اخبار محرمانه

آخرين مطالب

فارن پالیسی: آمریکا پس از ترامپ باید سریعا به برجام بازگردد تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -
فارن پالیسی: آمریکا پس از ترامپ باید سریعا به برجام بازگردد
k ١٦
١٥
فرارو / متن پیش رو در فرارو منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
با نزدیک شدن به انتخابات ریاست جمهوری 2020 آمریکا، اختلاف بین نامزد‌های دمکرات، بیشتر خود را نشان می‌دهد. با این وجود تمام نامزد‌هایی که روز پنجشنبه مناظره کردند دست کم روی یک چیز اتفاق نظر دارند: «آمریکا باید به برجام بازگردد.»، اما هیچ کدام از نامزد‌ها توضیح ندادند که قصد دارند چطور این کار را انجام دهند.
به گزارش فارن پالیسی، توافقنامه‌ای که دونالد ترامپ در سال 2018 از آن خارج شد شامل ترکیب پیچیده‌ای از تعهدات ایران و آمریکاست. وجود این پیچیدگی به این معناست که روش دقیقی که آمریکا می‌خواهد برای بازگشتن به برجام انتخاب کند به اندازه اراده برای بازگشت به توافق مهم است. اجرای درست این کار، توافق را تحکیم می‌کند، زمینه‌ای برای پیشرفت ایجاد می‌کند و به دولت جدید اجازه می‌دهد اولویت‌های جدیدی را در سیاست خارجی خود دنبال کند.
هرچند بعضی از کسانی که نسبت به بازگشت به برجام بدبین هستند می‌گویند کمپین فشار حداکثری ترامپ و فعالیت‌های منطقه‌ای ایران شرایطی را به وجود آورده است که یک توافق جدید، محتمل‌تر و بهتر از بازگشت به توافق اوباما است، اما بازگشت به توافق اتمی 2015 هنوز امکان پذیر و بهترین گزینه است.
اگر ترامپ در انتخابات 2020 شکست بخورد، دولت جدید با یک تصمیم و رویکرد مناسب می‌تواند در 60 روز اولِ دولت به برجام بازگردد.
رییس جمهور جدید بعد از روی کار آمدن در 20 ژانویه 2021 باید در راستای تعهد به برجام، بلافاصله یک دستور اجرایی صادر کند مبنی بر اینکه ایالات متحده تمام تحریم‌های اعمالی بر ایران از 8 می 2018 (تاریخ خروج آمریکا از برجام) را لغو می‌کند.
فرمان اجرایی باید یک ضرب الاجل مشخص کند که حالت ایده ال آن، این است که پایان ضرب الاجل بیش از یک یا دو ماه نباشد و واشنگتن در این مدت تحریم‌ها را بردارد. این ضرب الاجل باید به ایران زمان کافی بدهد تا گام‌هایی که در جهت کاهش تعهداتش از جولای 2019 برداشته است را به عقب بازگرداند. اقدامات ایران شامل کاهش ذخایر هسته ای، سطح غنی سازی و فعالیت‌های تحقیق و توسعه است. ایران همچنین باید به سازمان بین المللی انرژی اتمی اجازه دهد اجرای تعهد از سوی ایران را تایید کند. بعد از تایید آژانس، دولت جدید آمریکا باید تعهدات خود را ادامه دهد.
این رویکرد دو ویژگی اصلی دارد: «در نظر گرفتن 8 می 2018 به عنوان نقطه انفصال» و «اجرای سریع.»
ملاک قرار دادن تاریخ خروج آمریکا از برجام، پاسخی کلیدی به موانع داخلی و بین المللی بازگشت به برجام است. وقتی باراک اوباما، رییس جمهور سابق آمریکا، برای اولین بار توافق را اجرا کرد، واشنگتن تحریم‌هایی که مرتبط با رفتار هسته‌ای ایران بود را برداشت، ولی تحریم‌هایی که مرتبط با فعالیت‌های منطقه ای، حقوق بشر و برنامه موشکی بود، سر جایش باقی ماند.
بعد از اینکه ترامپ از برجام خارج شد، تحریم‌های مرتبط با برنامه هسته‌ای ایران را بازگرداند و موارد جدیدی هم اضافه کرد. اگرچه دولت جدید آمریکا می‌تواند تلاش کند این تحریم‌ها را تفکیک کند و تحریم‌های مرتبط با برنامه اتمی را بردارد و سایر تحریم‌ها را نگه دارد، اما این رویکرد می‌تواند مذاکرات پرتنش و زمانبری با ایران را به همراه داشته باشد. این اقدام، چارچوب زمانی مشخصی که برای بازگشت به برجام است را با مشکل مواجه می‌کند.
زمانبندی دقیق مشکل داخلی را هم حل می‌کند. دولت ترامپ عمدا تحریم‌های جدید را طوری اعمال کرد که اگر دولت جدید آمریکا طرفدار رابطه با تهران هم باشد نتواند به راحتی این تحریم‌ها را بردارد. مارک دوبوویتز از ترامپ خواسته بود برای ایران "دیواری از تحریم‌های مضاعف" بسازد. این دیوار عمدا تمایز بین تحریم‌های هسته‌ای و تحریم‌های غیر هسته‌ای را مبهم کرد و حجم اقداماتی که برای بازگشت به قبل مورد نیاز است را زیاد کرد.
تاریخ 8 می‌ این دیوار را دور می‌زند. سیاست تحریم‌ها محرمانه است و حتی تغییرات فنی جزئی توجه زیادی را به خود جلب می‌کند. مثلا سناتور جمهوری خواه پرسش مبهمی در مورد تبدیل ارز مطرح کرد که مثل این بود که ادعا کند دولت اوباما به ایران یک " تاج پرجواهر" اعطا کرده است. به طور مشابه ترامپ بدون توجه به اینکه این ادعای او رد می‌شود تکرار می‌کند که برجام 150 میلیارد دلار به ایران سود رسانده است.
در شرایط فعلی، دلایل زیادی برای تشریح روش ترامپ یا بررسی تدریجی سیاست او وجود ندارد. به جای این کار، دولت جدید می‌تواند روی راه لغو یکباره تحریم‌ها تمرکز کند و سپس به اولویت‌های دیگر بپردازد. در این مسیر سرعت یک عامل کلیدی خواهد بود. دولت جدید نباید اجرای اقدامات اعتمادساز را کُند کند. هر روزی که بگذرد، سرمایه سیاسی فرسایش می‌یابد، مخالفت سخت می‌شود و بازگشت به برجام سخت‌تر می‌شود.
انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال 2021 می‌تواند موضوع را پیچیده‌تر کند. تردید آمریکا در ژانویه آن سال نشان می‌دهد دولت جدید حقیقتا نمی‌خواهد به برجام بازگردد وبدبینی سیاست مدارن ایرانی به دیپلماسی بیشتر می‌شود. همزمان با تلف شدن زمان، مزایای معامله هم کم رنگ می‌شود. مثلا محدویدت‌های اعمالی بر برنامه موشکی ایران، در سال 2023 پایان می‌یابند. وقتی مهلت انقضای آن نزدیک شود مذاکره در مورد آن برای ایران نامطلوب‌تر می‌شود.
دولت ترامپ نشان داد یک دولت چقدر سریع می‌تواند میراث همتای سابقش را نابود کند. در مورد برجام کار راحت بود؛ چرا که این توافق کمتر از یک سال اجرایی شد. در آن زمان ایران هنوز کامل وارد سیستم اقتصادی جهان نشده بود و روابط اقتصادی با اروپا را بازسازی نکرده بود. بازگشت سریع دولت جدید آمریکا به برجام دست کم 4 سال برای تقویت توافق، فرصت ایجاد می‌کند و خروج از این توافق جدید را برای دولت بعد از آن پر هزینه‌تر می‌کند.
بازگشت به برجام به معنی دادن چک سفید به ایران نیست. اگر ایران تعهدات خود را نقض کند آمریکا و شرکایش می‌توانند از بند "بازگشت سریع" توافق برای برگرداندن تحریم‌های چندجانبه استفاده کنند. در شرایط بحرانی واشنگتن حتی می‌تواند برخی از تحریم‌های غیر هسته‌ای بعد از 8 می‌ را که لغو کرده بود، برگرداند.
بازگشت سریع همچنین می‌تواند به رییس جمهور زمان دهد تا در مورد یک توافق دیگر مذاکره کند. پس از ترمیم این توافق، واشنگتن می‌تواند روی حمایت اروپایی‌ها برای گسترش مقیاس توافق حساب کند. آمریکا می‌تواند تلاش کند مهلت انقضای تحریم‌ها را افزایش دهد، بازرسی‌های اتمی را گسترش دهد یا در مورد فعالیت‌های منطقه‌ای، موشکی و حقوق بشری تهران بحث را باز کند. آمریکا قدرت چانه زنی خواهد داشت تا به چنین چیزی برسد.
تنها برداشتن تحریم‌ها ایران را به وضعیت 7 می 2018 بر نمی‌گرداند. ایران هنوز برای جذب سرمایه گذاری باید اصلاحاتی علیه پولشویی و تامین مالی تروریسم انجام دهد. ایران همچنین ممکن است برای احیای چشم انداز اقتصادی خود به کمک جامعه بین المللی نیاز داشته باشد.
اگر تهران می‌خواهد ارتباطش با جهان بیرون را دوباره پی ریزی کند به کمک واشنگتن نیاز دارد. دولت جدید باید «کمک به ایران برای ادغام مجدد در سیستم اقتصاد جهانی» را به «مذاکرات برای توافق جامع تر» وابسته کند. همانطور که دولت اوباما فروش هواپیما‌های آمریکایی به ایران را مجاز شمرد، رییس جمهور جدید می‌تواند سایر معاملات ممنوعه را تسهیل کند یا پیشنهادات فنی ترکیبی در نظر بگیرد تا برداشتن برخی تحریم‌ها به اجرای تعهدات گسترده‌تر از طرف ایران مشروط شود.
کنار گذاشتن کمپین فشار حداکثری ترامپ و اهرم فشار بر تهران به معنی قربانی کردن ابزار موجود برای یک توافق جدید نیست. در واقع بازگشت از سیاست‌های ترامپ به نفع دولت جدید خواهد بود. برعکس حفظ تحریم‌ها با هدف به دست آوردن توافق بهتر، نقشه را بهم می‌ریزد.
اجرای تحریم‌ها منابع را به خود اختصاص می‌دهد. وزارت خزانه داری آمریکا باید بر تراکنش‌ها در سراسر جهان نظارت کند و خاطیان را مجازات کند. وزارت امور خارجه باید اهداف سیاست آمریکا را به کشور‌های دیگر (که شرکت هایشان برای اجرای قوانین آمریکا باید هزنیه بپردازند) توضیح دهد.
حفظ تحریم‌های ترامپ علیه ایران یعنی تلف کردن سرمایه سیاسی دولت جدید. آمریکا به جای اینکه از کشور‌ها بخواهد انتشار کربن را کاهش دهند، اقلیت‌های بازداشت شده را آزاد کنند و با دزدسالاری مبارزه کنند، می‌خواهد خرید نفتشان از ایران را محدود کنند.
مطمئنا آمریکا می‌تواند بدون لغو کامل تحریم‌ها آن‌ها را متوقف یا کُند کند؛ اما این یعنی آش نخورده و دهان سوخته. در چنین شرایطی متعهد ماندن به تحریم‌های آمریکا در سراسر دنیا خدشه دار می‌شود، اما خود واشنگتن نمی‌تواند به توافق برگردد.
دولت جدید نمی‌تواند تمام اختلافات با تهران را یک شبه حل کند. شرایطی که مسائل را پیچیده کند پیش می‌آید. برخی متحدین و شرکای آمریکا ممکن است در مقابل تغییر سیاست آمریکا مقاومت کنند. کنگره اعتراض می‌کند. اجرای برخی اقدامات ممکن است از لحاظ حقوقی پیچیده باشد. اما حداقل، اقدام سریع ریاست جمهوری روی مسائل بزرگ به سیاستگذاران در رده‌های پایین‌تر اجازه می‌دهد روی مسائلی که باقی می‌ماند کار کنند.
اقدامات مهم در سیاست خارجی معمولا زمان بر است. دولت ترامپ قبل از خروج از برجام سیاست خارجی آمریکا در قبال ایران را مفصل بررسی کرد. اما در سال 2021 چنین کاری نباید جزو گزینه‌ها باشد. عدم بازگشت سریع به توافق هسته‌ای، سیاست خارجی دولت جدید را به تابع سیاست خارجی ترامپ تبدیل می‌کند. اقدام قاطع دست دولت را باز می‌گذارد تا اولویت‌های خود را تعقیب کند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/164738/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شروع یک انقلاب در درمان طاسی سر

وداع تلخ مادر با کودک خردسالش که در بمباران صهیونیست‌ها به شهادت رسید

آزمایش یک موشک قاره پیمای جدید در کره شمالی

خانواده جعفری‌جوزانی عزادار شدند

آهنگ «معین زد» رو از خود خواننده قشنگ‌تر خوندن!

چالش مرندی برای مجری معروف انگلیسی: در برنامه‌ات فیلم سرهای بریده‌شده اسرائیلی‌ها را نشان بده!

برگزاری اولین همایش حقوق شهروندی و ایثار استان کرمان با حضور مدیرکل حقوقی و معاضدت قضایی بنیاد شهید و امور ایثارگران

روشی جالب برای قفل کردن درهای خانه برای دزد نزدن

ایران و اسرائیل در منطقه خاکستری

وعده مقام وزارت نیرو برای رفع مشکلات فنی انتقال برق ایران، آذربایجان و روسیه

ازدواج سه زوج فلسطینی در دل جنگ

زلنسکی: ناتو باید روشن کند متحد کی‌یف هست یا نه

مدیر مدرسه‌ دختر یا نامزد سابق پدر؟

پاسخگویی سلمانی به جامعه ایثارگری در میز خدمت نماز جمعه تبریز

دیدار دکتر رئیسی با مادر شهیدان طوسی و مادربزرگ شهید مدافع حرم محمدرضا دهقان

دردسرهای بزرگ اصولگرایان

آمریکا هرگونه حمله هوایی در عراق را رد کرد

دفاع هوایی روسیه 50 پهپاد اوکراینی را ساقط کرد

میزان موفقیت‌ ‌عملیات وعده صادق از زبان جانشین فرمانده‌ کل سپاه

جایگاه و شان ایثارگران معزز در این نظام بسیار بالا و ویژه است

با تمام توان پیگیر حل مشکلات جامعه ایثارگری استان هستیم

تکذیب افزایش مجدد دستمزد کارگران

اکران آنلاین «آخرین تولد» با بازی الناز شاکردوست

رونمایی از پوستر رسمی جشنواره فیلم «کن»

دستورکار هفته جاری مجلس

افزایش سودآوری صنایع با اجرای واحد بازیافت گاز دی‌اکسید کربن ایرانی

7 متهم طلاق بعد از 20سال زندگی

سرمقاله سیاست روز/ ناگزیرهای غرب

بانک جهانی: فقر مطلق در ایران کاهش یافت

اشک‌های نماینده مالت از سخنان نماینده فلسطین درباره رنج‌ها و سربلندی غزه

ده بلایی که نتانیاهو بر سر اسرائیل آورد!

متلک بانمک سریال «نون خ» به قیمت طلا

ریچارد‌ هاس: ایران می‌تواند تنگه هرمز را ببندد

طلای جهانی از رکورد فاصله می‌گیرد؟

کارواش خانگی مدل Gunjet

اعتراض دانشجویان دانشگاه آمریکایی کلمبیا به اخراج حامیان فلسطین

دستگیری چند کارمند شرکت گوگل پس از اعتراض به همکاری این شرکت با اسرائیل

«مارال»؛ روایت دختری 15 ساله که مجبور به ازدواج است

ناوگروه‌های ایران در کدام دریاها هستند؟

چهره بازیگر سریال «پایتخت» در 50 سالگی

نورنیوز: خبرسازی رسانه‌های غربی درمورد آسیب دیدن سامانه‌های پدافندی ایران تکذیب شد

«هدفی» که ایران با حمله به اسرائیل زد!

آمریکا اولین اورانیوم غنی شده 90 کیلویی را تولید کرد

فروش بالای فیلم‌ها دستاورد سینماگران است نه دولتمردان

معرفی داوران جشنواره ملی فیلم اقوام ایرانی

متن و حواشی سفر رئیس‌جمهور به سمنان

سهم 41 درصدی ابرپروژه‌های نفتی در جذب سرمایه‌گذاری خارجی دولت سیزدهم

هنیه برای دیدار با اردوغان وارد ترکیه شد

آمریکا بدلیل حمایت از جنایات رژیم پهلوی به پرداخت بیش از یک میلیارد دلار محکوم شد

عضو گروه بیتلز و همسرش چرا به ایران آمدند؟/ از بازارگردی و خوردن کباب تا دیدار با ویگن/ تصاویر

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی