمهور ایران

یورش شهرک‌نشینان به آرامگاه حضرت یوسف (ع)

صدور حکم بمب گذار میدان تقسیم استانبول

طرح احتمال سرقت اعضای بدن قربانیان توسط رژیم اسرائیل با کشف گورهای دسته‌جمعی

ماجرای خواستگاری بازیگر معروف «نون خ» از دختر ترامپ

وعده خودرو و وام به نمایندگان در عوض رأی دادن به ریاست قالیباف صحت دارد؟

تسلیحات، واجب تر از نان شب

عکس سحر دولتشاهی و پیمان معادی وایرال شد

طلای جهانی جهش کرد

تجمع ضد صهیونیستی نزدیک کالج امرسون

تیپ و استایل ویژه افسر مین جانگو در 52 سالگی

نظر رهبر انقلاب درباره اهمیت تاریخی و راهبردی عملیات وعده صادق

اعتراض ایرلند به قانون ضد مهاجرتی انگلیس

حمله جنگنده‌های اسرائیلی به مقر صلیب سرخ در غزه

سکانسی از سریال «همه چیز آنجاست»

"حاج کمال" سنگ‌انداز می‌شود

اگر کیس بهتری سراغ دارید به من بگید

غیرتی شدن "مهران غفوریان" بخاطر دسته گل

رایزنی باقری با نمایندگان ویژه پوتین و شی‌جین‌پینگ

وزرای دفاع کشورهای عضو شانگهای حمله به کنسولگری ایران در دمشق را محکوم کردند

گزیده‌های نفتی هفته

رئیسی: ایران در تعامل با کشورهای آفریقایی تامین منافع متقابل را دنبال می‌کند

«مست عشق» نیامده رکورد فروش روز اول سینمای ایران را شکست

موافقت پادشاه انگلیس با قانون ضد مهاجرتی رواندا

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی