اخبار محرمانه

آخرين مطالب

دیدار با سانتریفیوژهای خاموش اخبار محرمانه از منابع دیگر

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - جمعی از خبرنگاران رسانه ها از تاسیسات هسته ای نطنز دیدار کرده اند.
به گزارش مشرق، تاسیسات هسته‌ای نطنز در کنار رآکتور آب سنگین خنداب (اراک)، بخش‌های مهمی از فعالیت‌های هسته‌ای کشورمان را دربرمی‌گیرند که در کنار بخش‌های دیگر چون یو.سی.اف اصفهان، نیروگاه هسته‌ای بوشهر، رآکتور تحقیقاتی تهران، سایت فردو و… جمهوری اسلامی ایران را به یکی از کشورهای دارنده فناوری هسته‌ای تبدیل کرده است. این روزها بیش از یک سال از اعلام رئیس‌جمهور آمریکا مبنی بر کنار کشیدن از توافق هسته‌ای می‌گذرد و حالا جمهوری اسلامی ایران در سالگرد خروج غیر قانونی آمریکا از برجام، براساس تصمیم شورای عالی امنیت ملی که هفته گذشته اعلام شد و البته در چارچوب برجام؛ تصمیم به کاهش تعهدات برجامی خود طبق مواد 26، 36 و 37 در خصوص عبور از سقف تولید و ذخیره اورانیوم غنی شده و آب سنگین گرفته و به طرف‌های باقی مانده در برجام که البته صرفاً در حرف و سخن و در نهایت صدور بیانیه‌های سیاسی دم از لزوم حفظ برجام و تامین حقوق کشورمان می‌زنند مهلت داده تا مطالبات بحق جمهوری اسلامی ایران را که در طول سال‌های گذشته به تایید آژانس بین‌المللی انرژی اتمی به صورت کامل به برجام پایبند بوده است در زمینه موضوعات نفتی و بانکی برآورده کنند.
بیشتر بخوانید:
ظرفیت غنی‌سازی اورانیوم کشور حدودا چهار برابر شد
سازمان انرژی اتمی ایران به منظور اطلاع رسانه‌ها از چگونگی اجرای تصمیمات اخیر کشور در رابطه با موضوعات فنی مرتبط با برجام، برای اصحاب رسانه بازدیدهایی از مراکز هسته‌ای کشور تدارک دیده که در مرحله اول آن بازدید از مجتمع غنی سازی شهید احمدی روشن (تاسیسات نطنز) برگزار شد. ظهر روز دوشنبه براساس اطلاع قبلی اصحاب رسانه که شامل خبرنگاران، سردبیران و مدیران کل اخبار برخی رسانه‌ها می‌شد از مقابل سازمان انرژی اتمی با اتوبوس به سمت مجتمع غنی‌سازی شهید احمدی روشن حرکت کردیم. مجتمع شهید احمدی‌روشن، همان تاسیسات نطنز است که بهمن 1390 به نام شهید احمدی روشن که دی همان سال در حادثه تروریستی به شهادت رسیده بود، تغییر نام داد.
طبقه حساس
حدود ساعت 4 بعدازظهر به مجتمع رسیدیم؛ جایی حد فاصل شهرهای کاشان و نطنز که تا چشم کار می‌کند بیابان است. البته خشکی بیابان در این منطقه با چاشنی امنیتی بودن در هم آمیخته و پدافند هوایی که برای محافظت از تاسیسات هسته‌ای مستقر شده در جای‌جای این منطقه به چشم می‌خورد. مجتمع نطنز به نام شهید احمدی روشن نامگذاری شده و همین نام کفایت می‌کند تا بدانیم که بهای سنگینی برای به دست آمدن هر آنچه در این مجتمع و سایر تاسیسات هسته‌ای ایران در دیگر مناطق وجود دارد، پرداخته شده است.
از ابتدای ورود به مجتمع، تدابیر امنیتی برقرار است و پس از مطابقت دادن اسامی افراد معرفی شده با کارت شناسایی آنها، رفت‌و آمد در داخل مجموعه صرفاً با اتوبوس‌های درون تاسیسات صورت می‌گیرد.تاسیسات هسته‌ای نطنز بخش عمده‌ای از سانتریفیوژهای فعال کشورمان را در بر می‌گیرد. این مجتمع در سه طبقه زیر زمین ساخته شده و سانتریفیوژها در طبقه دو در حال چرخش هستند.
با اتوبوس به سمت سالن‌هایی که سانتریفیوژها در آنجا مستقر بودند حرکت کردیم. با اتوبوس به طبقه زیرین یکی از ساختمان‌ها رفته و پس از پیاده شدن به سمت سالن اصلی سانتریفیوژهای در حال کار حرکت کردیم. در ابتدای ورودی سالن همه ملزم به پوشیدن روپوش مخصوص، پاپوش و کلاه شدیم و سپس داخل سالن رفتیم؛ سالنی که براساس گزارش کارشناس سازمان انرژی اتمی، 5060 سانتریفیوژ در آنجا در حال فعالیت است. سوت ممتدی در سالن به گوش می‌رسد که به گفته کارشناس مربوطه نشان می‌دهد سانتریفیوژها به درستی و با سرعت هزار دور بر ثانیه در حال چرخش است.
پیش از برجام در این سایت حدود 19 هزار سانتریفیوژ قرار داشت که از میان آنها 9000 سانتریفیوژ در سه واحد فعال بود و بقیه غیرفعال بودند. بعد از برجام ده هزار سانتریفیوژ غیرفعال و 3000 سانتریفیوژ فعال، جمع آوری شد و در حال حاضر فقط دو واحد با ظرفیت 5060 سانتریفیوژ در حال فعالیت است.در سالن و روی دیوارها عکس‌هایی از برخی شهدا از جمله شهدای هسته‌ای به چشم می‌خورد.
در این بخش یکی از کارشناسان توضیحی از روند کار سانتریفیوژهای نسل اول یا همان آی.آر .1 که در آنجا مستقر بودند ارائه کرد و گفت، این مجتمع شامل واحد خوراک‌دهی، سالن زنجیره‌های سانتریفیوژ، واحد محصول‌گیری و اتاق کنترل است. سانتریفیوژهای مستقر در نطنز که در حال حاضر 5060 سانتریفیوژ از نوع آی.آر .1 هستند قابلیت غنی‌سازی در حد یک سو را دارند. به گفته کارشناس سازمان انرژی اتمی، 20 فروردین امسال زنجیره 20 تایی سانتریفیوژ آی.آر .6 در این مجموعه نصب شده است. این کارشناس ادامه داد: تمام مراحل ساخت این سانتریفیوژها در مرکز مدرن مونتاژ سانتریفیوژ که بنا به دستور رهبری آماده شده، انجام شده است.
همه چیز زیر نظر آژانس
سپس به سالن دیگر رفتیم که در آنجا پمپ‌های خلائی وجود داشت که تاسیسات را تحت خلأ نگه می‌دارد. براساس سخنان کارشناس مربوط اگر خلأ شکسته شود کار ماشین‌ها با مشکل مواجه می‌شود که اتفاقاً یکی از خرابکاری‌هایی که در گذشته کشف شده در همین بخش بوده است.
ماشین‌های خلأ همگی بومی و ساخت داخل هستند که بر همین اساس کنترل و رسیدگی به آنها راحت‌تر انجام می‌شود. کارشناس سازمان می‌گوید طراحی این مکان و شکل سالن‌ها صددرصد داخلی است، اما ماشین‌های مستقر شده براساس الگوی خارجی هستند.در راهروها نوشته‌هایی روی چند جعبه با این مضمون که «لطفا دست نزنید، پلمب آژانس است» جلب توجه می‌کند. بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی که خبرنگاران و مدیران رسانه‌ها را در این بازدید همراهی می‌کرد در توضیح آن نوشته‌ها گفت این جعبه ها، دستگاه غناسنج هستند که صرفاً ماموران آژانس می‌توانند به آن دسترسی داشته باشند.
همچنین تعدادی دوربین آبی رنگ و دوربین‌های دیگری نیز در راهروها دیده می‌شد که به گفته کمالوندی، دوربین‌های رنگ روشن متعلق به ایران است و دوربین‌های رنگ آبی متعلق به آژانس است که البته به جایی وصل نیست و عکس‌هایی که توسط این دوربین‌ها گرفته می‌شود در حافظه جانبی آن ذخیره می‌شود. کار این دوربین‌ها این است که فریم به فریم عکس می‌گیرند و صرفاً در مواردی که آژانس تشخیص دهد در حضور نماینده‌شان دوربین‌ها باز شده و عکس‌های مورد نظر در همان محل دیده می‌شوند و پرینت آن عکس در اختیار نماینده آژانس قرار می‌گیرد. به هیچ عنوان ذخیره عکس‌ها به نماینده آژانس ارائه نمی‌شود و توسط سازمان معدوم می‌شوند.
از کارشناس مجموعه در مورد اقدام عملی و مشهود ایران در زمینه کاهش تعهدات برجامی در این تاسیسات پرسیده شد که گفت: از امروز ظرفیت تولید خود را بدون تغییر تعداد ماشین‌ها به چهاربرابر می‌رسانیم به این معنا که اگر تا دیروز همین ماشین‌ها غنی‌سازی 5/3 درصدی را انجام می‌دادند از امروز سرعت آن چهار برابر می‌شود.
وی گفت در عرصه تحقیق و توسعه، ایران فقط در ابتدا سانتریفیوژ آی.آر .1 در اختیار داشت که با تلاش مضاعف و همت فراوان اکنون ماشین‌های آی.آر .4، آی.آر .6 و آی.آر .2. ام، برای استفاده‌های آتی به سطح تکنولوژیک مطلوب رسانده شده‌اند و ماشین‌های سانتریفیوژ دیگر در حال تست و پیشرفت هستند.
سانتریفیوژها در انبار
سپس به سالن دیگری که محل نگهداری سانتریفیوژهای جمع‌آوری شده پس از برجام بود، رفتیم. در آن سالن تعداد بسیاری سانتریفیوژ نسل یک و دو وجود داشت که کارشناس مربوط با اشاره به برخی انتقاداتی که در طول این سال‌ها مبنی بر احتمال صدمه دیدن سانتریفیوژهای جمع‌آوری شده و از بین رفتن برخی لوازم مربوط به آنها وجود دارد، گفت همان‌طور که می‌بینید تمام شیرآلات، فشارسنج‌ها و… کدگذاری شده تا مشخص شود از چه جایی باز شده و در صورت لزوم و به محض صدور دستور برای راه اندازی دوباره آنها بتوان در کوتاه‌ترین زمان ممکن، آنها را به‌کار گرفت. کمالوندی نیز در تایید گفته‌های کارشناس مربوط گفت، زمانی که سانتریفیوژها جمع آوری می‌شد باید به نحوی بود که برگرداندن آن به‌سرعت انجام گیرد.
در عین حال کمالوندی نیز به این موضوع اشاره کرد که اگر نیازی به استفاده از سانتریفیوژهای بیشتری شود، قطعاً از نسل جدید آن استفاده می‌شود و این سانتریفیوژها برای جایگزینی سانتریفیوژهایی است که در حال حاضر در حال
کار کردن هستند، چرا که بعد از مدتی نیاز است سانتریفیوژها جایگزین شوند.
پلمب بر سالن اختلاط
در مرحله بعد به بازدید سالن اختلاط رفتیم؛ سالنی که پشت پنجره آن نوشته شده بود «مراقب پلمب آژانس و سیم آن باشید» به این ترتیب از آنجا که این سالن تحت نظارت آژانس بود صرفاً از پشت پنجره اجازه بازدید داشتیم.
در این سالن براساس توضیح یکی از کارشناسان میزان غنایی که کشورهای خریدار می‌خواهند مشخص می‌شود و سیلندرهای مختلف با غناهای مختلف در آن وجود دارد که مواد تحت کنترل است.
در آخرین مرحله بازدید از مجتمع غنی‌سازی به یکی دیگر از ساختمان‌هایی رفتیم که «مرکز مونتاژ سانتریفیوژ ایران» است. قبل از ورود به این سالن طبق معمول سالن‌های دیگر، روپوش مخصوص و پاپوش‌های مخصوص پوشیدیم با این تفاوت که باید قبل از ورود به سالن از دستگاهی که پنج نفر پنج نفر از آن عبور می‌کردیم به سالن اصلی برویم. این دستگاه که نام انگلیسی آن Air shower است برای زدودن هر نوع گرد و غبار از بازدیدکنندگان هوا را به شدت بر آنها می‌دمد، چرا که به گفته مسؤولان، کوچک‌ترین تماس گرد و غبار با دستگاه‌ها ممکن است موجب خرابی آنها شود.
در این بخش به دلیل حساسیت بالای آن برخلاف سالن‌های دیگر، کارکنان آن کلاه‌های پارچه‌ای شکل که تمام سر و گردن آنها را پوشانده بود به سر داشتند. البته بازدید از قسمت‌های مختلف این مرکز از جمله سالن‌های اتاق شست‌وشو، بالانس قطعات، بالانس روتور، تست دور نهایی، مونتاژ روتور و… با عجله بیشتری حتی نسبت به بخش‌های دیگر صورت گرفت.پس از پایان بازدید، بهروز کمالوندی سخنگوی سازمان انرژی اتمی در نشست خبری اعلام کرد دو هفته آینده و بعد از ماه رمضان بازدید دیگری از آب سنگین اراک برای خبرنگاران تدارک دیده شده است.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/102695/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام تسلیت رئیس بنیاد شهید و امور ایثارگران در پی شهادت جانباز گرانقدر «سلمان کلیوند عباسی»

نشست هم‌اندیشی تشکل‌های ایثارگری با دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی برگزار شد

اردن: تلاش می‌کنیم مانع حمله به رفح شویم

گوشی آیفون باعث نگرانی کره جنوبی شد

سختی‌های فیلم‌سازی از زبان سیدجواد هاشمی

پاسخ معنادار سعید حجاریان به یک منتقد نااُمید در توئیتر

بهسازی جاده قدیم «نمره‌ یک» به امیدیه از سوی نفت و گاز آغاجاری

مبادلات طلا ساماندهی می‌شود

همدم تازه منوچهر هادی پس از یکتا ناصر!

فارن‌پالسی: بایدن با تحریم نفتی ایران به دام نمایندگان افراطی نیفتد

خیلی راحت این پاکت هارو درست کنید

مانور فضایی کره جنوبی و آمریکا در برابر کره شمالی

بیاین راجع‌ به محاسن کوله بری صحبت کنیم

ربیعی: از تصمیم‌گیران و تصمیم‌سازان خواهش می‌کنم مدتی تصمیم نگیرید

کاهش ذخیره‌سازی‌های آمریکا قیمت نفت را افزایش داد

تیرخلاص به خودروی کارکرده

آمار جدید شهدا و مجروحان ناشی از حمله های رژیم صهیونیستی به غزه

حدیث نصب‌ شده در محل دیدار امروز کارگران با رهبر انقلاب

درخواست خصمانه آرژانتین از پاکستان و سریلانکا: وزیر کشور ایران را بازداشت کنید

سخنگوی دولت در سالروز شکست آمریکا در طبس: امیدواریم درس بگیرند

اشتباهات مهلک در تربیت فرزند

هفت هزار تن چای خارجی اموال تملیکی به مزایده گذاشته شد

خبر خوب برای کارگران؛ اخراج سخت شد

دیلی‌تلگراف: اوکراین فقط 6 ماه وقت دارد

کنایه سیدجواد هاشمی به حواشی آهنگ خواندن با هودی!

بیانیه مشترک تهران و اسلام‌آباد؛ مرز مشترک 2 کشور باید «مرز صلح و دوستی» باشد

مادر شهیدان «محمد حسن و محمدحسین نیرنگ» آسمانی شد

سفر به تهران قدیم؛ اولین روزی که بستن کمربند خودرو اجباری شد

زارع‌پور: رفع فیلتر گوگل پلی یکی از دستور کارهای گروه تعیین مصادیق مجرمانه است

خلجی: در سدسازی به جایی رسیدیم که برای دیگر کشورها پروژه اجرا می‌کنیم

سبقت شکلات از طلا!

افزایش 17 برابری خرید شمش طلا در حراج مرکز مبادله

اعتصاب‌های جدید در ایالت هسن آلمان

تصورات غلطی که مردم درباره ژیلا صادقی دارند

جزئیات مراسم تودیع و معارفه معاون اول قوه قضائیه/ اژه ای: ما مسئولان قضایی گاهی ناچاریم از یک امر مباح نیز اجتناب کنیم

نشست مقدماتی اجرای برنامه عملیاتی در بنیاد شهرستان‌های استان تهران برگزار شد

تنهایی عامل اعتیاد به‌ غذا و میل به شیرینی؟

تصویب افزایش سهمیه ایران در صندوق بین‌المللی پول

بازداشت ده‌ها معترض تسلیح اسرائیل نزدیک خانه سناتور آمریکایی

رئیس‌جمهور شیلی جنگ علیه غزه را وحشیانه خواند

چرا سریال «الحشاشین» جلب توجه کرد؟

توضیحات معاون رئیس‌جمهور درباره عضویت ایران در سازمان‌های بین‌المللی

مخبر: اقتدار کشور ناشی از اعتماد نظام به مردم در مواجهه با دشمنان است

افزایش شمار پروژه‌های خدماتی در نفت و گاز آغاجاری

نقش برجسته صنعت نفت در تحقق رشد اقتصادی 1402

شاخص بورس در سطح دو میلیون و 300 هزار واحد ماند

وقوع حادثه دریایی در جنوب غرب «عدن» یمن

بازداشت 7 نوجوان در ارتباط با حمله به اسقف اعظم کلیسای سیدنی

پادشاه سعودی به بیمارستان منتقل شد

انتشار تصاویر ماهواره‌ای از آمادگی اشغالگران برای عملیات رفح

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی