اخبار محرمانه

آخرين مطالب

سرمقاله اعتماد/ فرصتی برای توسعه عادلانه و پایدار تحلیل ویژه

سرمقاله اعتماد/ فرصتی برای توسعه عادلانه و پایدار
  بزرگنمايي:

اخبار محرمانه - اعتماد / « فرصتی برای توسعه عادلانه و پایدار » عنوان سرمقاله روزنامه اعتماد نوشته محمد حضرتی است که می‌توانید آن را در ادامه بخوانید:
 پس از چند سال مذاکره دشوار، در روزهای پایانی سال 2015 میلادی، سالی که تا آن زمان گرم‌ترین سال ثبت ‌شده کره زمین بود، کشورهای شرکت‌کننده در کنفرانس تغییرات آب‌وهوایی پاریس به یک توافق بین‌المللی با هدف اقدام هماهنگ برای حفظ کره زمین دست یافتند. نمایندگان کشور‌های جهان، در نشست اقلیمی پاریس توافق کردند که گازهای گلخانه‌‌‌ای را به نحوی کاهش دهند که دمای زمین در سال ٢1٠٠ میلادی نسبت به دوران پیشاصنعتی بیشتر از ٢درجه‌‌ سانتی‌‌‌گراد افزایش نیابد؛ ولی در همین حال تلاش شود گرمایش زمین از 1.5درجه‌‌ سانتی‌‌‌گراد بیشتر نشود.
با توجه به اینکه حدود 90‌درصد از انتشار دی‌‌‌اکسیدکربن جهان به دلیل مصرف سوخت‌‌‌های فسیلی اتفاق می‌‌‌افتد، انتقال سریع، پایدار و عادلانه از سوخت‌‌‌های فسیلی به منابع انرژی تجدیدپذیر (گذار انرژی) به عنوان بخش مهمی از برنامه‌‌‌ دولت‌ها برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و دستیابی به خالص کربن صفر قرار بگیرد؛ رویه‌ای که در آخرین کنفرانس تغییر اقلیم سازمان ملل متحد 2023 (کاپ28) نیز بر آن تاکید شد. اگرچه بحث گذار انرژی بسیار گسترده و دارای ابعاد متعددی است، تمرکز این نوشتار بر ضرورت تدوین برنامه جامع «گذار عادلانه» است که حتی در این موضوع هم تنها به چند بعد از ابعاد متعدد «گذار عادلانه» اشاره خواهد کرد.

به‌طور کلی گذار عادلانه به این معناست که ضرورت تسریع ‌گذار به سمت اقتصاد و جوامع کم‌کربن، نباید به قیمت افزایش نابرابری و ایجاد بی‌عدالتی‌های جدید تمام شود، بلکه باید به عنوان فرصتی در جهت بازنگری در اهداف توسعه و اولویت دادن به توسعه پایدار و عادلانه قرار بگیرد.‌ گذار عادلانه به معنای یافتن تعادلی ظریف بین سرعت و عدالت است تا اطمینان حاصل شود که همه افراد از مزایای این ‌گذار مهم بهره‌مند می‌شوند و در عین حال کسانی که احتمال دارد در این ‌گذار متحمل ضرر اقتصادی یا اجتماعی شوند، مورد حمایت ویژه دولت‌ها قرار می‌گیرند. به عبارتی دیگر، تحولی که در بخش‌ها و اقتصاد با آن روبه‌رو هستیم، از نظر وسعت و سرعت، بی‌سابقه بوده و در بازه زمانی کوتاه‌تری نسبت به هر دوره دیگری در تاریخ بشر رخ می‌دهد که این امر، به‌طور بالقوه می‌تواند به تبعات گسترده‌ای برای گروه‌های مختلف منجر شود و بازندگان و برندگان جدیدی را خلق کند.
پیگیری‌ گذار عادلانه، هم در سطح جهانی و هم در سطح ملی حایز اهمیت است. در سطح جهانی، کشورهای جنوبِ جهانی در بسیاری از مذاکرات مربوط به تغییرات آب‌وهوایی تلاش کرده‌‌‌اند عدالت را به عنوان یک ملاحظه‌‌ اساسی در دستیابی به اهداف اقلیمی در سطح بین‌المللی قرار دهند و با نشان دادن سهم عمده کشورهای توسعه ‌یافته در گرمایش زمین و نیز توانایی متفاوت آنها در پیشگیری، کاهش و کنترل بر اصل «مسوولیت مشترک اما متفاوت» میان کشورها تاکید کرده و ایجاد تعهدات مالی برای دولت‌های توسعه ‌یافته به فراهم آوردن کمک مالی به کشورهای در حال توسعه را پیگیری کنند.
برای آنکه تصویری شفاف‌تر از سهم متفاوت مناطق جهان در ایجاد وضعیت کنونی داشته باشیم، باید بدانیم از مجموع کربنی که از سال 1850 تاکنون منتشر شده، سهم امریکای شمالی 27درصد، اروپا 22درصد، چین 11درصد، جنوب و جنوب شرق آسیا 9درصد، روسیه و آسیای مرکزی 9درصد، شرق آسیا (با احتساب ژاپن) 6درصد، امریکای لاتین 6درصد، خاورمیانه و شمال آفریقا 6درصد و جنوب صحرای آفریقا تنها 4درصد بوده است. حتی با احتساب جمعیت، میزان سرانه انتشار دی‌اکسیدکربن (ردپای کربنی) و (ردپای آلایندگی کربنی نشان می‌دهد که یک کشور علاوه بر انتشار مستقیم آلاینده‌ها در داخل مرزهایش، به دلیل مصرف کالاهایی که در کشورهای دیگر تولید شده‌‌‌اند، مسوول انتشار گازهای گلخانه‌‌‌ای بیشتری نیز هست)، به ازای هر نفر در سال در جایی مثل جنوب صحرای آفریقا چیزی حدود 1.6تن است که تنها یک‌چهارم میانگین جهانی است، در حالی که میزان سرانه انتشار دی‌اکسیدکربن در امریکای شمالی، 21تن در سال است که سه‌برابر میانگین جهانی است؛ این یعنی به‌طور متوسط هر فرد در جنوب صحرای آفریقا و امریکای شمالی به ترتیب یک‌چهارم کمتر و سه‌برابر بیشتر از میانگین جهانی دی‌اکسیدکربن منتشر می‌کند. اما نهایتا پیگیری و استفاده از تعهدات مالی و فنی کشورهای توسعه‌یافته همچنان در گروه دیپلماسی قوی و حضور موثر کشورهای در حال توسعه در مذاکرات بین‌المللی است.اما سوی دیگر ماجرا پیگیری‌ گذار عادلانه در سطح ملی و درون مرزهای کشورهاست. یکی از موارد مهمی که در طراحی برنامه‌های ‌گذار عادلانه باید به آن توجه کرد، سهم گروه‌های درآمدی مختلف در میزان انتشار است. در واقع نابرابری در انتشار گازهای گلخانه‌‌‌ای در درون کشورها حتی از نابرابری میان کشورها عمیق‌تر است. برای مثال در امریکای شمالی سهم سرانه 10‌درصد ثروتمند جامعه در انتشار کربن (ردپای کربنی) هفت‌برابر بیشتر از 50‌درصد کم‌درآمد‌ترین افراد جامعه است، در جنوب صحرای آفریقا و خاورمیانه و شمال آفریقا سهم سرانه10‌درصد ثروتمند جامعه در انتشار کربن 14برابر بیشتر از 50‌درصد کم‌درآمد‌ترین افراد جامعه است.
در مقیاس جهانی هم سرانه 10‌درصد ثروتمند جامعه در انتشار کربن 19برابر بیشتر از 50‌درصد کم‌درآمد‌ترین افراد جامعه است، حتی سهم این 10‌درصد در کل انتشار جهانی (نه سرانه انتشار) بیش از چهار برابر 50‌درصد کم‌درآمد‌ترین افراد جامعه است. این امر از آن جهت مهم است که جنس، جهت سیاستگذاری و نحوه توزیع مسوولیت‌ها و هزینه‌های‌ گذار را تا حد زیادی نمایان می‌کند. علاوه بر توزیع عادلانه هزینه‌های گذار، برای اطمینان از اینکه با ورود زیرساخت‌‌‌های جدید انرژی، نه‌تنها نابرابری‌‌‌های موجود تشدید نمی‌شود، بلکه خود همچون سیاستی برای کاهش نابرابری‌های موجود عمل کند، نحوه توزیع فرصت‌ها و منافع احتمالی ناشی از پروژه‌های ‌گذار و دسترسی عادلانه به زیرساخت‌‌‌های مرتبط نیز امری حیاتی است.
یکی از سیاست‌های مهم ملی در حال اجرا که تا حد زیادی تلاش کرده است با طراحی مناسب فرصت‌ها و منافع حاصل از پروژه‌های‌ گذار را به سمت کم برخوردارترین اقشار جامعه هدایت کرده و در جهت ترمیم نابرابری‌های موجود حرکت کند، «ابتکار عدالت 40درصد» ایالات متحده امریکاست. این طرح که توسط رییس‌جمهور فعلی امریکا در فرمان اجرایی 14088 با عنوان «مقابله با بحران آب‌وهوا در داخل و خارج از کشور» ایجاد شد، هدفی را برای کل دولت فدرال ایالات ‌متحده تعیین می‌کند که براساس آن، حداقل 40‌درصد از منافع کلی سرمایه‌گذاری‌‌‌های مشخص دولت فدرال، باید به جوامع محروم و کمتر برخورداری که اغلب در معرض آلاینده‌های سمی قرار دارند و از دسترسی به منابع و فرصت‌‌‌های لازم برای مقابله با این چالش‌‌‌ها محروم هستند، اختصاص یابد. برنامه‌های تحت پوشش این ابتکار، طیف وسیعی از فعالیت‌‌‌های دولت فدرال را در هفت حوزه کلیدی در بر می‌گیرد: تغییرات آب‌وهوا، انرژی پاک و بهره‌وری انرژی، حمل‌ونقل پاک، مسکن مقرون‌به‌صرفه و پایدار، آموزش و توسعه نیروی کار، پاک‌سازی و کاهش آلودگی‌‌‌های ماندگار و توسعه زیرساخت‌‌‌های حیاتی آب و فاضلاب پاک. 
در کنار توجه به نابرابری‌‌‌های اقتصادی، ‌گذار عادلانه، ابعاد دیگری از پیامدهای اجتماعی و اقتصادی را نیز شامل می‌شود. یکی از مهم‌ترین پیامدهای مستقیم گذار، تغییر در اشتغال است. ‌گذار به انرژی‌‌‌های تجدیدپذیر سبب ایجاد شغل‌‌‌های جدید در برخی بخش‌ها و از دست رفتن شغل در بخش‌های دیگر می‌شود که علاوه بر ابعاد اقتصادی، در مناطقی که به‌طور سنتی به منابع انرژی فسیلی وابسته بوده‌‌‌اند، می‌تواند همراه با پیامدهای اجتماعی گسترده‌ای باشد. این امر به صورت خاص برای کشورهایی که استخراج، تولید و صادرات سوخت‌های فسیلی سهم قابل‌ توجهی در اقتصاد ملی آنها بازی می‌کند، از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. یکی از تلاش‌های ملی در این جهت، توسط کشور اندونزی که سهم قابل‌ توجهی در زنجیره تولید زغال‌سنگ جهانی دارد، در حال اجراست. اندونزی یکی از سریع‌‌‌ترین اقتصادهای در حال رشد جهان است و با توجه به تقاضای رو به افزایش انرژی و وجود منابع فراوان انرژی و مواد معدنی، در این کشور نقشی کلیدی در چشم‌‌‌انداز اقتصادی و انرژی جهان ایفا خواهد کرد.
«مشارکت برای‌ گذار عادلانه‌‌ انرژی در اندونزی»، در نشست گروه 20 که در نوامبر 2022 در بالی برگزار شد، برای حمایت از تلاش‌‌‌های اندونزی در کاهش انتشار کربن در بخش نیرو تاسیس شد. خروجی توافق ‌‌‌شده در بیانیه مشترک، «برنامه جامع سرمایه‌گذاری و سیاست»( CIPP) برای مشارکت‌ گذار عادلانه‌‌ انرژی اندونزی منعکس شد. این برنامه، نقشه‌‌‌ای راهبردی برای کاهش انتشار کربن و گذار عادلانه انرژی در اندونزی به شمار می‌رود. برنامه جامع سرمایه‌گذاری و سیاست، گذار عادلانه را روندی تعریف می‌کند که در آن، شرایط ناشی از ریسک‌‌‌ها و فرصت‌‌‌های اجتماعی، اقتصادی و زیست‌‌‌محیطی، براساس ظرفیت و شرایط ذی‌نفعان، به‌طور عادلانه توزیع شود. ‌گذار عادلانه همچنین به‌طور مثبت، ذی‌نفعان آسیب‌‌‌پذیر و کم‌‌‌بهره‌‌‌مند را قادر می‌‌‌سازد تا در تصمیم‌گیری‌‌‌هایی مرتبط با شناسایی و توزیع ریسک‌ها و فرصت‌ها مشارکت کنند.
گذار عادلانه به انرژی‌‌‌های پاک، فرآیندی زمانبر و نیازمند برنامه‌‌‌ریزی و تدوین سیاست‌های دقیق و جامع است. دلیل این امر، وابستگی عمیق جوامع و اقتصادها به سوخت‌‌‌های فسیلی است. کارگران و جوامعی که معیشت آنها به این منابع وابسته است، نمی‌توانند به‌یک‌باره منابع جایگزین درآمد و کسب‌وکار را پیدا کنند. بنابراین مفهوم ‌گذار عادلانه فراتر از صرفا حذف تدریجی بخش‌های آلاینده است. این مفهوم، دربردارنده‌‌ ایجاد فرصت‌‌‌های شغلی جدید در صنایع نوظهور، ارتقای مهارت‌‌‌های مورد نیاز نیروی کار، سرمایه‌گذاری‌‌‌های نوین، توزیع عادلانه فرصت‌ها و هزینه‌ها، مشارکت همه ذی‌نفعان و خصوصا اقشار آسیب‌پذیر‌تر در تصمیم‌گیری و در نهایت، خلق یک اقتصاد عادلانه‌‌‌تر، تاب‌‌‌آورتر و در خدمت کاهش نابرابری‌‌‌های موجود است.
همان‌طور که سازمان بین‌المللی کار در «راهنمای‌ گذار عادلانه به سوی اقتصادها و جوامع زیست‌‌‌محیطی پایدار برای همه» (2015) بیان می‌کند، ‌گذار عادلانه برای همه به سوی یک اقتصاد زیست‌‌‌محیطی پایدار، نیازمند مدیریت مناسب و کمک به اهداف کار شایسته برای همه، شمول اجتماعی و ریشه‌‌‌کنی فقر است. تدوین سیاست جامع‌ گذار عادلانه، با توجه به پیش‌بینی اخیر سازمان بین‌المللی انرژی از رسیدن به نقطه اوج تقاضا و سپس کاهشی شدن آن تا قبل از سال 2030 برای ایران از اهمیت و فوریت بالایی برخوردار است. تا فرصت باقی است می‌توان با برنامه‌‌‌ریزی و سیاستگذاری مناسب اطمینان حاصل کرد که این‌ گذار به فرصتی برای حفظ محیط‌زیست و بازسازی سیستم اقتصادی مبتنی بر توزیع و مشارکت عادلانه تبدیل شود.

لینک کوتاه:
https://www.akhbaremahramaneh.ir/Fa/News/1228303/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

- سرمقاله جوان/ روز‌های سخت ولی امیدوار مقاومت

زمان واریز سهمیه بنزین خردادماه اعلام شد

تخریب خانه شهروندان فلسطینی توسط اشغالگران

نتانیاهو پیشنهاد ارتش برای از سرگیری مذاکرات تبادل اسرا را رد کرد

اختتامیه جشنواره امام رضا (ع) برگزار نمی شود

نباید از زخم ها فرار کرد

توییت دختر شهید رکن آبادی درباره شهید حسین امیرعبداللهیان

آخرین دیدار رئیسی با تعدادی از خانواده معظم شهدای قم

آذری جهرمی شهادت رئیس‌جمهور و هیات همراه را تسلیت گفت

رئیس سازمان هلال احمر: پیکر شهدا در حال انتقال به آمبولانس‌ها هستند

واکنش سفیر یمن در ایران به شهادت امیرعبداللهیان: خداحافظ رفیق

آخرین صحبت‌های رئیس‌جمهور برای «مردم»

پیام جهانگیری درپی شهادت رئیس جمهور: خداوند حافظ و ناصر این ملک و ملت باد

روح بلند خادم ملت، خادم الرضا، رئیس جمهور محبوب و مردمی آسمانی شد

ویژگی افراد صادق و راستگو که در هر کسی دیده نمیشود

بورس تعطیل شد

دفاع شورای رقابت از اصلاح قیمت خودرو

وعده تو خالی معاون وزیر نفت

لندن: به دنبال درگیری مستقیم با روسیه نیستیم

نقش اکران آنلاین در دیده شدن سینمای مستند

تنهایی با من به دنیا اومده!

پخش قرائت قرآن در حرم رضوی به مناسبت شهادت رئیس جمهور

بیانیه هیات دولت در پی شهادت رئیس‌جمهور و هیات همراه

رئیسی: برای خدمت آمده ام و از زخم زبان ها مانند استادم شهید بهشتی نمی هراسم

اولین اظهارات منصوری پس از شهادت رئیس جمهور و همراهان: آیت‌الله رئیسی نقطه امید ما بود

حال و هوای متفاوت زائران حرم رضوی هنگام شنیدن خبر شهادت رئیس جمهور

جلسه علنی فردای مجلس تعطیل شد

گریه و اشک‌های رئیس کمیته امداد هنگام عرض تسلیت شهادت رئیس جهمور و همراهان

دبیر شورای اطلاع‌رسانی دولت: «خادم‌الرضا» جانش را پای خدمت داد

نحوه انتخاب سرپرست وزارت امور خارجه

اخبار لحظه به لحظه از حادثه بالگرد حامل رئیس جمهور؛ هیئت دولت بیانیه داد

بیانیه هیئت دولت در پی شهادت رئیس‌جمهوری و هیئت همراه

خادم جمهور ایران در راه خدمت به مردم به درجه رفیع شهادت رسید

پیام وزیر اقتصاد در پی شهادت رئیس جمهور با یک عکس خاص: گریه نمی‌دهد امان...

انا لله و انا الیه راجعون خادم‌الرضا، خادم جمهور ایران، آیت‌الله دکتر سید ابراهیم رئیسی، رئیس‌جمهوری اسلامی ایران در راه خدمت به مردم به درجه رفیع شهادت رسید

لحظه اعلام خبر شهادت رئیس جمهور در حرم امام رضا(ع)

تشکیل جلسۀ فوق‌العاده دولت در پی شهادت رئیس‌جمهور و همراهانش

اعلام خبر شهادت رئیس جمهور در بخش خبری ساعت 8

اخبار لحظه به لحظه از سانحه هوایی برای بالگرد حامل رئیس‌جمهور؛ رئیسی به شهادت رسید

سرمقاله آفرینش/ کمی دور از قوانین به وضعیت بازنشستگان بنگرید

سرمقاله سیاست روز/ مذاکره با آمریکا و اقتصاد کشور

20 میلیارد تومان کالاهای لوازم خانگی اموال تملیکی فروخته شد

حمله پهپادی مقاومت عراق به ایلات

توافق کره جنوبی و ژاپن برای از سرگیری روابط نظامی

پادشاه عربستان در بیمارستان بستری شد

حماس همچنان قادر به ساخت اسلحه و موشک است

بپرس چجوره حال این عاشق

ادعای رهبر اکثریت سنای آمریکا: شواهدى از خرابکارى در سقوط بالگرد رئیس‌جمهور ایران نیست

توئیت معاون رئیس جمهور با هشتگ «#سیدالشهدای_خدمت»: «إِنَّا لِلَّهِ وَإِنَّا إِلَیْهِ رَاجِعُونَ»

رئیس جمهور اسلامی ایران به شهادت رسید

© - www.akhbaremahramaneh.ir . All Rights Reserved.

چاپ ایرانیان کمپانی