اخبار محرمانه

آخرين مطالب

علت بروز فساد در سیستم بانکی ایران چیست؟ تحلیل ویژه

  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه -
علت بروز فساد در سیستم بانکی ایران چیست؟
k ٢.٥
١٦
سازندگی / متن پیش رو در سازندگی منتشر شده و انتشار آن به معنی تایید تمام یا بخشی از آن نیست
آلبرت بغزیان| در سال های گذشته پرونده هایی درباره تخلفات بانک ها و موسسات مالی غیرمجاز در محاکم قضایی ایران رسیدگی شده و احکام مختلفی هم برای متخلفان صادر شده است. اعتراض مالباخته های موسسات مالی و اعتباری غیرمجاز را همه به یاد دارند. در نهایت نیز دولت اعلام کرد حدود 30 هزار میلیارد تومان برای پرداخت به این مالباخته ها هزینه کرده است. همان زمان سوالاتی هم مطرح شد که این پول چگونه تامین شده و آیا منجر به کسری بودجه دولت نخواهد شد؟ در کنار این قبیل تخلفات گسترده که دولت را برای رفع آن با هزینه های بالایی روبه رو کرده، موارد دیگری هم شکل گرفته که نمونه آن تخلف 14 هزار میلیارد تومانی تعدادی از مدیران بانک سرمایه بوده است. پرونده متهمان در حال رسیدگی است اما سوالی که در اینجا مطرح می شود این است که چرا این قبیل تخلفات در سیستم بانکی ایران اتفاق می افتد؟
شفافیت، یکی از مهم‌ترین مسائلی است که باید بر سیستم بانکی حاکم باشد. اگر به این شاخص بها داده نشود، راه فساد و رانت در سیستم بانکی هموار می شود و تخلفات گسترده یا کوچک شکل می گیرد. در واقع متخلفان اگر احساس کنند نظارت قوی و مشخصی روی آنها وجود ندارد، ساده‌تر به سمت کلاهبرداری حرکت می کنند. برای جلوگیری از بروز تخلف، ابتدا باید حسابرسی داخلی بانک ها فعال باشد. در این صورت افرادی که مسئولیتی دارند، لغزش کمتری خواهند داشت اما اگر حسابرسی با چالش ها و ضعف هایی همراه باشد، آن زمان احتمال وقوع تخلف بالا می رود. حتی اگر یک نفر در هیات مدیره دچار تخلف و انحراف شود، یعنی چشم‌پوشی اتفاق افتاده است. بنابراین در وهله اول باید حسابرسی داخلی بانک ها فعال و پویا باشد. در وهله دوم، نظارت بانک مرکزی بر بانک ها و موسسات مالی اهمیت زیادی دارد. اینکه صورت های مالی بانک ها چگونه است و منابع و مصارف‌شان به چه نحوی است. مشتریان بانک چه کسانی هستند و افرادی که وام های کلان گرفته اند، چگونه به این مبالغ دست پیدا کرده اند و آیا قوانین موجود برای دادن وام به آنها رعایت شده است یا رانت و فسادی در کار بوده. اگر نظارت بانک مرکزی همیشگی و قدرتمند باشد، آن زمان می توان از بروز تخلفات جلوگیری کرد. اگر حسابرسی داخلی بانک ها و نظارت بانک مرکزی دچار حفره و ضعف باشد، آن وقت قوه‌قضائیه وارد عمل می شود. دستگاه قضایی نباید با متهمان بانکی تعارف داشته باشد. این افراد ممکن است سرشناس هم باشند که نمونه آن در همین پرونده بانک سرمایه هم دیده شده است. اما نباید از صدور احکام قاطعانه خودداری کرد چون تا زمانی که تنبیه شدید نباشد، شاهد تکرار این تخلفات خواهیم بود. به این ترتیب، مهم‌ترین مساله نظام بانکی ایران در مقابل کلاهبرداری های اتفاق افتاده، همان نبود نظارت کافی و قدرتمند است. اگر این حلقه مفقود شده تقویت شود، شاهد کاهش تخلفات خواهیم بود. سازمان های نظارتی می توانند به مرور شیوه های مختلف کلاهبرداری و سوءاستفاده را شناسایی و از بروز مجدد آنها جلوگیری کنند.
افرادی که درگیر چنین تخلفاتی می شوند را می توان در دو دسته خلاصه کرد. نخست آنهایی که از ابتدا با نیت سوءاستفاده به میان آمده اند. آنها با برنامه‌ریزی اقدام به کلاهبرداری می کنند. دسته دوم هم افرادی هستند که ابتدا نیت سوء نداشته‌اند اما وقتی با خلاءهای قانونی و نظارتی روبه رو شده‌اند، تصمیم گرفته‌اند از این ضعف سوءاستفاده کنند و کارشان به کلاهبرداری و در نهایت دادگاه کشیده است. برخی از این افراد چهره های مشهوری هستند. در اینجا باید به تاثیر آشفتگی اقتصادی در بروز کلاهبرداری های بانکی و رانت هم اشاره کنیم. مثلا در یک سال گذشته که ماجرای ارزی باعث به وجود آمدن رانت های گسترده شد، عدم شفافیت و نظارت کافی به خوبی خود را نشان داد. وقتی سیستم اقتصادی درگیر موضوعاتی از قبیل ارز و افزایش ناگهانی تورم و... می شود، غفلت از بخش های مهم دیگر رخ می دهد. مثلا عده ای ارز دولتی دریافت کردند اما کالاهای وارداتی را به قیمت دلار آزاد فروختند یا به امید گران‌تر شدن، اجناسی را احتکار کرده‌اند. این یک نمونه نبود نظارت و شفافیت کافی در اقتصاد ایران است.
در بحث شفافیت باید به ماجرای FATF (گروه ویژه اقدام مالی) هم اشاره کنیم. از همان ابتدای شکل‌گیری این سازمان، کمک به افزایش سلامت و شفافیت نظام مالی، تعیین استانداردها و سیاست های مالی جهانی و جلوگیری از کسب درآمد از طریق قاچاق، رشوه و تخلف های مالی از اهداف این گروه اعلام شد تا اینکه از سال 2012، مبارزه با تامین مالی تروریسم و جلوگیری از سرمایه‌گذاری در بازارهای پرخطر آن در دستور کار قرار گرفت.
ایران هنوز تصمیم نگرفته عضو این سازمان شود یا خیر، اما خودمان می توانیم در داخل کشورمان، قوانین مربوط به شفافیت اقتصادی را اجرا کنیم. این قوانین بسیار اهمیت دارند چون از سوءاستفاده های بانکی جلوگیری می کنند و راه را بر متخلفان می بندند. اگر چتر نظارتی ضعیف باشد، شفافیت هم کاهش پیدا می کند و امکان رانت و فساد افزایش می یابد.
بنابراین باید گفت بروز فساد و کلاهبرداری در بانک ها به دلیل فقدان نظارت کافی و قدرتمند رخ می دهد؛ از یک‌سو باید حسابرسی داخلی بانک ها تقویت شود و از سوی دیگر بانک مرکزی، نظارت خود را بیشتر کند. اگر این اتفاق رخ بدهد، شفافیت هم افزایش پیدا می کند و تخلفات کمتری اتفاق می افتد. شفافیت یکی از مهم‌ترین شاخصه هایی است که باید در اقتصاد وجود داشته باشد. در فقدان آن، فضا برای سوءاستفاده، رانت و فساد هموار می شود و آسیب های متعددی به کشور می رسد. در ایران قوانین مناسبی برای مبارزه با مفاسد اقتصادی وجود دارد. در کنار این قوانین، باید نظارت بر سیستم های بانکی افزایش پیدا کند.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/100673/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

حضور مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان گلستان در برنامه زنده صبح عالی

ادب از که آموختی؟... از روزنامه اعتماد!

آنچه امام علی (ع) به عقیل آموخت

علی لاریجانی پیام داد

اختلافی که پس از سال ها فیتیله اش روشن شد!

برخورد خشن با دانشجویان آمریکایی معترض به نسل‌کشی اسرائیل در غزه

حمله پهپادی رژیم صهیونیستی علیه فلسطینیان در شمال رفح

چهره ها/ واکنش همسر مهدی قایدی به شایعات

ایران دفعه بعد، 3 هزار موشک و پهپاد به اسرائیل می‌زند یا 30 هزار؟

تکریم و سپاسگزاری استاندار و مدیرکل بنیاد مازندران از والدین معزز شهیدان والامقام سروی

بنیاد باید به نهاد راهبردی و مطالبه‌گر تبدیل شود

پوستر جدید فیلم سینمایی سال گربه منتش شد

واکنش سردار فدوی درخصوص احتمال ورود سپاه به صنعت خودروسازی: هرجا معظم له صلاح بدانند، ورود پیدا می‌کنیم

بازجویی هایی که به مرگ رئیس دانشگاه تهران ختم شد

پیش‌بینی جدید یک کارشناس درباره قیمت خودرو

تاکید روسیه و چین برآتش‌بس کامل و ارسال فوری کمک‌های انسانی به غزه

سرگشتگی و یاس یک فضانورد

پاکستان: سفر رئیسی به اسلام‌آباد موفقیت‌آمیز بود؛ مخالفت‌های خارجی اهمیتی ندارد

سقوط ین رکورد 34 ساله را شکست

واکنش تند نتانیاهو به اعتراضات ضد اسرائیلی دانشجویان در آمریکا

روسیه: توافقنامه‌های امنیتی با ایران و 3 کشور دیگر در سال جاری اجرایی می‌ شوند

سرمقاله اعتماد/ پدیده‌های اجتماعی و جبر مستقیم

سرمقاله ایران/ تجویز اصولی در برابر آدرس غلطِ «ان‌شاءالله خیرخواهان» چیست؟

سرمقاله دنیای اقتصاد/ انتخابات آمریکا؛ روشنی‌ها و ابهام‌ها

سرمقاله تعادل/ تصویرسازی مطالبات کارگران

سرمقاله همشهری/ نگاه ویژه رهبرمعظم انقلاب به فرهنگ کار

«اسماعیل» دوست نداره من کار کنم

شش سریال پربیننده صداوسیما که درس عبرت مردم شدند

اصولگرایانِ منتقد «گشت ارشاد»، تغییر موضع داده‌اند؟

سرمقاله خراسان/ فناوری ایرانی ، پیشران دیپلماسی اقتصادی

سرمقاله فرهیختگان/ ضرورت ترویج گفتمان مقاومت برای خانواده دانشگاه آزاد

سرمقاله شرق/ محیط زیست به‌مثابه تمام دولت

لوکاشنکو: اوکراین میدانی برای آزمودن نظم جهانی آینده است

کاخ سفید: به اسرائیل کمک می‌کنیم تا با حملات ایران مقابله کند

سرمقاله کیهان/ اوضاع این رژیم حسابی بیخ پیدا کرده است

سرمقاله وطن امروز/ حزب‌الله و تعبیر مقاومت هوشمند

ارتش یمن: سه عملیات موفق بر ضد کشتی‌های آمریکایی و اسرائیلی انجام دادیم

گرگ های زیادی اطراف همسرتون هستند

استوری جذاب الناز حبیبی با تم مشکی

عبدی: چند بار دست در حفره حجاب کردید و گزیده شدید؟

گزارش رئیسی از سفر به پاکستان و سریلانکا: برگزاری این سفر در این مقطع، پیام مهمی داشت

استعفای ناگهانی فرمانده یگان «اشباح» ارتش رژیم صهیونیستی

رئیس‌جمهور وارد تهران شد

دستور وزیر کشور به استانداران درباره مراسم بزرگداشت امام خمینی(ره)

سردار فدوی: صهیونیست‌ها با حمله به کنسولگری حماقت کردند و باید تنبیه اساسی می‌شدند

واکنش مداخله‌جویانه آمریکا به صدور حکم بدوی برای توماج صالحی

رئیسی: شرکت‌ها و متخصصان ایرانی آماده مشارکت در پروژه‌های عمرانی سریلانکا هستند

اسرائیل در غزه؛ جنایت پشت جنایت

حمله یمن به ناوشکن آمریکایی و کشتی اسرائیلی

استعفای ناگهانی فرمانده یگان ویژه «اشباح» از ارتش رژیم صهیونیستی

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی