اخبار محرمانه

آخرين مطالب

دغدغه‌های اردن در قبال معامله قرن چیست؟ اخبار محرمانه از منابع دیگر

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - طرح معامله قرن که قرار است بعد از ماه مبارک رمضان اجرایی شود علاوه بر فلسطین، نگرانی هایی را نیز برای اردن در پی دارد و این کشور را در شرایط دشواری قرار می دهد.
به گزارش مشرق، معامله قرن اصطلاحی جدید در تحولات سیاسی خاورمیانه است که سال 2018 میلادی از سوی دولت دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در راستای روند سازش میان تشکیلات خودگردان فلسطین و رژیم صهیونیستی مطرح شده است. در این طرح، اسرائیل در ازای کسب امتیازاتی فراتر از تعهدات قبلی سازمان آزادیبخش فلسطین و قطعنامه‌های شورای امنیت و الحاق بخش‌هایی از مناطق اشغال شده به خاک خود، با تشکیل دولت مستقل فلسطین موافقت می‌کند.‌
«مروان المعشر» وزیر امور خارجه اسبق اردن و رئیس مرکز مطالعات خاورمیانه بنیاد کارنگی معتقد است طرح معامله قرن که قرار است ترامپ آن را در ماه ژوئن میلادی (خرداد- تیر) اجرایی کند، تهدید مستقیم فلسطینیان است چرا که یک طرح ضد فلسطینی است و به نابودی قضیه فلسطین منجر می‌شود. این طرح قدس را از دست فلسطینی‌ها خارج می‌کند و همچنین حق بازگشت آوارگان فلسطینی را سلب می‌کند و به موجب آن تشکیل دولت فلسطینی خارج از نوارغزه به رسمیت شناخته نخواهد شد.
بیشتر بخوانید:
تزریق معامله قرن با آمپول اقتصاد
مأموریت خطرناک مثلث خیانت عربی در ایستگاه منامه
به موجب این طرح، رژیم صهیونیستی به طور کامل کنترل کرانه باختری را برعهده می‌گیرد و در منطقه غور اردن (منطقه‌ای میان کرانه باختری و اردن) حضور امنیتی دائمی خواهد داشت و قدس به عنوان پایتخت اسرائیل خواهد بود.
اما این طرح آمریکایی تنها فلسطین را هدف قرار نداده است، معامله قرن برای کشوری همچون اردن نیز یک تهدید واقعی است که هدف آن فیصله دادن به مسئله فلسطین حتی اگر شده از حساب اردن است. در مورد اراضی کرانه باختری که شبیه پاره زمین‌های جدا از یکدیگر است این نگرانی وجود دارد که آمریکا از اردن بخواهد نوعی تشکیلات تابع اردن در ان راه بیندازد. با تحقق این موضوع، راه حل دودولتی توسط واشنگتن و تل آویو کاملاً بر باد رفته است.
علاوه بر فلسطینیان که مخالف معامله قرن هستند، اردن نیز از تحقق آن نگران است و عبدالله دوم پادشاه اردن در سفر به آمریکا به تصمیم گیرندگان آن درباره ادامه چنین سیاستی و تهدید آن برای اردن و فلسطین هشدار داده است.
اردن با صرف نظر از روابط نزدیکش با آمریکا اجازه اجرای پروژه‌هایی را نخواهد داد که موجودیتش را تهدید کند، حتی اگر این پروژه‌ها با وعده‌های اقتصادی فریبنده همراه باشد. اردن در حال بازبینی روابط خود با کشورهای خلیج هم هست و به نظر می‌آید که با نزدیک شدن به عراق و کویت از عربستان به نوعی فاصله گرفته است.
دغدغه‌های اردن در قبال معامله قرن
به موجب این طرح معامله قرن، رژیم صهیونیستی به طور کامل کنترل کرانه باختری را برعهده می‌گیرد و در منطقه غور اردن (منطقه‌ای میان کرانه باختری و اردن) حضور امنیتی دائمی خواهد داشت و قدس به عنوان پایتخت اسرائیل خواهد بود. معامله قرن، تمامی طرح‌های موجود درخصوص برقراری سازش و تشکیل کشور مستقل فلسطین در مرزهای 1967 به پایتختی قدس شرقی را از بین می‌برد.
دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در جانبداری از رژیم صهیونیستی به ارائه طرح معامله قرن اکتفا نکرده است و پیش از اجرایی شدن این طرح، به طور رسمی قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل معرفی و سفارت خود را از تل آویو به قدس منتقل کرد، سیاست‌های جانبدارانه واشنگتن از صهیونیست‌ها به اینجا ختم نشد و ترامپ پا را فراتر گذاشت و حق اسرائیل بر دیگر اراضی اشغالی عربی به جز فلسطین، یعنی بلندی‌های اشغالی جولان سوریه را به رسمیت شناخت. این دو اتفاق بیش از پیش بر نگرانی کشورهایی همچون اردن افزود و مقامات امان اکنون نگران هستند بادهای تغییر در سیاست خارجی آمریکا به سوی آنها نیز بوزد.
یکی دیگر از نگرانی‌های اردن این است که حق این کشور در حمایت از اماکن مقدس در شهر بیت المقدس از بین برود، حقی که اسرائیل آن را به موجب توافقنامه صلح «وادی عربه» که در سال 1994 میان تل آویو و امان به امضا رسید، به رسمیت شناخته است. اردن نه تنها نگران از دست دادن نقش خود است بلکه اجرایی شدن معامله قرن و اعمال حاکمیت اسرائیل بر کرانه باختری و به رسمیت شناختن قدس به عنوان پایتخت اسرائیل، حاکمیت اردن بر برخی اراضی در کرانه باختری رود اردن را نقض می‌کند.
راهکارهای مقابله با معامله قرن
هرچند آمریکا و کشورهای عربی هم پیمان آن در منطقه همچون عربستان و امارات وعده‌های اقتصادی به اردن داده‌اند تا این کشور با معامله قرن موافقت کند اما اردن در چنین شرایطی رایزنی با مقامات کشورهای عربی، آفریقایی و اسلامی و هم پیمانان منطقه‌ای و بین المللی را برای مقابله با این طرح آغاز کرده است.
عبدالله دوم شاه اردن همچنین دستور بازنگری درباره توافقنامه گازی با رژیم صهیونیستی را صادر کرده است. این توافقنامه سالانه 600 میلیون دلار از هزینه‌های دولت در بخش انرژی را برای اردن فراهم می‌کند. وی خواستار بازنگری در این توافقنامه از طریق ارائه گزارش فنی درباره این موضوع شده است که ادامه توافق به نفع اردن است یا توقف آن؟ این اقدام اردن در راستای اعمال فشار سیاسی بر رژیم صهیونیستی صورت گرفته است.
از سوی دیگر از آن جایی که مردم اردن و فلسطین بیش از دیگر کشورهای عربی با یکدیگر اقتراب تاریخی و جغرافیایی دارند و اردن میزبان شمار زیادی از آوارگان فلسطینی است که در داخل جامعه اردن پیوند نزدیکی با مردم این کشور پیدا کرده‌اند، پذیرش معامله قرن از سوی مقامات امان نیازمند پذیرش ملت اردن است. معامله قرن حق بازگشت آوارگان فلسطینی را نابود می‌کند و این موضوع برای اردن که طبق آمارهای غیر رسمی 65 درصد ساکنان این کشور را آوارگان فلسطینی تشکیل می‌دهند، نگران کننده است چرا که این مسئله بار مالی سنگینی برای اردن به همراه دارد و در صورت عدم بازگشت آوارگان فلسطینی به سرزمین مادری شأن، بافت جمعیتی در اردن تغییر خواهد کرد.
بنابراین علیرغم تمامی فشارهای واشنگتن و هم پیمانان عربی آن همچون عربستان و امارات برای تحت فشار گذاشتن امان جهت پذیرش معامله قرن، مقامات اردن ضمن ابراز مخالفت خود اعلام کرده‌اند که بدون رضایت مردم این کشور امکان موافقت با معامله قرن را ندارند چرا که این موضوع می‌تواند همچون بمب ساعتی هر لحظه از سوی ملت‌ها منفجر شود و امنیت منطقه را به چالش بکشد.
عبدالله دوم پادشاه اردن با اتکاء به حمایت مردم این کشور موضع قاطعی درخصوص معامله قرن اتخاذ و اعلام کرده است: «قدس، خط قرمز است و ملت اردن حامی رهبری و پارلمان است». دستور بازنگری درباره توافق گازی با رژیم صهیونیستی نیز بر همین اساس اعلام شده است.
حال باید دید مقامات اردن قادر هستند با تکیه بر ملت و هم پیمانان منطقه‌ای و بین المللی خود با چالش‌های ناشی از عدم موافقت با معامله قرن به ویژه مشکلات اقتصادی مقابله کنند یا خیر؟ اردن از کمبود آب و انرژی رنج می‌برد و 40 درصد از نیازهای خود برای تولید برق را از اسرائیل تأمین می‌کند.
در پی روی کار آمدن مجدد بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در قدرت و پیروزی افراط گرایان در انتخابات، بستر اجرایی شدن معامله قرن هموارتر از گذشته شده است لذا در چنین شرایطی اقدامات دیپلماتیک اردن برای مقابله با این طرح به تنهایی کافی نیست و باید به گزینه‌های دیگری روی آورد. احیای فرهنگ مقاومت و بازگشایی دفاتر جنبش‌های مقاومت فلسطین در اردن که در رأس مقابله با قلدری‌های رژیم صهیونیستی قرار دارند یکی از کارآمدترین راههای موجود می‌تواند باشد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/102877/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

رنگ کردن مو و ابرو با نسکافه

جنبش انصارالله یمن: جنایات اسرائیل در غزه بی‌سابقه است

2 خبر خوش فوتبالی رئیس صداوسیما

کیش برترین منطقه آزاد در حوزه‌ی اقتصادی شد

انتقاد از مصوبه مجلس در مورد مالیات طلا؛ دیگر مردم سمت خرید طلا هم نمی‌آیند

واکنش حزب‌الله به ادعای عجیب تل‌آویو

رئیس‌جمهور فرانسه طاقت لایی‌خوردن نداشت

زادگاه مسعود ده نمکی کجاست؟

باقری: کلید برقراری آرامش در منطقه توقف جنایات رژیم صهیونیستی است

کیش در صدر مناطق آزاد نشست/ تقدیر ویژه‌ی معاون اول رئیس‌جمهور و وزیر اقتصاد از مدیرعامل سازمان منطقه آزاد کیش به عنوان رتبه‌ی برتر روابط عمومی و تصویرسازی

قیمت تخم‌مرغ در سراشیبی افتاد؟

هراس صهیونیست‌ها از دانشجویان آمریکایی حامی فلسطین

هشدار مقام آلمانی درباره خطر عملیات لیتوانی برای بودجه ارتش

عصبانیت پسر معاون سابق از انتشار اعترافات متهمان پرونده‌اش!

قیمت انواع ملک در تهران سال 1353 را ببینید! / عکس

شورای روابط اسلامی‌-آمریکایی: بایدن به روح ملت خیانت کرد

مسکو: تسلیحات هسته‌ای آمریکا در لهستان در اولویت اهداف نظامی خواهد بود

سوال و پاسخ کوتاه با سیدجواد هاشمی

تکذیب ادعای یک نماینده مجلس درباره منوچهر متکی

عصبانیت و انتقاد میرسلیم از دولت

دیدار چهره به چهره مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اردبیل با جامعه معظم ایثارگری

سایه‌روشن سهام سرخابی‌ها

رونمایی از نخستین موتور بنزینی شش سیلندر ایرانی

آذری جهرمی: در سیاست‌های ضد اینترنت تجدیدنظر کنید

فضاسازی تبلیغی پارلمان اروپا علیه عملیات «وعده صادق»

بیشترین هزینه‌های نظامی جهان در سال 2023

روسیه از حضور بیش از 3000 مزدور خارجی در جنگ اوکراین خبر داد

بایدن لایحه ممنوعیت «تیک‌تاک» را امضا کرد

آرایش سحر دولت‌شاهی در «افعی تهران» دردسرساز شد!

لوکاشنکو: غربی‌ها برای کنترل اوکراین، آن را به معتاد پول و سلاح تبدیل کرده‌اند

نامه وزیر دفاع به قالیباف

دلایل کاهش تمایل شرکت‌ها برای ورود به بورس

نخستین برات الکترونیکی صادر شد

ازدواج بدون حلقه ازدواج!

افشاگریِ وحیدِ نون‌خ: در چابهار چندین بار بیهوش شدیم

تو این همه خواستگار یواشکی داشتی؟!

نگرانی امیرعبداللهیان از سرکوب دانشجویان آمریکایی

خطر از بیخ گوش «گلنار» گذشت

تیپ متفاوت محسن رضایی و لاریجانی در یک عکس زیرخاکی

تزریق ٥٠٠٠ میلیارد ریال نقدینگی به بورس انرژی

پیش‌بینی جدید درباره قیمت طلا و سکه در بازار

ماجرای عکس تکان دهنده «آلن دلون» چه بود؟

عبدی: جذب حمایت داخلی از حمله به اسرائیل با برخورد با زنان در خیابان‌ها، تعارض دارد

استاندار ایلام: از عملکرد اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان رضایت داریم

زمان حراج بعدی شمش طلا مشخص شد

شمار شهدای نوار غزه به 34 هزار و 305 نفر رسید؛ شهادت 141 خبرنگار

دستگیری گسترده دانشجویان دانشگاه کلمبیا توسط پلیس نیویورک

تشدید اختلافات داخلی در اسرائیل؛ وزیر دارایی خواهان برکناری فرمانده ارتش شد

حمله به دانشجویان دانشگاه آمریکایی قاهره به خاطر حمایت از فلسطین

درخواست اتحادیه عرب برای اجرای قطعنامه آتش‌بس غزه

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی