اخبار محرمانه

آخرين مطالب

تغییر استراتژی سعودی‌ها؟ تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -
تغییر استراتژی سعودی‌ها؟
k ١٤
١٥
دنیای اقتصاد / متن پیش رو در دنیای اقتصاد منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
عادل الجبیر، وزیر مشاور در امور خارجی عربستان می‌گوید که ریاض به‌دنبال جنگ در منطقه نیست؛ موضعی که در چارچوب تنش‌های اخیر بین‌ ایران از سویی و آمریکا و متحدان منطقه‌ای‌اش از سوی دیگر، قابل تحلیل است. این جمله وزیر خارجه پیشین سعودی‌ها، عقبگردی آشکار از موضع ولیعهد این کشور به‌شمار می‌رود که در اواخر سال 2017 میلادی مدعی شده بود که عربستان جنگ را به داخل ایران می‌کشاند. «دنیای‌اقتصاد» در گزارشی تحلیلی، چهار اولویت عربستان در قبال ایران را بررسی کرده ‌است، گزارشی که نشان می‌دهد جنگ به‌دلیل هزینه‌های سنگین آن در اولویت آخر ریاض است.
تغییر استراتژی سعودی‌ها؟
در فضای تصاعد بحران در خلیج‌فارس که به افزایش تنش‌ها میان ایران و آمریکا و متحدان منطقه‌ای آن از جمله عربستان سعودی منجر شده و گمانه‌ها از وقوع جنگی قریب‌الوقوع حکایت دارد، عادل الجبیر می‌گوید ریاض به‌دنبال جنگ در منطقه نیست، هرچند در صورت وقوع با تمام قوا به آن واکنش نشان خواهد داد. این موضع، عقبگردی آشکار در مواضع سعودی‌ها به شمار می‌رود که پیشتر ولیعهدشان تهدید کرده بود که جنگ را به داخل ایران می‌کشاند. ریاض اصلی‌ترین بازیگر حامی رویکرد فشار حداکثری آمریکا علیه ایران است و در تلاش است تا از این فرصت برای عقب راندن نفوذ تهران در خاورمیانه استفاده کند. اما برخلاف تصور رایج موجود که عربستان را حامی و مشتاق جنگ با ایران نشان می‌دهد، در واقع جنگ اولویت چهارم دولت سعودی است. چرا که اولویت‌بندی این کشور شامل طیف مختلفی از سیاست‌ها می‌شود که از توافق جامع منطقه‌ای تا توافقی محدود و تداوم فشار را در بر می‌گیرد. در همین خصوص، عادل الجبیر وزیر مشاور در امور خارجی عربستان 27 اردیبهشت ماه، در جریان یک کنفرانس خبری گفت: «پادشاهی عربستان خواستار وقوع جنگ در منطقه نیست و به‌دنبال [سوق دادن وقایع به آن سو] هم نیست.» الجبیر افزود: «عربستان هر کاری بتواند انجام می‌دهد تا جلوی جنگ گرفته شود و البته همزمان تاکید داریم که اگر طرف دیگر جنگ را انتخاب کند، پادشاهی [سعودی] با تمام قوا و عزم راسخ به آن واکنش نشان خواهد داد و از خود و منافعش دفاع خواهد کرد.» خبرگزاری رویترز از عادل الجبیر نقل کرده است که «ما خواستار صلح و ثبات در منطقه هستیم ولی در صورت ادامه حمله ایران، بی‌تفاوت نخواهیم بود.» در گزارش رویترز از اظهارات الجبیر، جزئیاتی از آنچه حمله ایران خوانده شده، ارائه نشده‌است. وزیر مشاور در امور خارجی عربستان سعودی همچنین گفت که اکنون توپ در زمین ایران است و این ایران است که در مورد حرکت بعدی تصمیم خواهد گرفت. اظهارات این مقام ارشد سعودی که اواخر دسامبر سال 2018 از سمت وزیر خارجه عزل و جای خود را به ابراهیم العساف داد، در شرایطی بیان شده که تنش‌ها در منطقه بالا گرفته‌است. ایالات‌متحده برای مقابله با آنچه تهدیدهای ایران نامیده، ناو هواپیمابر، چند بمب‌افکن و سامانه پدافندی پاتریوت خود را در خاورمیانه مستقر کرده‌است. اما با وجود این رئیس‌جمهوری آمریکا ابراز امیدواری کرده که جنگی با ایران رخ ندهد. همزمان با اظهارات الجبیر، محمد بن سلمان ولیعهد عربستان، نیز با مایک پمپئو، وزیر خارجه ایالات‌متحده، گفت‌وگو کرده‌است. آن‌طور که وزارت ارتباطات عربستان در حساب کاربری خود در توییتر گفته این گفت‌وگوی تلفنی دربرگیرنده رخدادهای منطقه، از جمله تلاش‌ها برای افزایش ثبات و امنیت در آن بوده است. در تحولی دیگر پادشاه عربستان روز یکشنبه سران کشورهای عربی خلیج‌فارس و دیگر سران عرب را دعوت کرد در روز 30 مه (9 خرداد)، در نشستی اضطراری گرد هم آیند. در چنین شرایطی اولویت‌های عربستان را می‌توان در دسته‌بندی زیر مورد تبیین قرار داد:
اولویت اول: توافق جامع منطقه‌ای
اصلی‌ترین اولویت عربستان سعودی در فضای تنش‌های ایران و آمریکا، تن دادن تهران به یک توافق جامع منطقه‌ای است. توافقی که شامل هسته‌ای، موشک و منطقه شود. به این معنی که ایران حاضر شود بندهای محدودکننده‌تری از برجام به‌خصوص در مورد بند غروب و غنی‌سازی بپذیرد. برد موشک‌هایش در روند مذاکره محدود شود و درخصوص تحولات منطقه یعنی در یمن، سوریه و عراق به نفوذ تهران پایان داده شود. این اولویت که از اساس برای عربستان سناریوی ایده‌آل است در چارچوب 12 شرطی است که سال گذشته مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا هنگام خروج این کشور از برجام برای مذاکره با تهران مطرح کرد. انگیزه‌های عربستان برای تحقق چنین سناریویی به چند مساله بر می‌گردد. اول، بدون کمترین هزینه و درگیری، این سیاست محقق می‌شود. دوم، دکترین مهار ایران در نظام منطقه‌ای خاورمیانه تحقق می‌یابد و سوم، زمینه برای بسط نفوذ ریاض در جهان عرب بیشتر فراهم می‌شود. طبیعی است بخشی از کنش عربستان معطوف به چنین اولویتی است که زمینه را برای تغییر الگوی رفتار ایران در منطقه فراهم می‌کند.
اولویت دوم: توافق محدود
از آنجا که رسیدن به اولویت اول، امری اگر نه محال بلکه بسیار دشوار است، چون عملا تعبیر دیگری از سیاست تغییر رفتار ایران است، سعودی‌ها به یک توافق محدود همراه با نظارت بیشتر در توافق هسته‌ای هم راضی هستند. اینکه این توافق جدید بتواند محدودیت‌های قابل قبولی بر رفتار هسته‌ای ایران اعمال کند و تهران را از مسیر هسته‌ای شدن باز دارد، بهتر از وقوع جنگ با ابعاد نامعلوم و مبهم است. در همین زمینه عبدالرحمن راشد نویسنده مطرح سعودی و مدیر سابق الشرق الاوسط در یادداشتی در پایگاه العربیه نوشته است: «هر توافق جدیدی که ایرانی‌ها به‌صورت محرمانه یا آشکارا پای آن را امضا کنند، بدتر از وضع موجود نخواهد بود.» این نشان می‌دهد که تا چه حد سعودی‌ها از وقوع جنگ در خلیج‌فارس که بخش اعظمی از تاسیسات نفتی آن در مجاورت استان شیعه‌نشین الشرقیه قرار گرفته است نگران هستند. بنابراین تحقق این سناریو اگرچه مطلوبیت توافق جامع منطقه‌ای را ندارد، اما رضایت‌مندی سعودی‌ها از چنین سناریویی زیاد است، آن هم به‌دلیل اینکه مبتنی بر عناصر واقع‌بینانه است و احتمال تحقق آن در شرایط کنونی نیز وجود دارد.
اولویت سوم: تداوم فشار در فضای نه جنگ، نه توافق
در فضایی که اولویت‌های اول و دوم برای عربستان قابل تحقق نباشند و خبری از مذاکره و توافق نباشد و همزمان جنگ نیز گزینه‌ای دور از دسترس باشد، ریاض به تداوم سیاست‌های دولت ترامپ در چارچوب راهبرد فشار حداکثری بسیار متمایل است و حتی انتظار دارد این فشارها در بعد اقتصادی بتواند بخشی از رفتار ایران را تعدیل کند. در واقع سعودی‌ها معتقدند که اگر توافقی صورت نگرفت و جنگی هم به وقوع نپیوست، آنچه ترامپ تاکنون انجام داده خود دستاورد بزرگی است. به‌خصوص مقایسه وضعیت موجود با دوره باراک اوباما رئیس‌جمهوری سابق آمریکا که عربستان نوعی احساس رها شدگی استراتژیک به‌خاطر آنچه مماشات ایالات‌متحده با ایران خوانده می‌شد، داشت. در صورتی که در دوره ترامپ، شاهد افزایش نقش عربستان در استراتژی منطقه‌ای آمریکا و احاله مسوولیت بیشتر به ریاض هستیم. طبیعی است تا زمانی که این فشارها تداوم یابد، همکاری‌های عربستان و آمریکا نیز در حوزه‌های مختلف تداوم می‌یابد.
اولویت چهارم: جنگ
در شرایطی که سیاست‌های کم‌هزینه و مطلوب قابلیت تحقق نداشته باشد و فضای تخاصم موجود به سمت تنش و درگیری بیشتر هدایت شود، آنگاه عربستان به‌دلیل نقشی که در دکترین ترامپ ایفا می‌کند، ناگزیر از رفتن به سمت جنگ است که پیش‌تر محمد بن‌سلمان ولیعهد سعودی در سال 2017 هم وعده آن را داده بود و هم اینکه عربستان ناگزیر خواهد بود در مقابل ایران بایستد. بنابراین برخلاف تصور رایج کنونی که عربستان را مشتاق جنگ نشان می‌دهد، باید گفت که این سناریو در انتهای طیف اولویت‌های عربستان است و در شرایط اجبار و اضطرار منطقه‌ای قابلیت تحقق خواهد داشت، آن هم نه نقشی پیشرو بلکه نقشی مشارکتی در راهبرد ترامپ و به همراه دیگر دولت‌های عربی و اسرائیل. از این‌رو سعودی‌ها امیدوارند که تنش کنونی موجود نه تنها به جنگ منجر نشود، بلکه به توافقی برای تغییر آنچه رفتار ایران در منطقه خوانده می‌شود، خاتمه یابد.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/102585/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

واکنش وزارت خارجه ایران به اقدام آمریکا برای تمدید تحریم نفتی ونزوئلا

گناه مخاطب چی بود فرشته؟

ماجرای مرد کوری که 60 سال پیش با شکنجه 2 کودک را برای گدایی اجاره کرد!

محاکمه ترامپ وارد چهارمین روز شد

رسانه صهیونیستی: نتانیاهو یک آدم حراف و طبل تو خالی از کار درآمد

تصویب چهاردهمین بسته تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه

تولید پایدار سوخت در پالایشگاه تهران با تنوع‌بخشی به سبد محصولات

دارندگان کارت سوخت بخوانند

حزب‌الله: از رویارویی با اسرائیل و حمایت غزه عقب نمی‌کشیم

عمو کاووس: مرگ حقه، میکروب بهانه است

فامیل دور و بچه‌ش و ببعی قاچاقی میخوان برن ترکیه

بلایی که مهسا طهماسبی سر گربه های محله آورده

پیش بینی بورس هفته اول اردیبهشت 1403

مرزبندی استان‌های کشور در بازار مسکن

شهادت فرمانده گردان طولکرم در سرایاالقدس

حمله مقاومت فلسطین به شهرک «سدیروت»

خودسوزی یک فرد مقابل دادگاه ترامپ

شهادت یک جوان فلسطینی در کرانه باختری

سلمان: در باز است، باز پرنده است، پس در پرنده است!

وقتی نمیتونی دو دقیقه ساکت بشینی

رئیس شورای اطلاع‌رسانی دولت: مسئولان متوجه اطرافیان کذاب و هتاک باشند

قدردانی امیرعبداللهیان از نقش الجزایر در کمک به توقف نسل‌کشی اسرائیل در غزه

عراق از حملات امروز به اصفهان ابراز نگرانی کرد

هشدار صندوق بین‌المللی پول نسبت به تبعات تصرف دارایی‌های روسیه

وقتی هیچی از هنر نقاشی نمیدونی

دابسمش علی لهراسبی برای مخاطبانش

واکنش معنادار وزیر روحانی درخصوص تذکر دفتر رهبری به مسئولان بخاطر رفتار بی‌قاعده در حجاب

پیش‌بینی قیمت دلار 1 اردیبهشت 1403

پیشرفت در مذاکرات صلح باکو و ایروان

اظهارات لاوروف درخصوص صحبت‌های جنجالی بورل

شیرین: تا وقتی بله نگفته بودیم، هیشکی قصد ازدواج نداشت حالا همه میخوان زن بگیرن!

وقتی ناراحتی از اینکه مخ زن خودت رو زدی

راهپیمایی تهرانی‌ها در حمایت از عملیات «وعده صادق»

لاوروف: روسیه از طریق کانال‌های دیپلماتیک به اسرائیل اطلاع داده که ایران خواهان افزایش درگیری نیست

ادامه حملات حزب الله لبنان به مواضع رژیم صهیونیستی

شمار شهدای غزه از 34 هزار نفر گذشت

اوربان: اروپا یک قدم تا ارسال سرباز به اوکراین فاصله دارد

رپ خوانی بحرانی برای سید جواد هاشمی

روایت سفیر ایران در فرانسه از ماجرای تهدید به انفجار یک فرد در مقابل کنسولگری ایران

فایننشال‌تایمز: پدافند هوایی اسرائیل به عاقبت اوکراین دچار خواهد شد

تهدید داخلی معادن بیشتر است یا خارجی؟

درگیری لفظی میان نتانیاهو و وزیر خارجه آلمان

اتحادیه اروپا برای نخستین‌بار چند شهرک‌نشین صهیونیست را تحریم کرد

لیبرمن: در مسیر پیروزی نیستیم

ناتو تعداد بیشتری سامانه پدافند هوایی به اوکراین ارسال می کند

سرقت 250 هزار سند در حمله هکری «انانیموس» به ارتش رژیم صهیونیستی

استوری جدید و متفاوتی که منوچهر هادی منتشر کرد

چهره ها/ تغییر چهره «گلنار» سریال گیلدخت بعد از 3 سال

ببعی به زبان ترکی هم مسلطه!

چهره ها/ سلفی جالب نصرالله رادش و همسرش وایرال شد

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی